Kategoriler EgeYurt İçi

Selçuk ve Çevresinde Gezilecek Yerler

İzmir’in gözde ilçelerinden biri olan Selçuk sahip olduğu kültürel zenginlikler sayesinde birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. 9000 yıl önceye kadar dayanan tarihi ilçenin tarihi yapılar konusunda şanslı olmasını sağlıyor. Selçuk’a geldiğinizde tarihin nefes alışlarını hala duymanız mümkün.

Coğrafyasının her adımında başka bir sırra ev sahipliği yapan İzmir’in Selçuk ilçesi, üstünkörü gezilecek yerlerden değil. Buraya geldiğinizde tüm dikkatinizi gezi yerlerine vermenizde fayda var.

Birbirinden değerli yapılar tarih, kültür, uygarlık ve din  gelişimleri hakkında size bilgi veriyor. Selçuk’ta Prehistorik, Bizans, Arkaik, Roma, Helenistik dönem, Selçuklu, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemi kalıntıları bir arada. Ayrıca yüzyıllar öncesinden kalan bu eserler günlük hayata uyum bile sağlamış.

İzmir Selçuk İlçesinde Gezilecek Yerler

Ayasuluk Kalesi

Buranın bir diğer adı da Selçuk Kalesi. Ayrıca Ayasuluk Tepesi’nin Efes için büyük bir anlamı da var. İlçenin ilk yerleşim yeri özelliğini taşıyan bu yer arkeolojik eserler konusunda da oldukça şanslı.

Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı devletinin dönemlerine şahitlik eden hisarın 15 kulesi ve 2 adet kapısı var. Burada bulunan cami, sarnıç ve hamam gibi yerleri hala ilk gün ki özelliğini taşımaya devam ediyor.

Ayasuluk Kalesi’ne ulaşmak için kendi aracınızla Selçuk’a giriş yaptıktan sonra sol tarafta kalan tepeye yönelmeniz yeterli. Ayasuluk Tepesi’ne çıkıp muhteşem bir Selçuk manzarası izlemenin ücretiyse yalnızca 15 TL.

St. John Bazilikası

Ayasuluk Tepesi’ne geldiğiniz zaman görebileceğiniz bir diğer yerse St. John Bazilikası.

Hz. İsa’nın en genç aynı zamanda en sevdiği havarisi olan Aziz Yuhanna Meryem Ana ile Efes’e gelerek Hz. İsa’nın isteği üzerine ona göz kulak oluyor. Hristiyanlar için oldukça önemli olan bu bazilika Aziz Yuhanna’nın mezarı üzerine kurulmuş.

Efes’teki Artemis Tapınağının hemen ardından gelen St. John Bazilikası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de adını yazdırmış durumda.

Her yıl milyonlarca Hristiyan’ın hacı olmak için geldiği bu yeri 15 TL giriş ücreti ödeyip ziyaret edebilirsiniz.

İsa Bey Cami

1375 yılında yapımı tamamlanan ve Anadolu’nun ilk camilerinden biri olan İsa Bey Camii, Ayasuluk Tepesi’nde konumlanıyor.

Aydınoğulları Beyliği’nin en önemli liderlerinden biri olan İsa Bey tarafından yaptırılan bu camiye girerken büyülenebilirsiniz. İhtişamlı bir kapıdan geçerek cami içerisine adım attığınız anda kendinizi bambaşka bir dünyanın içerisinde bulmanız mümkün.

Kesme taş örneklerinden en güzellerini gözler önüne seren İsa Bey Cami’ne giriş ücreti ödemeden gezebilirsiniz.

Artemis Tapınağı

Antik çağ döneminde bir yapının ana malzemesinin mermer olması oldukça büyük bir gelişmeydi. Tanrıça Artemis’e ithafen yapılan  Artemis Tapınağı ise 125 metre uzunluğunda, 25 metre yüksekliğinde ve 65 metre genişliğinde mermer bir yapı. O dönemlerde bir hayli ses getiren bu yer Efeslilerin tanrıçaya inançlarını ifade etmek amacıyla kullandıkları bir yerdi. Ayrıca burası belirli zamanlarda pazaryeri olarak kullanılırdı.

Şimdilerde çok az bir esere sahip olan bu yeri ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. Selçuk’a girdikten sonra dilerseniz terminaldeki küçük minibüslere binebilir ya da buradan 15 – 20 dakikalık bir yürüyüşle Artemis Tapınağı’na ulaşabilirsiniz.

Related Post

Kendi aracınızla buraya gelecekseniz Efes Antik Kenti yoluna çıkıp biraz ilerlemeniz yeterli.

Efes Antik Kenti

İzmir’deki Antik Kentler listemizin başında yer alan ve Selçuk’un adını duyuran en önemli yerse Efes Antik Kenti. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist burayı görmek için yollara düşüyor.

Helenistik ve Roma dönemlerini içerisine alan bu yapı en iyi kentleşme örneği olarak görülebilir. Kentsel planlaması oldukça iyi olan bu yer aynı zamanda oldukça da sağlam. Roma dönemini yansıtan eserler, dev anıtlar, ihtişamlı şehir kapıları, ticarethaneler, kutsal alanlar, şehrin üst sınıflarına özel alanlar dönemin şartlarını gözler önüne seriyor.

Geniş bir alana kurulmuş olan şehir rahatça gezebilmek adına 3 saatten fazla zaman ayırmanız gerekli.

Şehrin içerisinde bulunan Liman Caddesi, Meryem Kilisesi, Celsus Kütüphanesi, Mermer Cadde, Aşk Evi ve Kuretler Caddesi’ni mutlaka görmelisiniz.

Selçuk’a 3,5 km uzaklıkta bulunan Efes Antik Kentine merkezden isterseniz kendi aracınızla isterseniz de minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Eğer Müzekart kullanıyorsanız bir yıl içerisinde buraya 2 kere, Müzekart+ kullanıyorsanız sınırsız giriş hakkınız var. Normal giriş ücretiyse 60 TL.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi hem Hristiyan hem de Müslüman kişiler için büyük bir öneme sahip. Hz. İsa’nın annesi Hz. Meryem’in Aziz John ile birlikte burada yaşadığına ve burada vefat ettiğine inanılıyor.

Hristiyanların dini bir ritüel olarak görüp, ziyaret ettikleri Meryem Ana Evi için açılış kapanış saatleri mevcut. Bu saatler yazın 08.00-17.00 iken kışın 08.00-18.00 olarak değişiyor.

Efes Antik Kenti’nin üst tarafında yer alan Meryem Ana Evine ulaşmak için tabelaları izleyebilir ya da minibüs seferlerini tercih edebilirsiniz.

Buraya giriş ücreti yerli turistler için 10 TL olurken yabancı turistler içinse 35 TL.

Selçuk’a Nasıl Gidilir?

Selçuk’a ulaşmak için birden fazla seçeneğiniz var. Eğer buraya oldukça uzak bir yerden gelecekseniz ilk önce İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçakla gelmeniz ulaşımın en kolay yolu. Dilerseniz buradan araç kiralayıp İzmir – Aydın otoyoluna girerek 1 saat içerisinde Selçuk’a ulaşabilirsiniz.

Raylı sistemleri kullanmak isterseniz İzmir’den İZBAN’a binip Tepeköy’de aktarma yaparak Selçuk’a ulaşabilirsiniz. 2,60 İZBAN ücretlerine bu yolculuk için bir ek ücret daha ödemeniz gerekiyor.

Basmane Tren Garı’ndan Selçuk’a ulaşmak isterseniz Denizli trenine binmeniz yeterli. 1 saat süren bir yolculuğun ardından Selçuk Tren İstasyonu’nda inebilirsiniz.

Selçuk’a aktarma yapmadan ve tek vasıta gitmek istiyorsanız artık birçok otobüs firmasının bu yere seferleri bulunuyor. Bulunduğunuz şehirden Selçuk’a giden otobüsleri tercih edebilirsiniz. Yolculuk süresi Selçuk’a geleceğiniz şehre göre elbette farklılık gösterecektir.

İzmir’de Gezilecek Yerler sadece Selçuk ile sınırlı değil, diğerlerini de linkten görüntüleyebilirsiniz!

Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️