Eskişehir, farklı çehresiyle bozkırın ortasındaki diğer kentlerden ayrılan genç ve dinamik bir şehir. Sahip olduğu iki üniversite, yaşam şartlarının kolaylığı, ucuzluk gibi nedenlerden dolayı öğrenciler tarafından fazlaca tercih edilen bu şirin Anadolu kenti bugün “öğrenci şehri” olarak anılıyor.
Üzerinde kurulduğu toprakların ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten kalan mirası modernizmin estetik anlayışıyla harmanlayıp seyircisine yansıtan şehir, son yıllarda öğrencinin yanı sıra birçok yerli turistin de ilgisini çekiyor.
Ayrıca Eskişehir Crime Index’in 2016’nın rapor ettiği “Dünyanın En Güvenli Şehirleri” sıralamasında bulunan tek Türkiye şehri. Hal böyle olunca Eskişehir’in yıldızı gün geçtikçe daha çok parlıyor.
Diğer şehirlerden her gün binlerce yerli turist kente akın ediyor. Yerli turist akını özellikle bolca düzenlenen tiyatro, opera, bale etkinliklerinin olduğu tarihlerde katlanarak artıyor.
Eskişehir denince soğuk denmeden olmuyor. Kent özellikle gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarıyla tam anlamıyla karasal iklimi yaşıyor. Kışın yağan yoğun kar yağışı ise Eskişehir’de sayıları yüz binleri bulan öğrenciler için adeta bir şölen haline geliyor. Artık gelenekselleşen kar topu savaşlarında binlerce öğrenci sabaha kadar doyasıya eğleniyor.
İçindekiler
Söz konusu Eskişehir olunca her halet-i ruhiye için gezilecek bir yer bulunuyor. Modern çağın stresinden sıkıldınız, farklı bir atmosferde yürümek, farklı bir zamanın kokusunu içinize çekmek istiyorsunuz diyelim.
Şehir sizi Tarihi Odun Pazarı Evleri’ne doğru buyrediyor.
Osmanlı mimarisiyle bezeli bu zevkli evlerin olduğu sokaklarda yürürken kendinizi eskinin zarafet ve inceliğine hayran olmaktan alıkoyamıyorsunuz.
Evliya Çelebi’nin de aralarında bulunduğu birçok gezgin tarafından övgü ve beğeniyle bahsedilen bu evler şehir turizminin yapı taşını oluşturuyor. Evlerden çoğu restore edilse de ruhundan bir şey kaybetmemiş gibi duruyor.
Şayet gezmekten yorulur ya da atmosferin güzelliğinden başınız dönerse restore edilip kafeye dönüşmüş evler size kapılarını açıyor.
Evlerin bulunduğu semt Eskişehir’in en eski yerleşim yeri. Rivayet odur ki geçmişte Eskişehir’e yerleşmek için ilk gelenler bir et parçasını Porsuk Çayı’nın kenarına bir et parçasını da Odunpazarı’na asmışlar. Odunpazarı’ndakinin daha geç bozulduğunu görünce de buraya yerleşmişler.
Odunpazarı’ndan sonra mutlaka uğranılması gereken bir diğer yer de Porsuk Çayı. Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu olan bu çay Eskişehir’in içinde birçok noktadan geçiyor fakat bu noktalardan en ünlü olanı “Adalar”. Burada birçok kafe ve restoran bulunuyor. Adalar yerli halk ve öğrenciler tarafından da fazlasıyla tercih edilen bir mekân.
Porsuk Çayı’nda yapılan gondol gezileri de Eskişehir’e bir Venedik havası katıyor.
Parklarıyla da ünlü bir kent olan Eskişehir’in kuşkusuz en ünlü olanı Sazova Parkı. Tam adı Bilim, Sanat ve Kültür Parkı olan Sazova’nın içerisinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, ETİ Su Altı Dünyası, Japon Bahçesi, Sabancı Uzay Evi, Bilim Kültür Merkezi, Esminyatürk, Türk Dünyası Kültür Merkezi gibi birçok ilgi çekici bölüm bulunuyor.
Bunların yanında Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, Kent Park, Şelale Park, Haller Gençlik Merkezi, Devrim Arabaları, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi gibi gezilip görülecek birçok yer mevcut.
Eskişehir’deki tüm gezilecek yerleri Eskişehir Gezilecek Yerler rehberimizden detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.
Eskişehir’de yapılacak en güzel aktiviteler başında Porsuk Çayı’ndaki gondol gezisi geliyor. Üstelik bu gezinin Venedik’ten çok daha fazla artısı bulunuyor. Nasıl mı?
Venedik’te gondoldan indiğinizde şöyle tavşankanı bir çay içip gezinizin güzelliğinizi katmerlendirebileceğiniz bir kafe bulamazken Porsuk Çayı’nın kenarında çok sayıda kafe ve restoran bulunuyor.
Bunun yanı sıra Kent Park’ta bulunan yapay plajda denize girip güneşlenmek de mümkün.
Şehirde bisiklet kullanımı fazla olunca yerli turist tarafından da bisiklet kiralama favori aktiviteler arasında yer alıyor. Şehir merkezinde birçok yerde belediyenin kiralık bisikletleri mevcut. Bu bisikletlerle Sazova Parkı’nda pedal çevirmek oldukça keyifli bir etkinliğe dönüşüyor.
Pedal çevirmek beni yordu şöyle bir dinlenip rahatlamak istiyorum diyorsanız şehirde bulunan pek çok kaplıca ve hamam imdadınıza yetişiyor. Hamamyolu Caddesi baştan aşağı hamam ve kaplıcalarla dolu.
Sıra geldi bu eğlenceli geziyi güzel bir manzarayla taçlandırmaya. Şelale Park’a çıkıp gün batımı eşliğinde ayaklarınıza serilmiş Eskişehir manzarasını izleyebilir, uçurduğunuz dilek balonu ile gezinize güzel bir nokta koyabilirsiniz.
Eskişehir denince akla ilk gelen yiyecek tabi ki çiğ börek ya da çibörek. 1975’ten beri hizmet veren Papağan Çiğbörek Evi şehrin en ünlü çiğ börekçisi. Ününden dolayı oluşan yoğunluk gözünüzü korkutmasın. Fiyatları son derece makul.
Eskişehir’in bir diğer ünlü yemeği olan Balaban köfteyi yiyebileceğiniz başlıca mekanlardan biri Fahrettin Usta Kebap Salonu. Fahrettin Usta Kebap Salonu Balaban köfteyi en iyi yapan restoranlardan.
Yöresel değil de daha alternatif lezzetler arıyorsanız 1928’den bu yana hizmet veren Pino’yu tercih edebilirsiniz. Şehirde birçok şubesi bulunan Pino, ev yapımı hamburgerleriyle ünlü.
Hamburgerlerinin bilinen büyük markalardan çok daha uygun olmasından ötürü özellikle öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca şehirde bulunan Kara Kedi Bozacısı müşterileri tarafından Tarihi Vefa Bozacısı ile kıyaslanacak kadar güzel boza yapıyor.
Eskişehir Yemek Rehberi yazımızla şehirde mutlaka yemeniz gereken yemekler hakkında bilgi alabilir ve mutlaka görmeniz gereken kafe ve restoranlar hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Şehir içinde barındırdığı nüfus ve öğrenci yoğunluğundan dolayı farklı kalitelerde otellerde konaklama imkânı sunuyor.
Sıcak su bölgelerinde yer alan termal otellerin yanı sıra şehir merkezinde birçok modern otelde konaklayabiliyorsunuz.
Şehir merkezinde yer alan otellerin çoğu aynı bölgede yer alıyor. Fakat kafe, restoran ve eğlence mekanlarına yakınlık baz alındığında Üniversite Bulvarı ve İsmet İnönü Caddesi konaklama açısından bir adım öne çıkıyor.
Genç nüfusun yoğun yaşadığı bu şehir zamanla nüfusunun eğilimlerine göre kendini yenilemeyi bilmiş.
Eskişehir’de birkaç simit fiyatına tiyatro izleyebilir, opera ya da baleye gidebilirsiniz. Şehirde bulunan iki üniversite de sık sık kültürel, sportif, sanatsal faaliyetler gerçekleştiriyor.
Öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu bu şehirde hayat gece de aynı hızıyla devam ediyor. Doktorlar Caddesi’nde bulunan Barlar Sokağı çoğu üniversite öğrencisinin sık sık uğradığı mekanların başında geliyor.
Türkiye’nin ilk hızlı tren hattı Ankara ile Eskişehir arasında kurulduğundan dolayı Eskişehir ulaşım bakımından diğer Anadolu şehirlerinden farklı bir konumda yer alıyor. Ankara ile Eskişehir arasında gün boyu karşılıklı hızlı tren seferleri düzenleniyor. Yolculuklar yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Ankara hattından sonra Konya hızlı tren hattına da sahip olan Eskişehir’den Konya’ya ulaşmak da 2 saat sürüyor.
Bunu yanında Eskişehir’e karayolu ile ulaşmak da son derece rahat. Eskişehir otobüs seferleri ile birçok şehrimizden Eskişehir’e ulaşabilirsiniz.
Şehir içi ulaşımda ise bir Anadolu şehrinde olmanın avantajlarından faydalanıyorsunuz. Çünkü Eskişehir’de gezip görülecek çoğu yer birbirine çok yakın ve yürüme mesafesinde. Eğer toplu taşıma tercih edilmek durumda kalınırsa tramvay şehrin birçok noktasına ulaşmaya olanak sağlıyor.