İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Yozgat’ın Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor.
Oğuzların Bozok koyundan gelen Türkmen halkın bu şehre yerleşmesi ile Bozok ismini alan bölge 1800’lü yıllarda Yozgat olarak anılmaya başlanmış.
Yaklaşık olarak 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Yozgat’ın çevresinde Hititler yaşamış. Bölge Osmanlı Dönemi’nde ise Bozok Sancağı olarak hizmet vermiş.
Yemyeşil ormanları, şifalı kaplıcaları ve görkemli tarihi eserleri ile müthiş bir gezi noktası olan Yozgat’ı tez zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle.
Yozgat’taki gezilecek yerleri detaylı olarak anlattığım yazımda şehrin doğal güzelliklerini ve tarihi yerlerini gelin birlikte keşfedelim.
Ülkemizin ilk milli parkı olan Çamlığı Milli Parkı, 265 hektarlık çamlık bir alandan oluşuyor.
1958 yılında milli park ilan edilen bölge Yozgat’ın merkezine sadece 1.5 kilometre mesafede bulunuyor.
Bir Karaçam türü olan Kafkas Çamı, Türkiye’de sadece buradaki ormanda yetişiyor ve hala tohum veriyormuş.
Karaçam dışında meşe ve ardıç ağaçlarının da yer aldığı ormanda 212 adet bitki türü bulunuyor ve bunların otuza yakını sadece bu ormanda yetişiyormuş.
Tüm bu güzellikleri görebileceğiniz doğa harikası bir yer olan Çamlığı Milli Parkı’na otomobilinizle giriş yapmak için ise 75 TL ödemeniz gerekiyor.
Yozgat’taki bir söylenceye göre bu ormana ilk fidanı Aslısını bulmak için her yeri dolaşan Kerem dikmiş. Yolu bu bölgeye düşen Kerem, yöre halkına Aslı’yı sormuş. Sevdiceğini bulamayınca da çamlığın bulunduğu kıraç yamaca bir fidan dikmiş ve “Bu çamdan nice çamlar filizlenir, koruk olur, bizi söyler bizi fısıldar” diyerek yeniden yollara düşmüş.
O gün bugündür aşk ateşine düşenlerin buluşma yeri olan Çamlık için söylenen bu efsane ne kadar doğrudur bilinmez ama dilerim siz Kerem’den daha şanslı olur, sevdiğinizle birlikte bu güzel ormanın tadını çıkarırsınız.
Adres: Eskipazar, Develik Cami Sk. No:2, 66100 Merkez, Yozgat
Web sitesi: http://yozgatcamligi.tabiat.gov.tr/
2007 yılında kent ormanı olarak açılan Yozgat Fatih Tabiat Parkı, şehrin merkezine yaklaşık 3.5 kilometrelik bir mesafede bulunuyor.
Yemyeşil görünümü ile size huzurlu bir gezi sunacak olan parkta yürüyüş, piknik yapabilir, eşsiz doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Aracınızla giriş yapmak için 20 TL ödemeniz gereken Yozgat Fatih Tabiat Parkı’nda merakınız varsa balık tutabilir veya kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.
Adres: 66000 Divanlı, Merkez, Yozgat
Web Sitesi: http://yozgatfatih.tabiat.gov.tr/
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde bulunan Akdağmadeni Ormanları, şehirdeki en büyük yeşil alan olarak biliniyor.
Akdağmadeni bölgesi çok fazla yağmur aldığı için ilçenin doğal bitki örtüsünü ormanlar oluşturuyor.
İç Anadolu Bölgesi’ndeki tek blok orman olma özelliği taşıyan Akdağmadeni Ormanları, adeta yörenin akciğerleri gibi.
Çam ve meşe ağaçlarının yanında canlı bir yaban hayatı barındıran ormanda kızıl geyik, kurt, ayı, vaşak ve domuz gibi hayvanlar da yaşıyor.
Birçok endemik türü içerisinde bulunduran eşsiz güzellikteki ormandan ülkemizin en kaliteli salebi toplanıyormuş.
Doğal su kaynakları bakımından da çok zengin olan Akdağmadeni Ormanları’nı mutlaka ziyaret edin.
Adres: 66300 Akdağmadeni, Yozgat
Yozgat’ta yolunuz Çayıralan ilçesine düşerse uğramanız gereken yerlerden birisi de Çayıralan Ormanları.
Karaçam, ladin, meşe ve kavak gibi çok sayıda ağaca ev sahipliği yapan ormanda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Otopark ve içme suyu gibi imkânlarının bulunduğu Çayıralan Ormanları, Yozgat gezinize yeşil bir dokunuş katacak.
Adres: Cumhuriyet, Ardıç Sk. No:2, 66600 Çayıralan, Yozgat
Şebekpınarı Yaylası olarak bilinen bölge Yozgat’ın Aydıncık İlçesi’nde bulunuyor.
İlçenin bir kilometre güneyindeki Daşlı Dağlar’ın Aydıncık’a bakan tarafında yer alan 1700 metre yüksekliğe sahip Gezbel Tepesi, yıllardan beri piknik alanı olarak kullanılıyor.
Piknik alanları ve yağmur barınağı gibi tesisleri bünyesinde bulunduran Şebekpınarı Piknik Alanı’ndaki suların şifalı olduğuna inanılıyor.
Adres: Aydıncık İlçesi – Eymir Yolu, Yozgat
Aydıncık İlçesi Kazankaya Kasabası’ndaki kanyon, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Yozgat’ın saklı cenneti olarak bilinen Kazankaya Kanyonu 10 kilometre uzunluğa sahip.
Kanyonun güneyinde 1363 metre yüksekliğindeki Alan Dağları, batısında Malbelen Tepesi bulunuyor. Kanyonun içerisinden geçen Çekerek Irmağı Yeşilırmak’ın kollarından birisi.
Kazankaya Vadisi olarak da bilinen bu bölgedeki kayalar üzerinde duvar kalıntıları, oyuklar ve merdiven basamakları mevcut.
Bu kalıntılar arasında en çok dikkat çekeni ise 3.16 metre yüksekliğindeki bereket ve bolluğun simgesi olan tanrıça Kybele (Kibele) kabartması.
Adres: 66510 Kazankaya, Aydıncık, Yozgat
Yozgat’ta yayla gezmek isterseniz koyun sürüleri ile karşılaşabileceğiniz Bozok Yaylası, yoğurdu ile ünlü Hisarbeyli (Yoğurtyurdu) Yaylası ve temiz soğuk suyundan tadabileceğiniz Kadıpınarı Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz.
Kaplıcaları ile meşhur olan Yozgat’ta termal bir tatil yapmak isterseniz de Saraykent Kaplıcaları, Cavlak Boğazlıyan Kaplıcaları ve Yozgat Sarıkaya Kaplıcaları ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.
Yozgat’ın sembollerinden birisi olan saat kulesi şehrin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyor.
Yozgat Saat Kulesi kentin Belediye Başkanı Tevfikzade Ahmet Bey tarafından Şakir Usta ismindeki bir ustaya yaptırılmış.
Zemin kat ve çanların bulunduğu kısım ile birlikte toplan yedi kattan oluşan Yozgat Saat Kulesi, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiş.
Akşam saatlerinde ışıklandırma ile daha da güzel bir görünüme sahip olan Yozgat Saat Kulesi dört cephesinde bulunan birer saat ile seyredenlerin gözlerini kamaştırıyor.
Adres: Aşağınohutlu, Cumhuriyet Meydanı, Belediye Cd. No:31, 66100 Merkez, Yozgat
Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde bulunan Tarihi Roma Hamamı, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiş.
Kralın Kızı Hamamı ve Sarıkaya Roma Hamamı isimleri ile de bilinen eser Roma dönemine ait bir halk banyosu olarak 2. yüzyılda inşa edilmiş.
Hamamın içerisinde kendiliğinden çıkan sıcak su bulunuyor. Dünyada bu özelliği taşıyan sadece iki yer var. Bunlardan birisi Basilica Therma, diğeri ise İngiltere’nin Bath bölgesinde bulunan bir Roma Hamamı.
Hamamda bulunan yılan benzeri bir figürün kabartmasının sağlık tanrısı Asclepius’a ait olduğu düşünülüyor. Bu da yapının sadece temizlik için değil, şifa amacı ile de kullanılmış olduğunu gösteriyor.
Buraya Kralın Kızı Hamamı denilmesi de aslında bir efsaneye dayanıyormuş. Rivayete göre, Kayseri’de yaşayan Roma krallarından bir tanesinin kızı çaresi olmayan bir hastalığa tutulmuş ve bu sebeple yürüyemez hale gelmiş.
Günümüzde romatizma olarak adlandırdığımız bu hastalığın tedavisi için kral kızını bu hamama gönderilmiş. Bir süre burada kalıp sonunda tamamen iyileşen kızın adına bu Roma hamamı Kralın Kızı Hamamı olarak adlandırılmış.
Kral kızlarının bile gelip şifa bulduğu bu görkemli hamamı mutlaka görmelisiniz, hatta belki siz de dertlerinize deva bulursunuz, kim bilir…
Adres: Kaplıca, 66650 Sarıkaya, Yozgat
Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi’ndeki Muşalikalesi Köyü’nde bulunan Behramşah Kalesi, Akdağmadeni Muşalikalesi ismi ile de biliniyor.
Yüksek bir tepenin üzerine kurulmuş olan bu kalenin Gıyaseddin Keykavus emirlerinden Necmed-din Bahramşah-ı Candar tarafından 13. yüzyılın ilk yarısında yaptırıldığı düşünülüyor.
Akdağmadeni ilçe merkezine 11 kilometre mesafede bulunan Behramşah Kalesi, ziyaretçilerine güzel bir manzara sunuyor.
Kalenin yakınında Ali Çelebi Türbesi, alt kısmında ise Mahmut Çelebi Türbesi bulunuyor.
Adres: 66300 Muşalikalesi, Akdağmadeni, Yozgat
Yozgat’ın merkezindeki Sungurlu Sokak’ta yer alan Karslıoğlu Konağı, şehrin geleneksel mimarisine ait önemli izler taşıyor.
1883 yılında yapılmış olduğu düşünülen konak Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Karslıoğlu tarafından satın alınınca Karslıoğlu Konağı olarak anılmaya başlanmış.
Atatürk’ün Yozgat’a ilk gelişinde (3 Şubat 1934) konaklamış olduğu tarihi konak sonraki yıllarda restore edilip Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.
Muazzam mimarisi ile sizleri etkileyecek olan konağı gezmenizi öneririm.
Adres: İstanbulluoğlu Mahallesi, 66100 Merkez, Yozgat
Yozgat’ın Şefaatli ilçesine 38 kilometre uzaklıktaki Karabıyık Köprüsü, Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır seferine giderken 1516 yılında yaptırılmış.
Kanak Suyu üzerindeki tarihi köprü, kesme taş kullanılarak inşa edilmiş.
Uzunluğu 54 metre genişliği 4.5 metre olan tarihi Karabıyık Köprüsü’nün kemer açıklıkları ise 6.60 metre.
Adres: Yozgat Boğazlayan Yolu, Merkez, Yozgat
Cumhuriyet Meydanı’na yakın bir konumda İstanbulluoğlu Mahallesi’nde bulunan Çapanoğlu Camii’nin iç kısmı 1779 yılında Çapanoğlu Ahmet Paşa’nın büyük oğlu Mustafa Bey, dış kısmı ise 1795 yılında kardeşi Süleyman Bey tarafından yaptırılmış.
Büyük Camii ve Ulucami olarak da bilinen yapı Türk mimarisinin özelliklerini taşıyor.
Şehrin her yerinden görülebilen heybetli camii, Yozgat’ın sembollerinden bir tanesi.
Adres: Köseoğlu, Saraflar Cd. No:74, 66100 Merkez, Yozgat
Çapanoğlu Camii gibi şehrin merkezindeki İstanbulluoğlu Mahallesi’nde bulunan Nizamoğlu Konağı, 1871 yılında inşa edilmiş.
Bir süre Kız Sanat Okulu ve Tekel Deposu olarak hizmet vermiş olan konak büyük bir onarımdan geçerek 1985 yılında müze olarak açılmış.
Günümüzde Yozgat Müzesi olarak kullanılan konağın alt katında arkeolojik kalıntılar, üst katında ise etnografik eserler sergileniyor.
Ücretsiz olarak gezebileceğiniz Yozgat Müzesi’ni pazartesi günü hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Yozgat’ın tarihi ve kültürünü daha yakından tanımak için müzeyi gezmenizi tavsiye ederim.
Tarihi yerler kısmında yazmış olduğum Karslıoğlu Konağı’nda hizmet veren Arkeoloji Müzesi’nde tarihi eserler kronolojik bir sırayla sergileniyor.
Yozgat Arkeoloji Müzesi, tarih öncesi çağlardan başlayıp Bizans İmparatorluğu dönemine kadar bölgeden çıkarılmış olan arkeolojik kalıntıları içeriyor.
Müzenin bahçesinde de Roma İmparatorluğu yönetimi ve Bizans dönemlerine ait mezar başları ve yazıtlar bulunuyor.
Sizleri zamanda bir yolculuğa çıkaracak olan bu güzel müzeyi mutlaka gezin.
Adres: İstanbulluoğlu Mahallesi, 66100 Merkez, Yozgat