Yepyeni bir cep telefonunu daha uygun fiyata almayı kim istemez? Gerek kur farkı gerek vergiler nedeniyle yurt dışından cep telefonu almak bazen Türkiye’den almaktan daha cazip bir seçenek oluyor.
Peki, Türkiye’de satışa sunulmayan bir modeli ya da Türkiye’den daha uygun fiyata satılan bir cep telefonunu Türkiye’de kullanmak için ne yapmanız gerekiyor? Yurt dışından telefon satın almakla ilgili merak ettiğiniz her şey burada!
Günümüzde pek çoğumuz yurt dışına çıkarken bütçemizin bir kısmını elektronik alışverişine ayırıyoruz. Yurt dışından en çok satın aldığımız teknolojik ürün ise akıllı cep telefonu.
Kendimiz yurt dışına çıkmasak bile, sıkça yurt dışına çıkan hatta cep telefonu üreticisi olan ülkelere seyahat edenlerden dönüşte kendimize beğendiğimiz cep telefonlarını satın almalarını isteyebiliyorduk.
Yakın zamanda yayınlanan kararname ile yurt dışından cep telefonu almanın maliyeti yükselirken, yeni kurallarla kullanıcıların yurt dışından yalnızca kendisi için cep telefonu alması teşvik ediliyor.
Peki 2023 itibarıyla yurt dışından cep telefonu satın almak isteyenlerin ne yapmaları gerekiyor?
İçindekiler
Yurt dışından alınan telefonun, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 365 gün içinde pasaporta kaydettirilmesi gerekiyor. Bunun için ilk olarak şu anda 6.091 TL olan telefonun pasaport kaydı harç bedelinin; internet vergi dairesine, bulunduğunuz yerdeki vergi dairelerine ya da TC Ziraat Bankası, Vakıf Bank, İş Bankası Halk Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank ve Şekerbank gibi bankalara yatırılması gerekiyor. Bu harcın ise telefonun kullanıcısı olarak kayıt edilecek pasaport sahibi adına yatırılması gerekiyor.
2022 yıl sonuna kadar 2 bin 732,40 TL olan harç ücreti, 2023 yılı için 6.091 TL olarak belirlendi.
Telefon kayıt harcını yatırdıktan sonra E-Devlet üzerinden IMEI kaydınızı yapabilirsiniz. TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle, E-Devlet’e girdikten sonra, sitede yer alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işlemleri alanından “IMEI Kaydet” kısmındaki alanları doldurarak kaydınızı kendiniz tamamlayabilirsiniz. İşlemi bulmak için E-Devlet’teki arama kutucuğunu da kullanabilirsiniz. E-Devlet üzerinden yalnızca kendi adınıza ve çocuğunuz adına IMEI kaydı yapabiliyorsunuz.
E-Devlet üzerinden dolduracağınız IMEI kayıt formunu doldururken TC kimlik numaranız, pasaport bilgileriniz ve cep telefonunun IMEI numarası gibi bilgiler gerekiyor. Bazı cep telefonlarında 2 adet IMEI numarası bulunabiliyor, bunların ikisinin de forma işlenmesi gerekiyor.
E-Devlet üzerinden bu kaydı gerçekleştiremeyenler ise telefon şebekelerinin abone merkezlerine (Turkcell, Türk Telekom, Vodafone vs.) uğrayarak bu konuda yardım alabiliyor.
https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama internet sitesinden de pasaportunuza telefon kaydettirme hakkınızın olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Cep telefonunuzun arama ekranından *#06# tuşlarına basıp arama tuşuna bastığınızda telefonun IMEI (seri numarası) telefonunuza mesaj olarak geliyor.
Telefonun seri numarası olan bu numara, kayıp ve çalıntı durumlarında da telefonun bulunması açısından hayati önem taşıyor. Bu nedenle güvenliğiniz açısından IMEI numaranızı başkalarıyla paylaşmamanızı öneriyoruz.
31 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılmasının önüne geçildi.
Yurt dışından gelen yolcunun pasaportuna işlenen cep telefonu, aynı kişi adına kayıtlı sim kartı ile çalışabiliyor. Yani IMEI numarasının kaydettirildiği telefonun sahibi ile pasaport sahibi ve sim kartın sahibinin aynı kişi olması gerekiyor.
Yurt dışından gelişte 1’den fazla cep telefonu satın aldığınız X-Ray’de ya da gümrükte tespit edilirse bu ticaret yaptığınız şeklinde kabul edilebilir, bu konuda yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle satın aldığınız cep telefonunun faturasını yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.
Yabancı uyruklu ve YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan 18 yaş üstü bireyler PTT’den alacakları e-devlet şifresi ile e-devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir. YKN sahibi olmayan (diplomatik belge sahipleri) yabancı uyruklu kişiler de ilgili belgeler ile Abone Kayıt Merkezlerine başvuru yapabilmektedir.
Eski düzenlemeye göre pasaporta 2 yılda 1 yeni bir cep telefonu kaydettirilirken yeni düzenlemeye göre artık 3 yılda 1 yeni cep telefonu kaydedilebiliyor.
Yani 2023 yılının herhangi bir ayında yurt dışından cep telefonu alırsanız, 1 Ocak 2026 itibarıyla yurt dışından alacağınız yeni bir cep telefonunu pasaportunuza işletebilirsiniz.
Ayrıca yurt dışından getirilen bu telefonların, sadece pasaport kaydının yapıldığı vatandaşa ait olan bir telefon hattıyla kullanılması gerekecek.
Türkiye’ye giriş yaptığınız tarih itibarıyla 120 gün içinde telefonunuzu kaydetmeniz gerekiyor. Aksi takdirde kaydı yapılamayan telefonlar, kullanıma kapatılıyor.
120 gün içinde telefon kayıt harcını ödemiş olsanız dahi, kaydını yaptırmazsanız telefon kullanıma kapatılacaktır. Telefon kayıt harcı ise her bir telefon için yalnızca 1 defa ödeniyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye ile vizesiz giriş anlaşması olan ülkelerin bazılarına pasaportsuz da giriş yapabiliyorsunuz.
Bu ülkelerden satın alacağınız cep telefonlarını ise ülkeye giriş-çıkış yaptığınız belge ile (örneğin TC kimlik numaranız ile) E-Devlet üzeriden kaydedebilirsiniz.
Diyelim ki yurt dışından telefonunuzu satın aldınız ancak pasaportunuzun süresi kısa zaman sonra bitecek. Bu telefonun kullanıma kapanmasına neden olmuyor.
Cep telefonu ile Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra giriş yaptığınız pasaport ile 120 gün içinde telefonu kaydettiğiniz takdirde telefonunuzun kapanması gibi bir durum söz konusu olmuyor.