Kategoriler Seyahat İpuçları

Arabayla Uzun Yola Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler

Kim istemez ki şöyle arabasına atlayıp uzun zamandır hayalini kurduğu bir yere seyahat etmeyi ve yol boyunca yeni yerler keşfetmenin mutluluğunu yaşamayı?

Uzun süredir evlerimizde kalmak zorunda olduğumuz salgın dönemi yolculuk yapmayı pek sevmeyenleri bile gezmeye hasret bıraktı. Ama siz hiç merak etmeyin, virüs ile şekillenen hayatımızın her alanı seyahat seçeneklerimiz konusunda da bizlere yeni alternatifler sunuyor. Örneğin eskiden uzak mesafeler için sıklıkla toplu ulaşım araçlarını tercih ederken günümüzde arabalarımızın değerini anladık. 

Uzun araba yolculuğu başlangıçta biraz yorucu gibi gözükse de alacağınız güvenlik önlemleri ile yolculuğunuzu rahat ve keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere uzun araba yolculuklarına çıkarken yanınıza almanız gerekenlerden bahsedeceğiz. Umarız ki bu yazı sayesinde uzun araba seyahatlerine hazırlanmanız biraz daha kolaylaşır.

Arabayla Uzun Yola Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler

Önce Güvenlik

Her şeyin başı güvenlik. O yüzden uzun bir yolculuğa çıkmadan önce arabanızda güvenliğinizi sağlayacak eşyaların bulunduğundan emin olun. 

Bunların başında ilk yardım çantası geliyor. Kimse öyle bir şey olmasını istemez ama yolculuğunuz sırasında karşılaşabileceğiniz basit kazalara karşı tedbirli olmakta fayda var.

Yangın söndürme tüpü de aracınızda mutlaka olması gereken bir cihaz. Bu sayede olası bir yangın durumunda hemen müdahale edebilirsiniz.

Yolda kalmanız durumunda trafikteki diğer sürücülerin sizi fark etmesini sağlayacak olan üçgen reflektörü yanınıza almayı unutmayın.

Lastiğinizin patlamasına karşı bir önlem olarak arabanızda yedek lastik bulundurmalısınız.

Son olarak da yanınıza patinaj zinciri ve çekme halatı gibi gereçleri bulunduran bir takım çantası alın. 

Tüm bu önlemlerin sadece bir tedbir olduğunu unutmayın. Yani uzun yolda bu olumsuz olaylar başınıza gelecek diye bir şey yok. Bunları size hatırlatmaktaki amacım sizleri bu tarz durumlara karşı hazırlıklı hale getirmek ve yola sağlıklı bir biçimde devam etmenizi sağlamak. Sonradan üzülmektense önceden hazırlı olmakta fayda var sonuçta.

Su Hayattır

Özellikle yazın uzun yolculuklarda suya çok ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden arabayla uzun yola çıkarken yanınıza yeterli miktarda su almaya dikkat etmelisiniz.

Eğer aracınızda ufak bir soğutucu varsa yaz aylarında suyunuzu serin bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Termos kullanmak da suyu soğuk tutabilmeniz için diğer bir seçenek. Çay ve kahve tiryakileri termosu bu içecekleri saklamak için de kullanabilir.

Ayrıca mola verdiğiniz yerlerde de soğuk su temin edebilirsiniz.

Enerji Veren Atıştırmalıklar

Malum yol uzun olunca haliyle mideniz de yol uzadıkça kazınmaya başlayacak. Bu problemin çözümü ise yanınıza atıştırmalık bir şeyler almaktan geçiyor.

Bisküvi, kurabiye, gofret, çikolata, kraker ve kuruyemiş gibi size enerji verecek olan atıştırmalıkları arabanızla yolculuk yaparken mutlaka yanınıza alın. Hatta kendinize minik sandviçler bile hazırlayabilirsiniz.

Bu atıştırmalıklar guruldayan midenizi mola yerine kadar biraz da olsa sakinleştirecek. 

Piknik Seti

Hem mola yerinde hem de yol esnasında yiyeceklerinizi tüketirken kullanabileceğiniz bir piknik seti, uzun yola çıkarken yanınıza almanız gereken şeylerin arasında bulunuyor.

Kullan-at plastiklere göre daha çevreci bir çözüm olan piknik setleri aynı zamanda hazırladığınız atıştırmalıkları depolamak için de çok güzel bir seçenek.

Related Post

Ayrıca kim bilir belki yolculuk yaparken çok güzel bir yer görüp içinizde birden orada keyifli bir piknik yapma isteği uyanacak. Her duruma karşı hazırlıklı olmak lazım sonuçta.

Salgın döneminde değeri çok fazla artmış olan ve arabanızın bagajına atacağınız katlanabilir sandalyeler de piknik keyfinizi uzatabilir. 

Temizlik Önemli

Peçete, ıslak mendil, antibakteriyel jel ve kolonya gibi pratik eşyalar yol boyunca ihtiyaç duyacağınız şeyler arasında geliyor.

Arabanızla yolculuk ederken temizlik ihtiyacınızı karşılayacak olan bu eşyaları “ne de olsa mola yerinde bulurum” diyerek yanınıza almayı ihmal etmeyin.

Çünkü uzun yol sırasında bazı zamanlar oluyor ki uzun bir süre benzin istasyonu bulamıyorsunuz. O yüzden bu ufak önlemi alıp yolunuza rahatlıkla devam edebilirsiniz.  

Konforunuzu Arttıracak Şeyler

Yazının başında da belirttiğim gibi uzun yolların vücudumuz üzerinde biraz da olsa yorucu bir etkisi olabiliyor. Araba yolculuğunda yanınıza alacağınız bazı eşyalar rahatınızı artırıp bu etkiyi en aza indirebilir.

Boyun yastığı, bel minderi, direksiyon kılıfı, emniyet kemeri yastığı ve arka koltuk yatağı gibi şeyler uzun yolda konforunuzu arttırıcı etkilere sahip.

Bunlar dışında araç kullanırken kullanacağınız telefon tutucu ve bardak tutucu gibi nesneler de sizlere rahat bir biçimde hareket etme imkanı sunacaktır.

Yedek Giysiler

Yanınıza alacağınız hırka ve şal gibi kıyafetler sizleri yüksek hızda yolculuk ederken kullanmak zorunda kalacağınız klimanın soğuğundan koruyacak.

Ayrıca bu amaç için minik bir battaniyeyi de arabanıza koyabilirsiniz. Tişört, gömlek ve atlet gibi yedek kıyafetlerin bulunması da ihtiyaç duyduğunuzda sizler için kurtarıcı olacak.

Güneşlik ve Güneş Gözlüğü

Yaz mevsiminde uzun yola çıktığınızda kızgın güneş vücudunuzda pek hoş olmayan etkiler yaratabilir. Bu yüzden yola çıkmadan önce güneşten korunmak için arabanızda güneşlik olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Gözü güneş ışınlarına karşı hassas olanlar için de araba kullanırken güneş gözlüğü kullanmak hayati bir önem taşıyor. Hatta bazı durumlarda güneş kremi kullanmak da güneş yanıklarını engellemek adına sizler için çok faydalı olacaktır, özellikle yan camlardan gelen güneş ışınları insanın kolunu bir hayli yakabiliyor…

Yalnız dikkat edin, alın ve elmacık kemiği bölgesine sürülen güneş kremlerinin siz terledikçe gözlerinizde yanma ve yaşarma yapma tehlikesi mevcut, özellikle de güneş gözlüğü takarken. Alkol içermeyen bir güneş kremi tercih ederek bu tehlikeyi azaltmak mümkün.

Ayrıca bahsi geçen bölgelere güneş kremi sürmek yerine siperlikli bir şapka takmayı da tercih edebilirsiniz. Bu ufak önlemler sayesinde yazın seyahat ederken güneşin yakıcı etkilerinden korunabilirsiniz. 

Bozuk Paralar

Mola yerlerinde tuvaleti kullanmanız gerektiğinde ya da aracınızı yıkatmak istediğinizde bozuk paraya ihtiyacınız olacak.

Yola çıkarken yanınızda yeterli miktarda bozuk para olup olmadığını kontrol edin ki mola yerinde bir de para bozdurma ile uğraşmayın. Ayrıca bu bozuk paralar atıştırmalık bir şeyler ya da içecek alırken gerekebilir. 

Keyifli Bir Şarkı Listesi

Müzik dinlemeden geçirilen bir yolculuğu hayal bile edemiyorum. Eğlenceli yol şarkılarından oluşan bir müzik listesi sayesinde araba yolculuğunuzu çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. O yüzden yola çıkmadan kendinize güzel bir şarkı listesi hazırlamayı unutmayın.


Tüm bunlar dışında yanınıza alacağınız el feneri, güncel bir karayolları haritası, taşınabilir şarj aleti (powerbank), çok amaçlı bir çakı, çadır, mat ve uyku tulumu gibi şeyler da uzun yolda seyahat ederken sizler için faydalı olacaktır.

Sevdiklerinizle birlikte en kısa zamanda arabanıza atlayıp uzun ve keyifli maceralara çıkmanız dileğiyle.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.