Arabayla Yolculuk Sırasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey

2021 yılı seyahat trendleri arasında önemli bir yere sahip olan araba yolculuğu önümüzdeki günlerde hayatımızda giderek daha fazla yer kaplamaya başlayacak. Kalabalık yerlerde bulunmamaya çok fazla önem verdiğimiz salgın günlerinde arabamızın huzuru bizlere seyahatlerimiz sırasında eşlik edecek.

Peki, seyahat tutkunları arabayla yolculuk ederken nelere dikkat etmeli? Keyifli ve rahat bir araba yolculuğu yapmanız için sizlere bazı önerilerimiz olacak. Bu tavsiyelerimizin seyahatinizi kolaylaştırması dileğiyle.

1) Arabanızı Kontrol Edin

Arabayla yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gereken ilk şey gerekli kontrolleri yapmak. Bunların başında motor, direksiyon, pedal, lastik ve klima kontrolleri geliyor.

Yola çıkmadan önce tüm bu sistemlerin sorunsuzca çalıştığından emin olun. Bu sayede konforlu bir araba yolculuğu yapmayı garanti altına almış olursunuz.

Ayrıca arabanızda mutlaka bir ilk yardım çantası bulundurun. Bu çanta sayesinde gerekli olduğunda yaralanmalara hızlıca müdahale etme şansınız olur. Zaman zaman bu çantadaki malzemelerin son kullanma tarihlerini kontrol etmeniz de yol sırasında kötü bir sürpriz yaşamamanız için büyük önem taşıyor.

Tüm bunlar dışında aracınızda yedek lastik bulundurmanız ve bu lastiği nasıl takacağınızı bilmeniz sizler için çok faydalı olacaktır. Bu sayede gereken zamanda lastiğinizi değiştirip vakit kaybetmeden seyahatinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

2) Lastik Basıncınızı Ayarlayın ve Mevsimine Uygun Lastik Kullanın

Bildiğiniz gibi her aracın sahip olması gereken bir lastik basıncı bulunuyor. Sizler de arabayla kısa veya uzun yola çıkmadan önce mutlaka lastiklerinizin hava basıncını kontrol edin. Lastik basıncının olması gereken seviyede seyahat edin ki aracınızın yol tutuşu çok iyi bir hale gelsin. Ayrıca bu sayede yakıt tasarrufu da sağlayabilirsiniz. 

Lastikler hakkında bir diğer önemli nokta da seyahat ederken mevsimine uygun lastik kullanmanız. Kış mevsiminde yolculuk yaparken karlı havalarda zor durumda kalmamak için yanınızda kar zinciri bulundurmanız çok faydalı olacaktır.

3) Emniyet Kemerinizi Takın

Seyahatiniz sırasında güvenliğiniz her şeyden önce geldiği için yol boyunca her zaman emniyet kemerinizi takın. Ayrıca arabada birlikte seyahat ettiğiniz kişilerin de emniyet kemerlerini taktığından emin olun.

Gideceğiniz yol kısa da olsa uzun da olsa emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki bu küçük ama çok önemli olan önlem kaza anında sizin ve yakınlarınız için hayat kurtarıcı olacaktır.

4) Takip Mesafenizi Koruyun ve Hız Limitlerine Uyun

Aracınızla seyir halindeyken önünüzdeki araç ile aranızda kilometre/saat cinsinden seyir hızınızın yarısı neyse en az o kadar metrelik bir uzaklık olması gerekiyor. Yani eğer önünüzdeki araba, saatte 80 kilometre hızla gidiyorsa aranızdaki mesafenin en az 40 metre olması lazım. Bu yüzden güvenli bir seyahat için aracınızı kullanırken takip mesafenizi her zaman koruyun. 

Araba yolculuğunuz sırasında tabelalarda belirtilen hız limitlerine mutlaka uyun. Kazaların çok büyük bir kısmının yüksek hız sebebiyle meydana geldiğini kendinize hatırlatarak güvenliğinizi önceliğiniz haline getirin. Ayağınızı gaz pedalına koymadan önce bir yere daha hızlı gitmek yerine güvenli bir biçimde gitmenin önemini hatırlayın.

5) Rotanızı Belirleyin

Related Post

Seyahat rotanızı belirlemeden yola çıkmayın. Seyahat planınıza göre yol üzerinde görmek istediğiniz noktaları işaretleyip ona göre yol alın. Ayrıca mola vereceğiniz yerleri de belirleyebilirsiniz.

Bu amaç için navigasyon teknolojisini de kullanabilirsiniz. Bu sayede arabayla yolculuk yapmak çok daha keyifli bir hale gelecek.

6) Rahat Kıyafetler Giyin

Yolculuk esnasında rahat kıyafet giymek gerçekten çok önemli. Özellikle uzun yolculuklarda rahat kıyafetler daha fazla önem kazanıyor.

Araba yolculuğu yaparken en rahat kıyafetlerinizi ve ayakkabınızı giyin. Yanınıza uzun kollu kıyafetler alın ki hava soğuduğunda sizi sıcak tutsunlar, ayrıca klima da insanı çarpabiliyor. 

7) Yediklerinize Dikkat Edin ve Yanınıza Atıştırmalıklar Alın

Arabayla yolculuk yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de sağlığınız. Bu yüzden yolculuktan önce ve yolculuk sırasında sindirilmesi zor yiyeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz yiyecekler yol boyunca midenizi rahatsız edebilir ve sizi rahat bir biçimde seyahat etmekten alıkoyar. Bu yüzden yolculuktan önce hafif ve midenizi yormayacak yiyecekleri tercih edin.

Yola çıkmadan önce minik atıştırmalık yiyecekler ve susuzluğunuzu giderecek içecekler bulunduran bir çanta hazırlayın. Yolculuk yaparken bu çantayı yanınıza alın ve gerektiği durumlarda kullanın. Bu çanta yolculuk esnasında mola veremeyeceğiniz durumlarda hayat kurtarıcı olacak.

8) Yolculuktan Önce Güzelce Uyuyun

Kimi zaman yolculuğun heyecanı yüzünden gözümüze uyku girmez. Tüm o gideceğimiz güzel yerleri düşünerek hayal kurarken uyumayı unuturuz. Fakat lütfen siz böyle yapmamaya çalışın.

Araba yolculuğunuza çıkmadan önce en az sekiz saat güzelce uyuyup dinlenin ki yol boyunca size gereken enerjiyi depolamış olun. Güzel ve kaliteli bir uyku uyumak yola vereceğiniz dikkatinizi arttıracağından daha güvenli bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır.

9) Müzik Eşliğinde Yol Alın

Müzik, araba yolculuğu yaparken vazgeçilmez bir öge kesinlikle. Daha önce yapmadıysanız seyahatiniz sırasında müzik dinlemeye mutlaka bir şans verin. Bu sayede daha keyifli bir araba yolculuğu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Size eşlik edecek olan eğlenceli yol şarkıları, seyahatinizi emin olun ki daha da güzelleştirecek. Özellikle tek başına yolculuk yaparken dinleyeceğiniz müzikler sizi yolun rutininden uzaklaştıracak.

Fakat müzik dinlerken sesinin çok yüksek olmamasına özen gösterin ki dikkatiniz dağılmasın.

Ayrıca gece ve gündüz için müzik seçimleriniz biraz farklı olmalı. Gece yolculukları için seçeceğiniz müzikler hafif ve sözsüz olmasın çünkü bu tarz müzikler uyku getirici bir etkiye sahip olabilir.

10) Yorulduğunuzda Mola Verin

Özellikle uzun yolculuklarda mola vermekten kaçınmayın. Uzun yolculukların herkes üzerinde yorucu bir etkisi oluyor. Bu sebeple yorulduğunuz ve ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda mola verip dinlenmekte fayda var.

Vermiş olduğunuz bu molalarda kısa da olsa bir yürüyüş yapıp bacaklarınızı açmanız kan dolaşımınız açısından çok iyi olacaktır. Bu sayede olası krampları ve toplardamarlarınız içerisinde hayati tehlike arz edebilecek bir pıhtı oluşmasını engelleme fırsatı elde edersiniz.


Sizleri çok mutlu edecek güvenli ve güzel araba yolculuklarınız olsun.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.