Kategoriler Seyahat İpuçları

Yurt İçinde Araç Kiralama

Seyahatlerimiz esnasında daha rahat hareket edebilmek hepimiz için bir öncelik haline gelmiş durumda. Gitmek istediğimiz yere konforlu bir biçimde ulaşıp orada gönlümüzce vakit geçirebilmek ise güzel bir seyahat deneyimi için kesinlikle çok önemli.

Özellikle toplu taşıma kullanmaktan kaçındığımız şu salgın günlerinde araç kiralamak tüm bu dileklerimizi gerçekleştirmek için çok güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 

İstatistiklere göre pandemi koşulları seyahat tercihlerimizi ciddi bir biçimde etkilemiş: Covid-19 salgını sebebiyle 2020 yılında araç kiralama sayısı 2019 yılına göre %23’lük bir artış göstermiş. 2021 yılında ise bu durumun daha da artması bekleniyor. 

Bizler de bu yazımızda sizlere yurt içinde araç kiralama hakkında bilgiler verip hayatınızı ve çıktığınız yolculukları kolaylaştırmaya çalışacağız. 

Yurt İçinde Araç Kiralama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kiraladığınız araçla güvenli bir biçimde yolculuk yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.

Umarım aşağıda verdiğimiz bilgiler sayesinde sizler de bu konulara özen gösterip güzel bir araç kiralama deneyimi yaşayabilirsiniz.

Araç Tipi

Araç kiralamadan önce nasıl bir araca ihtiyacınız olduğuna karar verin. Aracı uzun yolda mı kullanacaksınız yoksa daha kısa mesafeler için mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Kaç kişi seyahat edeceksiniz? Yanınızda ne kadar eşya var? Geceyi aracın içinde geçirmeniz gibi bir ihtimal bulunuyor mu? Otomatik vites ile mi, düz vites ile mi daha rahat ediyorsunuz? Hangi yakıt türünü kullanan bir araç sizin için daha iyi olur?

Tüm bu sorulara yanıt verdiğinizde nasıl bir araç kiralamanız gerektiği otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.

Güvenilirlik

Kiralayacağınız aracın güvenli olması kesinlikle çok önemli. Piyasada çok fazla miktarda araba kiralama firması bulunuyor.

Bu yüzden sizler detaylı bir şekilde araştırma yapıp kiralama yapmayı düşündüğünüz firmanın yasal izinleri kontrol edin. Yani sadece uygun fiyatlara bakıp karar vermeden önce kullanacağınız firmanın güvenilirliğinden emin olun.

Araç Yaşı

Yurt içinde araç kiralarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aracın yaşı. Özellikle uzun yolculuklar için araç kiralarken 3 yaşın altındaki ve düşük kilometreli araçları kiralayın.

Bu sayede seyahatiniz sırasında herhangi bir teknik sorunla karşılaşma riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Ek Ücretler

Araç kiralama fiyatlarından bahsederken firmaya bu fiyata hangi hizmetlerin dahil olduğunu mutlaka sorun.

Örneğin araç kiralama ücretinin içerisinde temizlik hizmeti bulunmuyorsa ödeme yaparken anlaştığınız fiyattan daha yüksek bir miktar harcamanız gerekebilir.

O yüzden kira sözleşmesini imzalamadan önce firmadan alacağınız hizmetler hakkında detaylı bilgi alın. 

Sigorta ve Kasko

Kiralayacağınız aracın sigorta ve kasko durumu araç kiralama firmalarından hizmet alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta. Kiralayacağınız aracın sigortası ve kaskosu mutlaka olsun ki yaşanabilecek herhangi bir kaza durumunda büyük maddi yükümlülükler altına girmeyin.

Kira Sözleşmesi

Related Post

Kiralama koşulları hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip olmak için kira sözleşmenizi en ince ayrıntısına kadar dikkatlice okuyun.

Sözleşmede kafanıza takılan veya anlamadığınız bir yer olursa araç kiralama hizmeti aldığınız yere bunları mutlaka sorun. Bu sayede aracı kullanırken ya da teslimat sırasında herhangi bir sürprizle karşılaşmazsınız.

Hasar Tespiti

Hangi aracı kiralamaya karar verdiyseniz aracı içinden ve dışından detaylıca kontrol edin. Aracın herhangi bir yerinde bir hasar olup olmadığından emin olun.

Eğer herhangi bir hasar görürseniz bunu firmaya söyleyip kaydını yaptırın. Bu şekilde araç tesliminde firmalar tarafından yapılan kontrollerde sizin sebebiyet vermediğiniz hasarlar için ödeme yapmak durumunda kalmayın.

Ödeme Seçenekleri

Kiralık araç hizmeti almadan önce ödeme seçeneklerinizi inceleyin. Bazı firmalar erken rezervasyon yapıldığı takdirle indirimli fiyattan işlem yapabiliyor.

Ayrıca bazı kredi kartları indirimli bir biçimde araç kiralama hizmeti sağlayabiliyor. Kredi kartınızdan ödeme yaparken herhangi bir indirim hakkınız olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Araç kiralarken aynı firmayı tercih eden kişiler için de sadakat programları bulunuyor.

Tüm bu avantajlı durumlardan yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenmek adına detaylı bir araştırma yapmanız size tasarruf olarak geri dönecektir, bu tasarruf da tatilinizde kendiniz için harcayabileceğiniz daha fazla paranız olacağı anlamına gelir.

Yakıt Politikası

Araç kiralama hizmeti aldığınız firmanın yakıt politikası hakkında bilgi sahibi olun. Aracın yakıt deposu kiraladığınız zaman ne kadar doluysa sizin de aracı o şekilde teslim etmeniz gerekiyor.

Örneğin, eğer aracı firmadan Dolu Depo Yakıt Politikası ile kiraladıysanız dolu bir depo ile teslim alırsınız ve dolu bir depo ile teslim etmeniz gerekir. 

Teknik Destek

Araç kiralama firmasının siz aracı kiraladıktan sonra seyahatiniz esnasında herhangi bir sorun yaşadığınızda 7/24 ulaşabileceğiniz bir teknik destek hattı olmalı.

Bu sayede olumsuz bir durum ortaya çıktığında hemen teknik destek ile irtibata geçip hızlıca çözüm üretebilirsiniz.

Araç Kiralama Çeşitleri

Ülkemizde farklı türlerde araç kiralama hizmeti bulunuyor. Aracı günlük ve aylık olarak kiralayabilirsiniz.

Filo kiralama seçeneğinde ise araçlar belirli bir süre boyunca aylık ödeme karşılığında şirketlere kiralanıyor.

Özel günlerde tercih edilen VİP araç kiralamada lüks ve konforlu araçlar hizmet veriyor. Hatta bu araçları özel şoförü ile birlikte kiralamanız da mümkün. 

Havalimanında Araç Kiralama

Eğer seyahat edeceğiniz yere hava yolu aracılığı ile ulaştıysanız indiğiniz zaman havaalanında araç kiralayabilirsiniz. Hatta havalimanında yer alan araç kiralama firmalarını inceleyip iniş yapacağınız tarih ve saate göre internet üzerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bu sayede planlamış olduğunuz gibi seyahat keyfinize değerli tatil vaktinizden hiç kaybetmeden devam edebilirsiniz.


Araç kiralamanın tadını çıkararak özgürce seyahat edeceğiniz güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle. 

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.