Kategoriler AkdenizYurt İçi

Kaş’ta Dalış Yapılacak 6 Yer

Antalya’daki Kaş Türkiye’nin güneyinde yer alan, harika bir doğal güzelliğe sahip olan bir tatil beldesi. Su altı zenginlikleri, tarihi batıkları ve çeşitli deniz canlıları sayesinde Türkiye’nin doğal güzellikler sunan eşsiz bir yeri durumunda. Hem doğanın hem de denizin bir araya geldiği Kaş pek çok dalış meraklısı için de cezbedici bir yer.

Hatay’da yer alan Samandağ’a benzer bir şekilde Kaş da yılın 12 ayını sıcak geçiren yerlerden biri. Burada da 12 ay boyunca dalış sporu yapabilirsiniz. Deniz suyu sıcaklığının kış mevsiminde bile 17 veya 18 derece olduğu edindiğimiz bilgiler arasında.

Türkiye’nin güneyinde yer alan Kaş’a hem hava yolu hem de kara yolunu tercih ederek ulaşabilirsiniz. Kaş’ın İstanbul’a karayolu üzerinden uzaklığı yaklaşık olarak 14 saat. Bu da inanılmaz uzun ve yorucu bir yolculuk demek.Bu yüzden karayolu değil havayolunu tercih etmenizi öneririz. Bunun için de Dalaman ya da Antalya’da yer alan havaalanına iniş yapacak şekilde Kaş’a uçak bileti satın alabilirsiniz.

Sayısız su altı güzelliğine sahip olan Kaş’ta dalış yapabileceğiniz çeşitli yerleri yazının devamında okuyabilirsiniz.

Antalya’da Dalış Yapılacak 6 Yer

Kanyon

Kaş’ta yer alan Kanyon özellikle dipte bulunan güzellikleriyle vazgeçilmez dalış noktalarından biri.

Pek çok dalgıcın favorisi olan Kanyon’daki yarıktan aşağıya doğru inişin verdiği keyif ise paha biçilemez. Kanyon’a ulaşmak için ise derin olmayan bir boğazdan geçmek gerekiyor.

İki ada arasında kalan Kanyon’a ulaşmak için 20 metre uzunluğundaki bir duvar boyunca dalışa devam edilmesi gerekli. Kanyon duvarları çok sayıda su altı canlısına da ev sahipliği yapıyor. Bu da dalışı daha zevkli hale getiren önemli bir unsur.

Kanyon’a ulaşıldığında karşınıza dar yapıda bir mağara çıkacak. Bu mağara içerisinde çok sayıda kırmızı karidese rastlayabilirsiniz. Karidesleri görebilmek için yanınızda mutlaka fener bulundurmanızı öneriyoruz.

Tüm bunlara ek olarak, Kanyon’da nesli ne yazık ki tükenmek üzere olan ve tüm dünyada yalnızca 600 adeti mevcut olan Akdeniz foku da bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olan Akdeniz foklarının avlanma yerinin bu Kanyon olduğunu üzülerek belirtiyoruz.

Dimitri (Pamuk) Batığı

Pamuk Batığı’nın oluşumu 1968’li yıllara dayanıyor. 1968 yılında kıyıya vurmuş olan pamuk taşımak üzere yolculuk eden Dimitri isimli yük gemisi adalara vurarak batmış. Gemi adalara vurduktan sonra dinamitle patlatıldığı için gemiye ait parçalara da denizde rastlanabilir.

Dimitri Batığı’nın ilk izlerine 27 metrelik bir dalış ile rastlayabilirsiniz. 42 metrelik bir derinliğe kadar da batığı gözlemlemeye devam edebilirsiniz.

Batığın çevresinde aslan balıkları ile orfoza da rastlamak mümkün. Dimitri batığını görmeden Kaş’taki dalış serüveninizi sonlandırmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Besmi Adası

Burası kaplumbağa ve barakuda adlı deniz canlılarını görebileceğiniz eşsiz güzellikte bir ada. Ada pabuç şeklinde görünüyor.

Related Post

40 metrelik derinlikten sonra pitos ve amphora gibi diğer canlıları da görebilirsiniz.

Besmi Adası ayrıca çapaların bulunduğu bir batığı da barındırıyor.

Büyük Mağara

Burası tecrübeli dalgıçlar için oldukça elverişli bir dalış konumu. Derinlik 40 metreye kadar ulaşıyor. 40 metreye inildiğinde oldukça derin ve karanlık bir mağara sizi karşılayacak. Burada yanınızda mutlaka bir fener bulundurmanızda fayda var.

Büyük Mağara’da Neptün danteli, kırmızı karides sürülerini görmek mümkün.

Mağaranın varlığı nedeniyle neredeyse hiç akıntı bulunmaması sayesinde Büyük Mağara’da tecrübesiz dalgıçlar da rahatlıkla dalış keyfini sürebilir.

Uçanbalık Bankosu

Burası adını 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir bombardıman uçağından alıyor. Bu dalış noktasının güneydoğu ucunda 55-71 metrelik derinlikler arasında batmış bir uçak yer alıyor. Uçak İtalyan menşeili ve SM79 model. Meis’i bombalarken uçaksavar ateşi sonucunda düşen bir savaş uçağı.

Uçanbalık bankosu oldukça tehlikeli bir dalış noktası. Bu konumda bazı günlerde dalışı etkileyecek kadar şiddetli akıntılar görülebiliyor. Ayrıca uçağa ait kalıntılar yaklaşık olarak 55 metreden 71 metrelik derinliğe kadar uzanıyor.Bu sebeple de yalnızca tecrübeli ve uzmanlaşmış dalgıçların burada dalış yapmasını öneriyoruz.

Uçanbalık Bankosu Türkiye’nin en iyi dalış noktaları arasında yer alıyor. Burada akya, istavrit, sinarit, palamut, orfoz gibi çeşitli sayıda balığa rastlayabilirsiniz.Ayrıca dalış boyunca duvarda kırmızı berber balıklarını da görebilirsiniz.

Su altı fotoğrafçılığına ilgili iseniz Uçanbalık Bankosu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Limanağzı, Osmanlı Batığı ve C47 Uçak Batığı

Limanağzı Kaş’a en yakın mesafede bulunan bir dalış konumu. Burada çok sayıda birbirine yakın mesafeli dalış noktasını görebilirsiniz. Bu yüzden de Türkiye çapında bir popülerliğe sahip. Osmanlığı Batığı 23 metre derinlikte bir dalış imkânı sunuyor.

Burası gece dalışı için de oldukça ideal bir konuma sahip. Gece deniz görüş mesafesi de oldukça yüksek. Limanağzı ile Osmanlı Batığı’ndan sonra C47 uçak batığı yer alıyor. C47 Dakota uçağı yapay bir batık.

Uçağın sahip olduğu kanat açıklığı yaklaşık olarak 29 metre ve kanat uzunluğu da 20 metre. Bu yüzden pek çok dalışseverin tercih ettiği bir konum olarak öne çıkıyor. Henüz dalışa yeni başlamış olan kişiler uçağın kargo bölümüne dalış yapmayı tercih etmeliler. Uçağın iç kısımları için daha tecrübeli dalışçılar için elverişli bir ortama sahip.

Kaş’ta dalış eğitimi almak isterseniz size yılın 12 ayı hizmet veren Dragoman Dalış ve Outdoor Dalış Merkezi’ni önerebiliriz.

Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️