Kastamonu Nerede ve Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Anadolu’daki en eski şehirlerden birisi olan Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Karadeniz Bölgesi’nin batısında konumlanan tarihi kent, “Evliyalar Şehri” olarak biliniyor.

Antik çağ ve Türk-İslam dönemine ait pek çok eserin bulunduğu Kastamonu’daki gezilecek yerler nereler diye soracak olursanız bunların başında Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii ve Kastamonu Saat Kulesi geliyor. Kastamonu Saat Kulesi, Sultan 2. Abdülhamit döneminde, şehrin doğusunda bulunan yamaç üzerine inşa edilmiştir.

Kastamonu şehir merkezinde ayrıca ülkemizde açılan ilk “Kent Tarihi Müzesi” bulunuyor.

Batı Karadeniz’in doğal güzellikleriyle bezenmiş olan Kastamonu, Küre Dağları Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Kastamonu’nun bir diğer doğa harikası ise Ilgaz Dağları. Şehrin sembolü olan bu yüce dağlar, 1976 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş.

Kastamonu’daki gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler ilgili Kastamonu’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirler.

Bu yazımızda ise Kastamonu nerede ve Kastamonu’ya nasıl gidilir sorularının cevabını bulabilirsiniz.

Kastamonu Hangi Bölgede?

Kastamonu ülkemizin en yeşil bölgesi olan Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Denizden yüksekliği 744 metre olan şehir Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanıyor.

Kastamonu’nun Kaç İlçesi Vardır?

Hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip olan Kastamonu’da 20 adet ilçe yer almaktadır.

Bunlar Abana, Cide, İnebolu, Tosya, Daday, Merkez İlçe, Pınarbaşı, Çatalzeytin, Küre, Taşköprü, Şenpazar, Devrekani, Doğanyurt, Azdavay, Ağlı, Araç, Bozkurt, Hanönü, İhsangazi ve Seydiler ilçeleridir.

Kastamonu Nerede?

Doğusunda Sinop, batısında Bartın ve Karabük, güneyinde Çankırı ve güneydoğusunda ise Çorum ile sınırı olan Kastamonu, kuzeyinde ise Karadeniz’e kıyısı bulunuyor.

Karadeniz kıyısındaki kentin sahil şeridi uzunluğu 170 kilometre olduğu için bölgedeki en uzun sahil kıyısı olan il olma özelliğini taşıyor.

Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Ankara’ya yaklaşık 240 kilometre, İstanbul’a 510 kilometre ve İzmir’e ise 868 kilometre uzaklıkta olan Kastamonu’ya hem kara yolu hem de hava yolu ulaşımı ile gitmek mümkün. Bu sebeple kente özel aracınız ile ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak da gidebilirsiniz.

Kastamonu’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan kendi aracıyla Kastamonu’ya gitmek isteyen kişilerin Bolu, Gerede, Ilgaz yol güzergahını takip etmeleri gerekiyor. Bu yolculuk yaklaşık olarak 5 buçuk saat sürüyor.

Ankara’dan Kastamonu’ya özel araçları ile gidenler ise D765 kara yolunu kullanarak şehre 2 buçuk saatte ulaşabilirler.

Kastamonu’ya araba yolculuğu yaparak gitmek isteyenler “Arabayla Uzun Yola Çıkacaklara Tavsiyeler” isimli yazımızı okuyabilirler.

Kastamonu’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Kastamonu’ya otobüs ile gidecekseniz yol tarifi almanıza gerek yok. Ülkemizin birçok noktasından otobüs ile ulaşabileceğiniz Kastamonu’ya İstanbul’dan 9 saatlik, Ankara’dan 5 saatlik, İzmir’den ise 14 saatlik bir yolculuk sonrasında erişebilirsiniz.

Ankara – Kastamonu otobüs bileti fiyatı 450 TL civarında iken, İstanbul – Kastamonu otobüs bileti fiyatı ise 750 – 950 TL arasında değişiklik gösteriyor. İzmir – Kastamonu otobüs bileti fiyatları ise 1400 – 1450 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Uygun fiyatlı Kastamonu otobüs bileti satın almak için obilet.com internet sayfasını ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını cep telefonunuza indirip yükleyebilirsiniz.

Related Post

Kastamonu’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Kastamonu’da şehir merkezinden sadece 15 kilometre uzaklıktaki Uzunyazı Havalimanı hizmet veriyor. İstanbul’dan Kastamonu’ya uçuşlar 1 saat 5 dakika sürüyor. Bilet fiyatları ise seyahat günü ve saatine göre değişiklik gösteriyor.

İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları (THY) seferleri, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları seferleri ile aktarmasız bir şekilde Kastamonu Havalimanı’na ulaşılabiliyor. Diğer şehirlerden Kastamonu’ya uçmak isteyen kişilerin ise İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor.

Şehre hava yolu ile ulaşanlar iniş yaptıktan sonra özel halk otobüsü ve havalimanı firmalarının servisleri ile Kastamonu’nun merkezi bölgelerine gidebilirler. Halk otobüsleri ile Kastamonu şehir merkezine ulaşmak yaklaşık olarak 25 dakika sürüyor. Pegasus Havayolları ve Türk Hava Yolları tarafından verilen hava limanı servisleri yolcularını ücretsiz bir biçimde şehir merkezine götürüyor.

Havalimanından Kastamonu şehir merkezine gitmek için özel ulaşım araçları da kullanılabilir. Bunlar arasında ticari taksiler, transfer hizmetleri ve araç kiralama seçenekleri yer alıyor. Bu hizmetleri kullananlar 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirler.

Kastamonu Havalimanı Ulaşım Rehberi” yazımız havalimanından şehir merkezine nasıl gidebileceğiniz konusunda sizlere detaylı bilgi verecektir.

Kastamonu’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Kastamonu 2021 yılında şehir içi taşımacılığında kartlı sisteme geçmiş. Şehirdeki 20 noktada Kastamonu Kent Kart satışı ve dolumu başlamış.

Kastamonu Belediyesi özel halk otobüslerinin hareket saatlerine buradan https://hayatkilavuzum.net/kastamonu-belediye-otobus-saatleri.html ulaşabilirsiniz. Otobüsler dışında şehir içi ve ilçeler arası sefer yapan minibüsleri de kullanabilirsiniz.

Kastamonu yüz ölçümü olarak pek büyük olmasa da şehirdeki gezilecek yerlerin hepsine toplu ulaşım ile gitmek mümkün değil. Bu sebeple Kastamonu’da rahatça gezebilmek için bisiklet, motosiklet veya araba kiralayabilirsiniz. Şehri bisiklet veya motosiklet ile gezmek çok keyifli olacaktır. Kiralama tercihini arabadan yana yapmak isteyenler ise “5 Adımda Araç Kiralama Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyup konu hakkında bilgi alabilirler.

Şehirde gezilecek yerlerin bazıları birbirine yakın konumda olduğundan buralara gitmek için yürümenizi tavsiye ederiz. Bu sayede karşınıza çıkacak olan yerleri keşfetme fırsatını elde etmiş olursunuz. Yürümekten yorulduğunuzda ise şehrin birçok noktasında bulabileceğiniz ticari taksileri kullanabilirsiniz. https://taksi-ucreti.hesaplama.net/ internet sitesini kullanarak yolculuğunuzun yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Kastamonu’ya Ne Zaman Gidilir?

Şehre kültür turizmi yapmak için gidenler ilkbahar ve sonbahar mevsimlerini tercih edebilirler. Kastamonu’ya deniz turizmi için gidenler ise şehri yaz mevsiminde ziyaret etmeliler. Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Gideros (Kytoros) Plajı, Karadeniz’in en güzel plajları arasında yer alıyor. Ilgaz’da kayak turizmi yapmak isteyenler ise Kastamonu’yu ziyaret etmek için kış mevsimini seçmeliler.

Kastamonu’da Ne Yenir?

Ülkemizde sarımsağın anavatanı olan Kastamonu, birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Et sevenler için kuyu kebabı ve Kastamonu döneri, çorbasız olmaz diyenler için Ecevit çorbası ve kızılcık tarhanası çorbası, pilav düşkünleri için siyez pilavı, ekşili pilav ve ala pilav harika yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Bu güzel yemekleri tatlı ile sonlandırmak isteyenler ise çekme helva, incir dolması ve Üryani eriği hoşafının tadına bakabilirler.

Kastamonu’nun meşhur yemeklerini anlattığımız yazımız, damak tadına düşkün olanlarınızın ilgisini çekecektir.  Ayrıca Kastamonu lezzetlerini nerelerde yiyebileceğinizi listelediğimiz Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir yazımız ise bu yemekleri nerelerde en güzel şekilde yiyebileceğinizi öğrenmeniz açısından sizler için faydalı olacaktır.

Kastamonu’da Nerede Kalınır?

Şehirdeki dağ otelleri doğa ile iç içe olmanızı sağlarken, merkezde bulunan tarihi konaklar ise zamanda yolculuk yapmanıza yardım ediyor.

Uğurlu Konakları, İksir Resort Town, Kadıoğlu Konak, Park Dedeman ve Armoni Park Otel Kastamonu’da konaklayabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Deniz tatili için Kastamonu’yu ziyaret edenler kıyı şeridindeki konaklama birimlerini tercih edebilirler. Bu sayede ziyaretçiler Kastamonu’nun güzel plajlarına kolaylıkla ulaşabilirler.

Ilgaz’a kayak yapmak için şehre gelenler ise kayak merkezine yakın konumdaki otellerde konaklayabilir.

Kastamonu’daki konaklama tercihinizi şehre geliş amacınıza uygun bir biçimde yapmanızı tavsiye ederiz.


Güzel bir Kastamonu seyahati dileklerimizle!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.