Kategoriler Seyahat İpuçları

Kendinize Uygun Kiralık Arabayı Nasıl Seçersiniz?

Araç kiralama hizmeti, hizmet sektörünün ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın bir koludur. Özellikle uzun yol araç kullanmak istemeyenlerin, gidecekleri lokasyona uçakla ulaştıktan sonra tercih ettiği bir hizmettir.

Kendinize Uygun Kiralık Arabayı Nasıl Seçersiniz?

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç kiralarken dikkat edilecek birkaç nokta vardır. Türkiye’de çok sayıda oto kiralama firması bulunmaktadır. İlk bakılacak nokta, kurumsal ya da butik firma seçeneklerinden birine odaklanmaktır.

Kiralama yapacağınız firmaya karar verdikten sonra size sunduğu koşullara dikkat etmeniz gerekmektedir. Müşteri memnuniyeti açısından seçenekleri elemek için internetten yorumları araştırabilirsiniz. 

Firmanın butik ya da kurumsal olması konusunda seçiminizi yaptıktan sonra fiyat karşılaştırmalarına bakabilirsiniz. Aradığınız aracın özellikleri, modeli, serisi, hizmet kapsamı ve kiraladığınız gün sayısı fiyatı etkileyecek temel faktörlerdir.

Araç Kiralama Hizmeti Kaç Türde Yapılır?

Temel olarak araç kiralama, bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayrılır. Bireysel kiralama, kişilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda aldığı hizmet türüdür.

Kurumsal kiralama ise, şirketlerin çalışanları için araç kiraladığı hizmet türüdür. Kurumsal kiralama hizmeti, filo kiralama şirketlerinden alınır. 

Kurumsal kiralama sözleşmeleri yıllık bazda yapılır. Firmalar, çalışanlarının unvanına göre farklı araba modelleri seçerek yıllık bir anlaşma yaparlar. Bireysel kiralama ile kıyaslandığında araç başına ödenen fiyat daha ekonomik olur.

Bireysel kiralamanın süresi ve kapsamı, kişinin talebine göre değişkenlik gösterir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olmak üzere farklı sürelerde kiralama hizmeti talep edilebilir. 

Bireysel araç kiralama hizmetlerinde şoförlü araç kiralama seçeneği de bulunmaktadır. Ehliyeti olmayan ya da konforu sebebiyle araç kullanmak istemeyenlerin tercih edeceği bir seçenektir.

Araç Kiralamanın Avantajları Nedir?

Kiralık araçların kasko ve vergi bedelleri, kiralama firmasına aittir. Kiralama bedelleri, bu kalemler dahil edilerek tahsis edilir ancak aracı kullanan kişinin bu ödemeler için vakit ya da ek bütçe ayırmasına gerek kalmamaktadır.

Pek çok kişi bu sebepten dolayı kiralama araç kullanmayı daha ekonomik bularak tercih ederler. 

Uzun mesafe araç kullanmak istemeyenler için araç kiralamak oldukça avantajlı ve konforludur. Varış noktasına uçakla gidip oradan araç kiralayarak devam etmek tatildeki konforu artıran bir durumdur.

Yurt dışı tatillerinde de araç kiralayarak seyahat etmek tercih edilen seçeneklerden biridir. Özellikle ada tatillerinde kiralık araçla tatiliniz yaptığınızda daha rahat ve keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.

Related Post

Araç Kiralama Firmalarına Nasıl Ulaşılır?

Türkiye’de her bölgede veya yalnızca belirli bölgelerde hizmet veren oto kiralama firmaları bulunmaktadır. Gideceğiniz bölgede faaliyet gösteren firmalar arasından seçiminizi yaparak iletişime geçebilirsiniz. 

Firmayla iletişime geçerek ihtiyacınız olan aracın özelliklerini belirterek size sunulan araç seçeneklerinden biriyle bu hizmeti alabilirsiniz. Uygun fiyatlarla araç kiralayabilmek için mümkünse aylık ya da yıllık kiralama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. 

Güvenle ve kolayca araç kiralamak için obilet’in araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilir?

Araç kiralama hizmeti alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken şey, kişi sayınıza bağlı olarak araç seçimi yapmaktır. Konforlu bir yolculuk için öncelik vermeniz gereken bir detaydır.

Aracı kullanacak kişinin kullanım alışkanlıklarına istinaden araç seçimi yapması da bir diğer önemli detaydır. Özellikle uzun yolculuklarda olası kaza riskini minimuma indirmek adına sürücünün araç özellikleri hakkında detaylı bilgi alması gereklidir. Örneğin; otomatik vites araç kullanmaya alışkın bir insansanız düz vites bir araç seçmemeli ve bunu kiralama acentesine özellikle belirtmelisiniz. Alışık olmadığınız bir aracı kullanmak yolculuğunuz sırasında büyük risk oluşturabilir. 

Konfor alanına odaklanmak gerekirse; kiraladığınız araçla yapacağınız yolculuk süresine bağlı olarak araç seçiminizi yapmalısınız. Bagaj genişliği, arabadaki ek özellikler, direksiyon tutuşu, arka koltuklarla ön koltuklar arasındaki mesafe, bluetooth bağlantı, sun roof, koltuk ısıtma veya soğutma, ses sistemi gibi pek çok ekstra özellik yolculuğunuzun konforlun geçmesinde büyük etki yaratan faktörlerdir. 

Kısa mesafeli yolculuklar için standart paket araçları tercih etmek daha ekonomik olabilir. Tercih edilen özelliklerin sayısı arttıkça kiralama bedeli de buna bağlı olarak artacaktır. Bu yüzden bütçe ve talep dengesini iyi oluşturmnız ve seçimlerinizi bu doğrultuda yapmanız gerekir.

Aracın benzinli ya da dizel olması da bütçe açısından göz önünde bulundurulmanız gereken bir özelliktir. Burada da gidilecek mesafe ve yol yapısını göz önünde bulundurarak bütçe olanaklarınıza göre seçim yapmanız doğru olacaktır.

Eğer ilk kez gideceğiniz bir rota için araç kiralıyorsanız bu konuda ya ilgili acenteden bilgi almalı ya da öncesinde internet üzerinden konuyla ilgili araştırma yapmalısınız.

Araç kiralama sürenize göre sözleşmenizi opsiyonlu hazırlatmanızda fayda var. Örneğin; 10 günlüğüne kiraladığınız aracı 12 günlük tutarsanız hem süreçte değişiklik olursa çift taraflı mağduriyet yaşanmamış olur hem de 12 günün altında aracı teslim ettiğinizde ödeyeceğiniz kiralama bedeli ona göre belirlenir. Bu yüzden araç kiralama sırasında 1-2 gün opsiyonlu zaman anlaşması yapmanız sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. 

İhtiyacınıza göre yıllık veya aylık kiralama seçenekleri, günlük kiralama bedelinden daha uygun olacaktır. İlgili acenteyle bunu görüşüp dönemlere göre kiralama bedellerini öğrenip ihtiyacınıza göre seçiminizi yapabilirsiniz.

Araç kiralarken bu faktörlere dikkat ettiğiniz sürece aldığınız hizmetin kalitesinden memnun kalma ihtimaliniz de artacaktır. 

Paylaş
Etiketler Araç Kiralama
Başak Bektaşoğlu Cumalı

Yazmayı, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi, yemek yapmayı hobi ve meslek edinmiş biri.