Farklı Bir Tatil Deneyimi Arayanlar İçin Araba Yolculuğu: Road Trip

0
1201

Araba kullanmayı seviyorsanız ve yeni yerler keşfetmek kulağa güzel geliyorsa road trip tam size göre!

Türkçeye “yol gezisi” olarak çevrilen road trip, arabayla planlanan uzun yol sürüşlerinin ortak adı.

Dilerseniz bir şehre, dilerseniz birkaç farklı şehre uzanan bir yolculuğa çıkmaya, paşa gönlünüzün dilediği gibi gezmeye hazırsanız haydi, yola koyulalım.

Arabayla yolculuk etmek isteyenler için bilinmesi gerekenler:

Road Trip Nedir?

Road Trip Nedir?

Seyahat temalı filmlerde sıkça gördüğümüz bir kavram aslında road trip… Sevgilisi tarafından terk edilen, işinden ayrılan veya rutininden bıkan kahramanımız arabasına atlar ve macera dolu bir yolculuğa başlar. Bazen yanına bir yol arkadaşı alır bazense yola tek başına devam eder.

Sizinse böyle bir heyecanı yaşamak için tek yapmanız gereken aracınıza atlamak veya birkaç günlüğüne bir araç kiralamak… Hatta bir karavan kiralayarak bu tatilden alacağınız keyfi ikiye katlayabilirsiniz.

Yurt dışında araba kiralama hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için yazmıştık.

Road trip, Türkiye’de çok yaygın olmasa da Amerikan kültüründe oldukça alışıldık bir seyahat türü denebilir.

Route 66 Amerika

Hatta Amerika’nın turistik şehirlerinden geçen güzergâhıyla özellikle motosiklet gruplarının sıkça tercih ettiği Route 66’i duymuş olmanız da kuvvetle muhtemel.

Amerika’nın Ana Caddesi olarak da anılan Route 66, ikonik tabelasıyla kısa zamanda büyük üne kavuştu. 11 Kasım 1926’da açılan yol Chicago Illinois’ten başlayarak Los Angeles’ta sona eriyordu.

Missouri, Kansas, Oklahoma, Teksas, New Mexico, Arizona ve Kaliforniya eyaletlerini üzerinden Los Angeles şehrinde sonlanan güzergâh, ülkeyi doğudan batıya boydan boya gezmek isteyenler için uzun yıllar vazgeçilmez bir rota oldu.

Road Nasıl Planlanır?

Road Trip Nedir, Nasıl Planlanır?

Road trip, süresini, rotasını ve ne kadar süreceğini aklınıza estiği gibi sadece sizin belirleyeceğiniz, özgür ruhlara hitap eden bir yolculuk türü.

Dilerseniz tek başınıza dilerseniz ailenizle böyle bir tatil planı yapabilirsiniz.

Her ne kadar başına buyruklar için biçilmiş kaftan olsa da road trip’te de görmek istediğiniz yerleri atlamadan ve bütçenizi aşmadan tatilinizi bitirmenizi sağlamak için yapmanız gereken bazı hesaplamalar var. Örneğin:

1) Haritanızı Çizin

Haritanızı Çizin- Road Trip

Başlangıç noktanızı ve varış noktanızı belirlediyseniz, yol üzerinde nerelere uğrayacağınızı da belirleyin.

Etkili bir zaman yönetimiyle bir taşla birkaç kuş vurabilir, aynı gün içinde iki üç yer gezebilirsiniz.

İnternetin çekmemesi ya da GPS’in çalışmaması ihtimallerine karşı arabanızda basılı bir harita da bulundurun.

2) Etkili Zaman Yönetimi Yapın

Her güzel şey gibi bu yolculuğu da bir noktada tamamlayarak geri dönüşe geçmeden önce görmek istediğiniz yerleri ıskalamayın.

Bunun yolu ise etkin bir planlamadan geçiyor.

Görmek istediğiniz yerlerin kaç km uzaklıkta olduğunu, orayı gezmenin kaç saat süreceğini hesaba katarak gün gün planlamanızı yapın.

3) Masrafları Hesaplayın

Masrafları Hesaplayın- Road Trip

Road trip için yola çıkarken maliyeti de hesaplamak önemli. Bütçenizi belirledikten sonra benzin parası, otel veya pansiyon konaklaması ya da kamp yerlerinde kalacaksanız kamp yeri ücreti gibi giderleri kabaca hesaplamanız gerekiyor.

Bunun ardından uğrayacağınız milli park giriş ücretleri, müze ve ören yeri giriş ücretleri, yiyecek ve içeceklerin de maliyetlerini göz önünde bulundurmakta yarar var.

Maliyetleri düşürmek için günde 1 öğünü kendiniz hazırlayabileceğiniz şekilde alışveriş yaparak veya Müzekart gibi gezi masrafınızı düşürecek alternatifleri göz önünde bulundurarak maliyetlerinizi bir nebze azaltabilirsiniz.

4) İhtiyat Akçesi Bulundurun

Yolun binbir türlü hali var. Yol boyunca aracın ufak tefek arızalar da çıkarabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak gerek.

Uzun bir sürüşten sonra yorgun düşüp fazladan bir gece konaklama yapmak isteyebilirsiniz ya da tatilinizi uzatıp ekstra bir noktaya da uğramaya karar verebilirsiniz.

Doğaçlama, road trip’in doğasında var… Bu yüzden olumlu ya da olumsuz beklenmedik durumlara karşı yanınızda bir miktar nakit bulundurmayı unutmayın.

5) Önceliklerinizi Belirleyin

Road trip yaparken plana ne kadar sadık kalırsanız kalın bazı noktalarda planladığınızdan daha uzun kalmak ya da beklediğinizden daha kısa sürede ayrılmak isteyebilirsiniz.

Bu nedenle rotanızı çizerken mutlaka görmek istediğiniz yerleri es geçmeyecek şekilde bir planlama yapın.

Örneğin Burdur’dan Antalya’ya geçerken vaktiniz kısıtlıysa Salda Gölü, Lavanta Deresi veya Sagalassos Antik Kenti arasında seçim yapmanız gerekebilir.

Bu durumda hangisini feda edeceğinize karar vermek ve sonra pişman olmamak için mutlaka görmek istediğiniz yerlere önceden karar verin.

6) Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Araba kullanırken dikkatinizin dağılmaması ve tam konsantre olmanız enerjinize ve uykunuzu almanıza bağlı. Bu nedenle sürüş planı yaparken arabayı nöbetleşe kullanabileceğiniz biri yoksa güneş battıktan sonra araba kullanmayı bırakmakta fayda var.

Akşam saatlerinde far ışığında araç kullanmak gözü daha hızlı yorduğu ve karanlıkta uykunun artması nedeniyle gecelerinizi dinlenmeye ayırın.

Bu hem ertesi gün daha enerjik bir biçimde gezmenize hem de sürüş güvenliğinize katkı sağlar.

7) Öğün Atlamayın

Seyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri

Uzun saatler arabada kalmanın sindirim sisteminizi ve bağışıklığınızı etkilememesi için beslenmenize de önem vermeyi ihmal etmeyin.

Yolculuk süresini yemek molası ile bitirmek istememeniz ve bazı öğünleri sandviçlerle geçirmeniz olağan. Ancak yalnızca kuru gıdalar ve sandviçlerle beslenmek, uzun vadede mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkaracaktır.

Bu nedenle günde en az bir porsiyon meyve ve sebze tüketmeye gayret edin. Bu mümkün değilse çorba gibi sulu gıdalara yönelin.

Ayrıca yeterli su içmemek, su kaybını artıran kafeinli içecekleri (çay, kahve, kola vb.)  fazlaca tüketmek de vücudunuzu susuz bırakabilir.

Özellikle yaz aylarında ekstra su kaybetmemek için gün içinde en az iki litre su içtiğinizden emin olun.

Seyahat Edenler İçin Beslenme Önerileri yazımıza da göz atabilirsiniz.

8) Çalma Listenizi Oluşturun

Arabada manzara yanınızdan akıp giderken vaktinizi daha keyifli geçirmenizi sağlayacak en önemli şeylerin başında müzik dinlemek geliyor.

Ancak bazı noktalarda internetin veya radyonun çekmeyeceğini de hesaba katmak gerek. Bu yüzden sevdiğiniz albümleri ve şarkıları kaydetmeyi unutmayın.

Spotify, Fizy veya iTunes gibi uygulamalarda internet bağlantısı olmadan müzik dinleyebileceğiniz bir arşiv oluşturmayı ya da müziklerinizi bir flash belleğe yüklemeyi unutmayın.

Eğer arabanızda kaset çalar ya da CD çalar varsa bu nostaljik sayılabilecek alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Spotify Çalma Listeleri‘mize göz atmak ister misiniz?

Road Trip’in Dezavantajları Var mı?

Road Trip’in Dezavantajları Var mı?

Road trip’in sunduğu özgürlük duygusu ve doğaçlama tatilin heyecanı oldukça büyük vaatler.

Ancak her seçiş bir vazgeçiştir sözü road trip için de geçerli. Yani oldukça keyifli olan yolculuğu planlarken artıları kadar eksilerini de hesaba katmak gerek.

Peki, nedir bu dezavantajlar?

1) Ulaşım Maliyeti

Bildiğiniz gibi benzin ve motorin bizim ülkemizde pek ucuz sayılmaz. Özellikle uzun yollar kat etmek için yola çıkarken benzin maliyetini çok iyi hesaplamak gerekir.

Geze geze gitmek kulağa hoş gelse de toplu taşımaya göre (uçak bileti, otobüs bileti) çok daha büyük maliyetleri gözden çıkarmanız gerekiyor.

2) Hizmet Ayağınıza Gelmez

İçeceğiniz sudan yiyeceğiniz yemeğe, kalacağınız çadırdan vereceğiniz tuvalet molalarına kadar geniş bir çerçevede tüm ihtiyaçlarınızı kendiniz planlamanız gerekecek.

Uzun saatler araç kullandıktan sonra her gece yorgunluğunuzu atabileceğiniz konforlu bir konaklama seçeneğine sahip olamayabilirsiniz.

3) Günü Arabada Geçirmek

Evet, yola arabayla uzun yollar gitmek için çıktınız ancak gideceğiniz yerlerin arasındaki mesafeler nedeniyle günde en az birkaç saat araba kullanmanız gerekecek. Bu da tatilin büyük bir kısmının araba içinde kapalı alanda geçmesi anlamına geliyor.

Artısıyla eksisiyle road trip, hayatınızda mutlaka deneyimlemeniz gereken şeylerden biri.

Yolun getireceklerine hazır olarak, dört mevsim bu eşsiz yolculuğa çıkabilir, kendinize unutulmaz anılar hediye edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız