Dünya Turu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

0
1450

Dünya turu yapmak, yeni yerler görmek, yeni kültürler keşfetmek pek çok insanın hayallerinden biri.

Dünya Turu

Bu hayali gerçekleştirmek için gerekli olan iki ana etken var: Zaman ve bütçe ayarlamaları. Bu ayarlamaların yanı sıra; planlama, hazırlık ve araştırma gibi aşamalar da söz konusu. Tüm bunları tamamladıktan sonra dünya turuna çıkmamak için hiçbir sebep yok.

Zaman ayarlaması için herhangi bir öneride bulunmak söz konusu olmayabilir. Bu tamamen kişiye bağlı bir durum. Fakat bütçe, hazırlık, fırsatlar için birbirinden farklı seçenekler söz konusu.

Hazırladığımız rehberle dünya turunu yapmanızı bu açılardan kolaylaştıracak birkaç öneri sunmak istedik.

Dünya Turu Yapabilmenizi Sağlayan Fırsatlar- Dünya Turu Nasıl Yapılır?

Dünya turu yapmak, maliyetli ve uzun süren bir etkinlik. Tüm tur boyunca sadece gezmek yerine başka şeylerle de meşgul olmak isteyebilirsiniz. Bu, hem maliyetinizi düşürür hem de daha kaliteli vakit geçirmenize zemin sağlar.

Pek çok fırsat yaratarak, isteğinize göre çeşitli program ve projelere dahil olarak dünya turu yapabilirsiniz. Peki, o fırsatlar nelerdir; kısaca bahsedelim:

Gönüllülük

Gönüllülük projeleri ile yurt içinde ve yurt dışında pek çok yere gidebilirsiniz.

Dernekler, belediyeler ve vakıflar yurt dışında gönüllü olarak yapacağınız bir iş karşılığında ulaşım, yemek ve konaklama bedellerinizi karşılıyor. Bazı işlerde küçük miktarlarda harçlık da verilebiliyor.

Avrupa Gönüllülük Hizmeti olarak bilinen EVS programı dahilinde kendinize göre bir iş bularak, başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi için en önemli etken motivasyon mektubunuz. İyi bir mektup hazırlayarak program dahilinde anlaşma sağladığınız kişi ya da kuruluşun size sunacağı koşullar dahilinde seyahatinize başlayabilirsiniz.

Öğrenciler İçin Fırsatlar

Öğrenci Seyahat

Fırsatlar olarak nitelendirdiğimiz durum, özellikle öğrenciler için geçerli olabilir.

Erasmus programı dahilinde staj ya da eğitim amaçlı seyahat etmek, uluslararası bağlantıları olan etkinlik, sanat, organizasyon firmalarında part – time çalışmak, Work and Travel kapsamında yurt dışına gitmek gibi fırsatları değerlendirebilirsiniz.

Bu seçeneklerin her biri, nispeten düşük bütçe ile yurt dışına çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Staj

Öğrenci Seyahat

Erasmus Staj Programı ile ya da referans mektubu aracılığı direkt başvurduğunuz firmalarda staj yapma vesilesiyle dünya turunuzu başlatabilirsiniz.

Bir yandan az da olsa para kazanma ihtimaliniz varken, bir yandan gittiğiniz yerde gezginden çok yaşayan biri olarak deneyim kazanabilirsiniz.

Yaşınızla doğru orantılı olarak, bu sistemden faydalanma sayınızı belirleyebilirsiniz. Lise ve üniversite döneminde olan ya da yeni mezun üniversiteli olan herkes için ideal bir seçenek.

Ayrıca, aldığınız vize süresi de oldukça önemli. Konsolosluk tarafından size, stajınızla aynı sürede vize verilebilir ve stajı tamamladığınızda ülkeye dönmeniz gerekebilir.

Bu ihtimalden dolayı, kesintisiz bir dünya turu için staj, doğru bir seçenek olmayabilir. Fakat belirli zaman dilimlerinde ara vererek turu tamamlayabilirsiniz.

Veya gittiğiniz ülkedeyken süreç bitmeden, vizenizi uzatmak için ne yapmanız gerektiğini araştırabilirsiniz. Bu da her ülkede farklı koşullar altında gerçekleşiyor ya da hiçbir şekilde mümkün olmayabiliyor. Staj seçeneğini değerlendirirken bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.

Freelance İş

Uçak Seyahati

Freelance çalışan herkes için dünya turu kolay denilebilir. İnternet olan her yerde işini sürdüren insanlar, ülkelerindeki işlerini devam ettirmenin yanı sıra; gittikleri ülkede de kendilerine bir iş bulabilirler.

Bu sistemle istedikleri şehirde, istedikleri kadar kalarak dünya turunu rahat bir şekilde tamamlayabilirler. Freelance yani uzaktan çalışma yaparak para kazanmak ve kazanılan parayla dünyayı gezmek gerçekten mantıklı bir yöntem. 

Bütçe ve zamanlamayı iyi planlayan ve freelance çalışma imkanına sahip olan herkes dünya turu yapabilir.

Dünya Turu İçin Bütçe

Dünya Turu İçin Bütçe

Dünya turuna çıkarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta: Bütçe planlaması. Yukarıda saydığımız programlar dahilinde yola çıkarsanız, bir gelir elde etmeniz mümkün fakat yine de hazırlıklı olmakta fayda var. Dünya turuna çıkmak için ayırmanız gereken bütçe ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • Öncelikle kur farkını göz önünde bulundurun. Bu farkın sürekli değişme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, birikiminizi dövizle yapın.
  • İyi bir araştırma yapın ve gideceğiniz şehirde 1 günde ortalama olarak ne kadar para harcayabileceğinizi hesaplayın.
  • Zorunlu harcamalar, keyfi harcamalar ve beklenmedik harcamalar olmak üzere; üç kalem çıkarın. Bu maddeler dahilinde ortaya çıkan rakama göre bütçenizi planlayın.
  • Birikiminizi, gideceğiniz yerde elde edeceğiniz geliri, düzenli bir para akışı söz konusuysa onu da bütçe planlamasına dahil edin. Böylece tur boyunca bütçesel bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz düşecektir.

Dünya Turu Planlama

Dünya Turu Planlama

Tura ne zaman başlayıp, ne zaman bitireceğinizi kaba taslak da olsa planlayın. Bazı şeyleri önceden bilemeyebilirsiniz; belki 1 hafta kalmayı düşündüğünüz bir şehirde sıkılıp 3 gün kalabilir ya da tam tersine 1 aya kadar uzatmayı düşünebilirsiniz. Fakat yine de kendinize hedef koyun; bu 6 aylık bir tur mu yoksa 2 yıllık bir tur mu?

Dünyayı gezmek hedefiniz doğrultusunda zaman planlaması yapın.

Mekan planlamasını es geçmeyin. Yine bazı etkenlerden dolayı planlar değişikliğe uğrayabilir fakat rotanızı belirlemeniz, işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için şehir ve ülkeler arası ulaşım kanallarını dikkate alarak planlama yapabilirsiniz.

Rotanızın ilk sürecinde kalacağınız yeri mutlaka ayarlayın. İlk 1 ayda birden fazla şehirde kalacak olsanız dahi, konaklama adresinizin belli olmasında fayda var.

Eğer gönüllülük ya da iş kanalı ile gidiyorsanız, kalacağınız yer zaten belli olacaktır. Fakat onlar dışında bir yol seçtiyseniz, mekanı siz ayarlamalısınız. Hostel, Airbnb ya da otel seçeneklerinden sizin için en uygun olanını seçip, rezervasyonlarınızı yapın.

Dünya Turu Seçenekleri

Dünya Turu Seçenekleri

Seçenekler nedir? Gideceğiniz ülkedeki tüm seçenekleri değerlendirin.

Oraya gidişinize aracı olacak programları, konaklama seçeneklerini, şehrin merkezi noktadan, ilçelerine dağılımını, güvenlik seviyesini değerlendirin. Bunların karşılığında oluşan seçeneklerinizi belirleyip, koşullarınızı bilerek hazırlıklı gidin.

Dünya Turu Aşamalarını Araştırma

Dünya Turu Aşamalarını Araştırma

  • İyi bir araştırma şart! Projeler aracılığıyla gidecekseniz, başvuru yapacağınız ilan sahibi kişi ve kurumları araştırın.
  • Gideceğiniz yerin konumunu, ulaşım ağını, sunduğu opsiyonları araştırın.
  • Uçak bileti alırken bol bol araştırma yapın. Zamanınız varsa bekleyin ve sürekli takipte kalın. Olası indirimleri ve kampanyaları takip edin.
  • Herhangi bir program veya projeye dahil olmadan gidecekseniz, konaklayacağınız yeri araştırın. Ev, otel, hostel, yurt seçeneklerinden hangisi size mantıklı geliyorsa, seçiminizi ondan yana yapın. Güvenli ve sizi mağdur etmeyecek aracı siteler üzerinden ayarlama yapmanız daha avantajlı olacaktır. Airbnb bu konuda en iyi seçenek.
  • Gideceğiniz yerin kültürünü araştırın. Ana dili İngilizce olmayan ve bilmediğiniz bir dil konuşulan ülkeye gidecekseniz, birkaç kelime de olsa onların diline dair bir şeyler öğrenin. Sorun yaşamamanız için dikkat etmeniz gereken görgü kurallarını ve geleneklerini araştırın.
  • Kalacağınız yer yakınında ATM olup olmadığını da araştırmanızda fayda var. Yoksa planlamalarınızı ona göre yapabilirsiniz.
  • Sağlık hizmetlerinden faydalanma haklarınızı araştırın. Bütçesel olarak hazırlıklı olun ve olası bir sigorta yaptırmak söz konusuysa ve bu daha avantajlıysa sigorta yaptırmayı tercih edin.
  • Ulaşım firmaları arasında karşılaştırma, konaklama seçeneklerinde karşılaştırma, çalışılacaksa firmalar arası karşılaştırma, ilk durak olacak ülkeye karar vermek için ülkeler arası karşılaştırma, ülke içinde hangi şehirden başlayacağınızı belirlemek için şehirler arası karşılaştırma, şehir içi ulaşımda karşılaştırma yapılmalıdır. Hatta gideceğiniz şehre hangi mevsimde gideceğinize bile bakmalısınız.

Dünya Turuna Hazırlık

Dünya Turu Aşamalarını Araştırma

Aşamanın en sonunda yer alan, en detaylı bölüme geldik: Hazırlık.

Yukarıda saydığımız tüm aşamaları bitirdikten sonra hazırlık eylemine geçebilirsiniz. Yani; uçuş yapacağınız firmayı seçtiniz, tarihinizi ve şehrinizi belirlediniz. Uçak biletinizi aldınız. Kalacağınız yeri belirlediniz, gerekliyse rezervasyon yaptınız.

Sırada ne var?

  • Paranızı gitmeden önce dövize çevirin. (Mümkünse yukarıda belirttiğimiz gibi döviz üzerinden birikim yapın.)
  • Gideceğiniz dönem, hangi mevsime denk geliyorsa; şehrin o mevsimi nasıl yaşadığına bakın ve kıyafetlerinizi ona göre ayarlayın.
  • Gereksiz ağırlık yapabilecek ve orada da temin edebileceğiniz eşyaları almayın. Kozmetik ürünler buna iyi birer örnek. Sadece ilk alışverişinize kadar ihtiyacınızı karşılayacak kadar eşya almanız yeterli olabilir.
  • Mutlaka doldurulmuş, bir portatif şarj aletiniz olsun. Olası bir rötar ya da farklı sebeplerden kaynaklı olarak yolculuğunuzun uzaması durumunda oldukça işinize yarayacaktır.
  • Havalimanı ile gideceğiniz yer arasındaki en doğru ulaşımı yolunu belirleyin.
  • Yanınıza uzun süre bozulmayacak kuru gıdalar alın. Belli dönemlerde hayatınızı kurtarabilir. Tarhana, bulgur, mercimek gibi bakliyatları tercih edebilirsiniz.
  • Priz çeviriciye ihtiyacınız olabilir, yedekli şekilde almayı unutmayın.
  • Yağmurlu bir zamanda yola çıkacaksanız, valizinizi streçle sarın. Kolayınızda şemsiye ve yağmurluk bulundurun.
  • Valizde yer kaplamaması için basılı kitap yerine dijital kitap okumayı tercih edin ve pdf kitaplar indirin.
  • Eşyalarınızın daha az yer kaplaması için vakumlu torbalardan kullanın ve yanınıza mutlaka seyahat boy bir ütü alın.
  • Gideceğiniz ülkenin acil durum numaralarını kaydedin.
  • Telefon hattınızı yurt dışına açın ve ekonomik bir paket oluşturun.
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, reçeteleriyle birlikte yanınıza alın.
  • Termos, matara gibi ürünleri yanınızda bulundurun; belki orada da satın alabilirsiniz fakat fiyatların yüksek olma ihtimaline karşı yanınızda olmasında fayda var.
  • Tüm paranızı nakit taşımayın. Hatta bankamatik kartı yanı sıra, karekod sisteminden faydalanmak için mobil bankacılık uygulamalarını kullanmayı tercih edin.
  • Güvenlik ve sağlık için sigorta yaptırın.
  • Uçuş tarihinizin değişme ihtimaline karşılık, biletinizi de değiştirilebilir türde alın.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız