Kış Mevsiminin En Sevilen Yiyecek ve İçecekleri

Güneşli gün sayısının azaldığı, havaların soğumaya başladığı kış aylarında insan içini ısıtan kış lezzetlerine daha çok yöneliyor. Kimi için boza kimi için saleptir kışın vazgeçilmez içeceği. Kimi bal kabağını dört gözle bekler, kimi pancarı. Mesela benim için ise kestanedir kışın olmazsa olmazı.  Sizin için hangi yiyecek ya da içecek kışın habercisi ya da olmazsa olmazı? Diye soruyorum ve lafı daha fazla uzatmadan sizi en sevilen kış lezzetleri ile baş başa bırakıyorum.

Kış mevsiminin en sevilen yiyecek ve içecekleri:

İçecekler

1 – Boza

En nostaljik içeceğimiz olsa gerek boza. Eskiden bozacılar sokaklarda dolaşır, kendilerine has tonlamalarıyla boza diye bağırırlardı. Şimdilerde kendilerine pek rastlamasak da bozanın gönüllerdeki yeri bence hiç değişmedi. Bozaseverler hala İstanbul’un Vefa semtine gidip boza keyfi yapmadan kışa veda etmiyor. Üzeri bol leblebili tarçınlı bir bardak boza en eski Türk içeceklerinden biri olmasının yanı sıra oldukça da faydalı.

2 – Salep

Pek çok kişi için kış aylarının olmazsa olmaz içeceğidir salep. Orkide çiçeğinin köklerinden elde edilen toz ile hazırlanan salep kışın içimizi ısıtırken yaz aylarında da dondurma yapımında kullanılıyor. Soğuk kış günlerinde üzeri bol tarçınlı bir fincan salepten daha güzel ne ısıtabilir ki insanın içini? Hele bir de yanında taze pişmiş kurabiye varsa değmesinler keyfinize.

3 – Sıcak Çikolata

Eskilerin kakaolu sütü şimdinin sıcak çikolatası büyük küçük herkesin severek tükettiği nefis bir içecek. Son yıllarda üzerine marshmallow tarzı şekerlemeler ya da kurabiye eklenerek özellikle çocuklar için daha cazip hale getirilen sıcak çikolatasız bir kış düşünemeyen kaç kişiyiz?

Son yılların popüler kış içeceklerinden biri de altın süt ya da dünyada bilinen adı ile golden milk. İçinde pek çok farklı baharat olsa da altın sütün ana malzemeleri süt ve zerdeçal. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz altın süt tam bir şifa deposu. Sağlığınız için kış boyunca mutlaka için derim.

4 – Altın süt

Son yılların popüler kış içeceklerinden biri de altın süt ya da dünyada bilinen adı ile golden milk. İçinde pek çok farklı baharat olsa da altın sütün ana malzemeleri süt ve zerdeçal. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz altın süt tam bir şifa deposu. Sağlığınız için kış boyunca mutlaka için derim.

Related Post

5 – Turşu Suyu

Filmlere konu olan turşu suyu limonlu mu olur sirkeli mi tartışmalarını bir kenara bırakacak olursak önemli bir probiyotik kaynağı olan turşu suyunu özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik etmeyin derim.

6 – Ihlamur

Televizyon karşısında çokça zaman geçirilen soğuk kış akşamlarında insan içini ısıtacak içecekler arıyor. Yemek sonrası demleme çay içmenin keyfi bir başka olsa da arada sıcacık limonlu bir ıhlamur da fena olmaz ne dersiniz?

Yiyecekler

1 – Kestane

Etrafı mis gibi kokutan kestane arabaları sokaklarda yerlerini almaya başladı mı benim için kış geldi demektir. Televizyon karşısında geçen uzun kış akşamlarının tadına tat katan, sokak lezzetlerinin en sağlıklısı kestanesiz bir kış düşünemiyorum.

2 – Turşu

Yaz sezonunda kurulan kış boyunca da kütür kütür yenilen turşuları sabırsızlıkla bekleyen bir ben değilimdir diye düşünüyorum. Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatların en güzel eşlikçisi, salataların tadına tat katını, bence turşu. Şifa deposu, bağışıklık sistemini güçlendiren çeşit çeşit turşuları kış boyunca sofralarınızdan eksik etmeyin. Ben lahana ve pancar turşusunu tek geçerim. Sizin favori turşunuz hangisi?

3 – Bal Kabağı

Eskiden bal kabağı denilince akıllara ilk olarak üzeri kaymaklı, tahinli bol cevizli tatlısı gelirdi. Ancak son yıllarda zeytinyağlı ya da etli yemeği, çorbası da mutfaklarda sıkça pişirilmeye başladı. Tatlısının gönüllerdeki yeri bir başka olsa da hafif acılı çorbası ve üzerine yoğurt ilave edilerek yenilen sinkonta yemeği benim için kış mevsiminin en güzel bal kabaklı lezzetlerinden.

4 – Pancar

Kış mevsiminin gelmesi ile farklı pancar çeşitleri de tezgahlarda yerini almaya başlıyor. Oldukça besleyici bir sebze olan kırmızı pancarın içinde A, B, C başta olmak üzere pek çok farklı vitamin var. Rengi ile gönülleri fetheden pancar ile pek çok farklı lezzet hazırlamak mümkün. İster turşusunu kurun ister çorbasını yapın isterseniz de fırında pişirip salatasını yapın. Elbet damak zevkinize uygun pancarlı bir tarif vardır.

5 – Nar

Bilmecelerin olmazsa olmazı, yılbaşı gecesinin bereketi, vitamin kaynağı taze sıkılmış meyve sularına tat ve renk katan nar kış boyunca mutfaklardan eksik olmuyor. Önemli bir antioksidan kaynağı olan nara bence en çok yakışanlardan biri de yoğurt. Sabah kahvaltılarında ya da ara öğünlerde yoğurt yemeyi seviyorsanız bir de üzerine birkaç kaşık nar ekleyerek yemeyi deneyin.

6 – Ayva

En lezzetli kış meyvesi ne diye sorsalar hiç düşünmeden ayva derim. Üzeri kaymaklı kıpkırmızı tatlısı ayrı, üzerine biraz limon sıkılıp bal gezdirilmiş hali ayrı güzel. Ayvanın sadece tatlısı yapılmıyor elbette. Ayva, et yemeklerinin tadına tat kattığı gibi başta kereviz olmak üzere pek çok sebze yemeğine de çok yakışıyor.

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com