Birbirinden güzel koylarında sıcacık kumlara uzanıp rüzgârı teninizde hissettiğinizde tatlı bir huzur kaplıyor içinizi. Tekneleriyle koylarını gezerken sessiz sakin köşelerini keşfediyor ve kendinize kaçış noktaları belirliyorsunuz. Gel zaman git zaman müptelası olup çıkıyorsunuz Milas’ın ama yazı beklemek zor geliyor. Halbuki bu özlenilesi tadını yeniden almak için beklemeye gerek yok.
Güzel olduğu aşikâr olan mevsimlerin en mülayimi baharda Milas’taysanız günün en tatlı, en hoş yanlarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu yüzden bahar tatiliniz için takviminize Milas’ı eklerseniz yoğun temponuza rahatlatıcı bir ara vermiş olacaksınız.
Tarihi, kültürel ve eğlenceli yanlarıyla sunduğumuz bu Milas Rehberi’ni takip ettiğinizde Milas’a dair yaşanılası ne varsa yaşayacaksınız.
İçindekiler
Bafa Gölü’nün ayaklarında uzanan antik kent Herakleia ise Helenistik Dönem’e ve Roma Dönemi’ne kaynaklık ediyor.
Milas Athena Tapınağı’nın uyuduğu bu kentin yanı sıra Milas’ta daha birçok ücret ödemenize gerek olmayan antik kent bulacaksınız.
Asya kıtasındaki en iyi korunan tapınaklardan biri olan Zeus Lepsynos Tapınağı’na ev sahipliği yapan Euromos Antik Kenti Milas’ın Kızılbayır eteklerinde bulunuyor. Bu kente gelmişken tarihi hamam, sur, tiyatro kalıntılarını da inceleyebilirsiniz. Antik kente girerken giriş ücreti ödemeyeceksiniz.
Bafa Gölü’nün yuvası olduğu pek çok kuşun varlığıyla şenlenen Bafa Gölü Milli Parkı da mutlaka görülmesi gerekenler yerlerden bir diğeri. Antik kentlerin komşusu olan bu park, çam ağaçlarıyla süslenmiş durumda.
Milas’ın merkezinin 5 km uzağında bulunan Beçin Kalesi ve surları görkemli bir manzara oluşturuyor. Kale içinde günümüze kadar yaşamış tarihi kalıntılar da var. 2. yüzyılda soylu bir aile adına yapıldığı düşünülen Gümüşkesen Anıtı, Halikarnas Mozolesi’ne benzerliğiyle büyük ilgi görüyor.
Gökçeler Köyü’ne doğru uzandığınızda muhteşem mağaralar karşılayacak sizi. Bu mağaraların yüreğinden akıp giden Hamzabey Çayı, Uyku Vadisi denilen doğal bir güzelliğe gebe kalmış. Milas evlerinin otantik yapısını koruyuşu turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.
Kazılardan çıkarılan ve Bodrum Müzesi’nden gönderilen eserlerle oluşturulmuş Milas Müzesi, 1987 yılından beri ziyaretçilerini kabul ediyor. Müzeye ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Muğla’nın gözde ilçelerinden Milas’a gelince kesinlikle aç kalmayacaksınız. Kahvaltı için organik ürünlerle bezenmiş güzel bir sofra bulabileceğiniz Natura Panorama Restaurant’a gidince mutlaka otlu gözleme yemelisiniz.
Ege’nin meşhur çorbalarından tarhana ve dutmeş çorbalarıyla akşam yemeğinize güzel bir açılış yapabilirsiniz. Tavuk etiyle hazırlanmış ekşili çopuru, leziz kuzu kaburgasından döş dolması, köy düğünlerinin vazgeçilmezi keşkek ve başka yerde emsaline rastlama ihtimalinizin az olduğu ahtapotlu pilav ile yörenin en güzel lezzetlerine “merhaba” diyebilirsiniz.
Börülce kavurması ve pirinçli balık gibi enteresan lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz.
Katmeri, üzüm köftesi, ballı kapağı, bademi ve cevizli sucuğuyla meşhur yörede bu enfes tatları bulabileceğiniz Çapkın Balık Restaurant, Esinti Restaurant ve Eski Depo gibi mekanlar yemek için ideal. Meşhur Milas köftesinden yemeyi sakın unutmayın.
Milas Pazarı, bu zamana kadar gördüğünüz pazarların belki de en renklisi ve hareketlisi. Her kesimden insanın alışveriş yeri olan bu pazarda mutlaka bütçenize ve zevkinize uygun bir şey bulacaksınız. Salı günleri kurulan pazarda yöreye özel zeytinler, peynirler, oldukça lezzetli ballar, organik sebze ve meyveler bulabilirsiniz.
El emeği, göz nuru el işlerini satan Milas halkından sevdiklerinize mutlaka bir şey alın. Buraya özgü en önemli şeyi götüreyim sevdiklerime derseniz de Milas halılarını yüklenmeniz gerekecek. Çünkü dokumacılıkta usta Milaslıların marifetli ellerinden çıkan bu halılar öyle güzel ki ünü dünyaya yayılmış.
Halı taşıması zor gelirse çaresi saymakla bitmez. El dokuması örtüleri, heybeleri, kumaşları ve keçeden yapılmış eşyaları tercih edebilirsiniz.
Burada birbirinden güzel otlar yetiştiği için bunlardan kendinize ve yakınlarınıza poşet poşet taşıyabilirsiniz.
Milas’ın ekonomisine can veren zeytin yetiştiriciliği bir eğlenceyi hak etmiş olacak ki gelenekselleşmiş Zeytin Hasat Şenlikleri düzenleniyor her sene. Kasım ayında düzenlenen şenliklere gidip envaiçeşit zeytinin tadına yerinde bakabilirsiniz. Milas Folklor Araştırma Derneği’nin organize ettiği Kültür ve Sanat Festivali’nde resim ve fotoğraf gibi sergileri gezip dans topluluklarının gösterilerinin tadını çıkarabilirsiniz. Keman ve bağlama dinletilerinin de olacağı festival, haziran ayında gerçekleşiyor. 2. Uluslararası Balık Festivali’ni gelenekselleştirme peşinde olan Milas’ın en eğlenceli ve anlamlı adımı Çocuk Oyunları Şenliği oldu. Topaç Çevirme gibi yarışmaların düzenlendiği şenliğe katıldığınızda içinizdeki çocuk uyanacak. Gece eğlenceleriniz için mekân ararsanız Beçin Mahallesi’ndeki Lucca Kafe – Bar hem canlı müzik hem de kulüp tarzı eğlencelere müsait. Alternatif olarak merkezdeki Jovi Jazz Club’ı önerebiliriz.
Pegasus Havayolları, Anadolu Jet gibi hava yolu firmalarıyla Milas Havalimanı’na indikten sonra Havaş ve Muttaş servisleriyle ilçe merkezine geçebilirsiniz. Bodrum Milas uçak bileti için linkten fiyat ve seferleri inceleyebilirsiniz.
Otobüsle gelmek isterseniz Metro Turizm, Ulusoy ve Ses Turizm gibi otobüs şirketleri Milas’a direkt sefer düzenliyor. Bu seferlerden birini kullanarak Milas Otogarı’na ulaşabilirsiniz. İster havalimanına iniş yapın isterseniz otogardan ulaşım ihtiyacınız olsun taksileri kullanarak merkeze geçebilirsiniz. Özel transfer hizmetlerini kullanabileceğiniz gibi özel araç kiralamanız da mümkün.
Bunlar dışında ilçe içi ulaşım için kentkart kullanarak otobüslere binebilirsiniz.
Kendi aracınızla gelecekseniz İzmir-Milas arası E87 ve Milas Söke Yolu/D525 üzerinden 189,9 km, İstanbul-Milas E881 üzerinden 649,9 km, Ankara-Milas Dumlupınar Blv./D200 üzerinden 660,6 km yol gelmeniz gerekiyor. Antalya’dan Milas’a E87 ve D330 üzerinden gelirseniz de yolculuğunuz yaklaşık 5 saat sürecektir.
Milas’ı gezmişken çevre ilçelere de bakmak isterseniz Bodrum Gezi Rehberi yazımızı okumanızı öneririz.