Didim’de Gezilecek Yerler, Mutlaka Gidilmesi Gereken 27 Yer

0
201387

Tarihi, doğası, kilometrelerce uzanan sahil şeridi, kumsalları ve ılıman iklimi ile Didim, Ege Bölgesi’nin göz bebeklerinden biri.

Aydın iline bağlı bu şirin ilçe, pek çok turistik destinasyona yakın olmasıyla da konum avantajına sahip. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören Didim’e aşık olup, bu güzel ilçeye kalıcı olarak yerleşenlerin sayısı da hiç az değil.

Didim rotasını seyahat listesine ekleyen ancak henüz burada nasıl vakit geçireceğini bilemeyenler için oldukça kapsamlı ve keyifli bir rehber hazırladık.

1) Didyma Antik Kenti

Didim ilçesine adını da veren bu antik kentin, Yunanca’daki anlam karşılığı “ikiz kardeş”. Efes’te kendisine adanmış bir tapınak bulunan Artemis’in ikiz kardeşi, Zeus’un oğlu Apollon burada bulunuyor.

Tarihi Milattan Önce 8000 yılına kadar uzanan dünyaca ünlü bu antik kent, dönemin en ünlü kehanet merkezi olma özelliğine sahip. Limandan denize açılmak üzere olan asker ve tüccarların burada fal baktırdığı ve tanrılara adak adadığı biliniyor.

Didim’in en önemli sembollerinden biri olan Medusa da yine Didyma ören yerine girer girmez misafirleri karşılamaya devam ediyor. Mitolojiye göre kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip, yılan saçlı bu güçlü figürü ziyaret etmek isterseniz, Yenihisar yerleşkesindeki bu antik kente merkezden araçla ulaşmanız yalnızca 5 dakika sürecektir.

40 dakikada bir kalkan halk otobüsleriyle de gidebileceğiniz bu ören yeri müzekartla ücretsiz. Kartı olmayanlar için ise giriş ücreti 40 TL.

2) Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti denildiğinde ilk akla gelen kesinlikle Apollon Tapınağı. Milattan Önce 8. yüzyılda inşa edildiği bilinen bu tapınak, ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin de başında geliyor.

2000 yaşın üzerindeki tarihi miras; hem boyutları, hem benzersiz yerleşim planı hem de günümüze kadar bu derece iyi korunmuş olmasıyla ziyaretçilerde büyük bir hayranlık uyandırıyor.

Tapınak içerisindeki 70 ton ağırlığındaki tek parça mermer blok, dünyanın en büyük mimarı elemanlarından biri.

Antik Yunan ve Roma dönemine ait bu benzersiz kehanet merkezine adını veren ise Zeus’un oğlu Apollon.

Tapınak, Artemis ve Heraion tapınaklarından sonra antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine de sahip.

3) Milet Antik Kenti

milet antik kenti

Arkeolojik araştırmalara göre tarihçesi Cilalı Taş Devri’ne kadar giden Miletos, zamanın en önemli liman kentlerinden ve ticaret merkezlerinden biriyken, Büyük Menderes Ovası’nı oluşturan alüvyonlar nedeniyle şu anda denizden 10 kilometre kadar içeride yer alıyor.

Antik dönemin yedi bilgesinden biri olan Thales ve daha bir çok filozof da Milet asıllı oldukları için, buraya aynı zamanda “filozoflar kenti” de deniliyor.

Tiyatrosu, müzesi, külliyesi, kabartmaları ve yapılarıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir değer olan Milet’i müzekartla ücretsiz gezebilirken; kartınız yoksa 40 TL giriş ücreti ödeyebilirsiniz.

Balat Mahallesi’ndeki ören yerine merkezden araçla 25 dakika gibi bir sürede ulaşmanız mümkün.

4) Milet Tiyatrosu

Milattan Önce 4. yüzyıla ait Helenistik bir kültür mirası olan bu tiyatro, 19 binden fazla kişiyi aynı anda ağırlayabilme özelliğine sahip bir tarihi eser.

Antik kent sınırlarındaki akustik özelliğe sahip Milet Tiyatrosu’nu Yunan-Roma mimari tipinin en güzel örneklerinden biri olarak işaret etmek mümkün.

Sahnenin ayakta kalan parçalarının yanı sıra, katlar arasındaki galeriler ve yürüyüş yolları da hala belirgin şekilde gözlemlenebiliyor.

8.30’ta ziyarete açılan 150 metre uzunluğundaki bu antik tiyatro, yazları saat 19.00’a; kışları ise 17.00’ye kadar açık.

5) Faustina Hamamı

Milet Tiyatrosu’ndan 150 metre kadar ilerlediğinizde sizi karşılayacak olan bu hamam Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un isteği üzerine eşi Faustina’nın adıyla inşa edilmiş.

İlçedeki turların mutlaka rotasına dahil ettiği bu hamamın çeşmeleri, yıkanma havuzları ve heykelleri hala bütün görkemleriyle varlıklarını sürdürüyor.

6) Milet Müzesi

Milet Antik Kenti ile aynı bileti kullanarak gezmenin mümkün olduğu bu müze, sikkelerden süs eşyalarına, pişmiş toprak eşyalardan keramik eserlere, takılardan kitabelere ve heykellere kadar pek çok değerli esere ev sahipliği yapıyor.

2011 yılından bu yana yenilenen yüzüyle hizmet veren müze, çevredeki tüm antik kentlerden buluntular içeriyor. Müze, Pazar günleri kapalı. Müzekart’ınız yoksa giriş ücreti 12 TL.

7) Milet İlyas Bey Külliyesi

Milet İlyas Bey Külliyesi

Milet Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan bu külliye, Menteşeoğullarından İlyas Bey tarafından 1404 yılında inşa ettirilmiş.

Üstelik yapımında Milet kentine ait mermer blokların kullanıldığı biliniyor. Anadolu Türk mimarisinin önde gelen eserlerinden biri olan bu ibadet yeri, cami hamam, medrese ve imaretten oluşuyor ve ziyaretçilerini bekliyor.

8) Priene Antik Kenti

priene antik kenti (2)

Priene Antik Kenti, resmi olarak Aydın’ın Söke ilçesi sınırlarında kalsa da Didyma ile başlayan ve Milet ile devam eden kutsal yolun doğal bir devamını oluşturuyor.

Milet’ten sonra, yalnızca 10 dakika içerisinde ulaşılabilen bu antik kent planlı şehir sisteminin tarihteki öncülerinden de biri.

Yüksek bir kayalığın eteğine yerleşen Priene Antik Kenti’ni müzekartı olmayanlar 15 TL karşılığında ziyaret edebilir.

Priene’de özellikle beş sütunlu Athena Tapınağı’nı mutlaka görmek gerekiyor. Athena Tapınağı’nın mimarı, aynı zamanda antik dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi’ne de imza atan ünlü sanatçı Pytheos.

Müzekart’ınız yoksa giriş ücreti 6 TL.

9) Altınkum Plajı

Didim denildiğinde akla gelen ilk plaj hiç şüphesiz Altınkum plajı. Adını kumsalındaki altın sarısı kumlarından alan bu plaj, oteller bölgesinde yer aldığı için oldukça popüler ve çoğu zaman da kalabalık.

Oldukça sığ ve berrak bir denize sahip olan Altınkum, merkeze yalnızca 2 kilometre ötede yer alan mavi bayraklı bir halk plajı. Dolayısıyla da giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Şezlong ve şemsiye kullanmak isterseniz 20 TL’den başlayan ücretler söz konusu.

Özellikle hafta sonunu Altınkum’da geçirmeyi düşünenler yer bulabilmek için sabahın erken saatlerinde harekete geçmeli. Altınkum’da yer bulamayanlar için aynı sahilin devamında 1. Plaj, 2. Plaj ve 3. Plaj diye adlandırılan üç küçük koy daha var.

10) Akbük Plajı

Akbük Plajı

Didim’e 20 kilometre mesafede yer alan Akbük ise çok daha sakin bir yazlık bölgesi. Akbük’ün de hem plajı hem de denizinin içi bembeyaz kumlardan oluşuyor.

Daha çok emeklilerin sakin bir yaz geçirmek için tercih ettiği ve nüfusun bir bölümünün yaz-kış kalıcı olarak da yerleştiği bir kesim olan Akbük’ü kafa dinlemek isteyenler rahatça tercih edebilir.

İngilizlerin de Akbük’te ciddi gayrimenkul yatırımı yaptıkları biliniyor. Akbük plajı için giriş ücreti de ödenmiyor.

11) Manastır Koyu ve Plajı

Özel aracı olanların tercih edebileceği bu plajın manzarası Yunan adalarını içeriyor.

Didim Marina’ya doğru giden yoldan devam edip toprak yolu takip etmeniz gerekeceği için yol şartları çok iyi değil; ancak vardığınızda oldukça sakin ve temiz bir deniz sizi bekliyor olacak.

Adını sınırlarında bulunan manastır ve şapelden alan Manastır Koyu’na ulaşmak için bisiklet kullanmak da iyi bir fikir. Şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ücreti 20 TL.

12) Akvaryum Koyu ve Plajı

Didim’in genellikle oldukça sığ seyreden denizinin aksine Akvaryum Koyu’nda deniz biraz daha derinleşiyor.

Tekne turlarının da uğrak yeri olan bu koya akvaryum denilmesinin nedeni de suyun oldukça berrak olması ve turkuaz bir renk alması.

Akvaryum koyunu ziyaret etmenin en keyifli yolu 55 TL’den başlayan tekne turlarından birine katılmak; ama isterseniz karadan özel araçla da devam edebilirsiniz.

13) Dalyanaki Koyu ve Plajı

Tekne turlarının bir diğer durağı ise Dalyanaki. Araçla gelirken Didim-Akbük yolundan tabelaları takip ederek içe kıvrılmak gerekiyor.

Koyda sosyal tesislerin yeterli olduğunu söylemek zor; daha çok Didim’in en bilinen yazlık sitelerine ev sahipliği yapıyor.

Burayı tekne turu dışında ziyaret etmek isterseniz yanınızda küçük bir de piknik sepeti bulundurmanız gerekecek. Koyun dalgasız ve sakin suları ise gününüze keyif katmak için fazlasıyla yeterli.

14) Akkum Sağtur Plajı

Hem denize girmek hem de kamp yapmak isteyenler genellikle Akkum’da bulunan Sağtur Plajı’nı tercih ediyor. Buradaki kamp alanında kendi çadırınızı kurabilir, özellikle bahar döneminde sessizliğin sesini dinleyebilirsiniz.

Belediye tarafından işletildiği için oldukça temiz ve uygun fiyatlı olan bu plajda, 10 TL gibi düşük ücretlere şezlong kiralamak mümkün.

Akkum’un denizi ise adından da anlaşılabileceği gibi bembeyaz kumlardan oluşuyor. Plaj voleybolu gibi etkinliklerle de gününüzü şenlendirmeniz mümkün elbette.

15) Cennet Koyu ve Plajı

Hem merkeze yakın olan hem de tekne turları tarafından tercih edilen bu koy; Altınkum kadar olmasa da oldukça kalabalık.

Didim Martı Sitesi’nin yanında yer alan koyda 400 kişilik şezlong kapasitesinin yanı sıra, gölgede oturulabilecek alanlar ve küçük bir sosyal tesis de mevcut.

16) Akköy

Milet Antik Kenti’nin kuzeyinde yer alan Akköy, farklı tercihler yapmayı sevenler için alternatif bir rota. Henüz Şirince kadar olmasa da şarap yapımıyla ün salan Akköy doğa fotoğrafları çekmeyi sevenler tarafından da ilk fırsatta ziyaret edilmeli.

Osmanlı ve Rum mimarilerine sahip eski taş evleri, çilek tarlalarını ve bağları mutlaka görmelisiniz.

Her cinsten kuşların cıvıltılarını burada bir arada bulabilirsiniz ancak özellikle kerkenezlerin Nisan ayı başındaki ziyaretlerini yakalarsanız kuş gözlemciliğine merak salmanız kaçınılmaz.

17) Akbük Saplı Ada

Deniz üzerinde yürüyerek ulaşılabilen bir ada. Kulağa ne kadar hoş geliyor öyle değil mi? Akbük’te yer alan ve SİT alanı olarak korunmakta olan Saplı Ada, yaklaşık 100 metrelik bir mesafeyi dizlerinize kadar gelen bir su yüksekliğinde aşmanıza fırsat veriyor.

Taş ve kayalardan oluşan sap görüntüsü nedeniyle Saplı Ada olarak anılan bu yere ulaştığınızda 50 cm kadar altında kül tabakası bulunan eski bir volkanik oluşumdan çok fazlasını göremeyeceksiniz. Ancak deniz yürüyüşü kesinlikle eşi benzeri olmayan ve denemeniz gereken bir tecrübe.

18) Bafa Gölü Tabiat Parkı

bafa gölü tabiat parkı

Hem Aydın hem de Muğla sınırlarına dahil olan bu bereketli göl ve çevresi, muhteşem manzarasıyla mutlaka ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Didim’e 25 km mesafede 12 bin hektarlık alana yayılan Bafa Gölü Tabiat Parkı, doğa yürüyüşü, foto safari, botanik turu, kuş gözlemciliği ve olta balıkçılığı için oldukça elverişli.

5 adaya ev sahipliği yapan ve bir zamanlar Ege Denizi’nin bir parçası olan Bafa Gölü, Heraklia ve Latmos adlı iki küçük antik kenti de bünyesinde bulunduruyor.

Bafa Gölü’nde bulunan kefal, levrek ve yılan balığı gibi balık çeşitlerini çevre restoranlarda tatmanız da mümkün.

19) Tavşanburnu Tabiat Parkı

Didim merkeze 6.5 km uzaklıkta bulunan bu kamp alanı, doğa ile iç içe olmasının yanı sıra denize de sıfır mesafede.

Stresten ve şehir gürültüsünden uzak vakit geçirmek isteyenler için Tavşanburnu Tabiat Parkı’na giriş ücreti bulunmamakta fakat çadır kurmak isteyenler ise kendi çadırlarıyla 35 TL’ye 4 kişiden fazla olmayacak şekilde konaklayabilirler.

Emniyet endişesi olanlar için; kamp alanının 24 saat güvenlik görevlileri tarafından korunduğunu da belirtmek gerekiyor.

20) Kuşadası

Ege Bölgesi’nin en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Kuşadası, Didim’e yalnızca 1 saat uzaklıkta yer alıyor.

Kuşadası Marina’da keyifli bir yemek yemek, Kuşadası Kalesi’ni gezmek ya da çarşıdan alışveriş yapmak için rahatlıkla bir akşamınızı buraya ayırabilirsiniz.

Kuşadası Limanı’ndan günübirlik seferlerle Yunanistan’ın Samos Adası’na geçmek ise tatilinize bambaşka bir boyut katabilir.

21) Efes Antik Kenti

Celcius Kütüphanesi Efes

Didim’deki antik kentleri ziyaret edip de yalnızca 1,5 saat mesafedeki Efes’i görmemek olmaz.

Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, Helenistik Dönem’den Osmanlı İmparatorluğu’na kadar tam 9000 yıl boyunca kesintisiz yerleşime ev sahipliği yapmış ve tüm bu aşamalar boyunca önemli bir ticari merkez olma özelliğini sürdürmüş.

UNESCO Dünya Mirası eserlerinden de biri olan bu antik kent, her yıl ortalama 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın yanı sıra Antik Tiyatro, Kral Yolu, Yamaç Evler ve Celcus Kütüphanesi de Efes’te mutlaka görülmesi gereken tarihi eserler arasında.

İzmir’de Gezilecek Yerler yazımızdan İzmir’deki tüm görülecek yerleri görüntüleyebilirsiniz.

22) Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

Yine Selçuk ilçesinde bulunan Meryem Ana Evi Efes’e yalnızca 6 km mesafede. Bu iki eşsiz durak mutlaka gezi programlarına birlikte dahil edilmeli.

Yabancıların 25 TL karşılığında giriş yaptığı Meryem Ana Evi’ne, Türkler 10 TL karşılığında girebiliyor.

Hacı olmak isteyen Hristiyanlar Meryem Ana Evi’ni kutsal kabul ederken her dinden ve mezhepten insan da mumlar yakarak ve küçük mendillere dilekler yazarak bu manevi havayı soluyabilme hakkına sahip.

Mekan çıkışında ise hediyelik eşya satın alabilir ya da yeşil bahçesinde vakit geçirmek için oyalanabilirsiniz.

23) Şirince Köyü

şirince köyü

Didim’den kalkıp Selçuk’a kadar gelmişken Şirince’nin meşhur meyveli şaraplarının da tadına bakmamak olmaz.

Selçuk merkezine 8 km uzaklıktaki meyve ağaçlarıyla çevrili bu şirin köy, son zamanların en popüler turizm cazibe merkezlerinden biri.

Köy kahvelerinde gözleme yemek, eşe dosta hediye olarak meyveli şarap ve el yapımı sabun almak, çarşıdaki seyyar tezgahlardan alışveriş etmek özellikle yerli turistlerin vazgeçemediği başlıca aktiviteler.

24) Dilek Yarımadası Milli Parkı

dilek yarımadası milli parkı

En az Bafa ve Tavşanburnu kadar keyif alacağınız bir diğer doğal güzellik de, Didim’in 1 km kuzeyinde Kuşadası sınırlarında yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı. Bu keyifli adres, yaban domuzlarından kaplumbağalara kadar pek çok hayvana ev sahipliği yapan doğal bir hayvanat bahçesi niteliğinde.

Yayaların 2,5 TL karşılığında giriş yapabildiği milli parkta, otomobillerden ise 10 TL alınıyor. Yeni faaliyete geçen uygulamayla HGS sahibi araçlar bu özelliklerini kullanarak da giriş yapabilir.

Dağ bisikleti, kültürel yürüyüşler ve olta balıkçılığı, Dilek Yarımadası’nı ziyaret edenlerin favori aktivitelerinden sadece birkaçı.

25) Doğanbey Köyü

doğanbey köyü

Söke sınırları içerisinde yer alan bu köy, Didim’e yalnızca yarım saat mesafede.

Özellikle keşfetmeyi sevenlerin büyük haz alacağı bu adreste turistik restoranlar ya da oteller yok. Daha çok doğanın huzuru ve sessizliğin sesi için tercih edilmeli.

Taş evleri görmek ve çam ağaçlarının kokusunu içinize çekmek isterseniz mutlaka ziyaret edin.

26) Güllübahçe Köyü

Aziz Nikolas Kilisesi

Sınırlarında bulunan Aziz Nikolas Kilisesi nedeniyle Doğanbey’e göre daha popüler olan bu köy de aynı rota üzerinde.

Eski adı Gelebeç olan bu Hristiyan köyündeki kilise günümüze kadar oldukça iyi korunmuş durumda.

Kilise ziyaretini, yemyeşil bahçelere sahip iki katlı köy evlerinin fotoğraflarını çekmek için bahane de edebilirsiniz.

27) Güllük

Bu alternatif özellikle Didim’e uzaklardan hava yolu ile ulaşıp, Bodrum-Milas Havalimanı‘nı tercih edenler için.

Yalnızca yarım saat gibi bir süre içerisinde uçağa giden yola küçük bir Güllük gezisi de sıkıştırabilirsiniz.

Güllük, sevimli bir sahil kasabasında arayacağınız tüm detaylara sahip bir yerleşim. Balık yemek, denize girmek ya da çarşısında dolaşmak için ziyaret edilebileceği gibi yalnızca sokaklarında turlamak ve fotoğraf çekmek için de cazip bir seçenek olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız