Kategoriler EgeYurt İçi

Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Güney Ege Rotası

Masmavi koyları, binlerce yıllık antik tarihi, kendine özgü mutfağı ve eğlence olanaklarıyla herkesin hayallerini süsleyen Ege Bölgesi, tatil yapmak isteyenlerin en gözde rotası arasında. Medeniyetlerin ayak izlerini taşıyan tarihi topraklarda eşsiz bir gezintiye çıkmak ister misiniz?

Ülkemizin en ünlü tatil beldelerine ev sahipliği yapan Güney Ege’ye rotanızı çevirdiğinizde sizleri sıradan bir gezi programından çok daha fazlası karşılıyor. Ege Bölgesi’nin birbirinden farklı özelliklere sahip şehirlerinde yoğun turizm bölgelerinin yanı sıra sakin ve mütevazi tatil yerleriyle de herkese hitap ediyor. Yemyeşil doğası ve tertemiz deniziyle harika manzaralara tanık olacağınız Ege’nin güney bölgesi, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Ege denildiğinde kimimiz bakir kumsal ve koyları hayal ederken, kimimiz dalga seslerinin eşlik ettiği hareketli bir ortam, kimimiz ise tarihi yüzyıllara uzanan kültürel mirasları gözümüzde canlandırırız. Güney Ege’ye doğru yaptığınız yolculukta, gezinize dair yaptığınız tüm hayallerinizi gerçekleştirebilmek mümkün. Bu zengin coğrafyaya rotanızı çevirdiğinizde birbirinden güzel tarihi ve doğal harikaları doyasıya gezebilir, kendinizi dinleyip rahatlayabilirsiniz.

Güney Ege yolculuğunuzda en bilinen tatil destinasyonlarını keşfe çıkabilir, benzersiz doğasını ve antik kentlerini gezebilir, birbirinden lezzetli Ege mezeleri ve yöresel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Lokasyonlarıyla ve hizmet kaliteleriyle öne çıkan birçok butik otel, pansiyon ya da lüks otellerde konaklayabilirsiniz.

Daha önce Kuzey Ege Rotalarını yazmıştık. Şimdi de sizinle rotamızı Güney Ege’ye çevirelim ve İzmir’den yola çıkıp Muğla’ya inerek harika bir gezintiye çıkalım.

1) Efes Antik Kenti, İzmir

Güney Ege’nin gezilecek yerlerini keşfe çıkan gezginlerin uğramadan geçmeyeceği duraklardan biri de Efes Antik Kenti. Selçuk ilçesine rotanızı çevirdiğinizde dünyanın yedi harikasından birine tanıklık edebilirsiniz.

Kentin en dikkat çekici yapısı kuşkusuz Artemis Tapınağı. Dünya harikalarından biri olan Artemis Tapınağı, günümüze kadar korunamamış olsa da tarihte Ana Tanrıçalar Kenti olarak geçen yeri dünya gözüyle görmek bambaşka bir deneyim olsa gerek.

Efes Antik Kenti, Hellenistik ve Roma medeniyetlerinden Osmanlı’ya kadar kullanılmış bir antik kent olarak mutlaka görülmesi gereken bir tarihi yapı. Ege gezinizi gerçek bir tarih gezisi haline getirmek için kentteki Antik Tiyatro, Celcus Kütüphanesi, Yamaç Evleri ve Odeon Tapınağı’nı incelemesiniz.

Ayrıca antik kentte Yunan Mitolojisi’nden izler barındıran birçok esere de şahitlik etmiş olacaksınız.

Efes Antik Kenti’ne gitmek için İzmir’in Selçuk ilçesine otobüs veya aracınızla ulaşabilirsiniz. Trenle de ulaşım sağlanabilen ilçede Antik Kente, toplu taşıma seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

2) Smyrna Antik Kenti, İzmir

Roma İmparatorluğu’na ait bir antik kent olan İzmir Agorası, şehrin en önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor.

Milattan sonra 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşan agora, çeşitli heykellerin ve anıtların bulunduğu bir alan olarak ziyaretçileri karşılıyor.

Antik kentte tarih meraklılarının mutlaka görmesi gereken dünyanın en büyük antik tiyatrolarından biri ve stadyum bulunuyor. Agora Ören Yeri, İzmir’in Konak ilçesinde yer alıyor.

Sırt çantalı gezginlerin uğrak noktalarından biri olan tarihi bölgeye ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

3) Şirince Köyü, İzmir

Hakkında pek çok efsane türetilen köyün adını, 21 Aralık 2012’de Maya Takvimi’ne göre kopacağı düşünülen kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle hepimiz duymuştuk.

Dünyanın da ilgisini toplayan bu olaydan sonra ziyaretçi sayısını günden güne artırarak popüler bir turistik yer haline gelmiştir. Turistler tarafından bolca ziyaret edilen İzmir’in en bilindik yerlerinden Şirince Köyü, renkli sokakları ve beyaz evleriyle dikkat çekiyor.

Harika atmosferiyle gezenleri mest eden mimariye sahip köye yolunuz düştüğünde ünlü Şirince şaraplarını tadabileceğiniz şarap evlerini ziyaret etmeyi unutmayın. Köydeki doğal güzelliklerin yanı sıra Rum kiliselerini de gezi listenize ekleyebilirsiniz.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bölgeye minibüslerle ulaşabilirsiniz.

4) Çeşme, İzmir

Türkiye’nin en hareketli tatil beldelerinden biri olan Çeşme, masmavi koyları ve konsept dükkanlarıyla yerli ve yabancı tatilcilerin en çok uğradığı yerlerden biri. Uygun fiyatlı pansiyonlardan lüks otellere kadar birçok konaklama seçeneğini rahatlıkla bulabileceğiniz Çeşme, her kesimden gezgini ağırlıyor.

Alaçatı’ya uğramadan dönmemeniz gereken bu doğa harikası tatil ilçesinde bahar ve yaz aylarında düzenlenen müzik festivallerinde doyasıya eğlenebilirsiniz. Hareketli ve eğlenceli bir tatil düşünüyorsanız gece hayatını aktif şekilde geçirebilir, harika koylarında denize girip serinleyebilirsiniz.

Alaçatı’da geçireceğiniz tatilinizde gezilecek yerler listenize Tarihi Yel Değirmenini de eklemeyi unutmayın. Ege’nin yöresel birçok lezzetini de yerinde tadabilme fırsatı sunan bölgede turşu suyu ve kumru deneyebilir, deniz restoranlarında manzara eşliğinde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

5) Seferihisar, İzmir

Sakinlik Şehri (Cittaslow) unvanına sahip Seferihisar ilçesi, tatilinde huzuru ve sakinliği ön planda tutan tatilciler için biçilmiş kaftan. Diğer tatil beldelerine nazaran oldukça sakin kalan Seferihisar, 50 km boyunca uzanan sahil şeridi ve tertemiz plajlarıyla sizleri Ege’nin masmavi sularına davet ediyor.

Ege mimarisine sahip sokaklarında dilediğiniz gibi gezebilir, Sığacık’tan kalkan teknelerle tekne turu gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Akkum Plajı’na ev sahipliği yapan ilçede ücretsiz halk plajını denizin keyfini çıkarmak ve manzara seyri yapmak için ziyaret edebilirsiniz.

İzmir kent merkezine 51,9 kilometre uzaklıkta yer alan Akkum Plajı’na kendi aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz gibi, toplu taşıma araçlarını kullanarak da gidebilirsiniz. Tarih tutkunlarının görmeden ayrılmaması gereken Teos Antik Kenti’ndeki tarihi kalıntıları da gözlemleyebilirsiniz.

6) Kuşadası, Aydın

Yaz tatili denince akla gelen ilk yerler arasında bulunan Kuşadası; yemyeşil tabiatı, sahilleri ve tarihi yerleriyle turistler için zengin olanaklara sahip.

Rotanızı Kuşadası’na çevirdiyseniz ilçenin simgelerinde Kaleiçi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sahip olduğu otantik havasıyla beğeni toplayan Kaleiçi’nde tatil merkezini tanıyarak gezebilirsiniz.

Related Post

Şehrin tüm maviliğini ayaklarınızın altında izleyebileceğiniz Sevda Tepesi’nde harika bir seyir keyfi gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizin popüler plajlarına ev sahipliği yapan turizm noktasında sevdiklerinizle keyifli bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

7) Akbük, Aydın

Didim ilçesine 23 kilometre uzaklığa sahip küçük ve şirin bir ilçe olan Akbük’te huzurla dinlenebileceğiniz sakin bir tatil geçirmek mümkün. Tertemiz sahillerinin yanı sıra kültür turizmi açısından da zengin tatil bölgesinde ziyaret edilmeye değer pek çok nokta bulunuyor.

Eski Roma Dönemi’ne ait Şapelin adlı ibadet merkezinde tarihe tanıklık edebilir, Tarihi Su Sarnıcı’nda günümüze kalan yapıları inceleyebilirsiniz.

Sakin denizine girmeden dönmemeniz gereken Akbük’ün Saplı Ada Plajı’nda keyifli vakit geçirerek tatilinize renk katabilirsiniz.

Kamp yapmaya meraklı biriyseniz çadırınızı kurup manzarayı izleyebileceğiniz birçok kamp alanından da yararlanabilirsiniz.

8) Datça, Muğla

Rotamızı Muğla’nın sıcak sularına indirdiğimize göre yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz Datça’ya uğrayalım. Denizde serinlemeyi ve doğa tatilini seviyorsanız rotanızı çevirmeniz gereken en güzel yerlerden biri de Datça.

Muğla’nın en gözde tatil noktalarından biri olarak yapılacak aktiviteler açısından da ziyaretçilerine pek çok olanak sağlıyor. Merkezdeki taş evlerin içinde yerel ürünleri bulabilir, Datça Limanı’nda uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Türkiye’nin en uzun antik yürüyüş yolu olan Karia Yolu’nda bisiklet ya da kano turuna çıkabilir, kamp konaklaması yapabilirsiniz. Doğanın tadını çıkarmak için eşsiz fırsatlar sunan ilçede denize girebileceğiniz yerler arasında da Taşlık Plajı’nı listenize eklemeyi ihmal etmeyin.

9) Köyceğiz, Muğla

Muğla’da sakince doğayla baş başa kalabileceğiniz bir lokasyon arıyorsanız Köyceğiz’e mutlaka uğramalısınız.

Mis kokulu narenciye bahçeleri, tarihi yapıları ve doğal güzelliklerini keşfetmek günlerinizi alabilir. Doğa aşıklarına gezilecek bir sürü ırmak, şelale, göl ve yaylalar sunan benzersiz ilçede günübirlik turlarla gezintiye çıkabilirsiniz.

Eğer ki bir gün yolunuz bu cennette düşerse Köyceğiz Gölü’nü, Toparlar Şelalesi’ni ve Ağla Yaylası’nı ziyaret etmeden ayrılmayın.

Muğla’nın gezebileceğiniz en güzel antik kentlerinden biri olan Kaunos Antik Kenti’nde günümüze kadar özenle korunmuş tarihi yapıları görebilirsiniz.

10) Marmaris, Muğla

Muğla’nın küçük bir tatil kasabası olarak yüzlerce turisti ağırlayan Marmaris, eğlenceli gece hayatıyla sizleri gün boyu eğlenceye davet ediyor.

Ormanlarla çevrili koyları ve tarihi kalıntılarıyla ziyaretçilerine göz kamaştırıcı bir gezi rotası sunan ilçede harika manzaralar eşliğinde tertemiz sahillerin tadını çıkarabilirsiniz.

Deniz, kum ve güneşe doyacağınız bir tatil arıyorsanız; tatilciler arasında popüler olarak tercih edilen Kleopatra Plajı’nı, İçmeler Plajı’nı ve Turunç Plajı’nı seyahat rotanıza dahil edebilirsiniz.

Su sporlarına elverişli denizi sayesinde tatilinize farklı aktiviteler de yapabilirsiniz. Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarına rastlayabileceğiniz bu özel tatil beldesinde Dalyan’ı da mutlaka görmelisiniz.

11) Bodrum, Muğla

Herkesin bir kez olsun gitmek isteyeceği yerler arasında ilk sıralarda yer alan Bodrum, turistlerin ve ünlülerin en çok tercih ettiği tatil bölgelerinden biri. Tarih güzelliklerinin yanında capcanlı sokakları ve güzel plajlarıyla Güney Ege’nin en popüler mekanları arasında yer alıyor.

Rengarenk begonvillerle süslü taş evlerde konaklayabileceğiniz Bodrum tatilinizde ilk uğramanız gereken yer kuşkusuz Bodrum Kalesi. Günümüzde Su Altı Müzesi olarak hizmet veren tarihi yapıda dünyanın en eski batık gemisini görebilir, sualtı hazinelerini inceleyebilirsiniz.

Bodrum’da kültür gezisi olarak listenize dahil edebileceğiniz tarihi yerler arasında Bodrum Antik Tiyatrosu, Zeki Müren Sanat Müzesi ve Myndos Kapısı yer alıyor.

Sokaklara kadar taşan müzik seslerini duyabileceğiniz ve geceleri dilediğiniz kadar eğlenebileceğiniz Gümbet’i de eğlenceli bir tatil arayanlara tavsiye ediyoruz.

Bodrum’un simgesi Yel Değirmenleri eşsiz manzarasıyla ilçeye gelen ziyaretçilerin görmeden ayrılmadığı yerler arasında bulunuyor. Yalıkavak’ta yer alan Yel Değirmenleri, Bodrum’un bembeyaz evlerini ve masmavi denizini kuşbakışı izleyebileceğiniz nadir noktalardan.

12) Ölüdeniz, Muğla

Ülkemizin en güzel kumsallarına ve denizine ev sahipliği yapan Ölüdeniz, Muğla’nın en sevilen destinasyonları arasında yer alıyor. Doğal güzellikleriyle büyüleneceğiniz Ölüdeniz’i Güney Ege rotanızda bulundurarak mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Fethiye ilçesine bağlı tatil bölgesine, ilçe merkezinden 15 dakikalık araba yolculuğu sonrasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Muğla’nın en etkileyici manzaralarına tanıklık edeceğiniz bölgede Kelebekler Vadisi’ni ziyaret ederek Kaplan Kelebeklerini gözlemleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Dünyaca ünlü doğa harikasında manzaraya karşı harika fotoğraflar yakalamak için günbatımını bekleyebilir, gökyüzünde süzülen paraşütleri seyredebilirsiniz.

Paraşütçülerin atlayış için en çok tercih ettiği noktalardan Babadağ’da ekstrem sporlar yapabilirsiniz. Antik Likya Yolu üzerinde bulunan Kabak Koyu Vadisi’ni gezi rotanıza ekleyerek enfes manzaralara şahit olacağınız bölgeyi keşfedebilirsiniz. Doğada yürüyüş sevenler için adeta bir cennet olan Ölüdeniz’de dünyanın en uzun yürüyüş alanlarından biri olan Likya Yolu’nda unutulmaz bir deneyim yaşayabilir, Saklıkent Kanyonu’nda buz gibi akan nehrin çevresinde yürüyebilirsiniz.

Bölgede düzenlenen tekne turu, tüplü dalış gibi aktiviteler de tatilinize renk katabileceğiniz aktiviteler arasında. Dupduru denizi, yeşille mavinin dans ettiği doğasıyla Ölüdeniz, sizleri unutamayacağınız bir tatile davet ediyor.

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu