Şanlıurfa Nerede, Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Ülkemizin en kalabalık sekizinci şehri olan Şanlıurfa, eski çağlarda “Edessa” olarak adlandırılmış. Edessa, Yunancada “suyu bol” anlamına geliyormuş. Karakoyun (Daysan) Deresi ve şehirdeki pınarlardan dolayı Urfa suyu bol bir şehirmiş. 

Süryaniler, Edessa yerine Urhay ismini kullanmışlar. Günümüzdeki kullanılan Urfa isminin Süryanice Urhay’dan (Orhai) geldiği ileri sürülüyor. 

Şehrin isminin kökeni ile bir diğer inanış da Yunanca Osrhoëne ve Latince Orrpei’ye dayandığı yönünde. Bu kelimeler “kale” veya “pınar” anlamına geliyor. 

Şehrin adı Osmanlı dönemindeki yazılı kaynaklarda “Ruha” olarak geçiyor. Arapçadan gelen bu kelime 20. yüzyılın başlarına kadar kullanılmış. Şehrin adı zaman içerisinde halk dilinde Türkçe söylenişi olan Urfa’ya dönüşmüş. 

Kurtuluş Savaşı döneminde verdiği mücadele sebebi ile şehre 1984 yılında Şanlı unvanı verilince şehrin adı Şanlıurfa olmuş.

Tarih boyunca Asurlular, Medler, Persler, Makedonyalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Urfa’daki görülmeye değer yerler arasında Şanlıurfa Kalesi, Harran Kalesi, Harran Evleri, Göbekli Tepe, Harran Örenyeri, Halfeti Antik Kenti, Soğmatar Antik Kenti, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Gümrük Hanı, Rizvaniye Cami, Balıklı Göl, Bazda ve Yücelen Mağaraları bulunuyor. Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atarak gezilmesi gereken yerler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gelin Şanlıurfa hakkındaki bilgileri sizlere aktaralım.

Şanlıurfa Hangi Bölgede?

Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Bu bölgenin Orta Fırat Bölümü’nde konumlanan şehir bölgenin en kalabalık nüfusuna sahip.

Şanlıurfa’nın Kaç İlçesi Vardır?

Şanlıurfa’da 13 adet ilçe bulunuyor. Bu ilçeler; Akçakale, Bozova, Birecik, Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Halifeti, Hilvan, Harran, Karaköprü, Suruç, Viranşehir ve Siverek. Şanlıurfa Nerede?

Şanlıurfa’nın doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır, güneyinde ise Suriye bulunuyor. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümü’nde yer alan şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 477 metre.

Şanlıurfa’nın Nüfusu Kaçtır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2021 yılı sonuçlarına göre Şanlıurfa’nın nüfusu 2 milyon 143 bin 20 kişi.

Şanlıurfa’nın yüzölçümü 19242 km2 olduğundan ilde kilometrekareye 111 kişi düşüyor. Nüfus yoğunluğun en fazla olduğu ilçe ise 238 kişi ile Eyyübiye.

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

“Peygamberler Şehri” olarak bilinen Şanlıurfa’ya hem karayolu hem de havayolu ile ulaşmak mümkün. Şehir, Adana – Şanlıurfa otoyol güzergâhı üzerinde bulunduğu için Şanlıurfa’ya karayolu ile ulaşmak gayet kolay. 

Şanlıurfa’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Şanlıurfa’ya özel araç ile gitmek isteyenler Bolu, Ankara, Aksaray, Adana, Gaziantep güzergâhını takip ediyor. İstanbul ile Şanlıurfa arasında 1290 kilometre mesafe bulunuyor. İstanbul – Şanlıurfa arası yolculuk özel araçla 13 saat 15 dakika sürüyor. 

Ankara ile Şanlıurfa arasında 843 kilometre uzaklık bulunuyor. Ankara’dan özel araçları ile Şanlıurfa’ya gitmek isteyenlerin  Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Pozantı, Tarsus, Gaziantep ve Urfa rotasını takip etmeleri gerekiyor. Ankara – Şanlıurfa arası özel araç ile yolculuk ortalama 8 buçuk saat sürüyor.

Antalya’dan Şanlıurfa’ya özel araç ile gitmek isteyenlerin Konya, Karaman, Niğde, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Şanlıurfa güzergâhlarını izlemeleri gerekiyor. Şanlıurfa’dan 901 kilometre uzaklıktaki Antalya’dan yolculuk 11 buçuk saat sürüyor. 

Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin gibi çevre illerden Şanlıurfa’ya özel araç ile yolculuk ortalama 2 saatte tamamlanıyor.

Şanlıurfa’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Güneydoğu’nun incisi Şanlıurfa’ya ülkemizin hemen hemen her noktasından otobüs seferi bulunuyor. Size uygun otobüs biletini bulmak için obilet.com adresini ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

İstanbul ile Şanlıurfa arası otobüs yolculuğu yaklaşık 19 saat sürüyor. 

Ankara’dan otobüs ile Şanlıurfa’ya gitmek isteyenlerin seyahati ortalama 12 saatte tamamlanıyor. 

Antalya ile Şanlıurfa arası otobüs yolculuğu yaklaşık 16 saat sürüyor. 

Related Post

Mardin’den Şanlıurfa’ya otobüs ile yolculuk 3 saat sürüyor.

Diyarbakır – Şanlıurfa otobüs seyahati ortalama 2 buçuk saatte tamamlanıyor. 

Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya otobüs yolculuğu 2 saat sürüyor. 

Şanlıurfa’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa GAP Havalimanı, il merkezine 35 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Bu havalimanına ülkemizin birçok kentinden direkt uçuşlar bulunuyor. 

2007 yılında hizmete açılan Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan şehir merkezine HAVAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri ile ulaşabilirsiniz. 

İstanbul’dan Şanlıurfa’ya Pegasus, Anadolu Jet ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Şanlıurfa uçuşu ortalama 1 saat 50 dakika sürüyor.

Ankara ile Şanlıurfa arasında Anadolu Jet firması direkt uçuşlar düzenliyor. Ankara – Şanlıurfa uçuşu, 1 saat 15 dakika sürüyor.

İzmir’den Şanlıurfa’ya havayolu ile seyahat etmek isteyenler için Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları bulunuyor. Uçuşlar 1 saat 45 dakika sürüyor. 

Adana, Antalya, Bursa ve Trabzon şehirlerinden Şanlıurfa’ya uçak ile gelmek isteyenlerin aktarma yapması gerekiyor. 

Şanlıurfa’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Şanlıurfa’da şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor.

Belediye otobüslerine binebilmek için Urfa Kart sahibi olmanız gerekiyor.

Şanlıurfa’da sular altında kalan Halfeti’yi görmek isterseniz araç kiralama seçeneğini gözden geçirebilirsiniz. Burada batık şehre yapılan tekne turuna katılabilirsiniz. 

İl merkezinden 46 kilometre uzaklıkta konumlanan Harran Ovası’na kiraladığınız araç ile gitmek çok daha kolay olacaktır.

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?

Yazları çok kurak ve sıcak, kışları ise bol yağışlı geçen Şanlıurfa’ya gitmek için ilkbahar ayları tercih edilebilir.

Şanlıurfa gezisinde Nemrut Dağı’na çıkmak isteyenlerin şehri nisan ayı sonunda veya mayıs ayı başında ziyaret etmeleri öneriliyor. 

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

Kebabı ile ünlü olan Şanlıurfa’da her damak tadına uygun türlü türlü lezzetler bulunuyor. Bunların başında lebeni, tirit, bostana, yuvalak köfte, söğülme ve pirpirim cacığı geliyor.

Bu güzel yemeklerin üzerine yenilen şıllık tatlısı, katmer, haside, burma kadayıf ve zingil tatlısı gibi tatlılar ise ağızda muhteşem bir lezzet bırakıyor. Şanlıurfa Yeme – İçme Rehberi sizlere yöresel lezzetleri nerede yiyebileceğinize dair fikir verebilir.  

Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa’da otellerin çoğu şehir merkezinde yer almaktadır. Şehirde aynı zamanda misafirhane veya konukevlerinde de konaklama yapabilirsiniz.

Konaklama yeri olarak önerebileceğimiz tesisler arasında Türkmen Konağı, Hanehan Butik Otel, Beyzade Konuk Evi, Kaliruha Boutique Otel ve Hilton Garden Inn Şanlıurfa bulunuyor.

Yazımızı bitirirken sizleri Şanlıurfa’da yapılabilecek aktiviteleri listelediğimiz bir diğer yazımıza yönlendirmek isteriz. Bu sayede şehirde neler yapabileceğinizi önceden planlayıp seyahat rotanızı ona göre çizebilirsiniz.


Keyifli bir Şanlıurfa gezisi dileklerimizle.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.