Kategoriler Lezzet Durakları

Tekirdağ’ın Meşhur Lezzetleri

Tekirdağ denildiğinde eminim pek çoğumuzun aklına o nefis köftesi geliyordur. Ancak emin olun Tekirdağ mutfağında köfteden çok daha fazlası var.

İçinizi ısıtacak sıcacık çorbalardan tazecik sebze yemeklerine, çıtır çıtır hamur işlerinden nefis et yemeklerine tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek pek çok lezzet Tekirdağ’da keşfedilmeyi bekliyor. O zaman hadi gelin önce Tekirdağ yemeklerine bir göz atalım. Sonra da Tekirdağ’a bir seyahat planlayalım ne dersiniz?

Tekirdağ’a giderseniz meşhur burma sucuğundan, tazecik manda yoğurdundan, kenarlı sini pidesi de denilen hamur işi zennikten, rafine şekerin en tatlı alternatifi üzüm pekmezinden, farklı lezzetler denemeyi sevenlerin favorisi olan üzüm turşusundan tatmadan, üzüm suyu ve hardal tohumunu buluşturan hardaliyesinden içmeden dönmeyin derim.

Tekirdağ’da Nerede Yenir? yazımıza da mutlaka bakmalısınız.

Tekirdağ’ın Meşhur Yemekleri

1) Tarhana Çorbası

Trakya mutfaklarında en sık pişirilen çorbalar arasında ilk sıralarda yer alan tarhana, Tekirdağ’ın da en meşhur lezzetlerinden biri.

Tarhana çorbasının her hali güzel ama bir de üzerine biraz limon sıkıp biraz da kırmızı pul biber serperek deneyin derim. Emin olun tadında tat katacaksınız.

2) Çene Çarpan Çorbası

Rumeli’den Trakya mutfağına miras kalan çene çarpan çorbası, Tekirdağ mutfağının en sevilen çorbalarından biri.

Sütlü hamur çorbası olarak da bilinen, köfteli, nohutlu çene çarpan çorbasının lezzet sırrı içindeki bence el açması tazecik hamurda saklı.

3) Kelle Paça

Şehir merkezindeki pek çok esnaf lokantasında bulabileceğiniz kelle paça çorbasının Tekirdağ usulü hali çok başka.

Tekirdağ’a giderseniz şifa niyetine bir kase bol sarımsaklı kelle paça çorbası içmeden dönmeyin derim.

4) Cizleme

Görünüş itibariyle krebi andırsa da Tekirdağ’ın cizlemesi bambaşka bir lezzet.

Mayalı bir hamurla hazırlanan cizleme özel tavasında kızartılıyor. Ardından üzerine tereyağı sürülüp servis ediliyor. Ancak benim önerim biraz bal ya da reçel sürerek denemenizden yana.

Tekirdağlılar cizlemeyi genellikle kahvaltıda tüketse de bence günün her saatine yakışan muhteşem bir lezzet.

5) Papaz Mancası

Rumeli mutfağından Tekirdağ’a miras kalan en özel lezzetlerden biri de papaz mancası.

Patlıcanlı, hem kırmızı hem yeşil biberli, sarımsaklı, maydanozlu ve sirkeli papaz mancası Trakyalılar için meze sofralarının olmazsa olmazı.

Patlıcanlı lezzetler sizin de her daim favoriniz ise Tekirdağ’ın papaz mancasına sofranızda mutlaka yer açın.

6) Yoğurtlu Borani

Ispanak ve yoğurdu buluşturan son derece pratik bir lezzet olan yoğurtlu borani Tekirdağ mutfaklarında sıkça pişiriliyor.

Ana yemek tercihi ne olursa olsun masasında her daim yoğurtlu bir meze olanlardansanız Tekirdağ’daki mezeniz yoğurtlu borani olsun derim. Hele bir de sarımsaklı yoğurtla hazırlanmışsa değmesinler keyfinize.

7) Pireşe

Tekirdağ mutfaklarında en çok pişirilen hamur işlerinden biri de pireşe.

Mısır unu ile hazırlanan ekmek tadındaki pireşe bazı yörelerde pırasalı ve soğanlı olarak da yapılıyor. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim. Yok böyle bir lezzet.

8) Dızmana

Bulgar göçmenlerinin Tekirdağ mutfağına kazandırdığı en muhteşem lezzet bence dızmana.

Related Post

Göçmen böreği olarak da bilinen dızmana genellikle üzerine yoğurt gezdirilerek yeniyor. Siz de tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir hamur işi tatmak isterseniz dızmana tam size göre.

9) Sini Mantısı

Halk arasında gacal mantısı olarak da bilinen sini mantısı, Trakya mutfağının en karşı konulmaz lezzetlerinden biri.

Balkan göçmenlerinin Trakya mutfağına kazandırdığı sini mantısı fırında pişiriliyor. Arından üzerine et ya da tavuk suyu gezdiriliyor. Suyunu çektikten sonra da afiyetle yeniyor.

10) Kandilli Mantı

Kırmızı et tüketmeyenlerin Tekirdağ mutfağındaki favorilerinden biri de tavuk ya da hindi eti ile yapılan kandilli mantı.

Kandilli mantı genellikle evlerde pişirilen bir yemek olsa da yöresel yemek yapan restoranların bazılarında bulabilirsiniz. Denk gelirseniz mutlaka bir şans verin derim.

11) Damat Paçası

Yufka ve tavuk eti ile hazırlanan son derece pratik ama bir o kadar da lezzetli bir yemek damat paçası.

Üzeri sarımsaklı yoğurtlu, biberli tereyağlı damat paçasını yemelere doyamayabilirsiniz, demedi demeyin.

12) Ciğer Sarma

Tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek Tekirdağ lezzetlerden biri de ciğer sarma.

Önceden hazırlanan ciğerli iç pilav, kuzu gömleğine sarılıp pişiriliyor. Ardından ortaya karşı konulmaz bir lezzet çıkıyor.

Yuvarlak görüntüsü ile de görsel bir şölen yaşatan ciğer sarmayı Tekirdağ’da tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

13) Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ demek tabi ki köfte demek.

İç harcında irmik bulunan ve yanında ev yapımı acı sos ile servis edilen Tekirdağ köftesi uğruna seyahat edilebilecek bir lezzet desem abartmış olmam.

14) Gaziler Helvası

Badem ve süt ile yapılan bir çeşit un helvası diyebileceğim gaziler helvası, Tekirdağ’a giden herkesin mutlaka tatması gerekenlerden biri.

Özellikle ılık ılık yediğinizde bir porsiyon ile asla yetinemeyebilirsiniz. Demedi demeyin.

15) Hayrabolu Tatlısı

Üzeri kaymaklı, tahinli Hayrabolu tatlısı bence Tekirdağ mutfağının efsanelerinden biri.

Yanında taze demlenmiş çayla harika giden Hayrabolu tatlısını bir de kaymaklı yerine dondurmalı deneyin derim. Yok böyle bir lezzet.

16) Peynir Helvası

Tekirdağ’ın en meşhur tatlılarından biri de Trakya’da pek çok ilde karşımıza çıkan peynir helvası.

Siz de farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız Tekirdağ’ın peynir helvasını asla es geçmeyin derim.

Hatta söylemeden de geçmek olmaz. Peynir helvası paketli hazır olarak da satılıyor. İsterseniz evinize ya da sevdiklerinize götürmek için alabilirsiniz.

17) Bulama

Tekirdağ dışında pek bulamayacağınız şehrin geleneksel mutfağının en özel tatlılarından biri de bulama.

Üzüm pekmezinin çöven otuyla sürekli karıştırılarak kaynatılması ile yapılan bulama kaymak kıvamında helva tadında nefis bir tatlı.

Tekirdağ’a giderseniz bulama ve çay ile keyif yapmadan dönmeyin derim.

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com