Televizyon ekranlarını kasıp kavuran Türk dizilerinin ününün ülke sınırlarını aştığı bilinen bir gerçek. Pek çok Türk dizisi dünya üzerinde onlarca farklı ülkede yayınlanarak izlenme rekorları kırıyor. Türk yapımı dizilerin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiği ve yayınlandığı ülkelerde günün en çok izlenen yapımları arasında yer aldığı biliniyor.
Hatta Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin fenomen hâline gelerek tüm dünyada fırtınalar estirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra bazı yerli diziler ise başka ülkeler tarafından yayın hakları satın alınarak yeniden uyarlanıyor. Yayınlandığı ülkenin en ünlü oyuncularının hayat verdiği Türk dizi karakterlerine pek çok yıldız isim de eşlik ediyor.
Ortadoğu’dan Güney Amerika’ya Hindistan’dan İspanya’ya kadar dünyanın birbirinden uzak köşelerinde Türk dizilerinden ve Türk senaristlerin kaleminden çıkan Türk dizilerinden uyarlanan yabancı diziler o ülkelerin izleyicileri ile buluşuyor. Peki farklı dillere uyarlanıp izlenme rekorları kıran bu yerli dizilerin hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? Ünü Türkiye sınırlarını aşan Türk yapımı dizilerin farklı ülkeler tarafından hayata geçirilen versiyonlarını sizler için bir araya getirdik.
Halit Ziya Uşaklıgil’in aynı adlı eserinden televizyona uyarlanan Aşk-ı Memnu dizisi, Türk televizyonlarında yayınlandığı her iki dönemde de büyük ses getirmişti. 1975 yapımı olan ve TRT’de yayınlanan ilk Aşk-ı Memnu uyarlamasının yönetmen koltuğunda Halit Refiğ bulunuyordu.
Ancak 2008 yılında yayın hayatına başlayan ve günümüzde her sene tekrarları yayınlanan ve reyting rekorları kırmaya devam eden ikinci versiyon Aşk-ı Memnu hem Türkiye’de hem de dünya ülkelerinde büyük ses getirmişti.
2008 ile 2010 yılları arasında ekranlarda boy gösteren dizinin başrollerinde Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Selçuk Yöntem, Nebahat Çehre ve Hazal Kaya gibi isimler rol aldı. Aşk-ı Memnu, final yaptığı 2010 yılına kadar her hafta büyük ilgi ile izleniyordu.
İşte bu ünü sınırları aşan dizi farklı ülkelerde gösterime girmiş olsa da bazı yapımcılar dizinin kendi ülkelerinde yerli oyuncularla yeniden çekilmesini sağladı. Hindistan’da yeniden uyarlanarak çekilen Aşk-ı Memnu dizisi Star Plus kanalında 75 hafta boyunca yayın hayatına devam etti. Dizinin Hint versiyonunda ülkenin önde gelen oyuncularından; Sanjay Kapoor, Aashim Gulati ve Smriti Kalra gibi isimler rol aldı. Hindistan’da Dil Sambhal Jaa Zara adıyla yayınlanan Aşk-ı Memnu, Türk dizilerinden uyarlanan en önemli yapımların başında geliyor.
Öte yandan dizinin Latin Amerika ülkelerine yönelik bir versiyonu da çekildi. Senaristliğini Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu’nun üstlendiği Aşk-ı Memnu dizisi, İspanyolca yayın yapan Telemundo kanalında ise Pasion Prohibida ismiyle izleyici ile buluştu. Hatta dizinin bu versiyonu Emmy Ödülleri’ne bile aday gösterildi. Çekimleri Miami’de gerçekleştirilen Aşk-ı Memnu / Pasion Prohibida toplam 107 bölüm ekranlarda boy göstermişti.
Cansu Dere ve Vahide Perçin’in üstün oyunculuklarını konuşturduğu Anne adlı yapım Star TV’de 2016 – 2017 yılları arasında yayınlandı. Çocuk oyuncu Beren Gökyıldız’ın da performansıyla göz doldurduğu dizi pek çok ülkeye ihraç edilerek o ülke televizyonlarında reyting rekorları kırdı. Ancak bunun yanı sıra Med Yapım ve MF Yapım tarafından hayata geçirilen Anne dizisi de farklı bir ülkede yeniden çekilen Türk yapımlar arasında yer alıyor.
Dizinin, İspanya’da Heridas ismiyle çekilen yeni versiyonu bu Avrupa ülkesinde büyük ses getirdi. Türk dizilerinin büyük ilgiyle izlendiği İspanya’da kendi dilinde ve kendi oyuncuları ile yeniden çekilen Anne/Heridas, 13 bölüm boyunca İspanyolları ekrana kilitledi.
Antena 3 kanalında yayınlanan dizinin başrollerinde ise Adriana Ugarte, María León, Javier Collado, Cosette Silguero ve Pau Dura yer alıyor. Öte yandan Türkiye’de yayınlanan Anne dizisinin Japon yapımı “Mother” dizisinden uyarlandığı da biliniyor.
Star TV’nin klasikleşen yapımları arasına girmeyi başaran İstanbullu Gelin, gerçek bir hikayeden esinlenmesi nedeniyle büyük ses getirmişti. O3 Medya’nın yapımcılığını üstlendiği ve Zeynep Günay Tan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu dizinin başrollerinde yer alan Özcan Deniz, Aslı Enver, İpek Bilgin, Salih Bademci, Neslihan Yeldan ve Fırat Tanış üstün performanslarıyla uzun süre konuşulmuştu.
2017 – 2019 yılları arasında 3 sezon yayınlanan televizyon dizisinin de uyarlama bir versiyonu bulunuyor. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde büyük ilgi gören dizi Birleşik Arap Emirlikleri’nde yeniden çekilerek ekranlara taşındı.
Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Hayata Dön” kitabından uyarlanan dizinin Arap versiyonunda bazı bölümler İstanbul’un çeşitli semtlerinde çekildi. Bride of Beirut adıyla yayınlanan İstanbullu Gelin dizisinin bu versiyonunun yönetmen koltuğunda ise bir Türk oturdu.
Ekipteki tek Türk olan Emre Kabakuşak’ın yönetmenliğini yaptığı Beyrutlu Gelin dizisi, 2019 yılında yayın hayatına başladı. Birleşik Arap Emirlikleri yapımı dizinin, Faresle Thorayya’nın efsaneleşen aşkını konu alıyor.
Vedat Türkali’nin senaristliğini yaptığı ve ilk olarak bir sinema filmi olarak yayınlanan Fatmagül’ün Suçu Ne? adlı yapımın dizi versiyonu ise neredeyse tüm dünyada ses getiren bir fenomen hâlini aldı.
Beren Saat, Engin Akyürek, Engin Öztürk, Fırat Çelik, Esra Dermancıoğlu gibi isimlerin rol aldığı dizi ünlü yapım şirketi Ay Yapım tarafından hayata geçirildi.
Türkiye’de yayınlandığı tarihlerde de gerek konusu gerek zengin oyuncu kadrosu ile büyük yankı uyandıran dizi, ihraç edildiği farklı ülkelerde de reyting rekorları kırarak büyük başarı gösterdi. Bunun üzerine pek çok farklı ülke diziyi kendi dillerine uyarlamak için âdeta sıraya girdi. Hindistan ve İspanya’da yeni versiyonları da çekilen Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisi Türkiye’de ilk yayınlandığı tarih olan 2012 yılından beri etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Dizi ilk olarak 2017 yılında Hindistan’da “About Kya Qusoor Hai Amala Ka?” adıyla televizyonlarda yerini aldı. Öğle kuşağında yayın hayatına başlayan ve toplamda 156 bölüm devam eden Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinin Hindistan uyarlaması Star Plus kanalında yayınlandı. Konusu itibariyle Hindistan’da da büyük yankı uyandıran ve tartışmalara sebep olan dizinin yapımcılığını ise 24 – Frames Medya üstleniyordu.
Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinin daha büyük ilgi gören versiyonu ise İspanya’da yayınlandı. Netflix platformunda izleyici ile buluşan dizinin ismi ise Alba. Boomerang TV’nin yapımcılığını üstlendiği ve 2021 yılında izleyici ile buluşan Alba dizisi İspanya’da ilk olarak AtlesPrayer Premium isimli online yayın platformunda gösterime girdi.
Toplamda 13 bölüm olarak tek sezon hâlinde yayınlanan dizinin bölüm uzunlukları ise ortalama 1 saat. İspanya’nın en gözde oyuncularını bir araya getiren Alba dizisinde; Elena Rivera, Eric Masip, Álvaro Rico, Adriana Ozores, Jason Fernández, Beatriz Segura ve Miquel Fernández gibi isimler yer alıyor. Öte yandan Fatmagül’ün Suçu Ne? dizisinin İspanyol versiyonu olan Alba’nın çekimleri ise başkent Madrid’ın yanı sıra Valencia’nın Villajoyosa ve Alicante bölgelerinde gerçekleştirildi.
Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Tuncel Kurtiz, Cansu Dere, Yiğit Özşener ve Barış Falay’ın rol aldığı Ezel dizisi, Türk televizyon tarihinin en çok ilgi gören yapımları arasında yer alıyor. Ay Yapım imzalı proje, Alexandre Dumas’nın ünlü kitabı Monte Kristo Kontu’ndan esinlenilerek hayata geçirilmişti. 2009 – 2011 yılları arasında yayınlanan ve 2 sezon boyunca seyircilerine unutulmaz anlar yaşatan Ezel’in yönetmen koltuğunda ise Uluç Bayraktar oturuyordu.
Popülaritesi ülke sınırlarını aşan Ezel, farklı ülkelerde yeniden çekilen Türk dizileri arasında yerini almayı başardı. 2000’li yıllarda ekranlarda fırtına gibi esen dizi Latin Amerika ülkelerine ihraç edilen ilk dizi olma özelliği de taşıyor. 150’den fazla ülkeye ihraç edilen dizinin Türk versiyonu bu ülkelerin televizyonlarında boy gösterirken, Romanya ve Meksika’da ise yeniden çekildi.
İlk olarak 2016 yılında Meksika’da “Yago” ismiyle yayın hayatına başlayan proje, Televisa kanalında izleyici ile buluşarak büyük ilgi gördü. Sophie Alexander Iván Sánchez, Gabriela de la Garza ve Flavio Medina ve Manuel Ojeda’nın başrollerini üstlendiği Ezel / Yago dizisi 65 hafta boyunca ekranlarda yer almaya devam etti.
Başka bir Ezel uyarlaması olan dizi ise Romanya yapımı olan Vlad. 2019 yılında ilk bölümü yayınlanan dizi Romanya’da 4 sezon boyunca ekranlarda yer almayı başardı. Pro TV kanalında yayınlanan Ezel / Vlad dizisinin ülke tarihinde çekilen en kaliteli diziler arasında yer aldığı söyleniyor. Kerem Deren ile Pınar Bulut’un kaleminden çıkan Ezel dizisinin Romanya versiyonu olan Vlad’ın başrollerinde ise Olympia Melinte, Diana Sar ve Adrian Nartea gibi ülkenin ünlü yıldızları yan yana geliyor.
Oldukça yakın bir tarihte yayınlanmasına rağmen Türkiye’de ve dünyada büyük bir başarıya imza atan Şahsiyet dizisi de yabancı ülkelerde yayınlanan Türk dizileri arasına girmeyi başardı. Onur Saylak yönetmenliğinde hayata geçirilen ve Haluk Bilginer’e En İyi Erkek Oyuncu” dalında Emmy ödülü kazandıran dizi birçok dizinin yaratıcısı Ay Yapım’ın ses getiren projelerinde biri olma özelliği taşıyor.
Ünlü yazar Hakan Günday’ın kaleminden çıkan senaryosu ve farklı anlatım tarzı ile beğeni kazanan dizi online platform Puhu TV’de 2018 yılında tek sezonda 12 bölüm olarak yayınlanmıştı.
Şahsiyet’in bu büyük başarısı yabancı ülke dizi yapımcılarının da dikkatini çekmiş ve yeniden çekilmek üzere dizinin hakları satın alınmıştı.
Ünlü dijital dizi ve film platformu HBO Max yapımcılığında Meksika’da yeni versiyonu çekilen Şahsiyet dizisi, Asesino del Olvido adı ile izleyici ile buluştu. Dünyaca ünlü yabancı dizilerden Narcos’un yıldızlarından olan Damian Alcazar’ın Haluk Bilginer’in oynadığı “Agah Beyoğlu” karakterine hayat verdiği Şahsiyet / Sesino del Olvido dizisi 2021 yılında İspanyolca olarak yayınlanmaya başladı. El Chapo dizisinin de yönetmenliğini yapan Emmy ödüllü Meksikalı Ernesto Contreras tarafından çekilen dizi 10 bölümden oluşuyor.
Damián Alcázar’ın yanı sıra yine Narcos dizisinde Pablo Escobar’ın eşi Tata Escobar karakterine hayat veren ünlü oyuncu Paulina Gaitán da Şahsiyet dizisinde Cansu Dere tarafından canlandırılan polis memuru rolünü üstleniyor. Sevilen Türk dizisi Şahsiyet’in Meksika versiyonu olan Sesino del Olvido’nun yapım ve oluşum süreçlerinde Onur Saylak ve Hakan Günday’ın da çeşitli katkıları olduğu biliniyor.
Show TV ekranlarında yayınlandığı dönemde çarpıcı konusu ve etkileyici anlatımı ile büyük ses getiren Suskunlar dizisi de yabancı versiyonu çekilen yapımlardan. Pek çok ülkeye ihraç edilen dizi, Amerika’da ise yeniden çekildi.
Aslında ünlü Amerika yapımı Sleepers filminden esinlendiği bilinen Suskunlar’ın dizi hâli ise başrollerinde yer alan oyuncuların üstün performansları nedeniyle efsaneler arasında girmeyi başardı. Her biri rolünde devleşen Murat Yıldırım, Mehmet Özgür, Sarp Akkaya, Reha Özcan Güven Murat Akpınar, Aslı Enver, Berk Hakman ve Fırat Albayram’ın gibi önemli isimlerin yer aldığı dizinin senaryosu ise Pınar Bulut ve Anıl Eke’ye ait.
Suskunlar dizisinin Amerikan uyarlaması olan Game of Silence, 2016 yılında toplam 10 bölüm olarak NBC kanalında yayınlandı. Farklı hayal dünyalarını ziyaret etmenizi sağlayan Türk dizilerinin başarısı her geçen gün artmaya ve ülke sınırlarını aşmaya devam ediyor.