Kategoriler Kültür

Türkiye’de Görmeniz Gereken 3 Kelebek Vadisi

Muhteşem doğası, rengarenk yapısı, birbirinden farklı kelebek türlerinin oluşturduğu benzersiz görüntüleri ile kelebek vadileri mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. 

Bizde Türkiye’de bulunan ve Avrupa’da kelebek çeşitliliği bakımından ilk sıralarda yer alan 3 kelebek vadisini sizin için araştırdık. Keyifli okumalar dileriz.

Artvin Kelebekler Vadisi

210 kelebek çeşidi ile Artvin, Türkiye’nin kelebek çeşitliliği en fazla illerinden biri. Doğa Koruma Merkezi verilerine göre Türkiye’de 381 kelebek türü var. Tüm Avrupa ülkeleri dahilinde ise bu sayı 482 kadar. Yani tek başına Türkiye, Avrupa’daki kelebek varlığının %79’una ev sahipliği yapıyor. 

Bu kelebek türleri Türkiye geneline dağılmış durumda değil. Bazı alanlarda yoğunlaşma gösteriyor. Artvin bu bölgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki kelebek türlerinin yaklaşık olarak %70’ine kadar olan bir kısmını barındırıyor. 

Son derece hassas olan kelebekler, ekolojik bozulmaların tespitinde yardımcı oluyorlar. Ayrıca görsel çekiciliği nedeniylede turizm açısından önemli bir faktör olması kelebekleri daha dikkat çekici kılıyor. 

Avrupa Kelebekleri Kırmızı Kitabı’nın bildirdiğine göre Avrupa’da nesli tükenme tehlikesi altında olan bir düzine tür Artvin’de yaşıyor. Ayrıca ülkemizde bulunan birkaç tür kelebek çeşidinin sadece Artvin ilinde bulunmasından Artvin’in kelebek çeşitliliği açısından ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

Kelebek faunası açısından oldukça önemli bir yer olan Artvin Kelebek Vadisi’ni senenin her günü ziyaret edebilirsiniz. 

Related Post

Konya Kelebekler Vadisi

Türkiye’nin ilk kelebek bahçesi unvanına sahip vadi, 2015 yılında ziyarete açılmış. Kelebekler Vadisi’nin yapım aşamasında, kelebeklerin doğal ortamlarında olduklarını hissetmeleri ve yön bulmalarını sağlamak için UV ışınlarının en fazla oranda geçişini sağlayan özel PVB maddesi kullanılmış.  

Konya Kelebekler Vadisi’nde 60 farklı türde aylık 20.000 adet canlı kelebek gözleniyor. Kenya, Malezya, Singapur, Endonezya, Panama gibi ülkelerden, kelebek hayatının 3. evresi olan pupa evresinde olan kelebekler özel kutular içerisinde getiriliyor. Bu pupalar, özel dolaplar içerisine yerleştiriliyor ve kelebek olarak süreçlerini tamamlayana kadar bekletiliyor. 

Kelebek ve böceklerin yanı sıra 195 farklı türde canlı bitki, ziyaret sırasında misafirlere eşlik ediyor. 

Fethiye Kelebekler Vadisi

Muğla ilinin Ölüdeniz belde sınırları içerisinde yer alan Fethiye Kelebekler Vadisi, dünya mirası olarak korunması önerilmiş, daha sonra 1. derece sit alanı ilan edilerek her türlü yapılaşmaya kapatılmış bir alan. 

Boyu 350 metreye ulaşan kayalıkları ile içerisinde 80 adet kelebek çeşidine ev sahipliği yapıyor. Vadi ismini, kaplan kelebeğinden almış. Vadinin ortasından geçen ve bir dere ile Akdeniz’e ulaşan şelale, görülmeye değer muhteşem bir manzara oluşturuyor. 

Muhteşem doğası ve manzarasının yanı sıra birçok trekking, dalış, yüzme gibi birçok sporu yapabilmek imkanınız mevcut. Yapılaşmaya izin verilmese bile vadide konaklamanız mümkün. Bunun için vadide yer alan taş evleri, bungalov evleri ve kamp alanını tercih edebilirsiniz. 

Paylaş
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.