Kategoriler Ulaşım Rehberleri

Adana Havalimanı Ulaşım Rehberi

Adana, Türkiye’nin en kalabalık şehirleri arasında ilk ondaki yerini her daim koruyan ve Akdeniz Bölgesi için merkez niteliği taşıyan şehirlerden biri.

Adana’nın komşu illeri arasında ise Mersin, Osmaniye, Hatay, Niğde, Kahramanmaraş ve Kayseri olmak üzere altı şehir var.

Coğrafi konumu sayesinde bu mega şehir, aynı zamanda Doğu Anadolu, İç Anadolu ya da Güneydoğu Anadolu gibi farklı bölgelerle de yüksek etkileşim içinde olan bir ticaret, ekonomi, sağlık ve eğitim durağı haline geliyor. Adana’ya komşu illerden ve Türkiye’nin dört bir yanından demir yolu, kara yolu ya da hava yolu ile ulaşılabiliyor.

Adana Havalimanı Nerede?

Adana Havalimanı

Adana Büyükşehir Belediyesi; şehir içi ulaşım imkanları ile yerleşimin coğrafi lokasyonunun hakkını veren belediyelerden biri.

Şehirde ulaşım; özel halk otobüsleri, taksiler ve dolmuşların yanı sıra metro ile de sağlanmakta.

Adana Metrosu; 2010 yılından bu yana hizmet verirken 14 kilometre güzergaha ve bu güzergah üzerinde 13 istasyona sahip.

Otobüs filosunda ise toplamda 230 civarında araç hizmet veriyor.

Adana’ya ait akıllı bilet uygulaması olan Kentkart; belediye otobüslerinde, özel halk otobüslerinde ve hafif raylı sistemde geçerli. 2007 yılından bu yana kullanılan bu sistem, özellikle şehrin yerlileri için kolaylık sağlıyor.

Adana’ya hava yolu ile, Adana Şakirpaşa Havalimanı üzerinden ulaşım sağlayan misafirler için; havalimanı ve şehir merkezi arasındaki ulaşım alternatiflerini tek bir başlık altında inceledik:

Adana Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?

Ulaşım ağı bakımından ziyaretçilerini üzmeyen Adana’da; havalimanına iniş yapan yolcular aslında şehir merkezine de gelmiş kadar oluyor.

Seyhan ilçesindeki Seyhan mahallesinde yer alan Adana Şakirpaşa Havalimanı; merkeze yalnızca 3,5 kilometre mesafede. Bu durumda en pahalı ulaşım alternatifi sayılan taksinin bile cep yaktığı pek söylenemez.

Özellikle de kalabalık gruplar için, havalimanı şehir merkezi ulaşımında ekonomik yönden çok büyük bir soru işareti yok.

Toplu Ulaşım Araçları

Belediye Otobüsü

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen belediye otobüslerinden 125 (Havalimanı-Beyceli), 135 (Havalimanı-Balcalı), 159 (Gülbahçesi-Çukurova Hastanesi) ve 251 (Balcalı-Havalimanı) nolu otobüsler Havalimanı durağında yolcu alıp bırakıyor.

Havalimanı ayrıca şehir merkezine oldukça yakın olduğundan taksi ile ya da yürüyerek; çok daha fazla minibüs ve otobüsün geçtiği merkezi duraklara doğru da ilerleyebilirsiniz.

Adana’da; sivillerin Kentkart ile özel halk otobüsüne biniş ücreti 17 TL. İndirimli öğrenci kartlarından ise 9,5 TL ücret alınıyor. Belediye otobüslerinde ise tam biniş ücreti 15 TL, öğrenci ücreti ise 9 TL.

HAVAŞ Otobüsü

Adana Havalimanı; komşu iller olan Mersin ve Osmaniye’nin de hava ulaşımı yükünü sırtlanmış durumda. Bu nedenle Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan hareket eden HAVAŞ otobüsleri iki temel güzergaha sahip.

Osmaniye yönüne giden Havaş ile yolculuk yaklaşık 105 dakika sürüyor.

Bu servis ayrıca Ceyhan ilçesinde de yolcularını indirmekte.

Diğer güzergah olan Mersin için yolculuk süresi 120 dakika ve bilet fiyatı 165 TL olarak belirlenmiş durumda. Mersin Havaş’a binerek Tarsus’ta inebilir ve karşılığında 110 TL ödeyebilirsiniz.

Eğer Adana şehir merkezinde kalacaksanız; Havaş kullanmanız bu iki rota itibarıyla mümkün değil.

Dolmuş

Uçakla Adana’ya gelen yolcular için dolmuş kullanmak da geçerli bir seçenek.

Dolmuşta sivillerden 17.5 TL kişi başı ücret alınıyor. İndirimli öğrenci kartları için bu tutar 10.5 TL.

Dolmuşlar sefer aralığı yönünden de daha geniş bir yelpaze sağlıyor.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Adana’daki ulaşım ağının en büyük avantajlarından biri, otogar ve havalimanı gibi temel ulaşım istasyonlarının merkezde yer alması.

Havalimanı, şehir merkezi ve otogar gibi kilit noktalar arasında yalnızca 5’er kilometre civarında mesafe var. Bu da demek oluyor ki ihtiyaç halinde taksi de kullanabilir, yaklaşık 70 TL civarında bir taksimetre ücreti ile karşılaşabilirsiniz.

Taksilerin 7 gün 24 saat boyunca hizmet veriyor olması, toplu taşıma seçeneklerinin yanında önemli bir avantaj.

Ancak bu aşamada Havaş saatlerinin de uçak inişlerine göre planlandığını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Araç Kiralama

Araç kiralama ve otopark hizmetleri Adana Şakirpaşa Havalimanı ve çevresinde yeterince gelişmiş durumda.

Havalimanındaki 570 araçlık otoparkın yanı sıra, çevredeki otoparkların birçoğu da hava yolu firmaları ve seyahat acenteleri ile anlaşmalı.

Araç kiralama için önceden rezervasyon yapar, gerekli belgelerin teminini sağlarsanız; Mersin ve Osmaniye gibi çevre illere de özel araç konforunda rahatça gitmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Transfer

Progo Travel gibi özel transfer firmalarının hizmet verdiği şehirler arasında Adana da var.

Dolayısıyla birlikte seyahat ettiğiniz kişi sayısına uygun büyüklükte bir araç talep ederek; ister şehir merkezine isterseniz de Adana’nın çeşitli ilçeleri yönüne doğru hareket edebilirsiniz.

Transfer firmalarıyla çalıştığınızda gezip görmeniz gereken duraklarla ilgili onların yerel bilgisinden de faydalanabilirsiniz.

Related Post

Şehir merkezinden Adana Havalimanı’na nasıl gidilir?

Toplamda 15 ilçeye sahip olan Adana’da Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam ve Karaisalı olmak üzere 5 merkez ilçe var.

Bunlardan Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın da sınırları içinde yer aldığı Seyhan; en kalabalık ve en çok turistik değere sahip ilçe konumunda.

Bu bakımdan Adana, şehir içi ulaşımını uzun uzun çözmekten hoşlanmayanlar için gayet şirin bir rota. Şöyle düşünün: Uçaktan inmenizle kendinizi Adana kebabı ile taçlandırılmış bir sofrada bulmanız arasında sadece dakikalar geçebilir.

Adana gurme gezinizin dönüşünde, uçağa giden yolda; analı kızlı, mumbar, muzlu süt, bici bici, ciğer derken çok fazla vakte ihtiyacınız olacağı için zamanı ekonomik kullanmak da ayrıca hoşunuza gidecek.

Toplu Ulaşım Araçları

Belediye Otobüsü

Lokasyonu itibarıyla şehrin tam içinde olan, samimi atmosferiyle ise ziyaretçilerine otogarı anımsatan Adana Şakirpaşa Havalimanı’na belediye otobüsüyle ulaşım sağlamak mümkün.

Beyceli yönünden hareket eden 125 numaralı otobüs Kozan Yolu, Hacı Sabancı Bulvarı, Barış Bulvarı ve Yeşil Bulvar gibi önemli yolları güzergahında bulunduruyor.

Balcalı’dan hareket eden ve havalimanına kadar giden 135 nolu otobüs ise, Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü, Mithat Özsan Bulvarı, Atatürk Caddesi ve Obalar Caddesi gibi durakları güzergahında barındırıyor.

401 nolu Kozan-Havalimanı belediye otobüsü; hafta içi ve hafta sonu 18.30’a kadar hizmet verirken sefer sıklığı daha az.

Kozan ve İmamoğlu çevresinden havalimanına ulaşmaya çalışıyorsanız; bu otobüsün güncel seferlerini de kontrol edebilirsiniz.

HAVAŞ Otobüsü

Havaş kullanarak Adana’nın Ceyhan ilçesi yönünden havalimanına gidebilirsiniz.

Araçlar Eski Adliye Binası önünden kalkıyor. 06.15, 12.45 ve 17.45 olmak üzere haftanın her günü farklı saatlerde Havaş otobüsleri mevcut. Seyahatinize yakın tarihlerde Havaş sitesinden de kontrol ederek saatlerden mutlaka emin olun.

Ayrıca Osmaniye’de Cumhuriyet Meydanı otopark karşısından 05.30, 12.00 ve 17.00 saatlerinde de Havaş’a binilebilir.

Mersin yönünden gelen Havaş otobüslerinde ise daha çok saat alternatifi var.

Mersin Saya Park (Eski Kipa AVM), Forum ve Tarsus duraklarında bekleyen otobüsler haftanın 7 günü hizmet veriyor.

Özel Ulaşım Araçları

Taksi

Taksi ile Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaşım; şehir merkezi sayılan Seyhan ilçesinden yalnızca 5 kilometre civarında. Dolayısıyla buradan yalnızca 10 dakika gibi bir mesafe ve 70 TL gibi bir taksimetre ücreti ile havalimanına ulaşabilirsiniz.

Elbette uçağa yetişme durumlarında trafik de göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca Adana Havalimanı Mersin ve Osmaniye’nin de temel ulaşım ağına dahil olduğu için; taksi kullanımı bu mesafeler için de tercih edilebiliyor.

Özellikle kalabalık bir grupla başka bir şehirden Adana Şakirpaşa Havalimanı’na geliyorsanız daha ekonomik olabilir. Mesafeler; Mersin’den 230 kilometre ve Osmaniye’den 115 kilometre civarında. Adana’nın belli başlı ilçelerinden de havalimanına taksi ile ulaşmak mümkün.

Yüreğir 20 km, Kozan 76 kilometre ve Ceyhan 55 kilometre. Herhangi bir kötü sürprizle karşılaşmamak için; taksi ile uzun yola çıkmadan önce fiyatlar hakkında mutlaka bilgi almalısınız.

Araç Kiralama

Adana içinden sadece havalimanına kadar gitmek için araç kiralamak söz konusu değil.

Kısa mesafe ve gelişmiş ulaşım buna değmeyecektir. Ancak çevre illeri kapsayan kapsamlı bir gezi planlıyorsanız; araç kiralama hizmetinin yanında şoförlü araç kiralamayı da değerlendirebilirsiniz.

İstanbul gibi büyük şehirlere göre daha uygun fiyata sunulan bu hizmet; trafik derdine girmeden tamamen seyir zevki ve konfor elde etmek isteyenler için uygun.

Budget ya da Avis gibi uluslararası tecrübeye sahip firmaların yanı sıra, havalimanının gelen yolcu bölümünün hemen karşısında çok sayıda yerel firma da hizmet veriyor. Önceden fiyat bilgisi almak ve rezervasyon yapmak bu aşamada her zamanki gibi mantıklı.

Transfer

Adana Şakirpaşa Havalimanı’na çevre illerden ve ilçelerden ulaşım sağlamak için transfer şirketlerini tercih edebilirsiniz. VIP transfer sunan firmalar arasında Prego Travel ön plana çıkıyor.

Burada farklı araç modelleri kongre, konferans gibi toplu organizasyonlara uygun şekilde kiralamak da mümkün oluyor.

Adana Havalimanı Hakkında

Adana Havalimanı

ADA kısaltmasıyla bilinen Adana Şakirpaşa Havalimanı; Adana’nın Seyhan ilçesinde yer alıyor.

Şehir merkezine yalnızca 3,5 kilometre mesafede yer alan ulaşım merkezi içerisinde; kafe, restoran, banka, sağlık hizmetleri, kayıp eşya bürosu, bebek bakım odası ve PTT gibi imkanlar mevcut.

1937 yılından bu yana hizmet veren Şakirpaşa Havalimanı, Türkiye’deki en köklü örneklerden biri. Toplam terminal büyüklüğü 10 bin metrekarenin üzerinde.

Yolcu taşıma sıralamasında tüm Türkiye’de 7. sırada olan mekan, hem iç hat hem de dış hat uçuşlarına sahip.

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden hareket edenler mutlaka İstanbul aktarması yapmak zorunda değil. İstanbul Yeni Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı dışında İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Trabzon, Van ve Antalya gibi illerden de Adana uçak bileti almak mümkün.

Dış hat uçuşları genellikle Kıbrıs ya da Almanya’nın şehirleri üzerine yoğunlaşıyor.

Adana sınırları içerisinde askeri havalimanı olarak İncirlik ve henüz inşaat aşamasında olan Çukurova havalimanları da mevcut.

Adana Havalimanı’nın çevresindeki diğer havalimanları, uzaktan yakına olmak üzere Antakya Havalimanı (112 km), Kahramanmaraş Havalimanı (160 km), Lazkiye Havalimanı (185 km), Gaziantep Havalimanı (195 km) ve Kayseri Havalimanı (199 km).

Aynı zamanda gurme gezilerinin de başkentleri arasında yer alan ve kebabıyla gönülleri fetheden Adana; komşu illeri de kapsayan haftalık rehberli turlar vasıtasıyla da görülebilir. Bu koşullarda ulaşım, tur şirketinin seçimine göre çevre havalimanlarından biri üzerinden sağlanabiliyor.

Adres: Seyhan Mahallesi, Meydan Caddesi, 01000 Seyhan, Adana

Telefon: 0 (322) 435 03 80

Paylaş
Ezgi Opan

Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️