Akdeniz Bölgesi’nde yer alsa da Burdur’da karasal iklim görülüyor. Bu nedenle Burdur mutfağında ağırlıklı olarak et, tahıl ve bakliyat kullanılıyor.
İçinde bulunduğu coğrafi koşulların etkisi ile Türkiye’nin en lezzetli süt ve süt ürünlerinin de Burdur’da üretildiği söyleniyor.
Geleneksel Burdur mutfağının öne çıkan yemekleri arasında Burdur şiş, Burdur usulü testi kebabı, çanak ekmeği olarak da bilinen tahinli, haşhaşlı, cevizli ve pekmezli çeşitleri olan kömbe, Burdur’un özel kelle peyniri ile hazırlanan pide, Burdur muhallebisi, kabak helvası, ceviz ezmesi ve ceviz helvası gibi parmak ısırtan lezzetler var.
Burdur’a giderseniz öne çıkan lezzetlerin dört ilçe arasında paylaşıldığına da tanıklık edebilirsiniz. Bu paylaşıma göre Burdur Merkez’in şişi ve ceviz ezmesi, Gölhisar’ın kavurması, Bucak’ın salebi, Yeşilova’nın ise kıymalı tostu meşhur.
Gelin Burdur’da nerede ne yenir bir göz atalım. Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır. İşte Burdur’un Lezzet Durakları:
İçindekiler
Dışardan bakıldığında pek iç açıcı durmasa da Bizim Tostçu Burdur’un en eski ve en sevilen tostçuları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Siz de güne salçalı, maydanozlu Burdur usulü çıtır çıtır bir tostla başlamak isterseniz adresiniz Köprübaşı’ndaki Bizim Tostçu olsun derim.
Kahvaltıyı hızlıca geçiştirmek isterseniz Tostçu Tahsin’in Yeri’ne bir şans verin derim. Tostçu Tahsin’in bol salçalı yumurtalı tostunun tadı damağınızda kalabilir.
Ben öyle karışık tost sevmem derseniz de en çıtırından bir kaşarlı tost da söyleyebilirsiniz.
Kahvaltıda sever misiniz bilmem ama Tostçu Tahsin’e giderseniz tostunuz yanında bir bardak da açık ayran söyleyin derim.
Buraya kadar geldik şöyle yöresel ürünlerle donatılmış bir sofrada güzel bir serpme kahvaltı etmeden dönmek olmaz derseniz istikametiniz biraz yol üstü olsa da Bizim Köy Mangal Evi olsun derim.
İncecik gözlemesi, kendi yaptıkları reçelleri, tereyağı, yumurtası kısacası her şeyi bir harika.
Kahvaltı için fırsat bulamazsanız da güzel bir sac kavurma için uğrayabilirsiniz Bizim Köy Mangal Evi’ne.
En güzel sabahlar güzel bir kahvaltıyla başlar diyenlerdenseniz Burdur’da kahvaltı edebileceğiniz en lezzetli adreslerden biri de Sahra Kahvaltı ve Kahve Evi.
Serpme kahvaltı istemezseniz de kahvaltı tabağı, menemen gibi seçeneklerin olduğunu da belirtmekte fayda var.
Baharatsız, dana kaburgadan çektirilen kıymadan hazırlanan on santimlik köfteler şişlere geçiriliyor ve ortaya Burdur’un en meşhur lezzetlerinden Burdur şiş çıkıyor.
Pide üzerinde servis edilen bu lezzetli şişi tadabileceğiniz pek çok adres var. İşte Burdur şişin en lezzetli adresleri:
Sanayi içinde salaş ama lezzetli bir mekan olan Şişçi Hasan’da Burdur’un en lezzetli şişlerinden birini tadabilirsiniz.
İçi hafif sulu, damak çatlatan Burdur şişin üzerine mutlaka Şişçi Hasan’ın bol kaymaklı cevizli kadayıfının da tadına bakın derim.
Yıllardır kalitesinden ödün vermeden hizmet veren Bizim Şişçi, Burdur şişi tadabileceğiniz en lezzetli adreslerden biri.
Yolunuz Bizim Şişçi’ye düşerse Burdur şişinizin yanında bol domatesli salatalarından söylemeyi de ihmal etmeyin derim.
Salaş bir esnaf lokantasında mis gibi bir Burdur şiş, yanında da güzel bir çoban salata yemek isterseniz Şişçi Mücahit’e bir şans verin derim.
Yemeğin üzerine de Şişçi Mücahit’in kaymaklı cevizli tel kadayıflarından yemeyi de ihmal etmeyin.
Güleryüzlü çalışanları ile tam bir esnaf lokantası Şişçi Kadir.
Siz de şöyle tazecik bahçe domatesleri ile yapılmış salatalı, kuşbaşılı, kaşarlı çıtır bir pideyi, Burdur şişli bir sofrada kendinize mini bir ziyafet çekmek istiyorsanız adresiniz Şişçi Kadir olsun derim.
Toros Aile Lokantası’nın en beğenlilen lezzetleri arasında Burdur şiş ve sac kavurma var.
Et yemek istemeyenler için de pide seçeneği de var ama Toros Aile Lokantası’na giderseniz benim önerim ortaya kocaman bir sac kavurma söyleyip suyuna ekmek banarak keyif yapmanızdan yana olacaktır.
Söylemeden geçmek olmaz, Toros Aile Lokantası’nın üzeri kaymaklı ekmek kadayıfı da oldukça lezzetli.
Biraz şehir dışında olsa da, güzel bir restoran arayanların favorilerinden biri de Mudul Bey Restoran.
Başta kuru fasulye olmak üzere farklı ev yemekleri de bulabileceğiniz Mudul Bey Restoran’a giderseniz benim önerim Burdur şişinin ya da pidelerinin tadına bakın derim.
Bir de Mudul Bey’in öyle bir ceviz ezmesi var ki insanın yedikçe yiyesi geliyor. O yüzden bana sorarsanız biraz da evinize götürmek için alın derim.
Barış Kebap’ta klasik menünün haricinde her günün özel bir yemeği var. Eğer gününe denk gelirseniz tandır kebabının tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Denk gelmezseniz de ciğer kebaptan Burdur şişe, lahmacundan, peynirli pideye birçok çeşit bulabilirsiniz.
Barış Kebap’a gideseniz lezzetli dillere destan sütlacından yemeden de asla kalkmayın derim.
Esnaf lokantası tadına bir mekanda Burdur’un öne çıkan lezzetlerinden Burdur şişi ya da yine Burdur şiş ile hazırladıkları iskenderi andıran Burdur kebabını tatmak isterseniz Kayhaoğlu Et Lokantası güzel bir alternatif olacaktır
Altay Pide’nin dışarıdan bakıldığından insanı pek de cezbetmeyen bir görüntüsü var ama siz bu haline sakın aldanmayın. Çünkü içeride çıtır çıtır pideler, tadı damağınızda kalacak Burdur şiş başta olmak üzere harika lezzetler sizi bekliyor.
Özellikle Burdur usulü kelle peyniri ile yapılan peynirli pidelerinden tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Altay Pide’ye giderseniz enfes kadayıflarından yemeden de ayrılmayın derim.
Ahşap tonlarının hakim olduğu dekorasyonu ile sıcak bir ortam sunan Konak Restaurant’a giderseniz yanında güzel bir salata ve enfes yayık ayranı eşliğinde ızgara seçeneklerinden birinin tadına bakmanızı öneririm.
Et yemek istemezseniz de incecik pide çeşitlerinden birine şans verebilirsiniz.
Tatlı içinse Konak Restaurant’ın gül katmeri güzel bir alternatif olacaktır.
Farklı ızgara ve pide çeşitleri, Burdur şiş ve sulu yemekleri ile her damak zevkine uygun bir şeyler bulabileceğiniz bir yer Ege Lokantası.
Ege Lokantası’nda yemek tercihiniz ne olursa olsun tatlınız kadayıf olsun derim.
Kahvaltıdan akşam yemeğine günün her saati bir şeyler atıştırmak için uğrayabileceğiniz Burdur’un en keyifli mekanlarından biri de 80’ler 90’lar Durağı.
Söylemeden geçmek de olmaz 80’ler 90’lar Durağı’nda öğrencilere özel menüler de var.
Yöresel lezzetleri, esnaf lokantalarını bir kenara bırakıp biraz da günümüz lezzetlerini tadalım derseniz Oskar Bistro Cafe güzel bir alternatif olacaktır.
Kumpirden pizzaya, hamburgerden tavuk çeşitlerine bir çok farklı lezzet Oskar Bistro Cafe’de sizi bekliyor. Oskar Bistro Cafe’nin tatlıları da muhteşem, yemek için uğrama şansınız olmasa bile tatlıları için mutlaka uğrayın derim.
Mevsim ne olursa olsun dondurmadan vazgeçemeyenlerdenseniz Burdur’daki adresiniz Dondurmacı Kayımoğlu olsun derim.
Klasik seçeneklerin dışına çıkmak isterseniz Dondurmacı Kayımoğlu’nun haşhaşlı, tahinli ve cevizli seçeneklerinden size en cazip gelenin tadına bakabilirsiniz.
Dondurma yemek istemezseniz de Dondurmacı Kayımoğlu’nun ceviz ezmesi muhteşem, onu da es geçmeyin derim.
Burdar’a giderseniz Ensar Kuruyemiş’ten ya da Kanaat Ceviz Ezmecisi’nden Burdur’un efsane ceviz ezmesinden almadan, soğanlı patatesli gazel böreğinden tatmadan, Türkiye’nin Maldivleri olarak da bilinen Salda Gölü’nü görmeden, Salda Gölü çevresindeki büfelerden birinde yöreye özgü meşhur kıymalı tosttan yemeden, Sagalassos Antik Kenti’ni, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası’nı gezmeden, Salda Kayak Merkezi’ne çıkmadan şehirden ayrılmayın.