Bizim için güne merhaba, İngilizler için beş çayı ritüelidir, Japonya ve Çin’de ise uğruna felsefe yüklü seremoniler düzenlenen özel bir içecektir çay.
Ancak hangi ülkede olursak olalım bir bardak çaydan çok daha fazlasıdır bence demlikten süzülen lezzet. Çay demek muhabbet demek, sıcaklık demek, dostluk demektir.
Her ne kadar kullanılan çay yaprakları aynı olsa da farklı demleme teknikleri kullanıldığında ortaya bambaşka lezzetler çıkabiliyor.
Dünyanın bu öne çıkan çay tariflerine geçmeden önce biraz çay çeşitlerini tanımaya ne derseniz?
İçindekiler
Sofralarımızın olmazsa olmazı siyah çay, aslında yeşil çay ile aynı bitkinin yapraklarından elde ediliyor.
Tavşan kanı çayımıza o güzel rengi veren işlem ise oksitlendirme. Yavaş yavaş kurutulan çay yaprakları o güzel rengini alıyor ve demlikten süzülerek ince belli bardaklarımızı dolduruyor.
Yeşil çay, çay yapraklarının toplanır toplanmaz kavurulup kurutulması ile elde ediliyor.
Dünyada en çok yeşil çay çeşidine sahip ülkeler Çin ve Japonya olsa da bugün hemen hemen dünyanın her yerinde yeşil çay olukça yaygın olarak tüketiliyor.
Beyaz çay, henüz açmamış tomurcuk halindeki çay yapraklarının en üst yapraklarının toplanıp hiçbir işlem görmeden kurutulması ile elde ediliyor.
İçeriğindeki antioksidan oranı en yüksek olan çaylardan biri olan beyaz çay, dünyanın en özel çaylarından biri olarak gösteriliyor.
Çay çeşitlerini kısaca tanıdığımıza göre sıra geldi farklı ülkelerin en popüler çaylarını tanımaya ve nasıl hazırlandıklarını öğrenmeye.
Türk usulü tavşan kanı çayın yerini tutar mı bilmem ama keyifle içeceğinizi düşündüğüm çay tariflerini sizin için seçtim.
İngilizlerin meşhur beş çayı geleneklerinin geçmişi 1600’lü yıllara uzanıyor. Oldukça eskiye dayanan bu geleneğin olmazsa olmazlarından biri de sütlü çay içmek.
İngilizlerin çayı neden sütlü içtiklerine dair farklı rivayetler var. Bunlardan biri İngilizler çaylarını el yapımı porselen fincanlarda içmek istiyorlardı. Ancak bu fincanlar ısıya çok dayanıklı olmadığı için İngilizler çaylarına süt eklemeye başladılar.
Bir diğer rivayet ise sütlü çay geleneğinin ekonomik sıkıntılardan doğduğu. O yıllarda Çin’den getirilen çay yaprakları oldukça pahalı ve değerliydi. Çaya süt eklenince içilen çay miktarı artıyor ama kullanılan çay miktarı azalıyordu. Böylelikle alınan çaylar daha uzun süre kullanılabiliyordu.
Sütlü çaydan bu kadar bahsedip de en kolayından bir tarif vermeden geçmek olmaz.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Tıpkı bizde olduğu gibi Fas’ta da günün her saati içilebilen bir içecek çay. Ancak Fas’ta bardakları dolduran çay genellikle aromalı ve baharatlı yeşil çay.
Siz de farklı çay tarifleri denemeyi seviyorsanız ağzınıza layık Fas usulü naneli yeşil çay tarifime buyrun.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Dünyada çay üretiminin en çok yapıldığı ülkelerden biri de Hindistan.
İngilizlerin çay kültüründen izler taşıyan Hindistan’da çay genellikle sütle birlikte servis ediliyor. Ancak Hindistan’ın sütlü çayı tadını içine karıştırılan özel masala baharatından alıyor.
Malzemeler
Hazırlanışı
Tayvan’ın geleneksel içeceklerinden biri olan sütlü inci çayının dünyadaki bilinirliği her geçen gün artıyor.
Bubble tea olarak da bilinen Tayvan’ın bu meşhur çayı son yılların en popüler içeceklerinden biri.
Hem soğuk hem de sıcak olarak içilen sütlü inci çayının ana malzemesi tapyoka incisi. Orijinal tarifinde Tapyoka incileri şeker şurubu ile kaynatıldıktan sonra süzülerek servis ediliyor.
Malzemeler
Hazırlanışı
İnce çekilmiş bir tür yeşil çay olan matcha Japonya’da en çok tüketilen çaylar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Japon çay seremonilerinde de en sık servis edilen çay olan matchanın çok özel bir demlenme şekli var.
Ancak bu geleneksel tarifi evlerde uygulamak biraz zor o yüzden ben size en pratiğinden bir matcha çayı tarifi veriyorum.
Malzemeler
Hazırlanışı
Güney Afrika’ya özgü bir çay olan rooibos kırmızı rengi ile göze, yumuşak ve tatlı aroması ile damaklara hitap ediyor.
Hem soğuk hem de sıcak olarak tüketebileceğiniz gibi rooibos çayınızı süt ilave ederek de içebilirsiniz.
Malzemeler
Hazırlanışı