Dünya turu yapmak, yeni yerler görmek, yeni kültürler keşfetmek pek çok insanın hayallerinden biri.
Bu hayali gerçekleştirmek için gerekli olan iki ana etken var: Zaman ve bütçe ayarlamaları. Bu ayarlamaların yanı sıra; planlama, hazırlık ve araştırma gibi aşamalar da söz konusu. Tüm bunları tamamladıktan sonra dünya turuna çıkmamak için hiçbir sebep yok.
Zaman ayarlaması için herhangi bir öneride bulunmak söz konusu olmayabilir. Bu tamamen kişiye bağlı bir durum. Fakat bütçe, hazırlık, fırsatlar için birbirinden farklı seçenekler söz konusu.
Hazırladığımız rehberle dünya turunu yapmanızı bu açılardan kolaylaştıracak birkaç öneri sunmak istedik.
İçindekiler
Dünya turu yapmak, maliyetli ve uzun süren bir etkinlik. Tüm tur boyunca sadece gezmek yerine başka şeylerle de meşgul olmak isteyebilirsiniz. Bu, hem maliyetinizi düşürür hem de daha kaliteli vakit geçirmenize zemin sağlar.
Pek çok fırsat yaratarak, isteğinize göre çeşitli program ve projelere dahil olarak dünya turu yapabilirsiniz. Peki, o fırsatlar nelerdir; kısaca bahsedelim:
Gönüllülük projeleri ile yurt içinde ve yurt dışında pek çok yere gidebilirsiniz.
Dernekler, belediyeler ve vakıflar yurt dışında gönüllü olarak yapacağınız bir iş karşılığında ulaşım, yemek ve konaklama bedellerinizi karşılıyor. Bazı işlerde küçük miktarlarda harçlık da verilebiliyor.
Avrupa Gönüllülük Hizmeti olarak bilinen EVS programı dahilinde kendinize göre bir iş bularak, başvurunuzu yapabilirsiniz.
Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi için en önemli etken motivasyon mektubunuz. İyi bir mektup hazırlayarak program dahilinde anlaşma sağladığınız kişi ya da kuruluşun size sunacağı koşullar dahilinde seyahatinize başlayabilirsiniz.
Fırsatlar olarak nitelendirdiğimiz durum, özellikle öğrenciler için geçerli olabilir.
Erasmus programı dahilinde staj ya da eğitim amaçlı seyahat etmek, uluslararası bağlantıları olan etkinlik, sanat, organizasyon firmalarında part – time çalışmak, Work and Travel kapsamında yurt dışına gitmek gibi fırsatları değerlendirebilirsiniz.
Bu seçeneklerin her biri, nispeten düşük bütçe ile yurt dışına çıkmanıza yardımcı olacaktır.
Erasmus Staj Programı ile ya da referans mektubu aracılığı direkt başvurduğunuz firmalarda staj yapma vesilesiyle dünya turunuzu başlatabilirsiniz.
Bir yandan az da olsa para kazanma ihtimaliniz varken, bir yandan gittiğiniz yerde gezginden çok yaşayan biri olarak deneyim kazanabilirsiniz.
Yaşınızla doğru orantılı olarak, bu sistemden faydalanma sayınızı belirleyebilirsiniz. Lise ve üniversite döneminde olan ya da yeni mezun üniversiteli olan herkes için ideal bir seçenek.
Ayrıca, aldığınız vize süresi de oldukça önemli. Konsolosluk tarafından size, stajınızla aynı sürede vize verilebilir ve stajı tamamladığınızda ülkeye dönmeniz gerekebilir.
Bu ihtimalden dolayı, kesintisiz bir dünya turu için staj, doğru bir seçenek olmayabilir. Fakat belirli zaman dilimlerinde ara vererek turu tamamlayabilirsiniz.
Veya gittiğiniz ülkedeyken süreç bitmeden, vizenizi uzatmak için ne yapmanız gerektiğini araştırabilirsiniz. Bu da her ülkede farklı koşullar altında gerçekleşiyor ya da hiçbir şekilde mümkün olmayabiliyor. Staj seçeneğini değerlendirirken bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
Freelance çalışan herkes için dünya turu kolay denilebilir. İnternet olan her yerde işini sürdüren insanlar, ülkelerindeki işlerini devam ettirmenin yanı sıra; gittikleri ülkede de kendilerine bir iş bulabilirler.
Bu sistemle istedikleri şehirde, istedikleri kadar kalarak dünya turunu rahat bir şekilde tamamlayabilirler. Freelance yani uzaktan çalışma yaparak para kazanmak ve kazanılan parayla dünyayı gezmek gerçekten mantıklı bir yöntem.
Bütçe ve zamanlamayı iyi planlayan ve freelance çalışma imkanına sahip olan herkes dünya turu yapabilir.
Dünya turuna çıkarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta: Bütçe planlaması. Yukarıda saydığımız programlar dahilinde yola çıkarsanız, bir gelir elde etmeniz mümkün fakat yine de hazırlıklı olmakta fayda var. Dünya turuna çıkmak için ayırmanız gereken bütçe ile ilgili bilmeniz gerekenler:
Tura ne zaman başlayıp, ne zaman bitireceğinizi kaba taslak da olsa planlayın. Bazı şeyleri önceden bilemeyebilirsiniz; belki 1 hafta kalmayı düşündüğünüz bir şehirde sıkılıp 3 gün kalabilir ya da tam tersine 1 aya kadar uzatmayı düşünebilirsiniz. Fakat yine de kendinize hedef koyun; bu 6 aylık bir tur mu yoksa 2 yıllık bir tur mu?
Dünyayı gezmek hedefiniz doğrultusunda zaman planlaması yapın.
Mekan planlamasını es geçmeyin. Yine bazı etkenlerden dolayı planlar değişikliğe uğrayabilir fakat rotanızı belirlemeniz, işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için şehir ve ülkeler arası ulaşım kanallarını dikkate alarak planlama yapabilirsiniz.
Rotanızın ilk sürecinde kalacağınız yeri mutlaka ayarlayın. İlk 1 ayda birden fazla şehirde kalacak olsanız dahi, konaklama adresinizin belli olmasında fayda var.
Eğer gönüllülük ya da iş kanalı ile gidiyorsanız, kalacağınız yer zaten belli olacaktır. Fakat onlar dışında bir yol seçtiyseniz, mekanı siz ayarlamalısınız. Hostel, Airbnb ya da otel seçeneklerinden sizin için en uygun olanını seçip, rezervasyonlarınızı yapın.
Seçenekler nedir? Gideceğiniz ülkedeki tüm seçenekleri değerlendirin.
Oraya gidişinize aracı olacak programları, konaklama seçeneklerini, şehrin merkezi noktadan, ilçelerine dağılımını, güvenlik seviyesini değerlendirin. Bunların karşılığında oluşan seçeneklerinizi belirleyip, koşullarınızı bilerek hazırlıklı gidin.
Aşamanın en sonunda yer alan, en detaylı bölüme geldik: Hazırlık.
Yukarıda saydığımız tüm aşamaları bitirdikten sonra hazırlık eylemine geçebilirsiniz. Yani; uçuş yapacağınız firmayı seçtiniz, tarihinizi ve şehrinizi belirlediniz. Uçak biletinizi aldınız. Kalacağınız yeri belirlediniz, gerekliyse rezervasyon yaptınız.
Sırada ne var?