Kategoriler Seyahat İpuçları

Karavanla Tatile Çıkmadan Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Yemyeşil bir ormanda ya da efil efil esen bir deniz kıyısında dilediğiniz kadar kalabileceğiniz bir oteliniz olsa… Otel hayali biraz abartıya kaçsa bile rahatça kalabileceğiniz bir yeriniz olsa… Mesela bir karavan! Kalabalıktan uzak, doğayla iç içe özgür bir tatil düşlüyorsanız, siz de karavan kiralayanlar kervanına katılmayı düşünmelisiniz.

İçinde yatağı, küçük mutfağı, hatta elektriği ve suyu bile bulunan karavanlarla tatile çıkanların sayısı günden güne artıyor. Karavan kiralayanların birçoğu, kısa süre içinde bu konfora alışıp, kendi karavanını satın almaya karar veriyor.

Siz de hayatınızda bir kez olsun karavan tatili yapmayı denemeye ne dersiniz? Tek yapmanız gereken karavan kiralama hizmeti veren şirketlere bir göz atmak.

Karavanların İçinde Neler Var?

Modern karavanlar; çekme karavanlar ve motor karavanlar olarak ikiye ayrılıyor. Çekme karavanlar, bir aracın arkasına monte edilerek hareket ettiriliyor. Motor karavanlar ise normal bir araç gibi kullanılıyor. Sürüş dışında bu iki karavan arasında içindeki donanım ve imkan bakımından fark bulunmuyor.

Bu iki sınıflandırmanın dışında bir de karavan parklarında genellikle yerinden oynatılmayan statik karavanlar var. Bunlar bir motorlu taşıttan ziyade altında tekerlekleri olan ama sıkça seyahat etmek amacıyla inşa edilmemiş küçük evler. Hani şu televizyon programlarında gördüğümüz minicik ahşap veya prefabrik evlere benziyorlar.

Karavanların içinde ön kısımda oturma alanı ve mutfak yer alıyor. Orta kısımda ise genellikle tuvalet ve banyo bulunuyor. Karavanın arka kısmında ise yataklar yer alıyor. Bazı karavanlarda yüksek tavana, alana ve kullanıma göre ranzalı yataklar da bulunabiliyor.

Karavanlar, içinde yaşayanların kendi yemeklerini hazırlayabilmeleri için mini mutfaklara sahipler. Küçül bir ocak, mini buzdolabı ve mutfak lavabosu bulunuyor.  Bazen lüks karavanların içinde mini fırın veya mikrodalga fırın hatta ses ve eğlence sistemleri bile bulunabiliyor.

Karavanların içinde oturma alanı bulunsa da günün büyük çoğunluğunu dışarıda geçireceğiniz için karavanın tentesi de size gölge alan sağlıyor. Uzun süreli karavan deneyimini daha keyifli ve konforlu hale getirmek için bazı karavanlarda televizyon ve klima da bulunuyor.

Karavanda Elektrik ve Su Var mı?

Karavanlar, kamp alanları dışında konakladığınız zamanda size bir süre yetecek kadar elektrik ve su imkanı sağlıyor.

Karavanların birçoğunda güneş enerjisi panelleri, şarj edilebilir aküler ve elektrik teçhizatı bulunuyor. Karavanlardaki elektrik şarj edilmeden kullanım yoğunluğuna göre birkaç günden 1 haftaya kadar dayanabiliyor.

Bunun dışında kamp alanlarında belirli ücretler karşılığında kampın elektrik istasyonundan yararlanabiliyor ve akülerinizi şarj edebiliyorsunuz.

Yine de tüm bunlara rağmen bir aksilikle karşılaşmamak elektriksiz kalmamak için jeneratör alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Karavanlarda su ihtiyacını karşılamak için su tankları bulunuyor. Lavabolarda, iç ve dış duşlarda kullanılan su, bu depolardan geliyor. Karavan su depoları genellikle 200 litre kapasiteli oluyor.

Bunun dışında karavanda kullanılan suların toplandığı bir de atık su deposu yer alıyor. Pis su deposu olarak da bilinen bu tankta tuvalet, duş ve lavabolardan gelen atık su birikiyor.

Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir?

Farklı karavan türlerini kullanabilmek için farklı ehliyet sınıflarında sürücü ehliyetleri gerekiyor.

Çekme karavan kullanacaklar için karavanın ağırlığı doğrultusunda gerekli ehliyetler şu şekilde; çekme karavanlarda yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları B, C, D sınıfı ehliyet sahibi sürücüler kullanabiliyor.

Yüklü ağırlığı 3500 kilogramın altında olan motor karavanlarda ise B sınıfı sürücü ehliyeti yeterli oluyor.

Kamyon şeklindeki karavanları kullanmak için C sınıfı sürücü belgesi, otobüs biçimindeki karavanları kullanmak için ise E sınıfı sürücü belgesi gerekiyor.

Karavanda Yaşamanın Avantajları

Karavanda yaşamanın en büyük avantajı elbette hareket özgürlüğü… Kamp yasağı olmayan herhangi bir yere karavanınızı park edip, dilediğiniz müddetçe konaklayabilirsiniz. Doğayla iç içe bir tatil deneyimi yaşarken ister kalabalığa karışabilir ister kendinizle baş başa kalabilirsiniz.

Karavanda konaklarken gün içinde sabah denize gidip, öğlence bir antik şehri gezebilir, akşamda ormanda kalabilirsiniz. Yani nerede ne kadar vakit geçireceğiniz size bağlı. Tek yapmanız gereken sandalyeleri toplayıp, kontağı çevirmek.

Özellikle sosyal mesafeyi korumak, kabalıktan izole bir konaklama için karavanlar oldukça iyi bir seçenek sunuyor. Otellerden farklı olarak sizden başka kimsenin temas etmediği mutfakta yemeğinizi hazırlayıp, yine kendiniz servis edip yiyebilirsiniz. Size özel banyo ve WC de büyük kolaylık sağlıyor.

Karavanda Yaşamanın Zorlukları

Her konaklama deneyiminin olduğu gibi karavanda yaşamanın da belirli zorlukları ve dezavantajları var. Bunların başında karavanda yaşamanın maliyeti geliyor. Karavanların günlük kiralama ücreti çoğu zaman her şey dahil bir otelin günlük konaklama ücreti ile kafa kafaya geliyor.

Related Post

Yiyecek-içecek masrafı, benzin parası, milli park giriş ücretleri veya kamp yeri giriş ücretleri de eklendiğinde karavan tatili beklediğinizden pahalıya mal olabiliyor.

Karavan içinde temizlikten yemek hazırlamaya, kirli su tankını boşaltmaktan karavanı araca monte edip nakliyesini sağlamaya kadar her şeyi sizin yapmanız gerekiyor. Bu da hem vakit olarak hem de fiziki güç olarak büyük bir yük getiriyor.

Karavanda kalırken yaz mevsimi havanın sıcak olması nedeniyle avantaj sağlarken kışın karavanla seyahat etmek zorlaşıyor. Karavanın içinin ısıtması elektrik açısından büyük maliyet getiriyor. Ayrıca sıcak su ihtiyacı da karavan hayatını zorlaştırabiliyor.

Tüm yıl karavanda yaşamayı düşünenler genellikle bir karavan parkına park ederek burada kalıyorlar.

Burada yaşayabileceğiniz bir diğer sıkıntı ise gürültü kirliliği. Bunun sebebi ise karavanların birçoğunda ses yalıtımı olmaması. Çoğu zaman diğer karavanlarda kalanların seslerini duymanız muhtemel. Bunun da bir süre sonra rahatsızlık verebileceğini tahmin etmek zor değil.

Karavan Kiralama Firmaları

Türkiye’de de giderek yaygınlaşan karavan kültürü sayesinde irili ufaklı birçok karavan kiralama şirketi hizmet vermeye başladı.

Bazıları uzun yıllardır bu alanda hizmet sunan firmaların yanı sıra araç kiralama şirketleri de ürünleri arasına karavan kiralama seçeneğini ekledi. Karavan kiralama noktasında şirketlerin yanı sıra kendi karavanını kiralayan karavan sahipleriyle de iletişime geçebilirsiniz.

Kurumsal ve bilindik bir karavan kiralama firmasını tercih ederseniz, Avis karavan kiralama konusunda tanınmış seçeneklerden biri.

  • Hem çekme karavan hem de motor karavan kiralama konusunda hizmet veren Avis, B sınıfı ehliyeti olan kişilere karavanı en az 3 gün kiralamak koşuluyla hizmet veriyor.
  • Avis, müşterilerinin sağlığı ve güvenliğini sağlamak için hijyenik koşullar konusunda üst seviyede önlemler aldığını belirtiyor. Karavan her kiralamadan sonra dezenfekte edilerek, sıradaki müşteriye teslim ediliyor.
  • Avis çağrı merkezi ise müşterilerin yaşayacağı olası sorunlar için danışmanlık ve destek hizmeti sağlıyor.

Antalya’da hizmet veren karavan kiralama şirketi Let’s Go Camper’ın Antalya’daki karavan parkına kendi imkanınızla ulaştıktan sonra buradan karavan kiralayabiliyorsunuz. Aracı da kendiniz parktaki görevliye teslim ediyorsunuz.

Lüks ve konforlu karavanlarıyla yaklaşık 20 yıldız hizmet veren bir diğer karavan kiralama şirketi olan Ultra Caravans‘ın farklı markalardaki karavanlarını inceleyebilirsiniz.

İstanbul, Ankara, İzmir, Dalaman, Bodrum’da karavan kiralamak için hizmet veren Casa Caravan da tercih edebileceğiniz firmalar arasında yer alıyor.

Sahibinden.com kendisine ait 2 el karavanları kiralamak isteyenler ile bu hizmetten yararlanmak isteyenleri bir araya getiriyor.

Karavan Kiralama Ücretleri

Karavan kiralama ücretlerini etkileyen birçok unsuz bulunuyor. Kiralayacağınız karavan çeşidi ve müddetine göre fiyat değişikliği görülebilecektir. Kiralayacağınız karavanın büyüklüğü, kaç kişilik olduğu, karavanın markası ve modelinin yanı sıra kiralama süresi ücreti etkiliyor.

Otomatik vitesli karavanlar ve manuel karavanlar arasında da büyük fiyat farkı bulunuyor.

Birçok karavan kiralama şirketi minimum kiralama koşulu koyuyor. Bu nedenle seçim yaparken firmaların kiralama koşulları, ek ücret istenen hizmetler ve evcil hayvan kabul ediliyor mu gibi konularda iyice inceleme yapmadan karar vermeyin.

Karavan Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Karavan satın almaya karar verdiğiniz andan size en uygun karavanı bulmak ve karar vermek için göz önünde bulundurmanız gereken birçok konu var.

Karavan satın alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun olanı bulmak ilk sırada geliyor. Bunun için öncelikle motor karavan mı yoksa çekme karavan mı almanız gerektiğine karar vermelisiniz.

Motor karavanlar kendi başına hareket eden araçlar olduğu için avantajlı olsa da fiyat olarak büyük fark yaratıyor. Bunun dışında çekme karavanı çekebilecek güçte bir arabanızın olması da çekme karavanın zorluklarından biri.

Aracınızın 1.6 motora sahip olması ve mümkünse dizel olması çekme karavanla yapacağınız yolculukta yakıt maliyetini kontrol altında tutmanıza yarar sağlıyor.

Çekme karavanınızın ağırlığının 750 kg ve üzeri olması durumunda B sınıfı ehliyetinizin geçerli olmayacağını bilmenizde yarar var. Diğer yandan çekme karavandaki 80 km/saat hız sınırı da uzun yolda çekme karavanla seyahat etmeyi yavaşlatan ve zorlaştıran etmenlerden biri.

Karavan seçerken temel ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurmanız önemli. Kaç kişi kalacaksınız, kaç yatak olmalı?

Eğer sıfır karavan yaptırıyorsanız içinde yer alacak donanımlar neler olmalı? Bunlar tamamen sizin bütçenize, zevkinize ve önceliklerinize göre belirleyeceğiniz kriterler.

Ancak iç ve dış donanım konusunda karavanla ilgili tüm detayları göz önünde bulundurmadan karavan almayın.

Elektrik aksamı ve su tesisatı ne durumda? Dış cephede çizik, pas veya göçük var mı? Güneş paneli var mı? Su tanklarının durumu ne ve kirli su tankını boşaltmak için pompa var mı? Bu tip bilgiler ışığında size uygun karavan seçeneklerini belirleyerek uzun yıllar kullanabileceğiniz kaliteli bir karavan satın alabilirsiniz.

Paylaş
Nehir Yıldırım