Kategoriler Lezzet Durakları

Kastamonu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kastamonu, aynı zamanda Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olma ünvanına sahip.

Et ve hamur işi lezzetlerinde İç Anadolu’dan esintiler, otlu lezzetlerinde ise Karadeniz Bölgesi’den etkiler görülen zengin Kastamonu mutfağında Hitit mutfağından bile izler görmek mümkün.

Ot, et ve hamur işini en leziz şekilde harmanlayan Kastamonu mutfağında pirinçli yoğurtlu bir çorba olan Ecevit çorbasından kuzu göbeği mantarı kavurmasına, bandumadan kuyu kebabına, siyez buğdayının tat verdiği pilavlardan çeşit çeşit hamur işine, üzeri susamsız kel simitten çekme helvaya pek çok lezzet sizi bekliyor.

Ayrıca Kastamonu mutfağının geleneksel lezzetleri arasında pancar yaprağı saraması gibi, mübadele yıllarında bölgeye göç eden Rumlardan kalan pek çok yemek bulmak da mümkün.

Söz konusu Kastamonu olunca kağıt gibi kesilen ve Kastamonu’da mutfakların yıldızı olan pastırmaya da değinmeden geçmek olmaz. Kastamonu pastırması başlı başına bir başyapıt ama o enfes pastırmadan yapılan, üzeri kapalı, pideyi andıran pastırmalı ekmek bence bir efsane.

Kastamonu’da neredeyse her ilçenin kendine has bir lezzeti var desem yeridir. Böylesi zengin bir mutfak kültürüne sahip Kastamonu’ya giderseniz Taşköprü’nün sarımsağından, Tosya’nın üzümünden ve pirincinden, İnebolu’nın kestanesinden, Azdavay’ın armudundan, İhsangazi’nin siyez buğdayından, Üryani eriğinden, Kanlıca’nın mantarından, Araç’ın kızılcığından, cevizinden tatmadan ve almadan, pastırmalı ekmek denemeden, lokmayı andıran kırık tatlısından, kaşık helvasından, üzeri kaymaklı incir dolmasından yemeden dönmeyin.

İsterseniz gelin okurken bile insanın aklını başından alan Kastamonu mutfağının yemelere doyamacağınız yemeklerini tadabileceğiniz lezzet duraklarına doğru mini bir keşif turuna çıkalım.

Kastamonu Yemek Rehberi: 

Tekeli Simit Fırını

Kel ya da sade de denilen susamsız Kastamonu simidi, güne hızlı bir başlangıç yapmak isteyenlerin favorilerinden.

Siz de fırından yani çıkmış sıcacık ama çıtır çıtır bir simit yemek isterseniz istikametiniz her daim kalabalık olan Tekeli Simit Fırını olsun derim.

Buraya kadar gelmişken Kastamonu’nun meşhur siyez unuyla yapılan simidinden de tatmayı ihmal etmeyin.

Geçmişi neredeyse 400 yıl öncesine dayanan Kastamonu simidinin coğrafi işaretli bir lezzet olduğunu da söylemeden geçmek olmaz.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Merkez

İzbeli Çiftliği

Yumurtanın en doğalı, peynirin en tazesi, ekmeğin en lezzetlisi, domatesin ise en mis kokulusu ve ev yapımı tazecik reçeller ile en yöreselinden muhteşem bir köy kahvaltısı etmek istiyorsanız Kastamonu’daki en keyifli lezzet duraklarından biri de İzbeli Çiftliği.

Adres: Örencik Köyü, İzbeli Mezrası, No: 5 / 2, Merkez
Telefon: 0366 244 36 45

Daday Etli Ekmek Pide Salonu

Etli ekmek denildiğinde Kastamonu’da akla ilk gelen yerlerden biri Daday Etli Ekmek Pide Salonu.

Ancak etli ekmek deyince aklınıza hemen Konya usulü etli ekmek gelmesin. Kastamonu’nun etli ekmeği Konya’nınkinden biraz farklı, görünüş itibariyle gözlemeye dokusu itibariyle çiğ böreğe benzeyen bu lezzetin tadı tam anlatılmaz yaşanır türden.

O yüzden Kastamonu’ya giderseniz Daday Etli Ekmek Pide Salonu’na gidip incecik hamurdan yapılan tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bu güzel etli ekmeklerinden mutlaka tadın derim.

Adres: Cebrail Mahallesi, Eski Ankara Caddesi, İlham Sitesi, No: 19/a, Merkez
Telefon: 0366 212 30 22

Tarihi Nasrullah Çorbacısı

Çorbasız yapamayanlardansanız güzel bir Ecevit çorbası için Kastamonu’daki adresiniz Nasrullah Çorbacısı olsun derim.

Ama adının çorbacı olduğuna aldanmayın Tarihi Nasrullah Çorbacısı’nda cevizli tereyağlı ve hindi etli bandumadan ekşili pilava birbirinden lezzetli yöresel yemekler de sizi bekliyor.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Mehmet Feyzi Efendi Sokak, No: 4, Merkez
Telefon: 0366 214 00 10

Naila Döner

Öğlen yemeği için bol kimyonlu yüzde yüz kuzu etinden yapılan güzel bir döner yemek isterseniz Naila Döner’e bir şans verin derim.

Naila Döner’e gittiğinizde daha farklı bir lezzet denemek isterseniz de dönerli tiridin tadına bakabilirsiniz.

Yemek tercihiniz ne olursa olsun Naila Döner’e gittiğinizde tatlınız üzeri bol fındıklı mis gibi fırın sütlaç olsun derim.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Mehmet Feyzi Efendi Sokak, Nasrullah Meydanı, No: 4
Telefon: 0366 214 53 48

Related Post

Tarihi Kastamonu Tiritçisi

Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinden biri olan tiridi tatmak isterseniz istikametiniz Tarihi Kastamonu Tiritçisi olsun derim.

Nasıl oluyormuş bu Kastamonu simidi derseniz altında kemik suyuyla ıslatılmış Kastamonu simidi, üzerinde yoğurt, kavrulmuş kuru kıyma ve kızgın tereyağı yapılan son dokunuş… Anlatırken bile insanın ağzı sulanıyor desem abartmış olmam.

Siz de böylesi bir lezzetten mahrum kalmak istemezseniz hiç düşünmeden Tarihi Kastamonu Tiritçisi’nin yolunu tutun derim.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Mutaflar Çarşısı Sokak, No: 26/A, Merkez

Münire Sultan Sofrası

Ecevit çorbasından bandumaya, ekşili pilavdan simit tiridine, etli ekmekten pastırmalı ekmeğe pek çok yöresel lezzet Münire Sultan Sofrası’nda sizi bekliyor.

Tatlı ekşi lezzetleri seviyorsanız da ayva ve elmadan yapılan meyve suyu ‘eğşinin’ tadına mutlaka bakın derim.

Bu güzel yemek tatlısız olmaz derseniz de Münire Sultan Sofrası’nın kaşık helvasını tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Mehmet Feyzi Efendi, Münire Medresesi Girişi Caddesi
Telefon: 0366 214 96 66

Penbe Han

Tarihi bir hanın içinde bir yandan geçmişe yolculuk yapmak bir yandan da geleneksel Kastamonu mutfağını keşfetmek istiyorsanız istikametiniz Penbe Han olsun derim.

Penbe Han’da bandumadan tirite pastırmalı ya da etli ekmekten mantıya pek çok geleneksel lezzet sizi bekliyor.

Benim önerim Penbe Han’a yemeğe gitmenizden yana ama söylemeden geçmek olmaz Penbe Han’ın serpme kahvaltısının da seveni çok.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, 2. Aktarlar Çarşısı, No: 12, Kastamonu Merkez
Telefon: 0532 286 83 60

Kırcalar Kuyu Kebabı

Kastamonu’nun en meşhur lezzetlerinden biri de kuyu kebabı. Siz de bu güzel yemeği turistik olmayan salaş mı salaş bir yerde tatmak isterseniz Kırcalar Kuyu Kebabı en lezzetli alternatiflerden biri olacaktır.

Kebabınızı yağlı ya da yağsız olarak tercih edebileceğiniz Kırcalar’a giderseniz mis gibi açık ayranlarından ve salatalarından yemeği de ihmal etmeyin derim.

Kebap konusunda da bir tavsiyede bulunacak olursam, etim lokum gibi olsun ağızda dağılsın derseniz tercihinizi yağlıdan yana kullanmalısınız.

Adres: Kastamonu İnebolu Yolu, Arız, Kastamonu Merkez
Telefon: 0507 697 37 37

Kaya Pide & Kebap

Parmak ısırtan bir pastırmalı ekmek ya da en güzelinden bir etli ekmek yemek için gidebileceğiniz yerlerden biri de Kaya Pide & Kebap.

İsterseniz pastırmanızı dışarıdan kendiniz alıp burada kendi pastırmalı ekmeğinizi de hazırlatabiliyorsunuz. Bana sorarsanız Tabakoğlu’nun incecik pastırmasından alıp Kaya Pide & Kebap’a gelin. Geriye masanıza oturup odun fırınında pişen yemelere doyamacağınız pastırmalı ekmeği beklemek kalsın.

Hamur işi yemek istemezseniz de Kaya Pide & Kebap’ta lezzetli kebapların sizi beklediğini söylemeden geçmek olmaz.

Adres: Kuzeykent Mahallesi, Devlet Hastanesi yanı, Kastamonu Merkez.
Telefon: 0366 214 23 36

Tabakoğlu Pastırma

Kastamonu’nun pastırma kesme videoları ile sosyal medyada en çok ilgi gören dükkanlarından biri olsa gerek Tabakoğlu Pastırma ama emin olun bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

Kastamonu’ya giderseniz Tabakoğlu’nun incecik kesilmiş pastırmasından ve enfes tulum peynirinden almadan dönmeyin derim.

Adres: Hepkebirler Mahallesi, Mahkeme Altı Çarşısı, Daire: 16, Merkez
Telefon: 0366 214 89 79

Bülbüloğlu

Malum Kastamonu demek bir dişi ile bile dokunduğu lezzete muhteşem bir tat veren Taşköprü sarımsağı demek.

Siz de Kastamonu’ya giderseniz Bülbüloğlu’na uğrayıp meşhur Taşköprü sarımsağından almadan dönmeyin derim.

Ayrıca severseniz Bülbüloğlu’nun çekme helvası da kesinlikle denemeye değer, benden söylemesi.

Adres: Nasrullah Caddesi, Akbank Karşısı, No: 5
Telefon: 0542 683 25 15

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com