Kategoriler KaradenizYurt İçi

Trabzon Nerede, Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Günümüze kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir şehri olarak karşımıza çıkıyor. 

Trabzon yaylaları, yeşilin her tonunu görebileceğiniz doğa harikaları. Buradaki oksijeni solumadan şehirden ayrılmayın. Yayla şenliklerine denk gelirseniz, yöresel renkli kıyafetleri içerisindeki insanlar ile birlikte kendinizi horonun ritmine bırakabilirsiniz.  

Şehirdeki doğal güzellikler arasında Sultan Murat Yaylası, Uzungöl Yaylası, Altındere Vadisi Milli Parkı, Sera Gölü Tabiat Parkı ve Çal Mağarası bulunuyor. Ekoturizm alanı olarak kullanılan Acısu – Şıhkıranı Yürüyüş Yolu, Şalpazarı ilçesine 35 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Trabzon doğal güzelliklerinin yanı sıra görülmeye değer tarihi yerleri de barındırıyor. Sümela Manastırı, Kızlar Manastırı, Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü ve Trabzon Ayasofya Müzesi bu tarihi eserlerin başında geliyor. Trabzon’da Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atmalısınız. 

Yerli turistler dışında yabancı turistlerin de ilgisini çeken Trabzon’da, bu yıl yapılan bir ankete göre Arap turistlerin kişi başı konaklama hariç günlük ortalama 110 dolar harcama yaptığı belirlenmiş.

Trabzon’a genelde yayla turizmi yapmak için gelinse de şehirdeki güzel plajlar deniz turizmi için de kullanılıyor. Trabzon’un en güzel plajlarını sizler için derlediğimiz yazımıza göz atarak konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Yaylaları, tarihi eserleri ve güzel plajları ile sizi kendine çeken şehir Trabzon hakkındaki her şeyi sizlere aktarmaya çalışalım.

Trabzon Hangi Bölgede?

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alıyor. 

Trabzon’un Kaç İlçesi Vardır?

Trabzon’un 18 adet ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler; Ortahisar, Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ve Yomra olarak adlandırılıyor.

Trabzon’un en kalabalık ilçesi Ortahisar iken nüfusu en az olan ilçesi ise Dernekpazarı.

Trabzon Nerede?

Trabzon’un batısında Giresun’a bağlı Eynesil ilçesi, güneyinde Gümüşhane’ye bağlı Torul ilçesi ve Bayburt, doğusunda ise Rize’ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri yer alıyor. 

Trabzon’un Nüfusu Kaçtır?

Trabzon’un 2021 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 816 bin 684 kişi. Trabzon ülkemizin en kalabalık yirmi yedinci şehri. Trabzon’un yüzölçümü 4 bin 662 kilometrekare olduğu için ilde kilometrekareye 175 insan düşüyor.

Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Trabzon’a karayolu ve havayolu seçeneklerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Karayolunu tercih edenler özel araçları veya otobüsler ile Trabzon’a gidebilirler. 

Trabzon’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel aracınız ile Karadeniz sahil yolu üzerinden Trabzon’a yolculuk edebilirsiniz.

İstanbul ile Trabzon arasında 1060 kilometre mesafe bulunuyor. İstanbul’dan Trabzon’a gitmek için özel araçları ile yola çıkanların Sakarya, Bolu, Samsun ve Giresun’dan geçmesi gerekiyor. İstanbul – Trabzon seyahati özel araç ortalama 13 saatte tamamlanıyor. 

Ankara’dan yola çıkanlar için iki farklı yol seçeneği mevcut. Bunlardan ilkinde D010/E70 üzerinden 736 kilometrelik bir yolculuk sonrası Trabzon’a ulaşılıyor. Bu yol için Kırıkkale, Çorum, Samsun ve Ordu rotasını takip etmek gerekiyor. Bu yolu kullanarak şehre 9 buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Diğer yol seçeneği ise D260 üzerinden 928 kilometrelik bir mesafe kat etmek. Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Gümüşhane’den geçmenizi gerektiren bu yol neredeyse 2 saat daha fazla yolculuk yapmanızı gerektiriyor.

İzmir ile Trabzon arasındaki en kısa mesafe 1330 kilometre. İzmir’den özel aracı ile yola çıkanların Bursa, Bolu, Samsun yolunu takip etmesi gerekiyor. İzmir – Trabzon araba yolculuğu ortalama 16 saat sürüyor. Ankara rotası üzerinden gidilen yol diğerine göre 100 kilometre daha uzun olduğu için pek tercih edilmiyor. 

Samsun’dan Trabzon’a özel araç ile gitmek isteyenler Karadeniz sahil yolunu kullanarak şehre 4 buçuk saatte ulaşabilirler. İki şehir arasında 325 kilometre mesafe bulunuyor.

Trabzon’a komşu illerden ulaşmak için genellikle özel araç kullanılıyor. Bu illerden Trabzon’a ulaşmak ortalama 2 saat sürüyor.

Trabzon’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin her yerinden Trabzon’a giden otobüs bulabilirsiniz. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet adresini ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını cep telefonunuza indirebilirsiniz.

İstanbul ile Trabzon arası otobüs yolculuğu ortalama 17 saatte tamamlanıyor. 

Related Post

Ankara’dan otobüs ile Trabzon’a gitmek isteyenlerin yolculuğu 12 saat sürüyor. 

İzmir ile Trabzon arası mesafe çok fazla olduğundan otobüs yolculuğu ortalama 20 saatte tamamlanıyor. 

Samsun ile Trabzon arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 5 saat sürüyor. 

Trabzon’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Trabzon Havaalanı il merkezine yedi kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için minibüs ve otobüs kullanabilirsiniz. Havalimanı Nizamiye çıkışında bulunan yol üzerinden geçen 121, 122, 125, 139, 426, 476 ve 501 numaralı otobüsler ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Trabzon Havalimanı ulaşım rehberine bakarak konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

İstanbul’dan Trabzon’a Türk Hava Yolları, Pegasus ve Anadolu Jet firmasının direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Trabzon uçuşu 1 saat 50 dakika sürüyor. 

Ankara ile Trabzon arasında Anadolu Jet firmasının direkt uçuşu bulunuyor. Uçuşlar 1 saat 15 dakika sürüyor.

İzmir’den Trabzon’a haftanın bazı günleri Sun Express firmasının direkt uçuşu bulunuyor. İzmir – Trabzon uçuşu 1 saat 55 dakika sürüyor. Direkt uçuşun olduğu gün size uygun değilse aktarmalı uçuşlar ile Trabzon’a ulaşabilirsiniz.

Trabzon’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Trabzon’da şehir içi ulaşım için belediye otobüsleri, dolmuşlar ve taksiler kullanılıyor. Belediye otobüslerine binebilmek için Trabzon Kart sahibi olmanız gerekiyor. Şehir içi ulaşımda kullanılan bu akıllı kart hakkında detaylı bilgilere ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz. ()

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden Trabzon Kartı’nızın bakiyesini sorgulayabilir ve bakiye yüklemesi yapabilirsiniz. Ayrıca bu siteden otobüslerin hareket saatlerini ve gitmek istediğiniz yere hangi otobüs hatlarını kullanarak gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Cep telefonunuza Trabzon Ulaşım uygulamasını indirerek şehir içi ulaşımda kolaylık sağlayabilirsiniz. Uygulamada yer alan Nasıl Giderim, Otobüsüm Nerede, Hatlar ve Kart İşlemleri sekmeleri altında birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamanın Kart İşlemleri kısmından Trabzon Kartınıza bakiye yüklemesi yapabilirsiniz. 

Trabzon’un ilçelerine gitmek isterseniz, Trabzon Otogarı’ndan ilçelere hareket eden minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu minibüsler ilçelere göre her yarım saatte bir veya saat başlarında hareket ediyor.

Şehir içi ulaşımda tercihinizi taksiden yana kullanmak isterseniz, Taksi Ücreti Hesaplama internet adresinden taksi ücretinin yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplayabilirsiniz.

Trabzon’da fazla sayıda araç kiralama firması yer alıyor. Eğer şehri özel aracın konforu ile gezmek isterseniz, Obilet.com sitesinden araç kiralama işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Trabzon’a Ne Zaman Gidilir?

Trabzon’da Karadeniz Bölgesine özgü ılıman bir iklim yaşanıyor. Neredeyse her mevsim yağış alan Trabzon’da, yazlar serin ve kışlar ılık geçiyor. Bu yüzden şehri gezmek için yaz ve sonbahar ayları tercih ediliyor. 

Trabzon’a yaz aylarında gidenler güzel plajlarının keyfini de çıkarabilirler. Trabzon’un yeşil yaylalarına çıkarsanız yanınıza mutlaka kalın giyecekler ve şemsiye almayı unutmayın, zira yaylalar her mevsim biraz soğuk ve yağışlı olabiliyor.

Trabzon’da Ne Yenir?

Karadeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini bize sunan Trabzon’da denemeniz gereken çok sayıda yöresel lezzet bulunuyor. Bu yemekler Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yemeklere göre daha az miktarda et içerseler de tatları şahane. Malum Trabzon’da bolca hamsi ve türlü türlü otlar bulunduğu için yörenin mutfağı da ister istemez bunlardan etkilenmiş.

Trabzon’daki yöresel lezzetlerin başında karalahana dolması ve çorbası, mısır ekmeği, muhlama ya da diğer adıyla kuymak, hamsili pilav, turşu kavurma,  Sürmene pidesi, Akçabat köftesi, laz böreği, beton halva ve Hamsiköy sütlacı geliyor. Bu güzel Trabzon yemeklerini nerelerde yiyebileceğinizi blog yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. 

Trabzon’da Nerede Kalınır?

Şehirde nerede kalacağınızı hangi tür bir gezi yapmak istediğiniz belirliyor. Trabzon şehir merkezine kültür turizmi yapmak için gelenler merkezdeki otelleri tercih edebilirler. Trabzon Sümela Park Otel, Radisson Blu Hotel Trabzon, Ramada Plaza Trabzon ve Mora Hotel şehir merkezinde konaklayabileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Oteller genellikle sadece oda veya oda – kahvaltı olarak hizmet veriyor.

Trabzon merkezine yakın ama biraz daha sakin bir yerde konaklamak isteyenler Akçaabat ve Yomra’da kalabilirler. Akçaabat’ta konaklayabileceğiniz oteller arasında Temel Park Otel, DoubleTree by Hilton Trabzon ve Sera Lake Resort bulunuyor. Yomra içinse Holiday Inn Trabzon-East, Aselia Hotel Trabzon ve Aselia Hotel Trabzon konaklama birimlerini öneririz.

Karadeniz’in doğal güzelliklerini keşfe çıkmak isteyenler, Trabzon’un Maçka ve Uzungöl ilçelerinde konaklayabilirler. Tercihini doğa yürüyüşleri ve yayla havasından yana kullananlar Uzungöl’deki Nova Uzungöl, İnan Kardeşler Otel ve Poyraz Otel konaklama birimlerini tercih edebilirler.  Sümela Manastırı ve Vazelon Manastırı gibi doğa içerisindeki tarihi yerleri gezmek isteyenler ise Maçka’da yer alan İspendam Tess Otel, Grand Mela Otel ve Hamsiköy Taş Otel’de konaklama yapabilirler.

Siz de Trabzon’da kalmak istediğiniz yerlerin özelliklerini belirleyip kendinize uygun konaklama birimini belirleyebilirsiniz. Otel rezervasyonlarınızı obilet.com üzerinden kolayca yapabilirsiniz. 


Yeşile ve maviye doyacağınız muhteşem bir Trabzon gezisi dileklerimizle.

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.