Toplu taşımanın rahatlığından dolayı gerek yerli ve yabancı turistler gerekse Trabzon halkı öncelikli olarak toplu taşımayı tercih ediyor. Minibüslere ek olarak pek çok otobüs de bulunuyor.
Özel otobüslerde ulaşım için otobüsün içinden bilet alınırken belediye otobüslerinde Trabzon Kart geçerli oluyor. Trabzon Kartı’nızı 10 TL karşılığında edindikten sonra elektronik dolum makinelerinden kâğıt parayla dolum yapabilirsiniz. Ulaşımda tam bilet için 1,40 TL ödenirken indirimli bilet için 1 TL yeterli oluyor.
Arsin, Of, Yomra gibi ilçelerin her birine ulaşımda farklı ücret tarifesi uygulanıyor. Kısa mesafeli ilçelere 2 TL ödeniyor. Son güncellemenin yapıldığı 2019 yılına kadar Akçaabat-Trabzon 3 TL, Akçaabat-KTÜ 1,90 TL, Vakfıkebir-Trabzon 5 TL, Maçka yönüne gidenler ise 3-4 TL gibi bir ücrete tâbi tutuluyordu.
Özellikle yaylalara ve köylere ulaşımda kullanacağız araçların ücretleri 10 TL’ye kadar çıkabiliyorken bazıları günde bir veya iki defa hareket ediyor.
Akıllı kartlarla ulaşım sağlanabiliyor ama ilçelere ulaşımda şoföre bu kartlarla ulaşım sağladığınızı söylemenizde fayda var. Aksi halde farklı ücret tarifelerinden ötürü sıkıntı yaşamanız olası.
Her bölgenin ayrı bir minibüs hattı var ve otobüslerden daha yaygın kullanıldığı için daha sık seferi bulunan bu minibüslerin diğer hatların yolcularını almaları yasak olduğundan özellikle Çömlekçi ve Moloz tarafında endişe etmeden beklemeniz gerekebilir. Çünkü almayan minibüslere rağmen mutlaka uygun minibüs bulursunuz. Havaalanı-Meydan minibüsleri bu anlamda tercih edilebilir.
İçindekiler
Trabzon Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
“Nasıl gideceğim” derdi yaşamayacağınız ender şehirlerden biri Trabzon. Bu yüzden çok sık ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşım kolaylığı sağlanıyor.
Özellikle 2. Sahil Yolu/Rize Caddesi gerek şehirlerarası otobüsler gerekse toplu taşıma araçları tarafından sık kullanılıyor. Siz de dilerseniz bu toplu taşıma araçlarını veya özel ulaşım seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Toplu Ulaşım Araçları (Minibüsler, Trabzon Otobüsleri ile HAVAŞ otobüsleri)
Minibüsler
Havaalanından çıktıktan sonra ana cadde üzerinden 2 TL karşılığında Havaalanı-Meydan minibüsüne binerek Trabzon’un merkezi Meydan’a çıkabilirsiniz.
Mağazalara, restoranlara, kafelere ve pek çok turistik mekâna bu bölgeden ulaşabileceksiniz.
Tanjant köprü altından, Maraş Caddesi’nden Sahil ve Tanjant yollarından kalkan minibüslerle veya otobüslere Trabzon’un çeşitli bölgelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kısa mesafeli ilçelere ulaşım için minibüslere 2,25 TL ödeniyor.
Eğer 00.00’dan sonra minibüse binmeniz gerekirse boş kalan koltukların da ücretini ödemeniz gerekebilir. Diğer türlü minibüs hareket etmeyecektir.
Trabzon Otobüsleri
Havalimanı çıkışında ana caddede sağdaki üst geçidin oradaki duraktan Kanuni Numune Hastanesi Kaşüstü-Trabzon, Çimenli veya Pelitli-Trabzon ve Yomra otobüslerinden birine binebilirsiniz.
Sahildeki perona kadar giden Yomra otobüsleri sabah 6.50’de başlıyor ve 19.30’a kadar devam ediyor. Bu otobüs aynı zamanda cumartesi günü 7.10-19.40 ile pazar günü 7.00-19.10 arası hizmet veriyor.
Pelitli-Çimenli-Trabzon otobüsü Çimenli’den 7.00, 9.30, 13.00, 15.00, 17.45 ve 19.30 saatlerinde hareket ediyor sadece. Kaşüstü-Trabzon ise Kaşüstü’nden 7.05 ile 18.20 saatleri arasında çalışıyor.
Son güncellemeden önce Kaşüstü 2,50 TL ve Pelitli 1,90 TL idi. 1,90 TL’den hizmet veren Trabzon-Yomra ise 2018 yılı itibariyle 2 TL ücret alıyor.
HAVAŞ Otobüsü
Pek çok şehirde olduğu gibi HAVAŞ, Trabzon Havalimanı’nı kullanacak yolcular için de hizmet veriyor.
6 TL karşılığında kullanabileceğiniz HAVAŞ otobüsleri Tanjant yolu üzerinden Meydan’ı geçip Beşirli’ye ulaşıyor.
Uçaktan indikten sonra işlemlerinizi tamamlar tamamlamaz havaalanı önünden bu servislere ulaşmanız mümkün.
Hopa-Ardeşen-Rize otobüsünü kullanacaksanız Hopa, Arhavi ve Fındıklı için 27 TL; Ardeşen, Pazar ve Çayeli için 20 TL; Rize, Derepazarı, İyidere ve Of için 16 TL ödemeniz gerekiyor.
Tirebolu otobüsüne binerseniz 16 TL karşılığında Görele, Çavuşlu, Eynesil, Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat’a ulaşım sağlayabilirsiniz.
Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama, Transfer)
Taksi
Şehir merkezine en rahat ulaşım taksilerle sağlanıyor ve diğer şehirlere nazaran daha da hesaplı olabiliyor. Buna rağmen sabit bir ücrette anlaşmadıkça binişte taksimetrenin açılması konusunda ısrarcı olmanızı öneriyoruz.
Pelitli, Konaklar ve Polis Okulu 15 TL, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne 10 veya 15 TL, otogara ve merkeze 25 veya 30 TL tutarken turistik yerlere gidebilmek için 150 TL üzerinde ödemeyi göze almanız gerekiyor.
Sümela Manastırı için 170, Uzungöl için 250 TL ödenirken sınır kapısı olan Sarp’a gidebilmek için 360 TL ücret alınıyor.
Araç Kiralama
Havaalanından araç kiralamak hem şehir merkezine ulaşım için hem de yayla gezileriniz için oldukça akılcı bir çözüm olacaktır. Çünkü burada köylere ve yaylalara toplu taşıma seyrek olduğundan bulmak çok zor oluyor.
Budget, Avis gibi firmalar sayesinde Trabzon Havalimanı’nda kolaylıkla araç kiralayabilirsiniz.
Yılın her günü ve her saati ulaşabileceğiniz bu şirketlerden araç kiralarken hangi amaç için kullanacağınızı belirtip aracı ona göre seçmenizde fayda var. Çünkü yayla yolları uçurumlu, kavisli ve kaygan olacaktır. Pek çok yolun hala yapılı olmadığı ve toprak haliyle kaldığını hatırlatalım.
Transfer
Havaalanındaki uçuş firmalarının veya otellerin özel ve paylaşımlı transfer seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Mesela Pegasus Hava Yolları’nın anlaşmalı olduğu CarTrawler ile gideceğiniz yere kadar transfer sağlayabilirsiniz. Üstelik hava şirketinin sitesine girdiğinizde gerekli bilgileri girerek transfer ücreti hesaplayabiliyorsunuz.
Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Otogarı’na Nasıl Gidilir?
Karadeniz Bölgesi’nin en büyük uluslararası havalimanı olma özelliği taşıyan Trabzon Havalimanı ile Trabzon Otogarı arasında yaklaşık 8 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.
Birbirine oldukça yakın olan bu iki güzergah arasında toplu ulaşım aracı olarak yalnızca minibüsleri kullanabilirsiniz.
Buna ek olarak, taksi ve araç kiralama gibi özel bir ulaşım araçları da Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Otogarı’na gitmek için iyi birer alternatif oluşturuyorlar.
Toplu Ulaşım Araçları (Minibüs)
Minibüs
Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ile beraber en çok kullanılan toplu taşıma aracı olan minibüslerle, Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Otogarı’na gitmek oldukça kolay.
Havalimanının önünden geçen yoldan kent merkezine doğru giden minibüslere binerek otogara ulaşabilirsiniz.
Ücretinizi minibüse bindiğinizde şoföre nakit olarak yapabilirsiniz. Trabzon Havalimanı’ndan minibüsle Trabzon Otogarı’na gitmek ortalama 15 – 20 dakika sürüyor.
Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)
Taksi
Trabzon’da ulaşım oldukça gelişmiş olsa da, acelesi olanlar ya da rahatına düşkün kişiler tarafından taksiler sıklıkla kullanılıyor.
Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Otogarı’na gitmek için kat etmeniz gereken 8 kilometrelik mesafeyi taksilerle ortalama 10 – 12 dakika içerisinde gidebilirsiniz. Taksiye ödemeniz gereken ücret ise ortalama 25 – 30 TL civarında olacaktır.
Trabzon Havalimanı’ndan kalkan taksiler hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, 0 462 325 67 29 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Araç Kiralama
Trabzon tatiliniz boyunca sizi ulaşım derdinden kurtaracak olan araç kiralama tercihi ile havalimanından otogara kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Trabzon Havalimanı’nda bulunan;
- Rent Go (0 462 374 61 61)
- Enterprise (0 462 335 45 25)
- Budget (0 462 325 65 55)
- Avis (0 462 325 55 82)
- Garenta (0 462 999 12 02) gibi araç kiralama firmalarından size en uygun teklifi veren firmayı seçerek rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.
Trabzon Havalimanı’ndan kiraladığınız araçla Trabzon Otogarı’na gitmekse ortalama 10 – 15 dakika sürüyor. Buna ek olarak, erken rezervasyon yaptırmanız durumunda firmaların size özel sunduğu indirim ve kampanyalardan da yararlanabilirsiniz.
Şehir merkezinden Trabzon Havalimanı’na nasıl gidilir?
Şehir merkezinden Trabzon Havalimanı’na yukarıda belirttiğimiz seçeneklerle yine ulaşım mümkün oluyor.
Valizlerle ulaşım sağlayacağınızı ve araçlara genel talebi hesap ederek tercihinizi yapmanızı öneririz.
Özellikle sınav dönemlerinde uzun kuyruklarda beklemeniz gerekebilir. Normal şartlarda fazla beklemeden ulaşım sağlamak mümkün ve kaza veya yol çalışması olmadıkça trafik sıkıntısı yaşanmıyor.
Toplu Ulaşım Araçları (Minibüsler, Trabzon Otobüsleri ile HAVAŞ otobüsleri)
Minibüsler
Trabzon Havalimanı’na hem rahat hem de hesaplı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız mibisüleri tercih edebilirsiniz.
Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nin önünden kalkan Havaalanı-Meydan minibüsleri yine 2 TL’den hizmet veriyor.
Ayrıca Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nden havaalanına yine aynı ücreti ödeyerek minibüslerle ulaşmanız mümkün.
Trabzon Otobüsleri
Şehir merkezinden havaalanına ulaşımda da yukarı belirttiğimiz hatları kullanabilirsiniz.
İnerken KTÜ D Kapısı önündeki veya havaalanı tarafındaki üst geçidin oradaki duraklardan birini tercih edebilirsiniz.
Kaşüstü’ne giden otobüsler 6.30-17.45 arasında, Çimenli’ye giden otobüsler 6.30, 9.00, 12.30, 14.30, 17.15 ve 19.00 saatlerinde, Yomra’ya gidenler ise 6.10-18.40 arasında hizmet veriyor. Bu noktalardan hareket eden diğer hatlar da kullanılabilir.
HAVAŞ Otobüsleri
Dönüşte de aynı ücretle hizmet alabileceğiniz HAVAŞ otobüsleri Beşirli Uzunkum Otel ve Orhan Petrol Ofisi önünden hareket ediyor.
Beşirli’den 3.00, 4.00, 6.00, 07.30, 10.30, 16.00, 19.00 saatlerinde hareket ediyor ve sırayla Karşıyaka Kavşağı’ndaki Ziraat Bankası önünden, Tanjant’taki Migros ve Kilpa önünden yolcularını aldıktan sonra Trabzon Havalimanı’na geliyor. Hopa ve Tirebolu hatlarını da kullanacak olursanız yolculuk süresi Hopa için 3,5 saati Tirebolu için 2 saati buluyor.
Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama, Transfer)
Taksi
Şehir içinden çok şanslı olmadıkça boş taksi bulmanız çok zor. Belli hareket noktalarından, duraklardan ancak taksi bulabilirsiniz. Çünkü burada taksiler tahmin edemeyeceğiniz kadar az tercih ediliyor.
Eğer taksi kullanacaksanız Varlıbaş AVM, Forum Trabzon veya hastaneler önünden binebilir ya da taksi duraklarından bulunduğunuz noktaya taksi çağırabilirsiniz.
Araç Kiralama
Havalimanında karşınıza çıkacak Central, Garenta gibi şirketlerin yanı sıra şehir içindeki noktalardan da araç kiralayabilirsiniz.
Pek çoğunun internet sitesi bile bulunuyor. Bu sayede kolaylıkla rezervasyon yaptırabilir veya en azından telefon numarasına ulaşabilirsiniz.
Eğer aceleniz varsa ve araştıracak vaktiniz yoksa Gazipaşa Caddesi’nde bulunan Parktur Oto Kiralama’yı önerebiliriz.
Transfer
Şehir merkezinden havalimanına transfer sağlayan pek çok firma var ve pek çoğu da internet siteleri üzerinden hizmet veriyor.
Merkezden ortalama 100 TL gibi bir ücretle üç kişiye kadar yolculuk edebiliyorsunuz. Araç kiralama şirketlerinden şoförlü olarak araç kiralama imkânınız da var buna ek olarak.
Eğer kendi aracınızla ulaşım sağlayacaksanız otopark ücretleri ilk saat 9,50 TL, üç saate kadar 14 TL, altı saate kadar 20 TL, on iki saate kadar 22 TL ve bir güne kadar 31 TL olarak hesaplanıyor.
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na Nasıl Gidilir?
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmek isteyen yolcular için tercih edebilecekleri pek çok ulaşım aracı bulunuyor.
Üstelik bu iki nokta arasında yalnızca 8 kilometrelik bir mesafenin olması, yolculuk süresini de bir hayli kısaltmış oluyor.
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmek için minibüs gibi toplu taşıma araçlarından yararlanabileceğiniz gibi, taksi ve araç kiralama gibi özel ulaşım araçlarından da faydalanabilirsiniz.
Toplu Ulaşım Araçları (Minibüs)
Minibüs
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmenin en ekonomik yolu olan minibüsler, şehir merkezinden hareket edip, otogarın hemen önünden geçiyor.
Yaklaşık 2 dakikalık bir yürüyüşle otogarın önünde bulunan durağa gelerek, buradan minibüse binebilir, ortalama 15 – 20 dakika içerisinde de havalimanına ulaşabilirsiniz. 2 – 3 TL civarında olan minibüs ücretini, araca bindiğinizde şoföre ödeyebilirsiniz.
Özel Ulaşım Araçları (Taksi, Araç Kiralama)
Taksi
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmenin en hızlı yolu olan taksiler, şehir içi ulaşımda da sıklıkla kullanılıyor.
Haftanın 7 günü ve günün 24 saati müşterilerine hizmet veren taksilerle, Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmek ortalama 10 – 12 dakika sürüyor.
Bu güzergah üzerinde taksiyle yapacağınız yolculuk için ödemeniz gereken ücret ise ortalama 25 – 30 TL civarında olacaktır.
Araç Kiralama
Trabzon Otogarı’ndan Trabzon Havalimanı’na gitmek için araç kiralama seçeneği çok fazla tercih edilmese de, Trabzon seyahatiniz boyunca size büyük faydası dokunacaktır.
Trabzon Otogarı’nda ya da çevresinde bulunan araç kiralama firmalarından size en uygun teklifi vereni seçerek rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Ancak, havalimanında şubesi bulunan (Rent Go, Enterprise, Budget, Avis, Garenta, Almira Car Rental, Çakra Tur, Esas Rent a Car, Ceyhun Rent a Car, Mert Oto Kiralama) firmalardan araç kiralamamızda yarar var.
Eğer, araç kiralamayı düşündüğünüz firmanın Trabzon Havalimanı’nda şubesi bulunmuyorsa, aracı bulunduğu yerden alarak şubeye geri getirmek için sizden ekstra ücret talep edebiliyor.
Trabzon Otogarı’ndan kiraladığınız araçla havalimanına gitmekse ortalama 10 – 15 dakika sürüyor.
Ayrıca, ön rezervasyon yaptırmanız durumunda hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.
Trabzon Havalimanı Hakkında
Ortahisar’a bağlı Trabzon Havalimanı, şehir merkezine ortalama 6 km mesafede bulunuyor.
Yer hizmetleri için HAVAŞ ve ÇELEBİ ile çalışan Trabzon Havalimanı’nda iç ve dış hatlar olmak üzere sadece iki terminal var.
2008 yılında yenileme gören İç Hatlar Terminali’yle hizmet vermeye devam eden havalimanı 1957 yılında açıldı.
Uluslararası uçuşlara ev sahipliği yapan bu havaalanı yılda üç buçuk milyon kişiye hizmet veriyor.
Trabzon Havalimanı’na uçak bileti almak için obilet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.