Trabzon’un Meşhur Yemekleri

0
6529

Karadeniz Bölgesi’nde sebzelerin ve otların mutfaklarda en çok kullanıldığı illerin başında geliyor Trabzon.

Trabzon’un karalahananın, mısırın, ısırgan otunun başrolde olduğu, etin sofralarda kendine sıkça yer bulduğu, hamur işlerinin çokça pişirildiği oldukça zengin bir mutfağı var. Siz de hem tadı damaklardan uzun süre silinmeyecek lezzetler tatmak hem de biraz Karadeniz havası almak isterseniz rotanızı Trabzon’a çevirin derim. Emin olun pişman olmazsınız.

Trabzon’a giderseniz taş fırında pişen meşhur Vakfıkebir ekmeğinden, yaban mersininin Trabzonlusu diyebileceğiniz likapanın reçelinden, tazecik köy tereyağından, beton helvasından, fındığından, ezme lokum gibi fındıklı lezzetlerinden tatmadan ve almadan dönmeyin.

Trabzon’un Meşhur Yemekleri

Kuymak

Kuymak

Karadeniz mutfağı denilince akla ilk gelenlerin başında geliyor bence kuymak.

Trabzon’a giderseniz mısır unu, kolot peyniri ve mis kokulu köy tereyağı ile yapılan kuymak ile güzel bir kahvaltı etmeden dönmeyin derim.

Isırgan Çorbası

Karadeniz mutfaklarında en sık kullanılan otların başında geliyor ısırgan otu.

Kavurmasından böreğine pek çok yemeği yapılsa da bence ısırgan çorbasının hem gönüllerdeki hem de sofralardaki yeri çok başka.

Trabzon’a giderseniz mısır unu ile tadına tat katan ısırgan çorbasından tatmadan dönmeyin.

Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası

Bol malzemeli çorbalar sizin de her daim favorinizse karalahana çorbası tam size göre.

İçinde kurutulmuş acı biberden barbunyaya pek çok malzeme bulunan karalahana çorbası yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu ile efsane oluyor. Benden söylemesi.

Hamsi Çorbası

Trabzon mutfaklarında hamsi ile onlarca farklı yemek yapılıyor desem abartmış olmam. Hamsi çorbası da Trabzon’un en özel hamsili yemeklerinden biri.

Kılçıkları ayıklanan hamsiler un ve yumurta ile terbiye edildikten sonra sebzelerle buluşuyor. Farklı çorbalar denemeyi seviyorsanız

Trabzon gezinizde hamsi çorbasına mutlaka bir şans verin derim. Üzerine biraz limon sıkmayı biraz da kırmızı pul biber serpmeyi ihmal etmeyin derim.

Pazılı Kaygana

Pazılı Kaygana Trabzon

Sebzesi mevsimine göre değişkenlik gösterse de Karadeniz mutfaklarında sıkça pişirilir kaygana. Pazılı kaygana da bence en lezzetlilerinden biri.

Hem sabah kahvaltısına hem de balık yemeklerinin yanında çok yakışan pazılı kayganadan tatmadan Trabzon’dan dönmeyin.

Pırasa Tavası

Mısır ununa en çok yakışan sebzelerin başında geliyor bence pırasa.

Bol pırasalı omlet tadındaki yumurtalı pırasa tava hem kahvaltı hem de balık sofralarına çok yakışıyor. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim.

Tomara Kızartması

Karadeniz Bölgesi’nde en çok yetişen otlardan biri de tomara. Tomara kızartması da mısır unu ve yumurta ile yapılan omlet tadında muhteşem bir lezzet.

Hele bir de tomara kızartmasının üzerine biraz tulum peyniri eklediniz mi yemelere doyamayabilirsiniz.

Fasulye Turşusu Kavurması

Trabzon mutfağının her sofraya her öğüne yakışan en karşı konulmaz lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor bence fasulye turşusu kavurması.

Tek başına bile lezzetli ama benim önerim fasulye turşusu kavurmasını yanında mısır ekmeği ve yoğurt ile denemenizden yana. Yok böyle bir lezzet.

Guliya

Başrolünde karalahananın olduğu guliya mısır yarması, barbunya, havuç, kuru biber gibi pek çok farklı sebzeyi buluşturan harika bir sebze yemeği.

Nerede olursanız olun sebze yemeden duramıyorsanız pek çok esnaf lokantasına bulabileceğiniz guliyayı Trabzon’da tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

Karalahana Sarması

Karalahana Trabzon

Halk arasında pancar da denilen karalahana ile yapılan parmak ısırtan bir sarma yemek isterseniz istikametiniz size en yakın yöresel yemek yapan restoran olsun.

Genellikle satır kıyması ile hazırlanan iç harç Trabzon usulü karalahana sarmasının tadına tat katıyor.

Trabzon’a giderseniz kendinize en güzelinden bir karalahana sarması yanına da tava yoğurdu söylemeyi ihmal etmeyin.

Gongoş Sarması

Görünüş itibari ile klasik karalahana sarması gibi dursa da gongoş sarması, hem pişirme tekniği hem de iç harcı ile fark yaratıyor.

Gongoş sarmasının pişirileceği tencerenin dibine önce kuşbaşı etler diziliyor. Üzerine haşlanmış mısır yarması ve ilikli kemikler ekleniyor. Son kata ise karalahana sarmaları diziliyor. Piştikten sonra altta kalan et ve yarma sarmanın üzerine ilave edilerek servis ediliyor.

Siz de tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir sarma yemek isterseniz gongoş sarmasından şaşmayın.

Akçaabat Köftesi

Trabzon Akçaabat Köftesi

Trabzon’un Akçaabat ilçesi ile özdeşleşen sarımsaklı köftesinin şöhreti il sınırlarını çoktan aşmış.

Siz de Trabzon’a giderseniz en güzelinden bir Akçaabat köfte yanına da mis gibi bir tava yoğurdu ısmarlamadan dönmeyin derim.

Hamsi Tava

Hamsi Tava

Mısır ununa bulandıktan sonra özel tavasına çiçek gibi dizilen hamsiler çıtır çıtır oluncaya kadar kızartılıyor.

Trabzona’a giderseniz çekirdek gibi giden bir lokmada ağıza atmalık hamsi tavasından tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Özellikle yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu kavurması ile nefis oluyor. Aklınızda bulunsun!

Kefal Ekşilisi

Bol domatesli, soğanlı ve biberli, suyuna ekmek banabileceğiniz tencere yemeği tadında bir balık istiyorsanız kefal ekşilisine bir şans verin derim.

Ekşiliğini limondan alan Trabzon’un kefal ekşilisi balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı tartışmalarını unutturabilir. Benden söylemesi.

Palamut Dolması

Seveni kadar sevmeyeninin de çok olduğa balıkların başında geliyor bence palamut. Ancak Trabzon’un palamut dolması öyle lezzetli ki palamut sevmeyeni bile kendine hayran bırakıyor.

Trabzon’a giderseniz yanında turşu ve mısır ekmeği eşliğinde palamut dolması yemeden dönmeyin derim.

Hamsili Pilav

Hamsili Pilav - Karadeniz

Karadeniz’de olmak demek hamsili pek çok lezzet tatmak demek. Hamsili pilav da hemen hemen her Karadeniz ilimizde karşımıza çıkan, yapımı oldukça zahmetli ama tadı ile lezzet fırtınaları estiren nefis bir lezzet.

Trabzon’un dışı çıtır çıtır kızarmış hamsilerle kaplı pilavını neredeyse her restoranda bulabilirsiniz. Her şehirde bulabiliriz demeyin ve bu muhteşem lezzeti tam yerinde deneyin.

Trabzon Pidesi

Trabzon Pidesi

Mayalı hamurla hazırlanan üzeri bol köy peynirli ve göz yumurtalı yuvarlak Trabzon Pidesi’nden yemeden dönerseniz üzülürsünüz.

Biraz klişe bir tüyo olacak ama pidenizin hafif kalın kıtır kenarından koparıp yumurtanın sarısını patlatmayı ihmal etmeyin. Çünkü bir ısırık aldınız mı bu klişenin neden her Trabzon pidesi yiyen tarafından yapıldığını anlayacaksınız.

Hodan Böreği

Trabzon mutfaklarında hodan otu ile pek çok farklı lezzet hazırlanıyor ama bence hodan böreğinin hem sofralardaki hem de gönüllerdeki yeri çok başka.

Hodan Böreği kahvaltıda yanında taze demlenmiş çay ve tulum peyniri ile akşam üzeri ise yanında ayranla nefis oluyor. Benden söylemesi!

Pepeçura

Rengi ile özellikle çocukların gözdesi olan pepeçura tatlısı, siyah üzüm mevsiminde Trabzon mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.

Siyah üzüm, Antep fıstığı, Hindistan cevizi ve fındığı buluşturan pelte kıvamındaki pepeçuradan tatmadan Trabzon’dan ayrılmayın derim. Hatta minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam bence pepeçura dondurma ile efsane oluyor.

Hamsiköy Sütlacı

Kıvamı ile kendine hayran bırakan, üzeri tam kararında yanık, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir sütlaç yemek isterseniz istikametiniz Hamsiköy olsun derim.

Alt tarafı fırın sütlaç her yerde yenir demeyin. Hamsiköy usulü fırın sütlacın tadı çok başka. Fırın sütlacı Hamsiköy’de tatmadan farkı anlayamazsınız.

Laz Böreği

İncecik açılan yufkalar arasına muhallebi yayıldıktan sonra kat kat diziliyor. Fırında çıtır çıtır oluncaya kadar kızartıldıktan sonra da tercihe göre üzerine ya şerbet gezdiriliyor ya da pudra şekeri serpiliyor.

Laz Böreği’nin her hali güzel ama benim oyum pudra şekerlisinden yana.

Laz Helvası

İrmikli, vanilyalı ağızda dağılan güzel bir helva yemek isterseniz Trabzon’un Laz Helvası tam size göre.

Üzerine tarçın serpilerek servis edilen Laz Helvası, akşam yemeğinden sonra tatlı yemeden duramayanlar için harika bir alternatif. Mutlaka bir şans verin.

Kukuca

Adı ile merak uyandıran kukuca Trabzon mutfağının en özel tatlılarından biri.

Dilimlenen bal kabaklarının üzerine mısır eklendikten sonra fırında pişiriliyor. Ardından sıcakken üzerine sütlü şekerli bir şerbet gezdiriliyor. Bal kabağı ve mısırlar şerbeti çektikten sonra da afiyetle yeniyor.

Daha yumuşak kıvamlı tatlıları seviyorsanız kukuca Trabzon’da tadılacaklar listenizde mutlaka olmalı.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız