Araç Kiralamada Neden Kredi Kart İstenir? – Araç Kiralamak İçin Kredi Kartı Şart Mı?

0
624

Kısa veya uzun süreli araç kiralamada bir takım şartların sağlanması gerektiği gibi araç kiralama firmasına teslim edilmesi gereken bazı belgeler bulunuyor. Bu belgelerin amacı araç kiralama firmasının haklarını korumak ve araçları güvence altına almak.

Sürücü belgesi, kimlik veya pasaportun yanı sıra, araç kiralarken gerekli önemli belgelerden bir diğeri ise kredi kartı şartı. 

İlk kez araç kiralayacak sürücülerin aklında hemen şu soru beliriyor: Araç kiralamada neden kredi kartı istenir? 

Araç kiralama hizmeti sunan firmalar, kendi haklarını korumak için kredi kartına ön provizyon uyguluyorlar. 

Araç Kiralamak İçin Kredi Kartı Şart Mı? 

Araç kiralarken nakit, sanal kart veya senet kabulu söz konusu değil. Aynı şekide araç kiralama işleminizi kredi kartı puanlarınız ile de yapamıyorsunuz.

Ödeme işlemleri her zaman kiralayan kişiye ait kredi kartı ile yapılıyor; aracı kiralayan kişi dışında başkasına ait kredi kartları kabul edilmiyor. 

Ön Provizyon İşlemi Nedir? 

Ön provizyon işlemi daha çok araç kiralama, seyahat ve turizm sektöründeki firmaların tercih ettiği bir yöntem.

Ön provizyon ile hizmet bedeline karşılık gelen miktar kredi kartından belirli bir süre boyunca bloke ediliyor ve bu işlem kredi kartının dönem içi ekstresine herhangi bir etki etmiyor.

Ön provizyonun amacı kurumların kendini garantiye alarak riski minimuma indirmek.

Araç kiralama firmaları uyguladıkları ön provizyon işlemi ile kendilerini güvence altına aldıkları gibi, kredi kartının geçerli olup olmadığını ve kredi kartındaki yeterli harcama limitini kontrol etmiş oluyorlar. Yani bir kredi kartınız yoksa veya kredi kartı limitiniz yetersiz ise araç kiralama işleminden yararlanamıyorsunuz. 

 Araç Kiralamada Neden Kredi Kartı İstenir? 

  • Aracın hasar görmesi konusunda teminat,
  • Sürücüye bağlı kaza ve benzeri durumlarda hataların teminatı,
  • Trafik ve park cezası gibi sürücüye bağlı ödemelerin teminatı,
  • OGS veya HGS köprü geçiş ücretleri, ücretli otoyol ücretlerinin karşılanması,
  • Firmadan firmaya değişiklik göstermekle birlikte kilometre aşımlarının teminatı,
  • Eksik yakıt teminatı,
  • Araç uzatma talebi gibi sebeplerle araç kiralama firmaları kredi kartı isteyerek ön provizyon işlemi uyguluyorlar. Herhangi bir aksilikle karşılaşma durumunda ihtiyaç duyulan ücretler kredi kartından tahsil ediliyor.

Sorunsuz bir yolculuğun ardından kiralık aracı çalıştığınız firmaya teslim ettiğinizde, kredi kartı limitinizde blokeli olan para geri iade ediliyor. Tahmin ediyoruz ki kredi kartınızda blokeli duran bu paranın ne zaman geri iade edildiğini merak ediyorsunuz. Yasal sürece göre para iadesi 21 gün içinde yapılması gerekiyor.

Araç kiralama firmaları sorunsuz bir şekilde teslim edilen araçların ardından genellikle bir iki hafta içerisinde bankaya bilgi vererek uygulanan provizyon işleminin iptalini sağlıyorlar. Böylece kredi kartı ekstrenize herhangi bir kesinti yansıması olmuyor. 

Bir aracı belirli bir süreyle kiraladınız ve aracı belirlemiş olduğunuz süreden daha kısa kullandınız. Birkaç gün veya bir ay, hiç fark etmez anlaşmış olduğunuz tarihten erken teslim edilen araçlarda herhangi bir para iadesi yapılmıyor.

Bazı araç firmaları saatlik araç kiralıyor olsa da genellikle 24 saatten daha kısa süreli araç kiralama bedeli yine 24 saat üzerinden hesaplanıyor. 


obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız