Trabzon Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
8448

Doğu Karadeniz Bölgesi‘nin en büyük şehri olan Trabzon, yaylaları ile yeşilin her tonunu görebileceğiniz ender yerlerden.

Şehzadeler Şehri” olarak da anılan Trabzon hakkında Evliya Çelebi, “Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.” diyerek kentin güzelliklerini vurgulamış. 

Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Trabzon, 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi olmuş. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı da şehrin tarihi güzelliklerinin ilk sıralarında yer alıyor. Trabzon hem doğal hem de tarihi zenginlikleri sayesinde ziyaretçilerine muhteşem bir seyahat deneyimi sunuyor.

Bizler de bu yazımızda Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ve şehir içi toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz Trabzon Kart hakkında bilgi vermek istedik.

Trabzon Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trabzon Kart’ın Türleri Nelerdir?

Trabzon Kart Anonim, İndirimli, Ücretsiz ve Standart Kart olmak üzere dörde ayrılıyor.

  • Anonim Trabzon Kart, herkes tarafından alınabilen, üzerinde isim ve resim bilgisi bulunmayan bir Trabzon Kart çeşidi.
  • İndirimli Trabzon Kart, öğrenciler, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personeli ve 60 ile 65 yaş arasındaki Türk vatandaşları tarafından kullanılabiliyor.
  • Ücretsiz Trabzon Kart, sarı basın kart sahiplerine, emniyet hizmetleri sınıfı personeline, engellilere ve refakatçilerine, 65 yaş ve üzerindeki Türk vatandaşlarına, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çalışanlarına, orman muhafaza memurlarına, postacılara ve dağıtıcılara, belediye zabıtalarına, gümrük muhafaza memurlarına, belediye çalışanlarına, devlet sporcularına, gazi veya vazife malulü yakınlarına ve şehit yakınlarına veriliyor.
  • Standart Trabzon Kart, anonim kartın fotoğraflı karta dönüştürülmüş şekli olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede Standart Trabzon Kart kullanıcıları kartları kaybolursa kartın içinde bulunan bakiyeyi yeni kartlarına aktarabiliyorlar.

Trabzon Kart Nasıl Alınır? 

Anonim Trabzon Kartı şehirdeki elektronik kart satış ve dolum ATM’lerinden alabilirsiniz. Diğer Trabzon Kart çeşitlerini alabilmek için gerekli belgeler ile birlikte Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekiyor.

İndirimli Trabzon Kart almak isteyen öğrenciler, güncel eğitim-öğretim yılına ait öğrenci belgesi veya öğrenci kimlik kartlarının fotokopisi ile başvuru yapabilirler.

Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına mensup personelin İndirimli Trabzon Kart alabilmesi için görev yeri belgesi ile öğretmen unvanı yazılı personel kimlik kartı fotokopisini ibraz etmeleri gerekiyor. 

60 ile 65 yaş arasındaki Türk vatandaşları, T.C. kimlik kartlarının fotokopisi ile İndirimli Trabzon Kart başvurusu yapabilirler. 

Sarı basın kartı sahiplerinin Ücretsiz Trabzon Kart alabilmesi için Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından adlarına düzenlenmiş olan sarı basın kartı fotokopisi ve kimlik kartı fotokopisi ile müracaat etmesi gerekiyor.

Emniyet hizmetleri sınıfına mensup personelin Ücretsiz Trabzon Kart başvurusu sırasında görev yeri belgelerini sunması gerekiyor. Ayrıca başvuru sırasında personel kimlik kartlarını görevliye ibraz etmeleri zorunlu. Personel kimlik kartlarının sadece kişiye ait olup olmadığı kontrol ediliyor, fotokopisi alınmıyor.

Engelliler, Ücretsiz Trabzon Kart alabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından kendilerine verilmiş olan engelli kimlik kartı ile başvuru yapabilirler. Engelli kartı olmayan kişiler %40 ve üzeri engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu fotokopisi ile de müracaat edebilirler. Engelli refakatçileri ise “refakatçi hakkı vardır” ibaresi bulunan engelli kişinin engelli kimlik kartı ya da ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu fotokopisi ile başvuruda bulunabilirler.

65 yaş ve üzerindeki Türk vatandaşlarının Ücretsiz Trabzon Kart çıkarabilmek için kimlik kartı fotokopileri ile başvuru yapması gerekiyor. 

Ücretsiz Trabzon Kart almak isteyen TÜİK çalışanları, orman muhafaza memurları, belediye zabıtaları, gümrük muhafaza memurları, postacı ve dağıtıcılar görev yeri belgeleri ve personel kimlik kartı fotokopileri ile başvuru yapabilirler. 

Devlet Sporcuları, şehit yakınları, gazi veya vazife malulleri ve yakınları, Ücretsiz Trabzon Kart alabilmek için Bakanlık tarafından kendilerine verilen ücretsiz seyahat kartlarının fotokopisi ile müracaat edebilirler.

Belediye personeli olan kişiler Ücretsiz Trabzon Kart başvurularını personel kimlik kartı fotokopileri ile yapabilirler. Bu kişilerin isimleri İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’ndan alınmış olan güncel personel isim listesinden teyit edildikten sonra kartları kendilerine veriliyor. 

Trabzon Kart Nasıl Kullanılır?

Trabzon Kartınızı toplu ulaşım araçlarında bulunan kart okuma cihazlarına göstererek kullanabilirsiniz. Bu sayede kartınızdan her biniş için belediye tarafından belirlenen ücret düşecektir. Kart okuma ekranında kartınızdaki kalan bakiyeyi de görebilirsiniz.

Trabzon Kart Nerelerde Kullanılır? 

Trabzon Kartı şehirdeki toplu ulaşım araçlarında kullanabilirsiniz. https://kurumsal.trabzon.bel.tr/otobussaatleri internet adresi üzerinden istediğiniz otobüs hattının kalkış saatlerine ulaşabilirsiniz. Akıllı Durak uygulaması sayesinde https://ulasim.trabzon.bel.tr/#!/smartstation adresine aradığınız durağın ismini yazarak harita üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

Trabzon Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?

Trabzon Kartınıza bakiye yüklemek için şehir içerisinde bulunan kart dolum merkezlerini kullanabilirsiniz. https://ulasim.trabzon.bel.tr/#!/fillingcenter adresinden gitmek istediğiniz merkezlere ulaşabilirsiniz. İlgilendiğiniz merkezin üzerine tıklayıp harita üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

Trabzon Kart bakiye yükleme işleminizi https://www.akillibiletim.com/GuestPayment.aspx?cid=4816AWC178PL896ZIQA1 online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Sitedeki ilgili yerlere Trabzon Kart numaranızı, adınızı, soyadınızı, yüklemek istediğiniz para miktarını, kredi kartı numaranızı, kredi kartı son kullanma tarihinizi ve kredi kartınızın arka kısmındaki 3 haneli CVC kodunuzu girmeniz gerekiyor. Sayfanın alt kısmında yer alan “KVKK kurallarını okudum ve onaylıyorum.” ibaresine tik atıp “Ödemeyi tamamla” tuşuna bastığınızda Trabzon Kartınıza bakiye yükleme işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Ödeme işlemi alışveriş işlemlerinizin güvenliğini artırmak adına 3D Secure sistemi kullanılarak yapılıyor. 

Trabzon Kart Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kişiselleştirilmiş Trabzon Kartlardan, öğretmen ve öğrencilere ait olanların vize işlemleri Ekim ayında yapılıyor. Diğer Trabzon Kartlar ise ilk müracaat tarihleri dikkate alınarak, bir yıl sonrasına kadar vizeleniyor. 

Vizeleme işlemleri için ilk kişiselleştirilmiş kart müracaatında Ulaşım Dairesi Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü kart başvuru servisine verilen belgelerin aynısı isteniyor. Vize yaptırmayan kişilerin Trabzon Kartlarından toplu taşıma araçlarında tam ücret alınıyor. 

Vize işlemleri için kendileri başvuru yapamayacak durumda olan 60 yaş ve 65 yaş üstü vatandaşların birinci derece kan bağı olan akrabalarının, vize işlemleri yapılmadan 10 gün önce alınmış olan vukuatlı nüfus kayıt örneği ile Ulaşım Dairesi Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor. 

Trabzon Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlanan Trabzon Ulaşım isimli mobil uygulama Android vaya IOS altyapısına sahip telefonlara indirilip kullanılabiliyor. Mobil uygulamada “Nasıl Giderim”, “Otobüsüm Nerede”, “Hatlar” ve “Kart İşlemleri” olmak üzere 4 adet menü bulunuyor. 

Nasıl Giderim” menüsünü kullanarak sisteme kayıtlı olan durakları görebilirsiniz. Ayrıca harita üzerindeki herhangi bir konumu başlangıç ve bitiş noktası olarak seçerseniz alternatif ulaşım rotalarını görüntüleyebilirsiniz.

Otobüsüm Nerede” kısmında durak seçerek, QR kodu okutarak veya durak numarası girerek durağa yaklaşmakta olan araçları görebilirsiniz. Durağa yaklaşan araçları listeleyerek seçilen aracın konumunu harita üzerinden anlık olarak takip edilebilirsiniz.

Hatlar” menüsü altında hat ismi veya hat kodu ile arama yapabilirsiniz. Otobüs hattının gidiş ve dönüş yönünü harita üzerinde görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca hattın gidiş ve dönüş yönüne ait olan durakları harita üzerinde veya liste şeklinde anlık olarak görebilirsiniz. Uygulamanın bu kısmında hatların sefer saatleri bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Kart İşlemleri” bölümünden Trabzon Kart dolum merkezlerini görüntüleyebilirsiniz. Kartınızdaki bakiyeyi sorgulayabilir ve sorguladığınız kartı kartlarım bölümüne ekleyebilirsiniz. Bu kısmı kullanarak kartınıza online olarak bakiye yükleyebilirsiniz.

Mobil uygulamanın sol üst kısmındaki açılır menü butonu altındaki menülerde ise kart dolum merkezlerini görüntüleyebilir, alarm yönetimini kullanılarak seçilen durağa belirlenen hattaki bir araç yaklaştığı zaman uygulamanın alarm üretmesini sağlayabilirsiniz. Aynı yerden hat hareket saatlerini görüntüleyebilir, görüş, öneri, şikayet ve kayıp eşya bildirimi yapabilirsiniz. Uygulamanızın bu kısımdan mail, sosyal medya gibi araçlar aracılığı ile paylaşabilir, uygulamanın kullanımı ile ilgili hazırlanan yardım menüsüne ulaşabilirsiniz.

İşletme ile ilgili yapılan duyurulara da açılır menü butonunu kullanarak erişilebilirsiniz.

Trabzon Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?

İçişleri Bakanlığı tarafından toplu taşımada HES kodu kontrolü genelgesi sebebi ile toplu ulaşım araçlarında kullanabilmek için HES kodunuzu Trabzon Kartınıza tanımlamanız gerekiyor.

https://www.akillibiletim.com/HesMatch.aspx internet adresi üzerinden HES kodu eşleme işleminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Öncelikle sitedeki şehir kısmından Trabzon’u seçmeniz gerekiyor. Ardından ilgili yerlere T.C. kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, Trabzon Kart numaranızı, HES kodunuzu, telefon numaranızı ve e-postanızı yazmalısınız.

Sayfanın alt kısmında yer alan resimdeki kodu ilgili boşluğa girmelisiniz. Son olarak da “KVKK kurallarını okudum ve onaylıyorum.” ibaresinin solundaki kutucuğa tik atıp devam tuşuna bastığınızda Trabzon Kartınıza HES kodunuzu kaydetmiş oluyorsunuz. Aynı sitede bulunan “HES Kodu Kayıt Sorgulama” bölümünden T.C. kimlik numaranızı, telefon numaranızı ve doğum tarihinizi girdiğinizde HES kodu kaydınızı sorgulayabilirsiniz.


Hepinize güzel ve güvenli yolculuklar dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız