Uzmanlara göre kahvaltı, günün en sağlıklı öğünü. Bildiğiniz gibi Türkiye’de de sağlıklı olmasından öte; büyük sofralar kurulan, uzunca sohbetler yapılan, misafirler ağırlanan bir terapi masası…
Hal bizde böyle olunca bu durum farklı ülkelerde nasıl oluyor diye merak ettik ve sizler için listeledik.
Kahvaltı demişken, Türkiye’nin Kahvaltı Rehberi yazımıza da mutlaka bakmalısınız.
İçindekiler
Almanya kahvaltı kültüründe bolca şarküteri ürünü bulunuyor. Tipik Alman kahvaltısı dediğimiz sofralarda sosis ve salam eksik olmuyor. Ayrıca tahıllı ekmekler, inek sütünden yapılan peynirler ve marmelatlar da sofralarda sıklıkla yerini alıyor.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Almanlar da kahvaltıda çay ve kahve gibi sıcak bir içecek mutlaka eklense de Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Yumurta, sosis, fasulye, avokado, patates, muz, yeşil biber, sarı biber, kırmızı biber…
Meksika mutfağı tahmin edeceğiniz üzere oldukça renkli bir mutfak. Tortilla ekmeği ise vazgeçilmez lezzetlerinden biri.
Kahvaltı sofralarına çok önem veren Meksikalılar öğünlerini özenle hazırlıyor.
İngilizler için kahvaltı olmazsa olmaz bir öğün. Kahvaltıda; yumurta, reçel, kızarmış sosis, bacon, fasulye ve kızarmış ekmeği eksik etmezler.
Kahvaltıyı tek bir tabağa sığdırırlar ve yanında portakal suyu ya da sütlü çay mutlaka tüketirler. Eğer aceleleri varsa mısır gevreği de olsa, mutlaka güne kahvaltı yaparak başlarlar.
Fransızlar kahvaltı konusunu oldukça basit tutmuş. Tereyağlı veya reçelli kruvasan ve yanında sıcak çikolata… Bizim kahvaltıda vazgeçilmezlerimizden olan peynir ise onlar için öğlen ya da akşam şarabın yanında tükettikleri bir aperatif.
Ancak pazar kahvaltılarına oldukça önem veriyorlar ve bu günlerde genellikle krep tüketiyorlar.
Çin kahvaltısı diğer ülkelere göre oldukça farklı. Pirinç lapası onlar için vazgeçilmez bir yiyecek.
“Kahvaltıda iyi beslenilmeli, öğlen karın doyurulmalı ve akşam ise aç kalınmalı” şeklindeki meşhur sözleri, kahvaltıya ne kadar önem verdiklerini gözler önüne seriyor.
Ruslar, kahvaltıda tatlı şeyleri pek fazla tercih etmiyorlar.
Yulaf lapası, omlet, havyar ve yumurtayı kahvaltı öğününden eksik etmek istemiyorlar. Ek olarak süt, kahve, meyve suları ve siyah çay tüketirler.
Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç, deniz yosunu, soya peyniri ve balık tüketirler. Protein ağırlıklı beslenmeye özen gösteriyorlar.
Oldukça sağlıklı yaşamaya çalışan Japonlar, tabii ki içecek olarak yeşil çay tercih ediyorlar. Yeşil çay demişken, aklınıza bizim de sıklıkla kullandığımız poşet çaylar gelmesin. Antioksidan deposu olan bitkisel bir çay kullanıyorlar.
Pakistan’da kahvaltı kültürü şehirde ve kırsalda diye ikiye ayrılmış durumda.
Şehirde sabahları ekmek, tereyağı, reçel, yumurta tüketilirken kırsalda ise; lassi adı verilen ayran yapılarak hemen tüketilir ve yanında da ekmek yenir.
Hindistan’da klasik kahvaltı yemekleri arasında kavrulmuş irmiklerden ve sebzelerden yapılan upma adı verilen bir püre, buğulanmış pirinç keki, krebe benzer bir mercimek kraker ve saçta veya tavada bulunan mayasız ekmek var.
Kenya mutfağının en önemli öğünü pirinçtir.
Ayrıca her öğünde olduğu gibi kahvaltıda da tropikal meyveler tüketirler.
Süt ve şekerle kaynatılarak yapılan chai adı verilen çayları vazgeçilmezleridir.
Adeta kahvaltıya bağımlı olan İtalyanlar için kahvenin yanında yenen her şey kahvaltı olarak sayılabilir desek abartmış olmayız.
Bölgelere göre farklılık gösterse de genelde bisküvi ve pastaneden alınma tatlı, tuzlu yiyecekler yer alıyor.