Neredeyse 2 bin metre rakımda konumlanan Erzurum; Türkiye’nin en zor coğrafyalarından ve nüfus bakımından en kalabalık otuz ilinden biri.
Kuzeyinde Artvin ve Rize, kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Erzincan ve Bayburt, doğusunda Ağrı ve Kars, güneyinde Muş ve Bingöl illeri ile komşu olan Erzurum; hem Karadeniz hem de Doğu Anadolu bölgeleri için vazgeçilmez bir şehir merkezi.
Civar il ve ilçelerde yaşayan neredeyse tüm vatandaşların yolu buraya bir şekilde; iş, eğitim ya da ticaret gibi gerekçelerle mutlaka düşüyor.
Palandöken Kayak Merkezi ise; kış aylarında yerli turistlerin Erzurum ziyaretlerinde en çok gezilip görülen yer. 2011 yılında Üniversite Oyunları’na da ev sahipliği yapmasının ardından, Palandöken yabancı turistler tarafından da biliniyor. Erzurum gezilecek yerler yazımızından Erzurum’a gittiğinizde görmeniz gereken tüm tarihi ve doğal güzellikler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz!
Hem kendi bölgesi hem de ülke geneli için büyük önem arz eden bu dadaşlar şehri; şehir içi ulaşımıyla da konumunun hakkını verme potansiyeline sahip.
Erzurum şehir içi ulaşımda Kardelen Kart adı verilen akıllı kart uygulaması var. Öğrenciler, öğretmenler, polisler, askerler, gaziler ve şehit yakınları bu sistemde indirimli tarifeye sahip. 65 yaş üzeri yaşlılar ve engelliler ise gerekli evraklarla başvurarak ücretsiz olarak ulaşım hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Fiyat tarifeleri şehir içi, ilçeler ve havalimanı olmak üzere farklı belirleniyor. Toplamda 20 ilçenin yer aldığı Erzurum’da Aziziye, Palandöken ve Yakutiye merkez ilçeler sayılıyor. Şehrin diğer ilçeleri ise Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere olarak sıralanabilir.
Filosunda 80 kadar otobüs olan belediye hizmetlerinin yanı sıra; Erzurum’da dolmuş kullanmak da mümkün. M plakalı dolmuşlarda Kardelen Kart ile binilen otobüslerle aynı tarife geçerli.
Palandöken ve Konaklı gibi kayak merkezlerine de belediye tarafından tedarik edilen ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanabiliyor.
Hafif raylı sistemin henüz olmadığı Erzurum’da, tramvay için çalışmalara başlanmış durumda.
Erzurum Havalimanı ile şehir merkezi arasında yaklaşık 20 dakikalık bir kara yolu mesafesi var. Burası şehirler arası güzergahta bulunduğu için hem trafiğe hem de hava koşullarına bağlı olarak yolda aksamalar yaşanabilir. Bu nedenle zaman hesaplaması yaparken esnek olmakta her zaman fayda var.
Ayrıca; toplamda 13 kilometrelik bu yol toplu taşıma araçları ile gidildiğinde güzergah üzerindeki duraklarda da yolcu indirilip bindirilebiliyor.
Erzurum Havalimanı, ilçe olarak Yakutiye sınırlarına dahil bulunuyor.
Otobüs
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen uçak seferlerine yönelik olarak düzenlediği otobüsler ile havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
İrtibat telefonu 0 (442) 243 05 15 olan otobüslerin güzergahı; Erzurum şehir merkezi, İstasyon Meydanı, Gez Mahallesi, Hastaneler Caddesi, Belediye, Kız Meslek Lisesi, Terminal Caddesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, EBŞ Belediye Spor Tesisleri ve havalimanını kapsıyor.
Bu duraklarda yolcu indirilmesi mümkün. Dolayısıyla gideceğiniz yere en yakın durakta indikten sonra toplu taşıma ya da taksi ile yolunuza devam edebilirsiniz.
Belediye tarafından işletilen otobüslerle havalimanı transferinin ücreti kişi başı 5 TL.
Taksi
Erzurum Havalimanı’na ait taksi işletmesine 0 (442) 327 27 55 nolu telefon ile ulaşılabilir.
Taksiye binmeden önce gideceğiniz güzergah ile ilgili fiyat bilgisi talep edebilirsiniz.
Havalimanından şehir merkezi dışında kayak merkezlerine ya da çevre illere de taksiyle gitmek mümkün. Tabii bu koşullarda birden çok kişi olmanın ve taksiye binmeden önce pazarlık etmenin avantajları görülüyor. Özellikle uzun yol için taksiye binmeden önce mutlaka soru sormak gerekli.
Erzurum merkezde ulaşacağınız en yakın lokasyon için 60 TL ile 65 TL arasında bir ücreti gözden çıkarmanız yerinde olur.
Araç Kiralama
Erzurum Havalimanı’nda yer alan araç kiralama firmalarının isimleri ve irtibat bilgileri aşağıdaki gibi.
Telefon numaralardan ulaşım sağlayarak ya da web sitelerini ziyaret ederek araç kiralamada ihtiyacınız olan tüm güncel bilgileri alabilirsiniz. Tamamı için lokasyon, havalimanının iç hatlar terminali.
Seyahate çıkmadan birkaç hafta önce araç kiralama bütçenizi tam olarak belirlemek fayda sağlayacaktır. Erzurum ve çevresinde, özellikle de kış mevsiminde araç kullanacaksanız; hem karda sürüş konusunda yeterli tecrübeye sahip olduğunuzdan hem de aracınızın yeterli donanıma sahip olduğundan mutlaka emin olmalısınız.
Transfer
Erzurum, havalimanı transfer firmaları yönünden de zengin sayılabilecek bir şehir. Bu firmalar sizi havalimanında karşılayıp şehir merkezine getirebilecekleri gibi; kayak merkezlerine ya da istediğiniz yere de götürebilir.
Ayrıca kalabalık gruplar ya da Erzurum’u yakından tanımak isteyenler için günübirlik turlar da düzenleniyor.
Günübirlik turların kapsamında genellikle Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Rize Ayder Yaylası ya da Trabzon Uzungöl gibi yakın çevrede yer alan turistik lokasyonlar var. Konaklamalı turlar ise Doğu Karadeniz’den başlayarak Gürcistan’a kadar uzanıyor.
Erzurum şehir merkezinden Erzurum Havalimanı’na ulaşım için en çok tercih edilen; özel araç dışında belediyenin servis şeklinde organize ettiği otobüsler olabilir.
Bu otobüsler uçuş saatine 1,5 saat kala hareket ediyor; rötar ve benzeri durumlardan da etkilenmediğini aklınızda bulundurmalısınız.
Erzurum belediyesinin sitesi, her zaman güncel uçak saatlerini de içerdiğinden sürekli kontrol edilmeye değer.
Haftanın her günü uçuş olduğundan, yine her gün de servis bulunabiliyor. Servislerin sıklığı da 1 saat arayla gibi sayılabilir; ancak bunlar güncel uçuş programına göre sürekli değişiklik gösterecektir.
Otobüs
Belediye tarafından işletilen servis şeklindeki otobüslere şehir merkezinden binebilirsiniz. Gez Mahallesi, Kız Meslek Lisesi gibi belediye tarafından ilan edilen duraklardan kalkan otobüslerin ücreti 5 TL. Bu duraklar için de önce, bulunduğunuz lokasyona göre merkeze gelmeniz gerekiyor.
Eğer belediye otobüsü kullanacaksanız ücretler şöyle: Erzurum şehir içinde yerel halkın kullandığı Kardelen Kart; 3 TL tam ücrete sahip. Aktarmalardan da yetişkinler için 1 TL ücret alınıyor. Kardelen Kart öğretmen indirimli ücreti 2,50 TL ve öğretmen indirimli aktarma ücreti de 0,5 TL. Öğrencilerden 2 TL alınırken onlardan aktarma için herhangi bir ücret talep edilmiyor. 5 TL karşılığında bu karttan edinebilirsiniz.
Eğer ücreti nakit ödeyerek sürücü kartı ile binmek isterseniz bu kez 3,5 TL ücret alınıyor.
Bir diğer seçenek de 60 binişlik kart satın almak. Bunlardan 150 TL ücret alınırken, uzun Erzurum seyahatlerinde bu seçenek tercih edilebilir.
Taksi
7 gün 24 saat boyunca Erzurum Havalimanı ulaşımında tercih edebileceğiniz bir seçenek olan taksi, özellikle 4 kişi seyahat ediyorsanız ekonomik bir hale geliyor.
Şehir merkezi ile havalimanı arasındaki yolculuğun bedeli taksi ile yaklaşık 60-70 TL bandında öngörülebilir.
Araç Kiralama
Erzurum Havalimanı’na ait iç hatlar terminalinde toplamda 7 firmaya ait araç kiralama alanları var. Bunların içinde Avis ve Sixt gibi firmaların yanı sıra, yerel Erzurum firmalarını da bulabilirsiniz.
Günlüğü 160 TL civarında olan araç kiralama ücretleri, daha uzun süreli rezervasyonlarda daha uygun fiyata gelebiliyor.
Ayrıca kalabalık gruplar için 8 kişiye kadar alabilen minibüs tipi araçlar kiralamak da mümkün.
Transfer
Erzurum’da eğer kişiye özel bir transfer deneyimi yaşamak isterseniz, Mercedes tipi lüks araçlardan kalabalık gruplara yönelik otobüslere kadar geniş bir yelpaze sizi bekliyor.
Burası özellikle kayak tutkunu varlıklı kesim tarafından da tercih edildiğinden, transfer hizmeti gelişmiş durumda. Ne de olsa, son derece ağır olan kayak takımları ile seyahat ederken de otobüs kullanmak pek tercih edilen bir durum sayılmaz.
Transfer şirketleri ile gezinizden önce irtibat kurarak; şehir merkezi ile havalimanı arasındaki ulaşımınızı garanti altına alabilirsiniz.
Yol üzerine doğal güzelliklerden de gezilip görülecek bir tutam yer eklemek tamamen size kalmış. Çıldır Gölü ve Ani Harabeleri listenizde yer almayı hak ediyor.
ERZ kısaltmasıyla bilinen Erzurum Havalimanı; hem iç hem de dış hat trafiklerine sahip 13.107 metrekare genişlikte bir ulaşım merkezi.
1966 yılında hizmete giren havalimanı, sadece Erzurum için değil tüm Doğu Anadolu Bölgesi için de önem taşıyor.
Askeri ve sivil havalimanı statülerine sahip olan yer, şehir merkezine 13 kilometre mesafede.
530 araçlık otoparkın yanı sıra farklı bankalara ait ATM cihazları, kafe restoran ve dinlenme merkezleri de havalimanında hizmet veriyor.
Burada yer hizmetleri Çelebi Hava Servisi A.Ş. Tarafından karşılanıyor.
Pegasus, Anadolu Jet, Türk Hava Yolları ve Sun Express gibi birçok hava yolu şirketinin Erzurum Havalimanı yönüne uçuşları mevcut.
İstanbul Sabiha Gökçen, İstanbul Yeni Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı; uçakların kalkış ve varış yaptığı başlıca ulaşım merkezleri olarak sayılabilir. Dolayısıyla Erzurum’a ulaşmak için mutlaka İstanbul aktarması yapmak şart değil.
Adres: Çiftlik Mahallesi, Erzurum Havaalanı Yolu, 25050 Yakutiye, Erzurum
Telefon: 0 (442) 327 28 35