Pek çok vejetaryen için Güneydoğu Anadolu pek tercih edilen bir gastronomi rotası değil. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olmak demek güne etle kebapla başlamak demek.
Ancak gittiğinizde göreceksiniz ki bölgede hatrı sayılır çeşitlilikte sebze ve bakliyat yemekleri de var. Üstelik hepsi de damak çatlatan türden.
Siz de Güneydoğu Anadolu mutfağının vejetaryen yemeklerini keşfetmek isterseniz rotanızı bölgenin en merak ettiğiniz şehrine çevirin derim. Emin olun asla pişman olmazsınız.
İşte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin uğruna seyahat edebileceğiniz vejetaryen yemekleri:
İçindekiler
Gaziantep mutfağının öne çıkan çorbalarından biri olan alacanın başrolünde dövme ve mercimek var.
Oldukça doyurucu olan alaca çorba hem lezzetli hem de çok sağlıklı. Üzerine yağda kızdırılmış tarhun ve kırmızı pul biber gezdirilerek servis edilen alaca çorba etli yemeklerin öne çıktığı Gaziantep mutfağının en lezzetli vejetaryen alternatiflerinden biri.
Siirt mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan pırtıke çorbası, sadece vejetaryen beslenenlerin değil herkesin favorisi.
Ispanağa en çok yakıştırdığım baharatlardan biri olan sumağın başrolde olduğu salçalı, pirinçli, ıspanaklı bu nefis çorbadan tatmadan Siirt’ten ayrılmayın derim.
Özellikle kış aylarında Diyarbakır sofralarından eksik olmayan serbizer, mercimekli bulgurlu nefis bir çorba.
Soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak bir kase çorbasız yapamayanlardansanız serbizer çorbasına mutlaka bir şans verin derim.
Yalnız belirtmekte fayda var. Her ne kadar vejetaryen önerisi olarak vermiş olsak da serbizer bazı yerlerde et suyu ile pişiliyor. Sipariş vermeden önce sormakta fayda var.
Genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulan Gaziantep’in meşhur zeytin piyazı vejetaryen beslenenler için de muhteşem bir meze alternatifi.
Ceviz, kırmızı kapya biberi ve tazecik nar ekşisi işe buluşan kırma yeşil zeytin ile yapılan piyazın bir porsiyonu ile asla yetinemeyebilirsiniz. Hele bir de yanında sıcacık tırnak pide varsa sizden mutlusu olamaz.
Yabani semizotu olarak da bilinen pirpirim ile Adıyaman mutfaklarında muhteşem bir salata yapılıyor.
Siz de yemekte ne olursa olsun sofrada her daim güzel bir salata olsun isteyenlerdenseniz Adıyaman’ın pirpirim salatası nefis bir vejetaryen alternatif. Mutlaka denemelisiniz.
Diyarbakır mutfağının yapımı kolay lezzeti olay mezeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor bence bostana.
İncecik kıyılan domatesler, bol maydonoz, taze soğan, kuru soğan ve sivri biber ile buluşuyor. Ardından özel baharatlar ve nar ekşisi ile tatlandırılıyor.
Diyarbakır’a giderseniz suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız bostana salatasına sofranızda mutlaka yer açın derim.
Patlıcanlı mezelerin en lezzetlileri arasında ilk sıralarda geliyor benim için babagannuş.
Güneydoğu Anadolu’da hemen hemen her ilde yapılan babagannuş, kömür ateşinde közlenen patlıcan, domates ve biberle yapılıyor. En doğalından nar ekşisi, zeytinyağı ve sarımsak ile de son dokunuş yapılıyor.
Siz de suyunu kaşık kaşık içmek isteyeceğiniz bir meze ile kendinize mini bir ziyafet çekmek isterseniz babagannuştan şaşmayın derim.
Sadece Güneydoğu Anadolu’da değil hemen hemen her bölge mutfağında sıkça kendine yer buluyor farklı sebzelerle yapılan boraniler.
En sık hazırlanan borani ıspanaklı olan olsa da Şanlıurfa’nın pazı ile yapılan boranisi bir başka güzel.
Şanlıurfa’ya gidersen tazecik yoğurtla yapılan üzeri kırmızı pul biberli boranisini asla es geçmemelisiniz.
Adıyaman mutfağının en özel mezelerinden biri olan dövme, vejetaryenlerin de kentteki favorilerinden olmaya aday.
Fırında közlenen patlıcan, domates ve biber kabukları soyulduktan sonra püre haline getiriliyor. Ardından sarımsak ilave edilip hafif kızarıncaya kadar pişiriliyor.
Dövmeçin her hali güzel ama sıcacık pidenin üzerine sürünce bir başka güzel oluyor. Mutlaka deneyin derim.
Çılbırı andıran mıkla, Kilis mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Sahanda zeytinyağında pişirilen göz yumurta sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis ediliyor.
Mıkla sipariş verirseniz üzerine biraz kekik biraz da kırmızı pul biber serpip soğutmadan ekmeğinizi bandırın derim. Yok böyle bir lezzet.
Vejetaryen olun ya da olmayın arası bol peynirli, ürtmekli yani taze soğanlı sıcacık bir börek yanında da taze demlenmiş bir bardak çay ile güne başlamaktan daha keyifli ne olabilir ki?
Kahramanmaraş’a giderseniz bu muhteşem lezzeti asla es geçmemelisiniz. Kahvaltıda yemek istemezseniz de ürtmekli çökelek böreği yanında ayranla nefis bir ara öğün oluyor. Benden söylemesi.
Gaziantepliler için kahvaltıların en sevilen lezzetlerinden biri olan nohut dürüm bence günün her anına yakışan efsane bir atıştırmalık.
Haşlanan nohutlar yeşillik ve özel baharatlarla harmanlanıyor. Ardından incecik lavaş ekmeğine sarılıp afiyetle yeniyor.
Vejetaryen yemeği dediğimize bakmayın. Bence nohut dürüm yolu Gaziantep’ten geçen herkesin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında ilk sıralarda geliyor.
Mardin mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan Davut Çelebi Köftesi, vejetaryen beslenenler için de nefis bir seçenek.
Bulgur, yarma ve irmikle yapılan Davut Çelebi Köftesi, üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos gezdirilerek servis ediliyor. Bol tahıllı bu nefis köfte lezzetli olduğu kadar da doyurucu. Denk gelirseniz mutlaka bir şans verin.
Lolaz ya da daha bilindik adı ile kuru börülce ile yapılan nefis bir pilava kim hayır diyebilir ki?
Hele bir de yanında ayran ve turşu varsa değmesinler keyfinize. Vejetaryen olmasanız bile etli yemeklere, kebaplara kısa bir mola verip lolazlı aşın tadına mutlaka bakın derim.
Tercihe göre etli olarak hazırlansa da Diyarbakır’ın meşhur meftunesi aslında kurutulmuş sebze ile hazırlanıyor.
Zengin aroması ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakan meftune Diyarbakır mutfağının en sevilen vejetaryen yemeklerinden biri.