2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’da Oynanacak!

0
9810

UEFA Şampiyonlar Ligi, dünya üzerinde bulunan tüm spor dallarındaki en saygın turnuvalardan biridir. 1955’ten bu yana her yıl oynanan, dünyanın önde gelen kulüplerinin katıldığı futbol turnuvası hakkında bilmeniz gereken birçok detay bulunuyor. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin ne olduğu bu sorulardan bir tanesidir. UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa’nın en iyi futbol kulübü olma hakkı için beş turda yarışan 32 takımdan oluşan bir futbol turnuvasıdır. İlk UEFA Şampiyonlar Ligi turnuvası 1955-56 sezonunda düzenlendi ve o zamandan beri her yıl düzenlenmektedir. 

Avrupa Kupası olarak bilinen ilk turnuvada sadece 16 takım bulunuyordu ve  dört eleme turunda yani ilk tur, çeyrek final, yarı final ve final mücadelesi yapıldı. Real Madrid, Reims’i 4-3 mağlup ederek ilk turnuvada şampiyonluğu kazandı. 1960 yılında, turnuva 32 takıma genişletildi ve formatın geri kalanı aynı kaldı. 

1992’de UEFA Avrupa Futbol Federasyonları Birliği turnuvanın adını Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’ndan UEFA Şampiyonlar Ligi olarak değiştirmiş ve ilk turu bir grup aşamasıyla oynatmıştır.

32 takım dörderli sekiz gruba ayrılmıştır. Her takım kendi grubundaki diğer üç takımla çift turlu bir formatta oynadı ve her grubun galibi ve ikincisi 16. tura kadar yükselmiştir. Takımlar burada olağan eleme aşaması sürecine devam etmiştir.

Artık bir gelenek haline gelen ve her yıl düzenlenen şampiyonlar ligi turnuvası her sene katılımcı ülkelerin farklı ülkelerinde düzenlenmeye başlandı. 

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi ve İstanbul

2022-2023 yılının UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’da oynanacak. İlk olarak Şampiyonlar Ligi Finali’nin Almanya’da Allianz Stadyumu’nda yapılacağı biliniyordu. Federasyon karar değiştirerek final turunu İstanbul’da Atatürk Stadyumu’nda düzenleyeceğini bildirmiştir.

 Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı açıklamaya göre finalin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında yapılması ayrıca bir önem taşıyor. Açıklanan plana göre  Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’de oynanması yönündeydi. Ancak  2019 yılında Coronavirüs salgını patlak verdiğinden dolayı bu karar rafa kaldırılmıştı. 

2022-2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, UEFA tarafından düzenlenecek futbol turnuvasının 68. sezonu ve Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nın UEFA Şampiyonlar Ligi olarak değiştirilmesinden bu yana 31. sezonu olan 2022-23 UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final maçı olacaktır.

Finalin başlangıçta İngiltere’nin Londra kentindeki Wembley Stadyumu’nda oynanması planlanıyordu. Ancak, Avrupa’daki COVID-19 salgını nedeniyle 2020 finalinin ertelenmesi ve yerinin değiştirilmesi nedeniyle, sonraki finaller için planlanan ev sahipleri bir yıl geriye kaydırıldı ve 2023 finali ilk başta Münih’teki Allianz Arena’ya verildi.

İstanbul’da oynanması planlanan 2021 finalinin de Türkiye’deki COVID-19 salgını nedeniyle yerinin değiştirilmesi gerekince, 2023 finali İstanbul’a verildi. Münih şimdi 2025 finaline ev sahipliği yapacak. 

Kazananlar, 2023 UEFA Süper Kupası’nda 2022-23 UEFA Avrupa Ligi’nin kazananlarına karşı oynama hakkı kazanacak. Bu, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan ikinci UEFA Şampiyonlar Ligi finali olacak. Çünkü ev sahipliğini ilk olarak 2005 yılında yapmıştı. Liverpool ve AC Milan arasında oynanan maçta 3-0’dan önce beraberliğe ardından zafere dönüşmesi ile “İstanbul Mucizesi” olarak bilinen hadise yaşanmıştı.

UEFA Ligi Finali İstanbul’da 10 Haziran 2023 tarihinde oynanacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Biletleri Nereden Alınır?

Şampiyonlar Ligi’ndeki her takımın maçına katılabilmek ve bilet alabilmek için farklı yollar bulunuyor. Bu maçlardan birine Şampiyonlar Ligi biletinizi garanti altına almak için güvenilir ve tavsiye edilen bir web sitesinden satın almanız gerekmektedir. 

Biletlerin nereden satın alınacağına dair en iyi seçimin ne olduğu tartışmalı olsa da en güvenilir bilet satış noktası UEFA’nın resmi web sitesi olacaktır. Bu turnuvanın galibi normalde dünyanın en iyi kulübü olarak kabul edilmektedir. Şampiyonlar Ligi biletleri de bununla doğru orantılı olarak oldukça yüksek talep görmektedir.

Biletlerin ne zaman satışa sunulacağını öğrenmek için UEFA resmi web sitesinde yer alan adresleri ziyaret edebilir ve güncel haberleri takip edebilirsiniz. 

Karaborsada ya da el altından satılan biletler genellikle final maçları için bilet kalmadığında piyasada dolanmaktadır. Ancak bunun ne kadar güvenilir olduğu tartışma konusudur. Üstelik bilet kalmadığından dolayı bu bileti satanlar olduğundan bir hayli yüksek bir fiyat isteyeceklerdir. 

Eğer final maçı biletlerine ciddi miktarda paralar harcamak istemiyorsanız, güncel bilet satışlarını takip etmelisiniz. Özel kanallarda da yayınlanacak olan maçlar sayesinde stada gitmeden de maçı izleme imkânına sahip olabilirsiniz. Ancak maçın heyecanını ve atmosferini hissetmek isteyenler Atatürk Stadyumu’na giderek bu heyecana ortak olabilirler.

UEFA Oy Pusulası

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Oylaması Nisan ve Mayıs 2023’te açılacaktır. Resmi adı Avrupa Kupası olan UEFA Şampiyonlar Ligi, futbolun en büyük kulüp turnuvası olarak biliniyor. Avrupa’nın en iyi futbol kulüpleri, 9 ay boyunca Avrupa futbolunun en iyi kulübünün kim olduğunu görmek için bu turnuvada yarışıyor. Nihayetinde ise kazananlar, 2023 UEFA Süper Kupası’nda 2023 UEFA Avrupa Ligi Finali’nin kazananlarıyla karşılaşacak.

2022-2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’da düzenlenmesinin yanı sıra UEFA kuraları da İstanbul’da çekildi. Kuralar, İstanbul’un en önemli toplantı noktalarından birinde Haliç Kongre Merkezi’nde UEFA’nın Genel Sekreter Yardımcısı Marchetti ve TFF Yönetim Kurulu Asil Üyesi Hamit Altıntop ve futbolcu Yaya Toure tarafından çekildi. 28 takım 7 farklı gruba ayrıldı. UEFA’nın kurallarına göre gruplarda birinci ve ikinci olan takımlar diğer maçlara katılım sağlayabilecek. 

Bu kıran kırana yapılan mücadele sonunda ise kazanan takım UEFA Kupası’nın sahibi olacak. Bir takım mücadelesi ve taraftar ruhunun birleştiği bu etkinlikte takımlar oldukça iddialı kadrolardan oluşuyor. Yenilgiyi ve zaferi kabul etmiş takımlar kendi kaderini belirlerken taraftarlar ise tuttuğu takıma destek olmak için var gücü ile çalışıyor. 

Önceki İçerikSelanik-İzmir Feribotu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Sonraki İçerikTürkiye Kart Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız