Kategoriler Lezzet Durakları

En Sevilen Bahar Lezzetleri

Baharın gelişi ile birlikte toprak uyanmaya, doğa canlanmaya, günler uzamaya, güneş kendini daha çok göstermeye başlıyor. Hal böyle olunca da tezgahlar daha da renkleniyor. Bütün kış hasretini çektiğimiz sebze ve meyveleri bol bol tüketebilmek için adeta zamanla yarışıyor, kışın da mahrum kalmamak için dondurucuya atmak üzere hazırlıklar yapıyoruz.

Biz de bahar ayının en özel lezzetlerini baharın enerjisi ile sofralarına renk katmak isteyenler için derledik. Afiyetle okumanız için de birkaç küçük lezzet tüyosu verdik. 

İşte bahar ayının enerjisini ve rengini sofralarınıza taşıyacak sebze ve meyveler:

1 – Ege Otları

Başta Alaçatı olmak üzere Ege’nin pek çok yerinde ot festivalleri düzenliyor. Ebegümeci, hardal otu, cibes, şevket-i bostan ve daha niceleri önce festival tezgahlarını, ardından pazar tezgahlarını şenlendiriyor. Ege’nin bu birbirinden lezzetli otları ile tazecik zeytinyağlılar, çıtır çıtır börekler yapabilirsiniz. Ben o kadar uğraşamam derseniz tavada zeytinyağı ile kavurup üzerine bir yumurta kırdınız mı da tadına doyum olmuyor. Aklınızda bulunsun. 

2 – Bakla

Seveni kadar sevmeyeninin de çok olduğu sebzeler arasında ilk sıralarda geliyor bence bakla. İster tazesinden mis gibi bir zeytinyağlı yapıp yanında sarımsaklı yoğurtla yiyin. İsterseniz de iç bakla ile muhteşem lezzetler hazırlayın. Bol soğanlı zeytinyağlısı, makarnalı salatası benim favori iç baklalı lezzetlerimden. Siz de benim gibi iç baklayı dört gözle bekleyenlerdenseniz şoklayıp dondurucuya atabilirsiniz. Böylelikle kış boyunca da bu lezzetten mahrum kalmamış olursunuz. 

3 – Enginar

En şık davet sofralarının aranan lezzetlerinden biri olan enginar son yıllarda mutfaklarda kendine daha çok yer bulmaya başladı. İç baklalı soğanlı ya da garnitürlü zeytinyağlısını bir kenara bırakacak olursak enginar ile yapabileceğiniz pek çok tarif var. Çiğden ince ince dilimleyerek limon soslu nefis bir salata hazırlayabilir, parmak ısırtan bir pilav pişirebilirsiniz. Ya da kendiniz pişirmekle uğraşmayıp çıtayı biraz daha yükselterek enginar festivali zamanı urla’ya gidip tatlısı da dahil olmak üzere enginarın her halini tadabilirsiniz. 

4 – Bezelye

Benim için baharın ilk habercilerinden, kış hazırlıklarının olmasa olmaz sebzelerinden biri bezelye. Çorbası, zeytinyağlısı, etli yemeği, pilavı ya da salatası. Ayıklaması biraz zahmetli olsa da bence bezelyenin her hali güzel. Sizin favori bezelyeli lezzetiniz hangisi?

5 – Semizotu

Hafif mayhoş tadı ile damaklarda lezzet fırtınası estiren semizotu benim için bahar sofralarının olmazsa olmazlarından. İster klasik yoğurtlu salatasını yapın ister buğday ve şeftali ile fresh bir bahar salatası isterseniz de klasik yemeğini yapın. Semizotunun her hali ayrı güzel. Minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam bence sumak semizotuna çok yakışıyor. Mutlaka deneyin derim. 

6 – Kuşkonmaz

Son yıllarda tezgahlarda daha sık görmeye başladığımız kuşkonmaz baharın hem en havalı hem de en pahalı sebzelerinden olsa gerek. O yüzden sizi hem daha uygun fiyatlı hem de muhteşem lezzetli bir önerim var. Eğer Ege’de iseniz kuşkonmazın yabanisi tilkişene denk gelirseniz asla es geçmeyin derim. Özellikle lor ya da çökelek peynirli kavurması efsane oluyor. Benden söylemesi. 

7 – Barbunya

Related Post

Klasik usul pilakisini bir kenara bırakacak olursak barbunya ile tadına doyulmaz pek çok tarif hazırlayabilirsiniz. Çorba, yoğurtlu salata ya da özellikle çocukların favorisi, görünüşü itibariyle falafeli andıran köftesi onlardan sadece birkaçı. Özellikle köftesi yanında limonlu hafif acılı bir sosla efsane oluyor. Mutlaka deneyin derim. 

8 – Deniz Börülcesi

Bahar aylarında özellikle meze sofralarının en arananı, sofralara renk katan nefis bir lezzet bence deniz börülcesi. Ayıklaması biraz zahmetli olsa da sadece zeytinyağı, limon ve sarımsak ile damak çatlatan bir lezzet vaat eden deniz börülcesiz bir bahar düşünemiyorum. Siz ne dersiniz?

9 – Taze Sarımsak

Kendine has rayihası ile girdiği yemeğe bambaşka bir tat katıyor taze sarımsak. Gaziantep mutfaklarında ise taze sarımsakla öyle güzel bir çorba pişiriliyor ki insanın yedikçe yiyesi geliyor.  Gaziantep’e giderseniz taze sarımsak aşı da denilen şiveydizden içmeden dönmeyin derim. Yok böyle bir lezzet. 

10 – Çağla

İlkbaharın müjdecilerinden biri de şüphesiz badem ağacının meyvesi çağla. Erik misali tuza bandırıp yediğinizde kendinizi durdurmakta zorlanacağınız bir lezzete dönüşüyor olsa da sadece tuzlayarak yenmiyor elbette çağla. Yıl boyunca sadece yirmi gün tezgahlarda yer alan çağla ile nefis bir zeytinyağlı da pişirebilirsiniz. Özellikle ekşi, hafif mayhoş lezzetleri seviyorsanız mutlaka deneyin derim. 

11 – Çilek

Hep yeşillerden sebzelerden gittik biraz da meyvelere değinelim ne dersiniz? Eminim pek çoğumuz için mis kokulu çilekler en özlenen bahar meyveleri arasında ilk sıralarda yer alıyordur. Envaı çeşit tatlı yapabileceğiniz çileği bir de salatalarınıza eklemeyi deneyin derim. Özellikle ıspanaklı salatalar ile mükemmel oluyor. Benden söylemesi.

12 – Yeşil Erik

Her ne kadar bu yıl tezgahlara oldukça pahalı bir giriş yapmış olsa da kütür kütür bol tuzlu yeşil eriksiz bir bahar bence olmaz. Benim için eriğin meyve hali en güzeli ama yöresel mutfaklarda erik ile yapılan farklı lezzetlere de rastlamak mümkün. Mesela Karadeniz mutfaklarında erik ile turşu kurulurken, Gaziantep mutfaklarında kebap yapılıyor. 

13 – Kiraz

Özellikle mayıs ayında en lezzetli kirazlar tezgahlarda yerini almaya başlıyor. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı olan kirazı bahar ayları boyunca sofralarınızdan eksik etmeyin derim. Bahar aylarında Karadeniz’e giderseniz de kiraz tuzlusu kavurması başta olmak üzere farklı kirazlı yöresel lezzetleri tatmanızı öneririm. 

14 – Yenidünya

Yenidünya ya da nam-ı diğer malta eriği seveninin dört gözle beklediği bahar meyvelerinden biri. Ancak Antepliler için çok daha özel bir lezzet yenidünya. Yılda sadece on beş gün yapılan yenidünya kebabı öyle lezzetli ki bence sırf onu yemek için bile Antep’e gidilir. Siz de hafif mayhoş lezzetleri seviyorsanız tam tatlanmadan toplanan yenidünyalar ile yapılan enfes kebaptan mutlaka tadın derim. 

Paylaş
Etiketler Lezzet Durakları
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com