Kategoriler MarmaraYurt İçi

Marmara’nın Zeytin Kokulu Beldesi Erdek Nerede?

Balıkesir’in Marmara kıyılarına bakan Erdek Körfezi, Paşalimanı Adası manzarası ve eşsiz doğasıyla ünlü.

Buna Bursa, İstanbul ve Çanakkale gibi büyük şehirlere yakınlığı ve ulaşım kolaylığı da eklenince Erdek, yaz tatillerinin vazgeçilmezi oluyor. Erdek, birbirinden güzel plajları, temiz havası ve sakin atmosferiyle yıllardır yazlıkçıların da gözdesi.

Yeşil, Mavi ve Huzurun Buluşma Noktası Erdek Nerede? Erdek’e Nasıl Gidilir?

Erdek Nerede?

Balıkesir’in Marmara Denizi’ne açılan kapısı Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan Erdek, Paşalimanı Adası ile birlikte Erdek ilçesini oluşturuyor.

Erdek, Balıkesir’in kuzey kıyısında, Avşa Adası ve Marmara Adası’nın güneyinde konumlanıyor.

Balıkesir şehir merkezine ortalama 115 km mesafede yer alan Erdek’e deniz yoluyla, hava yoluyla veya kara yoluyla ulaşım sağlanabiliyor.

Erdek’in Tarihçesi ve Önemi 

Balıkesir’den Avşa Adası’na, Marmara Adası’na ve daha birçok noktaya uzanan ulaşım ağının merkezi Erdek denebilir.

Zeytin üretimi, sabunculuk ve zeytinyağı üretimi ile ünlü bu sakin belde, yaz aylarında tatilcilerin ve civarda yazlık evi olan yazlıkçıların akınına uğruyor.

İstanbul’a yakın tatil yerleri arasında uzun yıllardır önemli bir konuma sahip olan Erdek, tarihi dönemde de etkin bir yerleşim yeriydi.

Antik çağlarda Artake adıyla anılan Erdek’ten tarihi kaynaklarda ilk kez Heredot bahsediyor. Erdek, M.Ö 7. yüzyılın başında Miletosluların kurduğu bir koloni olan Arteke, MÖ 3. yüzyılda bütün Kapıdağ Yarımadası halinde Kyzikos’un yönetimine girdi.

Öncdeleri önemli bir liman kenti olan ve Helenistik çağ sonrası önemini yitiren Artake, Bizans döneminde bir ticaret şehrinden çok üretim ve tarım beldesine dönüştü.

Herodot’un tarihinde bölge halkının geçimini üzüm, zeytin ve zeytinyağı üretiminden sağladığından söz ediliyor.

Erdek’te Türk egemenliği ise Osmanlı Devleti’nin kuruluşu döneminde, 1339 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilmesiyle başladı.

Erdek’i toplam iki kez ziyaret eden Evliya Çelebi ise Seyahatnamesi’nde Erdek’in evlerinden, han ve hamamlarından söz eder. Üzüm bağlarından ve misket üzümünden üretilen içeceklerden genişçe bahseden Evliya Çelebi, en çok Zeytinli Ada’dan etkilenir. Burada denizin içinden çıkan sıcak kaynak suyundan çokça bahseden Evliya Çelebi, nüfusun durumu gibi birçok konuda detaylı bilgiler verir.

1891 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Erdek’te yaşayan nüfusun büyük çoğunluğu Rumlardan oluşuyordu. 1924 Mübadelesi sonrası bölgeden göç eden Rum nüfusun yerini Selanik, Kavala, Girit bölgelerinden gelenler ile Boşnak göçmenler aldı.

Erdek’in günümüzdeki popüler yazlık beldesi imajına kavuşması ise 1980 sonrası döneme dayanıyor.

Erdek’te Gezilecek Yerler

Ocaklar

Erdek’te denize girilecek en güzel plajların yer aldığı Ocaklar, Erdek’e çok yakın mesafede yer alıyor.

Mavi Bayraklı plajları ve sığ deniziyle çocuklu aileler için biçilmiş kaftan olan Ocaklar, tatilcilerden yoğun ilgi görüyor.

Paşalimanı Adası

Marmara Denizi’ndeki en büyük adalardan biri olan Paşalimanı Adası’nda hala yerleşim bulunan 5 köy bulunuyor.

Erdek’ten feribotla veya balıkçı tekneleriyle ulaşılan ada, üzüm bağları ile ünlü.

Sakin ve huzurlu köylerinin yanı sıra lezzetli balıkları ve deniz ürünleriyle ünlü.

Kyzikos Antik Kenti

Erdek merkeze arabayla yaklaşık 10 dakika mesafede bulunan Kyzikos Antik Kenti, Erdek’in liman kenti olarak tarihinin en ışıltılı günlerinden kalma kalıntılara ev sahipliği yapıyor.

Tarih ve arkeolojiye ilgi duyuyorsanız, Erdek’te gezilecek yerler listenize Kyzikos Antik Kenti’ni mutlaka ekleyin.

Erdek Açık Hava Müzesi

Erdek’te Helenistik dönemden ve Bizans zamanından kalma birçok mermer heykel ve yapı, civardaki ev, yol yapımı gibi inşaat işlerinde kullanılmak için yerlerinden sökülmüş ve harap edilmiş.

Ancak, Erdek muhtarı Reşit Mahzar Ertüzün’ün çabalarıyla kurtarılan eserler, 1948’de kurulan Erdek Açık Hava Müzesi’nde ücretsiz olarak sergileniyor.

Seyitgazi Tepesi

Erdek’in en yüksek noktalarından biri olan Seyitgazi Tepesi, bir manzara terası olarak muhteşem deniz ve doğa manzaralarına hakim.

Tepede yer alan tarihi mezarlıkta yatanlar hakkında ise birçok rivayet bulunuyor.

Related Post

Erdek’e Ulaşım- Erdek’e Nasıl Gidilir?

Otobüs ile Erdek’e Ulaşım

Balıkesir’e bağlı olan Erdek; Çanakkale, Bursa, İstanbul ve Tekirdağ’a yakın konumu nedeniyle Marmara Bölgesi’nin en sık tercih edilen yazlık bölgelerinden biri.

Erdek’e ulaşım için en sık tercih edilen ulaşım biçimlerinden biri de otobüs yolculuğu. Siz de size uygun tarihlerde kolayca Erdek otobüs bileti almak için obilet.com’un web sitesini ve mobil uygulamasını inceleyebilirsiniz.

Erdek’e İstanbul Avrupa Yakası’ndan Esenler ve Alibeyköy otogarlarından kalkan otobüslerle Erdek’e ortalama 5 saatte ulaşabilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan ise Harem ve Dudullu otogarlarını kullanabilirsiniz.

İstanbul’dan Erdek’e doğrudan Metro Turizm otobüs seferleri düzenleniyor. Bursa’dan otobüsle Erdek ise 2 saat sürüyor. Metro Turizm ve Baltur seferleri ile doğrudan Erdek’e gidebilirsiniz.

Diğer şehirlerden ise; Pamukkale, VIP Uludağ, Nilüfer ve Metro Turizm seferleri ile Erdek’e doğrudan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bulunduğunuz şehirden direkt Erdek otobüsü yoksa; Bandırma otobüs bileti alarak buradan Erdek’e otobüs, minibüs, taksi veya dolmuş seçenekleriyle varabilirsiniz.

Uçak ile Erdek’e Ulaşım

Türkiye’nin farklı şehirlerinden Erdek’e kısa sürede konforlu bir yolculukla ulaşmak isteyenler için Erdek’e en yakın havalimanı, Balıkesir Edremit Havalimanı.

Balıkesir (EDO) Edremit Koca Seyit Havalimanı uçuşları ile Balıkesir’e ulaştıktan sonra Bandırma’ya havalimanı servisleri veya taksiler ile ulaşabilirsiniz.

Edremit Koca Seyit Havalimanı ile Bandırma arası ise yaklaşık 160 km.

Ortalama 2 saat süren bu yolculuğun ardından Erdek’e toplu taşıma veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Feribot ile Erdek’e Nasıl Gidilir?

Tekirdağ’dan kalkan feribotlar ve arabalı vapurlarla Erdek’e deniz yoluyla ulaşım sağlanıyor.

Haftanın her günü Tekirdağ’dan Erdek’e feribot seferi mevcut. Bunun yanı sıra Erdek’e oldukça yakın olan Bandırma’ya giden feribotları da tercih edebilirsiniz.

İstanbul-Bandırma feribotları ise Yenikapı iskelesinden kalkıyor. İDO’nun Yenikapı-Bandırma seferleri ile 2 saat 30 dakika kadar sürüyor. Bandırma İDO İskelesi ise ulaşım bakımından çok avantajlı bir konumda yer alıyor.

İskele, Bandırma Garı’na birkaç dakika yürüme mesafesinde konumlanıyor.

Bandırma – Erdek arası mesafe ise yaklaşık 20 km. Bandırma’dan Erdek’e dolmuşlarla veya taksiyle 15 dakikada gidebilirsiniz.

Özel Araç ile Erdek’e Ulaşım

Marmara Denizi kıyısında huzuru arayanların adresi olan Erdek, büyük şehirlere yakınlığı nedeniyle hem yazlık ev arayanları hem de bayram tatili, hafta sonu tatili gibi kısa tatilleri değerlendirmek isteyenler için harika bir seçenek sunuyor.

Erdek ile civardaki şehirlerin arasındaki ortalama mesafeler ve varış süreleri ise şöyle:

  • İstanbul – Erdek arası yaklaşık 270 km ve ortalama 4 saat kadar sürüyor.
  • Bursa – Erdek arası yaklaşık 130 km ve ortalama 1 saat 45 dakika kadar sürüyor.
  • Çanakkale- Erdek arası yaklaşık 170 km ve ortalama 2 saat 20 dakika kadar sürüyor.

İstanbul Anadolu Yakası’ndan Erdek’e özel araçla gitmek için Gebze-Kocaeli tabelalarını takip ederek Gebze-Orhangazi-Çanakkale Otoyolu’nu kullanmanız gerekiyor. Osmangazi Köprüsü’nden sonra Osmangazi/Yalova/Bursa/Çanakkale çıkışından çıkarak Çanakkale Yolu’nu takip edin.

Balıkesir Edremit Yolu/D230 ve İzmir Çanakkale Yolu/D550/E87 rotasını izleyerek; Gebze, Yalova, Gemlik, Mudanya, Bandırma tabelalarını takip ederek Bandırma’ya ulaşabilirsiniz. Bandırma’dan Erdek’e 20 dakika içinde ulaşabilirsiniz.

Çanakkale yönünden Erdek’e özel araçla gitmek için Demircioğlu Caddesi üzerinden D200/D550/E87 kara yollarına doğru ilerleyin.

Setboyu Caddesi’ne ulaştıktan sonra Bursa Caddesi üzerinden Edincik Yolu hedefine gitmek için E90 yönünde ilerleyin.

Bursa Çanakkale Yolu’nu takip ederek Bandırma’ya ulaşabilirsiniz. Buradan Erdek’e 20 dakikalık bir sürüşle varabilirsiniz.

Toplu Taşıma ile Erdek’e Ulaşım

Bandırma’ya şehirler arası otobüsler, uçak veya feribotla ulaştıktan sonra Erdek’e yaklaşık 20 km’lik bir yolunuz kalıyor.

Bandırma Erdek Yolu üzerinden Erdek’e 20 dakika, Ocaklar’a 30 dakika, Narlı’ya 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Bandırma’dan Erdek’e toplu taşımayla gitmek için Balıkesir Belediyesi’ne ait otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Gestaş Avşa Adası seferleri ile Erdek’ten feribota binerek Ekinlik Adası, Avşa Adası, Marmara Adası’na ulaşabilirsiniz.


Balıkesir seyahat yazılarımız için:

Paylaş
Nehir Yıldırım