İstanbulkart Nedir? Nasıl Kullanılır ve Fiyatları Nelerdir?

0
42760

Bir şehre ilk defa gittiğinizde ya da taşındığınızda ulaşım ağını çözmek en zor şeylerden birisi oluyor. Bu şehir taşı toprağı altın İstanbul ise durum biraz daha zorlaşabiliyor.

Tam olarak bu noktada toplu taşıma araçlarında rahatça seyahat edebilmenizi sağlayan ulaşım kartları hayat kurtarıcı bir rol üstleniyor. 

Ülkemizde neredeyse her şehrin kendine ait bir ulaşım kartı var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Belbim tarafından geliştirilmiş olan İstanbulkart da akıllı bir şehir kartı.

Bizler de bu yazımızda sizlere İstanbulkart hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Umuyoruz ki bu sayede farklı çeşitleri bulunan İstanbulkart’tan sizin için en uygun seçeneği bularak kolayca seyahat edebilirsiniz.

İstanbulkart ile İlgili Bilinmesi Gerekenler:

İstanbulkart’ın Türleri Nelerdir?

Beş farklı çeşitte İstanbulkart bulunuyor. Bunlardan ilki olan Anonim Kart herkes tarafından satın alınıp yükleme yapılabilen bir kart. Fakat Anonim Kart ile aylık abonelik sistemini kullanamıyorsunuz.

Diğer bir kart tipi olan İndirimli Kart ise sadece öğrencilerin ve 60 yaş üzerindeki vatandaşların alabileceği bir kart.

Ücretsiz Kart seçeneği 65 yaş ve üzeri, engelli, PTT, TÜİK, şehit ailesi, refakatçi, sarı basın, EHS, belediye zabıta, milli sporcu, gazi ve ailesi, vazife malulü ve ailesi ve 4 yaş altı çocuk sahibi olan annelerin ücretsiz bir biçimde kullanma hakkının bulunduğu bir kart.

Mavi Kart (abonman) herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almak için hakkı bulunmayan kişilerin aylık belirli bir ücret karşılığında toplu ulaşım araçlarını kullanmasını sağlıyor. Mavi Kart aylık abonmanın dışında TL yüklenerek de kullanılabiliyor.

Bu kart çeşitleri dışında son olarak da Sınırlı Kullanım Kart diye isimlendirilen bir kart çeşidi bulunuyor. BİRgeç, İKİgeç, ÜÇgeç, BEŞgeç ve ONgeç şeklinde farklı çeşitleri bulunan Sınırlı Kullanım Kartı İstanbul’da uzun süre kalmayacak kişiler için iyi bir tercih olabilir.

İstanbulkart, T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı Personelleri için ücretsiz ulaşım ve otopark hizmeti sağlıyor. Sağlık Bakanlığı, Üniversite Hastaneleri, Devlet Hastaneleri ve Özel Hastanelerde çalışan Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı personelleri bu karttan faydalanabilirler. Sağlık Çalışanı Kartı alabilmek için başvurunuzu https://bireysel.istanbulkart.istanbul/ sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

Başvuru formunu doldurup fotoğrafınızı yükledikten sonra kart ücreti olan 110 TL’yi kredi kartınız aracılığı ile ödeyebilirsiniz. Sağlık Çalışanı Kartınız online başvuru formunu doldurduktan sonra 2 iş günü içerisinde üretilerek PTT Kargo ile adresinize teslim ediliyor.

Başvuru sayfanızdaki barkod numarası ile http://gonderitakip.ptt.gov.tr adresinden kartınızın nerede olduğunu takip edebilirsiniz.

İstanbulkart Nasıl Alınır? 

Farklı çeşitlerdeki bireysel İstanbulkart başvurusu yapmak için sahip olmanız gereken belgeler biraz değişiyor.

İsminize özel olmayan Anonim Kartı satın almak için İstanbulkart otomatlarını veya büfeleri kullanabilirsiniz.

Mavi Kart alabilmek için yeni kimlik kartınız ve 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafınız ile İstanbulkart Başvuru Merkezi’ne başvurmanız gerekiyor. Adınıza çıkarılacak olan Mavi Kartın kaybolması durumunda iptal etmeniz lazım.

İndirimli Kartlardan olan Öğrenci Kartını ise alabilmek için öğrenci belgeniz, altı ay içerisinde çekilmiş bir fotoğrafınız ve kimlik kartınızla İstanbulkart başvuru noktalarına gidebilirsiniz.

Öğretmen Kartı içinse son bir ay içerisinde yazılmış tarihli, imzalı ve mühürlü bir üst kurum yazısı, vesikalık fotoğraf ve kimlik kartı ile başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor.

60 yaş üzeri İndirim Kartı alabilmek için son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğraf ve kimlik belgeniz yeterli oluyor.

Tüm bu başvuru işlemlerini İstanbulkart’ın internet sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Kartınız hazır olduğunda adresinize PTT kargo ile gönderiliyor.

Kart alım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için https://www.istanbulkart.istanbul/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbulkart Ücretleri

Farklı çeşitlerdeki İstanbulkartların ücretleri de birbirinden farklı. Örneğin Anonim İstanbulkart ücreti 130 TL iken Bireysel Mavi Kart ücreti ise 110 TL. Bireysel Mavi Kartınızı yenilemek için 1.569 TL, kaybettiğinizde ise 35 TL ödemeniz gerekiyor.

İndirimli kartlardan Öğrenci Kartın ücreti 20 TL. Vize çıkarma işlemi için 20 TL, kayıp bedeli için ise 40 TL ödemeniz gerekiyor.

Öğretmen Kart ücreti 50 TL iken vize çıkarma ücreti 20 TL, kayıp bedeli ise 50 TL.

60 Yaş Kartın ücreti 50 TL iken vize çıkarma işlemi için 20 TL, kayıp bedeli için 50 TL ödemelisiniz.

Ücretsiz Kartta ilk kez ve yenilemeden çıkartılan kart ücreti 20 TL iken kayıptan çıkartılan kart bedeli ise 40 TL. Ücretsiz Kart kullananlar vize çıkarma işlemini ücretsiz olarak yapabiliyorlar.

Sınırlı Kullanım Kartlarından İKİgeç 50 TL, ÜÇgeç 80 TL, BEŞgeç 90 TL ve ONgeç ise 170 TL. Yani kartların kullanım sayısı arttıkça biniş başına daha ucuza seyahat ediyorsunuz.

İstanbulkart’ın otobüs basış ücretleri ise şu şekilde:

  • Tam: 17,70 TL
  • Öğrenci: 8,64 TL
  • Öğretmen: 14,32 TL

Aylık kart ücretleri:

  • Aylık Tam İstanbulkart: 1.570 TL
  • Aylık Öğrenci İstanbulkart: 282 TL

İstanbulkart’ın metrobüs basış ücretleri:

  • En uzun mesafe ücreti: 26,25  TL
  • En uzun mesafe öğrenci bileti 8,64 TL
  • En uzun mesafe öğretmen ve diğer indirimli kartlarda: 14,40 TL.

Marmaray başı ücretleri:

  • Tam en kısa taşıma ücreti: 17,70  TL
  • Tam parkur : 39,18  TL
  • Öğrenci için en kısa mesafe ücreti:  8,64 TL TL
  • Tam parkur öğrenci ücreti ise: 17,70 TL
  • Öğretmen ve diğer indirimli geçişlerde de kısa mesafe ücreti 12,67 TL, tam parkur ücreti 27,31 TL. Bir geç bilet 32 TL; 2 geç bilet 49 TL; 3 geç bilet 94 TL.

İstanbulkart Nerelerde Kullanılır? 

İstanbulKart ile bu şehirdeki raylı sistemler, deniz ve otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında, hizmetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği tuvaletlerde, İspark otoparklarında, Hamidiye su otomatlarında, Migros alışverişlerinde ve İBB sosyal tesislerinde yapacağınız harcamalarda ödeme yapabilirsiniz.

Ayrıca İstanbulkart sahipleri bazı kampanyalar sayesinde farklı harcama noktalarında avantaj kazanabiliyor. Bu kampanyalardan haberdar olmak için İstanbulkart’ın internet sitesine göz atabilirsiniz: https://www.istanbulkart.istanbul/kampanya-liste.

İstanbulkart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?

İstanbulkartınıza bakiye yüklemek için şehrin her noktasında bulabileceğiniz BELBİM biletmatiklerini kullanabilirsiniz.

İstanbulKart Mobil Uygulamasını kullanarak QR kodu ile hızlı ve kolayca ödeme yapabilirsiniz.

İstanbulkartınızdaki bakiyeyi öğrenmek için de mobil uygulamayı kullanabilirsiniz.

İstanbulkartınızla telefonunuzdaki yakın alan iletişimi veya kısa ismiyle NFC (Near Field Communication) teknolojisini kullanarak ödeme yapmanız da mümkün. NFC destekli telefonlarda İstanbulkartınızı telefonunuzun arka kısmına yaklaştırarak para yüklemesi yapabilirsiniz.

İstanbulkart ile anlaşmalı olan bankaların kartları ile TL ya da abonman talimatı oluşturabilirsiniz. 

Belbim İletişim

İstanbulkartınız ile ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda veya sormak istediğiniz bir şey olduğunda Belbim’e danışabilirsiniz. Bireysel müşteri hattı numarası alo 153, kurumsal müşteri hattı numarası ise 444 2 161. Bu işlemi internet üzerinden yapmak isterseniz [email protected] adresine elektronik posta gönderebilirsiniz.

Yazımı bitirirken şu müjdeyi de vermek isterim. 2020 yılında Belbim ile Bolu Belediyesi arasında imzalanan bir anlaşmaya göre İstanbulkart sahipleri kartlarını Bolu’da, BoluKart sahipleri ise kartlarını İstanbul’da kullanabileceklermiş. 


Güzel İstanbul’da kendi payınıza düşen macerayı bulmanız dileğiyle.

Önceki İçerikİzmirim Kart Nedir? İzmirim Kart Nasıl Kullanılır ve İzmirim Kart Fiyatları Nelerdir?
Sonraki İçerikKaradeniz’in En İyi 13 Butik Oteli
Tuğba Dursun Usal
1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız