Türkiye Kart Nedir?

Dijitalleşen dünyamızda yeni teknolojilerin ortaya çıkması ile ülkelerin bürokrasileri de aynı şekilde bu gelişime adapte olmaya çalışıyor.

Çipli kartların hayatımıza girmesi birçok yeniliği beraberinde getirmiş durumdadır. Hayatımızın pek çok noktasında sürekli kullandığımız bu kartlar toplu ulaşımda, devlet dairelerinde, üniversitelerde, bankalarda kısacası hayatımızın her alanında bizimle birliktedir. Örneğin bir bankanın üyesi olduğunuzda size kredi kartı temin ederler. Devlet dairesinde veya hastaneye gittiğinizde üzerinde bulunan manyetik çip sayesinde bilgileriniz otomatik olarak görünüyor. 

Türkiye’de ise yeni bir toplu taşıma kart sistemine geçilmesi sıkça gündeme geliyor. Oldukça büyük bir proje olan bu kart sistemi, başta ulaşım olmak üzere; birçok alanda tek tip bir kart kullanılmasıdır. Yazılım çalışmalarının henüz başlangıç aşamasında olduğu bilinse de projenin ilerleyen süreçte yaygınlaşması planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi kurumların bir araya gelerek oluşturduğu bu projenin hedef aldığı kitlenin daha çok 65 yaş üstü bireyler olması da dikkat çekiyor. 

Türkiye Kart ile 65 Yaş Üzeri Vatandaşlar Nelerden Yararlanabilecek?

Türkiye’de yaşlı nüfusun bir noktadan diğerine giderken toplu taşımayı tercih etmesi hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Araç kullanma yetisini kaybeden 65 yaş üstü vatandaşların büyük bir çoğunluğu toplu taşıma araçlarına yöneliyor. 

Temellerinin atılmaya başlandığı Türkiye Kart Projesi’nin bir ayağını da toplu taşıma sisteminin entegrasyonu oluşturuyor. Bu projenin amacı 65 yaş üstü bireylerin Türkiye’nin neresine giderlerse gitsinler sahip oldukları tek kart sayesinde kolaylıkla ulaşım sağlaması. Farklı şehirlerde yaşayan ancak başka bir şehre gitme ihtiyacı duyan vatandaşlar için Türkiye Kart geliyor. 

Projenin Türkiye’de ulaşım sağlayan bütün araçlar için kullanılabilmesi özelliği ise oldukça sevindirici karşılanıyor. Metro, Marmaray, otobüs, feribot ve tren gibi ulaşım araçlarının hepsini kapsayan bu yenilik kamunun ve özellikle yaşlı kesimin ihtiyacı olan bir özellik gibi görülüyor. 

Pilot uygulama olarak Konya’da başlayan bu uygulama sonrasında elde edilen tüm veriler toplanıp merkeze iletiliyor. Konya’dan toplanan verilerin ileriki dönemlerde İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kullanılması bekleniyor. 

Ödeme sistemlerinde yaşanan güncellemeler, güvenlik önlemleri gibi sistemsel durumların kart yazılımına eklenmesinin ardından tüm yurtta kullanımı bekleniyor. 

Herkes İçin Hareketlilik Uygulaması

Türkiye’nin her yerinde uygulanması beklenen tek kart, diğer adı ile Türkiye Kart uygulamasında pilot il olarak Konya seçilmişti. Konya’nın ardından Trabzon’un da dahil olacağı bu listeye daha sonra İstanbul ve Ankara’nın da eklenmesi bekleniyor. 

Related Post

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Bakanı Yunus Emre Ayözen, yaşlı ve engelli bireylerin günlük hayatta aktif rol alabilmeleri için bir uygulama başlatıldığından bahsetmişti. Herkes İçin Hareketlilik adı altında tek kart projesini hayata geçiren Ayözen; söz konusu uygulamayı yaygınlaştırmak istediğini söyledi.

Hala üzerinde çalışılan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından elde edilen veriler ışığında uygulama güncellenmeye devam ediyor. Türkiye Kart projesinin PTT Kart’lar ile eş zamanlı şekilde çalışabileceği de bilinen yenilikler arasında yerini alıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise proje ile alakalı ortak bir ödeme platformu üzerinde çalıştıklarını belirtti. Platform sayesinde Türkiye Kart’a sahip kişiler tek bir ödeme kanalı aracılığı ile alışveriş yapabilecek ve toplu taşımada ödemesini tek kartı ile gerçekleştirebilecek. Bu uygulamaya katılmak isteyen kurumsal firmalar ve esnaflar ise onlara atanacak olan sistem bilgileri üzerinden hizmet vermeye devam edebilecek.

Türkiye Kart’ın Avantajları

Türkiye Kart’ın hayata geçirilmesi ile yaşlılar ve engelli bireyler başta olmak üzere; bütün vatandaşlar tek bir karta sahip olabilecek. Cüzdanlarda birbirinden farklı kartlar ile kafa karışıklığı yerine tek kart kullanarak bütün işlerini halledebileceği düşünülüyor. 

Dünya üzerinde bu uygulamaya geçmiş birkaç ülkeden biri olmayı planlayan Türkiye için durum avantajlı bir hal alıyor. Ortak ödeme uygulaması sayesinde dijital dünyada yolunu kaybetmeden tek bir kanaldan işlemlerini gerçekleştirebilecek. 

Sadece ulaşım kartı ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda alışveriş ödemelerinde ve finansal işlemlerin tamamını kapsayan tek platform çatısı altında toplayacak Türkiye Kart; başta para transferi olmak üzere internet bankacılığı altyapısına sahip olacak.

Her şehrin kendine özel toplu taşıma kartının bulunduğu ülkemizde vatandaşlar çeşitli sorunlar yaşayabiliyor. Sadece birkaç kez kullanması uğruna yeni bir kart için belge hazırlayıp kartını güncellemesi gerekiyor. Belki de bir daha kullanmayacağı bir kart için bu kadar zahmete girmesi insanın vakit kaybı yaşamasına neden oluyor. 

Ulaşım kartlarının tarihe karışacağı bir yenilik olan bu uygulama sayesinde ekstra bir masraf yapmadan sadece otobüs ücretini kartına yükleyerek yolculuk yapmak mümkün olacak. 

Ödeme sistemlerinin tek bir çatı altında toplaması ve bu kartın her noktada geçerliliğinin olması sayesinde vergilendirme çok daha kolay bir şekilde yapılacak.

Toplu taşıma kartları ile ilgili yazılarımıza ulaşmak için:

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu