Konya’da Gezilecek Yerler: Konya’da Ziyaret Etmeniz Gereken 100 Yer

0
31426
Konya Gezilecek Yerler
Konya Gezilecek Yerler

Dünyanın en eski yerleşimlerinden birisi olan Çatalhöyük’e ev sahipliği yapan Konya, “Gez dünyayı, gör Konya’yı” sözü ile merak uyandırıyor. Tarih öncesi yerleşimin yanı sıra, Selçuklu Devleti’ne iki yüz yıl başkentlik yapmış olan Konya’daki eserler ziyaretçileri büyülüyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 21 yaşında Konya’ya yerleşmesiyle şehirde Mevlana kültürü çok gelişmiş. Bu durum da Konya’nın inanç turizmi sebebiyle ziyaretine yol açmış. Bu yıl 750.si düzenlenen Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs), her yıl Konya’da çok fazla kişinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Tarihi zenginliklerinin yanı sıra pek çok doğal güzelliği de bünyesinde barındıran Konya, ülkemizin yüz ölçümü olarak en büyük şehri olarak karşımıza çıkıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya’ya kara yolu, hava yolu ve demir yolu ulaşım araçları ile gidiliyor. Konya’ya uçak kullanarak giderseniz şehir merkezine nasıl ulaşabileceğinizi ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

“Gel, gel, ne olursan ol, yine gel.” sözleri kulaklarımızda çınlarken, bizi aşkla çağıran şehir Konya’daki gezilecek yerlere gelin hep birlikte daha yakından bakalım.

Konya Gezilecek Yerler Listesi:

İçindekiler

1) Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi
Mevlana Müzesi

Mevlana Türbesi olarak da adlandırılan Mevlana Müzesi, eskiden Mevlana’nın dergâhı olan yapıda faaliyet gösteriyor. 1926 yılında açılan Mevlana Müzesi, Konya şehir merkezinde konumlanıyor.

Ülkemizde en çok ziyaret edilen müzelerden birisi olan Mevlana Müzesi’nde; Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları ve değerli elyazmaları sergileniyor.

Mevlana Müzesi, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor. Müzede faydalanmak isteyenler için sesli rehberlik hizmeti sunuluyor.

2) Alaeddin Tepesi

Alaeddin Tepesi
Alaeddin Tepesi

20 metre yüksekliğindeki Alaeddin Tepesi, ismini Alaeddin Cami’nden alıyor. Konya’nın tarihi gelişimi bu tepe etrafında şekillendiği için büyük bir öneme sahip olan Alaeddin Tepesi, günümüzde mesire yeri olarak kullanılıyor. Alaeddin Tepesi, 1982 yılında “Arkeolojik, Tarihi ve Doğal Sit Alanı” olarak tescil edilmiş. Sizler de Konya gezinizde Alaeddin Tepesi’ne giderek orada bulunan tarihi eserleri daha yakından inceleyebilirsiniz.

3) Alaeddin Cami

Alaeddin Cami
Alaeddin Cami

Konya merkezde yer alan Alaeddin Cami, şehrin en eski ve en büyük camisi olarak karşımıza çıkıyor.  Alaeddin Tepesi üstündeki cami, Anadolu Selçuklu Devleti Döneminde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş.

1220 yılında tamamlanan caminin avlusunda I. Mesut, Kılıç Arslan, II. Rükneddin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alaaddin Keykubat, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, IV. Kılıç Arslan ve III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in mezarları yer alıyor.

4) Karatay Medresesi (Çinili Eserler Müzesi)

Karatay Medresesi (Çinili Eserler Müzesi)
Karatay Medresesi (Çinili Eserler Müzesi)

Konya merkezde gezilecek yerler arasında üst sıralarda bulunan Karatay Medresesi, şehirde Selçuklu Dönemine ait eserlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.  1250 – 1251 yıllarında II. İzzeddin Keykavus devrinde yaptırılan Karatay Medresesi, 2006 yılından itibaren Çinili Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor.

Haftanın her günü 09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Karatay Medresesi, Müze Kart ile ücretsiz olarak gezilebiliyor. Müze Kartı olmayanların girişte 60 TL ödemesi gerekiyor.

5) İnce Minareli Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi)

İnce Minareli Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi)
İnce Minareli Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi)

Alaeddin Tepesi’nin batısındaki İnce Minareli Medrese, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 1264 yılında inşa ettirilmiş. Selçuklu taş işçiliği şaheserlerinden birisi olarak görülen caminin taç kapısı üzerinde kabartmalı geometrik ve bitkisel bezemelerle birlikte Selçuklu sülüsüyle yazılmış Yasin ve Fetih sureleri bulunuyor.

1956 yılında Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan İnce Minareli Medrese, haftanın her günü 09:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müzede; Selçuklu ve Karamanoğlu devrine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniği ile yazılmış inşa ve tamir kitabeleri, Konya Kalesi’ne ait yüksek kabartma rölyefler, ahşap malzemeye oyma tekniği ile yapılmış geometrik ve bitkisel motiflere sahip kapı ve pencere kanatları ve ahşap tavan örnekleri sergileniyor. Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örnekleri de bu müzede bulunuyor.

6) Sultan Selim Cami

Sultan Selim Cami
Sultan Selim Cami

Mevlana Müzesi’nin yanındaki Selimiye Cami, Osmanlı Döneminde 16. yüzyılda yapılmış. İstanbul’daki Fatih Cami’ne benzeyen Selimiye Cami, klasik Osmanlı mimarisinin Konya’daki en güzel örneklerinden birisi olarak bizleri selamlıyor. 1558 yılında II. Selim tarafından sancak beyi olarak görev yapan şehzadeyken yapımına başlanan cami, Selim’in padişah olmasından sonra 1570 yılında tamamlanmış.

7) Yusuf Ağa Kütüphanesi

Yusuf Ağa Kütüphanesi
Yusuf Ağa Kütüphanesi

Sultan Selim Cami’nin batı yönüne bitişik olan Yusuf Ağa Kütüphanesi, nadide yazma ve eski harfli basma eserlerin bulunduğu önemli bir kütüphane olarak bizleri selamlıyor. Yusuf Ağa, darphane emini ve Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’ın kethüdası olduğu sırada bu kütüphaneyi yaptırmış.

3 bini aşkın elyazması ile 8 binin üzerinde matbu eserin yer aldığı Yusuf Ağa Kütüphanesi, hafta içi her gün 08:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

8) Aziziye Cami

Aziziye Cami
Aziziye Cami

17. yüzyıl Osmanlı Dönemine ait Aziziye Cami, Konya merkez gezilecek yerler arasında bulunuyor. Kesme Gödene taşı ile yapılan dini yapı, son dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa barok mimarisinin izlerini taşıyan Aziziye Cami, kubbe ile örtülü iki minaresi ile dikkat çekiyor.

9) Şems-i Tebrizi Türbesi ve Mescidi

Şems-i Tebrizi Türbesi ve Mescidi
Şems-i Tebrizi Türbesi ve Mescidi

Mevlana’nın düşünce hayatında çok önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Mescidi, Konya’da en çok ziyaret edilen yerlerden birisi olma özelliğini taşıyor. Konya Alaeddin Tepesi’nin doğusundaki geniş bir park içinde yer alan Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi, birbirine bitişik bir biçimde bulunuyor. Klasik Selçuklu kümbetleri tipindeki Şems-i Tebrizi Türbesi’nin üst kısmı sonradan örtülen kurşun bir çatı ile kaplı.

10) Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya’nın yeni cazibe merkezlerinden Tropikal Kelebek Bahçesi, şahane bir doğa deneyimi yaşatan çok güzel bir yer. İl merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Kelebek Bahçesi, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanı olarak karşımıza çıkıyor.

60 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunan bahçede 195 farklı çeşit bitki bulunuyor. Rengârenk kelebeklerin özgürce dolaştığı Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, aşırı nemli ve sıcak olduğu için uygun kıyafetler giymenizi öneririz.

Pazartesi hariç 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Konya Tropikal Kelebek Bahçesi girişlerinde yerli ziyaretçiden 75 TL, öğrencilerden 45 TL, yabancı ziyaretçilerden ise 150 TL alınıyor.

11) Konya Kültür Park

Konya Kültür Park
Konya Kültür Park

Alaeddin Tepesi yakınlarındaki Konya Kültür Park, eski adliye binasının yıkılıp etrafındaki tarihi dokunun korunması ile 150 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş. 2009 yılında hizmete açılan Konya Kültür Park; yeşil alanları, çiçek bahçeleri, fıskiyeli havuzu, amfi tiyatrosu ve sosyal alanları ile şehir merkezinde ziyaretçilerine güzel bir deneyim sunuyor.

12) Konya Bilim Merkezi

TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, il merkezine 16 kilometre mesafe konumlanıyor. Farklı yaş gruplarından ve farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturan Konya Bilim Merkezi’nde çeşitli sergiler ve atölyeler yer alıyor.

Konya Bilim Merkezi, pazartesi günleri hariç hafta içi 09:00 – 17:00, hafta sonu ise 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

13) Sahip Ata Vakıf Müzesi

Sahip Ata Vakıf Müzesi
Sahip Ata Vakıf Müzesi

Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1277 yılında yaptırılan külliye, günümüzde Sahip Ata Vakıf Müzesi olarak hizmet veriyor. Mimarı Keluk bin Abdullah olan külliyenin kuzeyinde cami, caminin mihrap duvarına bitişik inşa edilen türbe, türbenin güney duvarı bitişiğinde tekke, hemen yol aşırı karşısında çifte hamam yer alıyor. Ücretsiz olarak gezilebilen Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde halılar, el yazması Kur’an-ı Kerimler, şamdanlar, kılıçlar ve boncuklar gibi 220 adet etnografik eser sergileniyor.

14) Konya Arkeoloji Müzesi

1899 yılında açılan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra ülkemizin en eski ikinci arkeoloji müzesi olan Konya Arkeoloji Müzesi, şehir merkezine 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. İlk olarak 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun güneybatı köşesindeki yapıda açılan Konya Arkeoloji Müzesi, 1927 yılında Mevlana Müzesi’ne, 1953 yılında ise İplikçi Cami’ne taşınmış.

1962 yılından itibaren bugünkü müze binasında hizmet veren Konya Arkeoloji Müzesi’nde; Neolitik Çağ, Erken Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemine ait eserler sergileniyor.  Çok sayıda etkileyici lahite ev sahipliği yapan Konya Arkeoloji Müzesi, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

15) Konya Etnografya Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi’nin yakınındaki Etnografya Müzesi, 1975 yılında ziyarete açılmış. Konya Etnografya Müzesi’nde sergilenen eserler arasında; oyalar, keseler, bohçalar, uçkur, yemeni örnekleri ve son devir Türk kumaşlarından örnekler gibi etnografik ögeler bulunuyor. Müzede ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait değişik boyutlarda madeni anahtar ve kilit örnekleri, kazanlar, tencereler, tas, sini, lenger, ibrik ve şifa tasları gibi nesneler sergileniyor.

Konya Etnografya Müzesi’ni haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

16) Konya Atatürk Evi Müzesi

Konya Atatürk Evi Müzesi
Konya Atatürk Evi Müzesi

Atatürk’ün Konya ziyaretlerinde kaldığı iki katlı tarihi bina, 1964 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.  Müzede Kurtuluş Savaşı’nda Konya ve Konyalıların önemi, belge ve fotoğraflarla anlatılıyor. Müzenin panolarında, Atatürk’ün Konya’ya gelişleri, şehirde yaptığı ziyaretler, bu evde tuttuğu günlük notları gösteren belgeler, fotoğraflar ve gazete kupürleri sergileniyor. Atatürk Evi Müzesi’ndeki vitrinlerde Atatürk’e ait bazı elbiseler ile bu evde kullandığı muhtelif eşya yer alıyor.

Haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Konya Atatürk Evi Müzesi’ni ücret ödemeden gezebilirsiniz.

17) Çatalhöyük Ören Yeri

Çatalhöyük Ören Yeri
Çatalhöyük Ören Yeri

Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarındaki Çatalhöyük Ören Yeri, il merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Çatalhöyük, günümüze kadar bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik Çağ yerleşim merkezi olduğu için büyük önem taşıyor.

1958 yılında J. Melleart tarafından keşfedilen Çatalhöyük Ören Yeri, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor. Çatalhöyük kazısının buluntuları yukarıda anlattığımız Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

18) Takkeli Dağ

Takkeli Dağ
Takkeli Dağ

Konya’nın simgelerinden birisi olan Takkeli Dağ, Konya’nın 13 kilometre batısında yer alıyor. 1720 metre yükseklikteki Takkeli Dağ, antik çağda bereket tanrıçası Kybele’ye atfedilmiş. Türkler Konya’yı fethedince Kybele adı Gevale’ye dönüşmüş. Takkeli Dağ’ın tepesindeki Gevale Kalesi, dağa takke görünümü kazandırdığı için dağ bu şekilde isimlendirilmiş.

19) Gevale Kalesi

Gevale Kalesi
Gevale Kalesi

Takkeli Dağ üzerindeki Gevale Kalesi, stratejik olarak çok önemli bir konumda bulunuyor. Selçukluların Konya’yı ele geçirirken aldıkları ilk kale olan Gevale, Roma ve Bizans Dönemlerinde de yüksek öneme sahipmiş. Yeni yapılan kazılarda 5 bin yıllık kale kapısının ortaya çıkarıldığı Gevale Kalesi, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alıyor.

20) Panorama Konya Müzesi

2017 yılında açılan Panorama Konya Müzesi, şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Mevlana’nın hayatını ve 13. yüzyıl Konya’sını konu alan Panorama Konya Müzesi’nin avlusunda günümüzde ayakta kalmış Mevlevihanelerin maketleri yer alıyor.

Müzenin birinci bölümde Selçuklu Dönemindeki yapıların gösterildiği Selçuklu Panosu sergileniyor. Mevlana’nın çocukluğundan vefatına kadar geçen dönemdeki olaylar, Galeri bölümünde teşhir ediliyor. Müzenin en önemli kısmı olan Panorama Bölümü’nde ise 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Dönemindeki Konya çok canlı bir biçimde anlatılıyor.

Konya Panorama Müzesi haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında açık. Müzeye girişlerde tam bilet için 10 TL, indirimli öğrenci bileti içinse 3 TL ödenmesi gerekiyor.

21) Konya İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi

Panorama Konya Müzesi yakınlarındaki İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi, Konya’nın köklü ailelerinden birisine mensup olan A. R. İzzet Koyunoğlu tarafından kurulmuş. İzzet Koyunoğlu kendi çabaları ile oluşturduğu ve dünyanın ünlü müze ve kütüphaneleri arasında yer alan müzesini, 1973 yılında Konya Belediyesi’ne bağışlamış.  İzzet Koyunoğlu’nun evi koruma altına alınarak, bugünkü modern binası yapılmış. Belediye tarafından düzenlenen müze, 1984 yılında Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi ismiyle yeniden ziyarete açılmış.

Müzenin giriş katında Anadolu medeniyetlerine ait arkeolojik buluntular, sikke, hat eserleri, tabiat tarihi bölümü ve tematik sergiler yer alıyor. Birinci katta ise etnografik eserler, halı, kilim ve tespih koleksiyonu bulunuyor. Aynı katta başta el yazması eserler olmak üzere 35 bin ciltlik zengin bir kütüphane yer alıyor.

Pazar günü hariç haftanın her günü ziyarete açık olan İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi’ni 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

22) Mevlana Kültür Merkezi

Mevlana Kültür Merkezi
Mevlana Kültür Merkezi

Açık sema alanı, sema ve konferans salonları, idari bölümler, kütüphane, mescit ve diğer müştemilattan oluşan Mevlana Kültür Merkezi, şehir merkezinde bulunuyor. 2004 yılında hizmete açılan Mevlana Kültür Merkezi, Mevlana Müzesi’ne yaklaşık 900 metre uzaklıkta konumlanıyor.

Kapalı Sema Salonu’nun üzerinde 40 metre çapında dünyanın en büyük kandili bulunan Mevlana Kültür Merkezi’ni haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

23) Mevlana Meydanı

Mevlana Meydanı
Mevlana Meydanı

Konya’nın tarihi merkezindeki Mevlana Meydanı’nın etrafında Mevlana Müzesi, Mevlana Kültür Merkezi, Sultan Selim Cami ve Yusuf Ağa Kütüphanesi gibi tarihi yapılar bulunuyor. Çok sayıda sanatsal ve kültürel etkinliğin düzenlendiği Mevlana Meydanı, Konya ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında gösteriliyor.

24) İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

Konya şehir merkezindeki İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Mevlana Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi arasında konumlanıyor. İstiklal Harbi Şehitliği’nde Çanakkale Harbi Cephesi, 1915 yılı sonrası Konya’nın durumu, İstiklal Harbi hazırlığı, harp ve savaşın kazanılmasından sonraki Konya ve köy hayatını anlatan kompozisyonlar yer alıyor.

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

25) Konya Atatürk Anıtı

Sarayburnu Atatürk Anıtı’ndan sonra ülkemizde yapılan en büyük ikinci Atatürk Anıtı, İstasyon Caddesi’nde Hükümet Meydanı’nda yer alıyor. 1926 yılında Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılan Konya Atatürk Anıtı, ihtişamıyla görenleri etkiliyor.

Konya Atatürk Anıtı, 6.50 metre yüksekliğindeki beyaz mermer kaide ve 2.80 metre uzunluğundaki bronz Atatürk heykelinden oluşuyor. Mareşal üniforması içinde ayakta tasvir edilen Atatürk’ün, sağ ayağı önde ve sol eli kılıcının kabzasında duruyor. Atatürk’ün öne uzanan sağ eli, ayaklarının dibinde yükselen bir demet buğday başağına dokunuyor. Heykeldeki başak, ulusal kalkınmayı ve Anadolu aydınlanmasını simgeliyor.

26) Konya Kent Ormanı

İl merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Konya Kent Ormanı, şehrin kalabalığından uzaklaşıp doğada vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Meram İlçesi’ndeki Konya Kent Ormanı, 2005 yılında hizmete açılmış. Yürüyüş yolları, çim ve süs bitkisi alanı, futbol, basketbol ve kum sahaları, pentatlon alanı ile çocuk oyun parklarının yer aldığı Konya Kent Ormanı’nda çok sayıda endemik bitki ve hayvan türleri yaşıyor.

27) Türk Yıldızları Parkı

Ankara Yolu üzerindeki Türk Yıldızları Parkı, 321 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. Türk Yıldızları Parkı’nda uçuş simülatörü alanları, devasa bir gölet, süs havuzları, yürüyüş yolları, seyir terasları, macera parkuru ve hediyelik eşya dükkânları bulunuyor.

Parkta 50 metre kanat genişliğinde, 54 metre boyundaki Airbus A300 tipi bir uçak, göletin içinde restoran olarak hizmet veriyor. Türk Yıldızları Parkı, haftanın her günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

28) Meram Bağları

Meram Bağları
Meram Bağları

Konya’nın doğal güzelliklerinden Meram Bağları, Takkeli Dağ’ın güney – doğu eteklerindeki vadiye kurulmuş. Eski Meram Bağları, şehrin 5 – 6 kilometre batısından başlayıp, Dere’ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanıyor.

Tarih boyunca ünü tüm dünyaya yayılmış olan Meram Bağları, günümüzde etrafı ormanlarla kaplı güzel bir mesire yeri olarak bizleri karşılıyor. Meram Bağı’nın içerisinde bin adet üzüm asması, yaklaşık 200 adet meyve ağacı, kadim Konya medeniyetini temsil eden taş bina ve yazlık çay bahçesi bulunuyor.

29) Sille Köyü

Sille Köyü
Sille Köyü

Konya’nın 5 bin yıllık tarihe sahip olan köyü Sille, il merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Selçuklu İlçesi’ndeki Sille Köyü, sit alanı olarak ilan edilerek koruma altına alınmış. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Döneminden izler taşıyan Sille Köyü’nde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek sayıda küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve Archangelos Michael Kilisesi ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

30) Aya Elenia Kilisesi

Aya Elenia Kilisesi
Aya Elenia Kilisesi

Anadolu’nun ilk kiliselerinden birisi olarak bilinen Aya Elenia Kilisesi, 5 bin yıllık Rum Köyü olarak bilinen Sille’de yer alıyor. İl merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Aya Elenia Kilisesi, M.S. 327 yılında Bizans İmparatoru Constantinus’un annesi tarafından yaptırılmış.

Sıfırdan inşa edilen bir kilise olma özelliğini taşıyan Aya Elenia, pazartesi günü hariç her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

31) Sille Müzesi

Hükümet Caddesi üzerindeki Sille Müzesi, Konya il merkezine 10 kilometre mesafede konumlanıyor. Sille’nin en güzel binalarından bir tanesinde hizmet veren müze, 2018 yılında ziyarete açılmış. Sille’deki ilk kiremit çatılı yapılardan biri olan müze binası, uzun bir süre boyunca Sille İlkokulu olarak kullanılmış.

Sille yaşamının, Sille’nin önemli değerlerinden biri olan çömlek ve toprak işçiliğinin ve Sille halılarının anlatıldığı bölümlerin yer aldığı Sille Müzesi’ni ücretsiz bir biçimde gezebilirsiniz, ayrıca müzeyi gezerken müze çalışanları tarafından ücretsiz rehberlik hizmeti sunuluyor.

32) Selçuklu Seyir Tepesi

2021 yılında hizmete açılan Selçuklu Seyir Tepesi, Sille Mahallesi’nde konumlanıyor. Panoramik bir Konya manzarası sunan Selçuklu Seyir Tepesi, şehrin yeni cazibe merkezlerinden bir tanesi olma yönünde ilerliyor. Denizden 1300 metre yükseklikteki seyir tepesinde; 35 bin metrekare yeşil alan, çim spor sahası, kamelyalar, otopark, lavabo ve mescit gibi olanaklar bulunuyor. Ayrıca ilerleyen zamanlarda seyir tepesinde restoran, çay bahçesi ve kamp alanlarının oluşturulması planlanıyor.

33) Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü
Şeytan Köprüsü

İl merkezine ortalama 11 kilometre mesafedeki Şeytan Köprüsü, Konya’nın Sille Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Su kemeri olarak inşa edildikten sonra iki yamacı birbirine bağlayarak dar ve tehlikeli bir geçit halini alan Şeytan Köprüsü, görenleri biraz ürkütüyor. 16. yüzyılda Osmanlı Döneminde yapıldığı düşünülen su kemeri, Konya’da saklı kalmış bir güzellik olarak karşımıza çıkıyor.

34) Karaaslan Hadimi Parkı

186 bin metrekarelik alanı ile Konya’nın en büyük parkı olan Karaaslan Hadimi Parkı, Yaylapınar Mahallesi’nde bulunuyor. Ülkemizde ilk kez bir parkta 15 bin metrekarelik bir alanda meyve bahçesi yer alıyor. Parka gelenler ağaçların dallarından meyve toplayabiliyorlar.

Engelliler kişilerin kullanımına uygun şekilde inşa edilen Karaaslan Hadimi Parkı’nda; piknik alanları, gölet ve havuz grupları, meyve bahçesi, atlı binicilik tesisi, kapalı oturma alanları, lunapark, çocuk oyun grupları, basketbol sahaları, tenis kortu ve sergi alanları bulunuyor.

35) Kozağaç Parkı

Meram’daki Kozağaç Parkı, şehirdeki yeşil alanlardan birisi olarak ziyaretçilerini oksijene doyuruyor. 104 bin metrekarelik toplam alanıyla Konya’daki en büyük parklardan birisi olan Kozağaç Parkı’nda; gölet, spor alanı, basketbol ve mini futbol sahası, yürüyüş yolları, kamelya ve oturma bankları, kafeterya, çocuk oyun grubu ve lunapark, tatlı su çeşmeleri ve şelale yer alıyor. Kozağaç Parkı’nda ayrıca 400 çeşit Yıldız Çiçeğinin (Dahlia) yetiştirildiği Yıldız Bahçesi de bulunuyor.

36) Kapu Cami

Kapu Cami
Kapu Cami

Şehirdeki Osmanlı camileri arasında en büyüğü olan Kapu Cami, 17. yüzyılda yapılmış. İsmini Konya Kalesi’nin girişlerinden birinin yanında kurulmasından alan Kapu Cami, 1658 yılında Mevlevi Dergâhı postnişinlerinden Pir Hüseyin Çelebi tarafından yaptırılmış. Kesme taş kullanılarak yapılan cami klasik Osmanlı mimarisinden izler taşıyor.

37) Sille Barajı Parkı

Sille Barajı Parkı
Sille Barajı Parkı

Ülkemizdeki en büyük parklardan birisi olan Sille Barajı Parkı, Sille Çayı üzerindeki Sille Barajı’nın yakınında konumlanıyor. Sille Parkı’nın içerisinde uçurtma tepesi, iskele, çim amfi, piknik alanları, çocuk oyun alanları, spor alanları yürüyüş parkurları, ahşap gezinti yolları, kameriye, piknik masası ve tırmanma parkurları bulunuyor. Sille Baraj Parkı’nda ayrıca çay bahçesi, restoran ve mescit de yer alıyor. Parka gelen ziyaretçiler gölet içerisinde tekne gezintisine katılabiliyorlar.

38) Konya Zafer Meydanı

Konya’nın hareketli şehir meydanlarından birisi olan Zafer Meydanı’nda; heykeller, banklar, kafeler ve mağazalar bulunuyor. Meydana gittiğinizde Selçuklu Anıtı ve Çapa Çeşmesi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Zafer Meydanı’ndaki Türk devletlerinin bayrak ve kabartmalarıyla süslü sütunlar da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

39) Konya Bedesten Çarşısı

Konya Bedesten Çarşısı
Konya Bedesten Çarşısı

Konya’nın tarihi dokusunu yansıtan Bedesten Çarşısı, Romalılardan günümüze kadar gelen önemli bir ticaret merkezi olarak karşımıza çıkıyor. 2013 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük bir restorasyondan geçirilerek aslına uygun yenilenen Konya Bedesten Çarşısı’nda 40 adet sokak ve 2687 tane dükkân yer alıyor. Sizler de Konya geziniz sırasında Bedesten Çarşısı’nda alışveriş yapabilir, yorulduğunuzda ise tarihi lokantalarda Konya’ya özgü geleneksel lezzetleri tadabilirsiniz.

40) Selçuk Üniversitesi Müzesi

2022 yılında açılan Selçuk Üniversitesi Müzesi, il merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Farklı kıta ve medeniyetlerden yaklaşık 2 bin 500 eserin yer aldığı Selçuk Üniversitesi (SÜ) Müzesi, Konya’da gezilecek müzeler arasında bizleri selamlıyor. Aztek, İnka, Maya, Çin ve Japon medeniyetlerinin yanı sıra Afrika’daki farklı kültürlerden kalan zengin bir koleksiyonun sergilendiği Selçuk Üniversitesi Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

41) Zaman Müzesi (Sille Şapeli)

Ülkemizin ilk zaman müzesi olma özelliğini taşıyan Zaman Müzesi, Sille Şapeli olarak da biliniyor. 2012 yılında Sille Şapeli’nin restore edilmesiyle açılan Zaman Müzesi’nde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zaman ile ilgili birçok nadide eser sergileniyor.

Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati, özel tasarım saatler, usturlap, cep ve masa takvimleri gibi eserleri görebileceğiniz Zaman Müzesi’ni pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

42) Darü’l-Mülk Sergi Sarayı

Şehir merkezindeki Kılıçarslan Meydanı’nda yer alan Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, 2023 yılında ziyarete açılmış. Darü’l-Mülk Sergi Sarayı’nda; Selçuklu Devleti’nin katıldığı savaşları anlatan sergiler ile Konya’da defnedilen 12 Selçuklu Sultanının silikon heykelleri bulunuyor.

Konya’nın yeni cazibe merkezlerinden birisi olan Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, haftanın her günü 09:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

43) Kyoto Japon Parkı

Kyoto Japon Parkı
Kyoto Japon Parkı

Konya ile Kyoto arasındaki kardeş şehir uygulamasından dolayı yapılan Kyoto Japon Parkı, Konya’da gezilecek güzel yerler arasında bulunuyor. Japon mimarisine uygun olarak inşa edilen parkta çiçekler, süs havuzları ve geleneksel bir bina bizleri selamlıyor. Ayrıca havuzların içerisindeki Koi balıkları parka ayrı bir sevimlilik katıyor. Gölet kenarında Japon yemekleri sunan bir restoranın da yer aldığı Kyoto Japon Parkı, haftanın her günü 08:00 – 23:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

44) Zazadin Hanı

Zazadin Hanı
Zazadin Hanı

Anadolu Selçuklu Dönemine ait bir kervansaray olan Zazadin Hanı, Konya’nın Selçuklu İlçesi’nde bulunuyor. Han, 1235 – 1236 yılları arasında I. Alaeddin Keykubat’ın ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emirlerinden olan Sadeddin Köpek tarafından inşa ettirilmiş.

2017 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek turizme açılan Zazadin Hanı, dikdörtgen planlı kesme taştan, avlulu inşa edilen bir kale görünümüne sahip. Konya’nın tarihi güzelliklerinden birisi olan hanın taç kapısı üzerinde kitabesi yer alıyor.

45) Altınapa Barajı

Altınapa Barajı
Altınapa Barajı

Meram Çayı üzerindeki Altınapa Barajı, sulama ve içme suyu temin etmek için 1963 – 1967 yılları arasında inşa edilmiş. Altınapa Barajı, il merkezine 21 kilometre mesafede yer alıyor. Konya çevresinde ziyaret edilecek yerler arasındaki Altınapa Barajı, akarsu yatağından 32 metre yükseklikte konumlanıyor.

46) Piri Reis Parkı

Konya – İstanbul yolu üzerindeki Piri Reis Parkı, il merkezine 14 kilometre mesafede yer alıyor. 46 bin metrekarelik bir alana kurulu Piri Reis Parkı’nda; yeşil alanlar, 4 adet fıskiyeli havuz ve çocuk oyun alanları bulunur. Konya çevresinde gezilecek yerler arasındaki Piri Reis Parkı, şehrin kalabalığında biraz olsun uzaklaşmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor.

47) Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü
Beyşehir Gölü

Ülkemizin üçüncü en büyük gölü olan Beyşehir, Göller Yöresinde Konya ve Isparta illerinin topraklarında bulunuyor. Konya’ya yaklaşık 95 kilometre mesafedeki Beyşehir Gölü, Konya’nın doğal güzellikleri arasında üst sıralarda yer alıyor.

Türkiye’de göl içindeki ada sayısı bakımından ilk sırada olan Beyşehir Gölü, doğal güzellikleri ve yaban hayatı ile ziyaretçilerini büyülüyor. Ülkemizde Tepeli Pelikanın ilk bilinen kuluçka kolonileri Beyşehir Gölü adalarında görülmüş.

48) Beyşehir Gölü Milli Parkı

Beyşehir Gölü Milli Parkı
Beyşehir Gölü Milli Parkı

İl merkezine 100 kilometre uzaklıktaki Beyşehir Gölü Milli Parkı, ülkemizin en büyük milli parkı olarak karşımıza çıkıyor. 88 bin 750 hektarlık alanı kapsayan Beyşehir Gölü Milli Parkı;  üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ve Selçuklu Dönemine ait kültürel zenginlikler olması ile dikkat çekiyor. 1993 yılında milli park olarak ilan edilen alanda irili ufaklı çok sayıda ada bulunuyor.

49) Eflatunpınar Hitit Su Anıtı

Eflatunpınar Hitit Su Anıtı
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Hitit Kutsal Su Tapınağı olarak dâhil edilen Eflantunpınar Anıtı, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde bulunuyor. Beyşehir Gölü yakınlarındaki Eflatunpınar Anıtı, Konya il merkezine 86 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Hititler zamanından günümüze kadar ayakta kalan Eflatunpınar Anıtı; özgün taş işçiliği, kabartmalardaki kompozisyonu ve bir açık hava tapınağı şeklinde düzenlenmesi ile dikkatleri çekiyor. M.Ö. 13. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilen Eflatunpınar Anıtı’nın Büyük Kral Tuthaliya IV dönemine ait olduğu düşünülüyor. Birbirine uygun olarak kesilmiş andezit blokların titizlikle birleştirilmesi ile inşa edilen Hitit Su Anıtı’nın üzerinde tanrı ve tanrıça figürleri yer alıyor.

50) Leylekler Vadisi

Leylekler Vadisi
Leylekler Vadisi

Beyşehir İlçesi’ne bağlı Yeşildağ Beldesi’nin simgesi haline gelen Leylekler Vadisi, Beyşehir Gölü kıyısında konumlanıyor. Konya’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden Leylekler Vadisi’nde her yıl ilkbaharda binlerce leylek gelip yuva kuruyor. İlkbahar mevsiminden itibaren dönüş yolculuğuna kadar çok sayıda leyleğe ev sahipliği yapan Leylekler Vadisi, doğa fotoğrafları çekmek için de harika bir yer.

51) Kubadabad Sarayı ve Külliyesi

Kubadabad Sarayı ve Külliyesi
Kubadabad Sarayı ve Külliyesi

İl merkezine 149 kilometre uzaklıktaki Kubadabad Sarayı ve Külliyesi, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde konumlanıyor. Ünlü Selçuklu tarihçisi İbni Bibi’ye göre; Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat Kayseri’den Antalya’ya giderken Beyşehir Gölü çevresinin güzelliğinden etkilenmiş ve buraya bir saray yapılmasını emretmiş.

Beyşehir Gölü’nün hemen yanında ve Anamas Dağları’nın eteklerindeki saraydan, müzeleri süsleyen göz kamaştırıcı çiniler ve saray kalıntıları kalmış. Günümüze ulaşabilmiş tek Anadolu Selçuklu saray yapısı olan Kubadabad, Alaeddin Keykubat’ın (1220 – 1236) emriyle Sadeddin Köpek tarafından yapılmış.

52) Kızören Obruğu (Obruk Gölü)

Kızören Obruğu (Obruk Gölü)
Kızören Obruğu (Obruk Gölü)

Ülkemizin en büyük obruğu olan Kızören, Konya’nın 70 kilometre kuzeydoğusunda Konya – Aksaray kara yolu üzerinde bulunuyor. Karstik oluşumlu bir obruk gölü olan Kızören’in turkuaz renkli suları, ziyaretçilerini derinden etkiliyor.

300 metre genişliğe ve 150 metre derinliğe sahip olan Kızören Obruğu, Karatay İlçesi’ne bağlı Obruk Mahallesi’nde yer alıyor. Obruğun yakınlarında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunuyor.

53) Obruk Han

Obruk Han
Obruk Han

Obruk Köyü girişindeki Obruk Han, 13. yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Bir Selçuklu eseri olan Obruk Hanı, Konya’nın yaklaşık 70 kilometre kuzeydoğusunda konumlanıyor. Dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine inşa edilen han, güneybatı kanadında yer alan avlu ve kuzeydoğu kanadındaki barınak bölümünden oluşuyor.

54) Konya Lale Bahçeleri

Konya Lale Bahçeleri
Konya Lale Bahçeleri

Karatay ilçesi İsmil Mahallesi’nde bir firma, 500 dekarlık alanda, yılda 100 çeşitten oluşan 50 milyon adet lale yetiştiriyor. İl merkezine 56 kilometre uzaklıktaki Konya Lale Bahçeleri, lalelerin açma zamanında şahane manzaralar sunuyor. Sizler de Konya gezinizde rengârenk laleleri görmek isterseniz, Lale Bahçelerini ziyaret edebilirsiniz.

55) Karatay Şehir Parkı

İl merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafedeki Karatay Şehir Parkı, 343 bin metrekarelik bir alana sahip. Karatay Şehir Parkı’nda kendi kendini temizleme özelliğine sahip ve içerisindeki nilüfer çiçekleri ile görsel bir şölen sunan biyolojik gölet bulunuyor. Konya’nın en büyük lunaparkının yer aldığı Karatay Şehir Parkı’nda kamelyalar ve mangal yeri de mevcut.

56) Akören Koca Cami

Konya’nın İlçesi Akören’de yer alan Koca Cami, Büyük Cami adıyla da biliniyor. Akören’in merkezindeki Koca Cami, ilçenin en eski eserlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Koca Cami’nin işlemeli ahşap giriş kapısının üzerindeki hatlı Osmanlı Türkçesi kitabesi bulunuyor.  Minberi, özgün süslemeleri, tek şerefeli güdük minaresi ve taş mihrabı ile dikkat çeken Akören Koca Cami, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında gösteriliyor.

57) Akören Göleti

İl merkezine 54 kilometre, ilçe merkezine ise 9 kilometre uzaklıktaki Akören Göleti, Konya’daki doğal güzellikler arasında bulunuyor. Orman içerisinde konumlanan Akören Göleti, ilkbahar mevsiminde şahane manzaralara ev sahipliği yapıyor. Sizler de Akören Göleti’ni doğa yürüyüşü yapmak ve doğa fotoğrafları çekmek için ziyaret edebilirsiniz.

58) Adile Baysal Kültür, Sanat Evi (Seydişehir Kent Müzesi)

Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Adile Baysal Kültür, Sanat Evi; il merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Seydişehir’in özgün geleneksel mimarisinin korunmuş en iyi örneklerinden birisi olan yapı restore edilerek müze, restoran ve aşevi olarak hizmet vermeye başlamış. Etnografik eserlerin sergilendiği Seydişehir Kent Müzesi’ni pazar günleri hariç haftanın her günü 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

59) Tınaztepe Mağarası

Tınaztepe Mağarası
Tınaztepe Mağarası

Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük mağarası olan Tınaztepe Mağarası, il merkezine 115 kilometre mesafede konumlanıyor. Toplam uzunluğu 22 kilometre, gezilebilen bölümü ise 1580 metre olan mağara sonundaki 64 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağara.

1968 yılında Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından bulunan Tınaztepe Mağarası’nın yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana geldiği bulunmuş. 2004 yılında Mağara Dinlenme Tesisleri olarak hizmete açılan Tınaztepe Mağarası, Konya’nın Seydişehir İlçesi’nde yer alıyor.

60) Beyşehir Eşrefoğlu Cami

Beyşehir Eşrefoğlu Cami
Beyşehir Eşrefoğlu Cami

Beyşehir İlçesi’ndeki Eşrefoğlu Cami, Konya il merkezine 90 kilometre mesafede konumlanıyor. 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Beyşehir Eşrefoğlu Cami, ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi’nde yer alıyor.

Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Eşrefoğlu Cami, 1296 – 1299 yılları arasında inşa edilmiş. Taş, tuğla, çini ve renkli boyama gibi birçok süsleme sanatının bir arada kullanıldığı tek ahşap cami olması nedeniyle Türk mimarlık tarihinde özel bir yeri olan Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

61) Hadim Göksu Yerköprü Şelalesi

Hadim Göksu Yerköprü Şelalesi
Hadim Göksu Yerköprü Şelalesi

Konya’nın Hadim İlçesi’ndeki Yerköprü Şelalesi, il merkezine 113 kilometre ilçe merkezine ise 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konya’da gezilecek doğal güzellikler arasında yer alan Yerköprü Şelalesi, Göksu Nehri üzerinde akıyor. Farklı jeolojik oluşumlara ev sahipliği yapan Hadim Göksu Yerköprü Şelalesi, etrafı yeşilliklerle çevrili çok güzel bir doğal alan.

62) Yerköprü Mağarası

Hadim İlçesi sınırının yakınlarındaki Göksu Vadisi’ndeki Yerköprü Mağarası, 5 kilometre uzunluğunda.  Konya – Karaman yolunu kullanarak Kayaağzı – Habiller Köyleri üzerinden 116 kilometrelik bir yolculukla ulaşılan Yerköprü Mağarası, tamamen traverten bir tüfün içinde yer alıyor. Ülkemizin doğası en güzel mağaralarından birisi olan Yerköprü, Konya’nın doğal güzellikleri arasında bulunuyor.

63) İplikçi Cami

Yerköprü Mağarası
Yerköprü Mağarası

Konya’daki Selçuklu dini mimarisinin erken tarihli örneklerinden birisi olan İplikçi Cami, şehir merkezinde Mevlana Caddesi üzerinde bulunuyor. Caminin yakınındaki İplikçiler Çarşısı’ndan dolayı bu ismi alan caminin 12. yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülüyor. Konya’da gezilecek tarihi yerler arasındaki İplikçi Cami, yangında zarar görünce tüccar Hacı Emrullah tarafından tamir ettirilmiş.

64) Tarihi Melike Hatun Çarşısı

Tarihi Melike Hatun Çarşısı
Tarihi Melike Hatun Çarşısı

Aziziye Cami’nin yakınındaki Tarihi Melike Hatun Çarşısı, Hazreti Mevlana’nın kızı Melike Hatun’un ismini alan asırlık çarşı olarak bizleri selamlıyor. Şehrin yöresel lezzetlerinin yanı sıra taze meyve ve sebzelerin satışa çıkarıldığı Melike Hatun Çarşısı, kapalı bir alanla ziyaretçilerine güzel bir alışveriş deneyimi sunuyor. Çarşıda alışveriş yapmak istemeseniz bile Tarihi Melike Hatun Çarşısı’na uğrayıp çarşının üst katlarından aşağıdaki renkli dünyaya bakmanızı tavsiye ederiz.

65) Akşehir Gölü

Nasreddin Hoca’nın fıkrasında “Ya tutarsa” diyerek maya çaldığı göl olan Akşehir Gölü, Konya il merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Afyonkarahisar – Konya sınırındaki Akşehir Gölü, dışarıya akıntısı bulunmadığı için kapalı havza özelliği taşıyor.  Sultan Dağları ile Emir Dağı arasındaki çöküntü alanında konumlanan Akşehir Gölü, Konya’daki doğal güzellikler arasında gösteriliyor.

66) Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Konya’nın Ilgın İlçesi’ndeki Lala Mustafa Paşa Külliyesi, il merkezine 88 kilometre, ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Lala Mustafa Paşa Külliyesi, 1576 – 1584 yılları arasında Mimar Kocasinan tarafından yapılmış. Osmanlı külliyeleri arasında önemli bir yeri olan külliye Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı için bu ismi almış.

Külliyede; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı, iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkânlar, çeşme, samanlık ve odunluk kısımları yer alıyor. 2010 yılında restore edilerek hizmete açılan Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nin, Kapalı Çarşı kısmı dükkân, diğer kısımları ise kültür merkezi olarak kullanılıyor.

67) Karapınar Çölü

Karapınar Çölü
Karapınar Çölü

Ülkemizin tek çölü olan Karapınar, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde yer alıyor. Geçmişte bir gölün yerini aldığı bir çöl oluşumu örneği olan Karapınar Çölü, ilginç bir doğal güzellik olarak karşımıza çıkıyor. Ağaçlandırma çalışmaları ile yeşillendirmeye çalışılan Karapınar Çölü, doğaseverler ve kuş gözlemcileri tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

68) Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese
Sırçalı Medrese

Anadolu’nun en önemli medreselerinden birisi olan Sırçalı Medrese, 1242 yılında II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yaptırılmış. Alaeddin Tepesi’nin karşısındaki Sırçalı Medrese’nin yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmış. 1924 yılına kadar medrese olarak kullanılan Sırçalı Medrese, çinileri ile dikkat çeken bir mimariye sahip.

69) Şeyh Sadrettin Konevi Cami ve Türbesi

13. yüzyıl Selçuklu Dönemine ait Şeyh Sadrettin Konevi Cami, türbesinin cami bahçesinde olmasıyla ayrı bir önem taşıyor. Meram’daki Şeyh Sadrettin Konevi Cami, mutasavvıf Sadrettin Konevi adına 1274 yılında inşa edilmiş. İlk yapıldığı zamanlarda çinilerle bezeli olan caminin süslemeleri zaman içinde yok olsa da sivri kemerli mihrabı üzerindeki çini süslemeleri hâlen görülebiliyor.

Caminin doğusundaki Sadreddin Konevi’ne ait olan türbenin klasik Selçuklu kümbetlerine benzer konik bir ahşap çatısı bulunuyor. Şeyh Sadrettin Konevi Cami ve Türbesi, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında yer alıyor.

70) Meram Köprüsü

Meram Köprüsü
Meram Köprüsü

Meram Çayı üzerindeki Meram Köprüsü, il merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Selçuklu Döneminde yapıldığı düşünülen Meram Köprüsü, kesme taştan yapılmış beş gözlü güzel bir köprü olarak bizleri selamlıyor. Sizler de Tarihi Meram Köprüsü’nü ziyarete gittiğinizde çevresindeki çay bahçelerinde oturup köprünün güzelliğini izleyebilirsiniz.

71) Tarihi Meram Hamamı

Tarihi Meram Hamamı
Tarihi Meram Hamamı

Meram Köprüsü’nün güney yamacındaki Tarihi Meram Hamamı’nın İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’nde sergilenen kitabesine göre, Karamanoğlu II. İbrahim Bey’in tahta çıktığı dönemlerde Hacı Hasbeyoğlu Mehmet adındaki bir hayırsever tarafından 1424 yılında yaptırıldığı ortaya çıkıyor. Bu sebeple Hatıplı Hasbeyoğlu Mehmetbey Hamamı olarak da adlandırılan çifte hamam, 1982 yılında kültür ve tabiat varlığı olarak tescil edilmiş. Günümüzde ticari bir kuruluş tarafından aile dinlenme yeri olarak işletilen Meram Hamamı, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında gösteriliyor.

72) Tavusbaba Türbesi

Meram Bağları’ndaki Tavusbaba Türbesi; Konya’da Mevlana Türbesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Sadreddin Konevi Türbesi’nden sonra en çok ziyaret edilen türbelerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Hatamu Dede Zaviyesi şeyhlerinden birisi olduğu düşünülen Tavusbaba’nın memleketinin Hindistan olduğuna inanılıyor. Zamanla harap olan Tavusbaba Türbesi, 1905 yılında Postnişin Abdülvahid Çelebi ve 1958 yılında Konyalı bir hayır sahibi tarafından onarılmış.

73) Hasbey Mescidi

Meram’daki Hasbey Mescidi, Tavusbaba Türbesi yakınlarında yer alıyor. Karamanoğlu II. Mehmet (1402 – 1424) dönemine ait olan Hasbey Mescidi, çini mihrabı ve dış bezemeleriyle dikkat çekiyor. Konya’da gezilecek tarihi yerler arasındaki Hasbey Mescidi’nin kitabesinde “Dileriz bende gelenden hayrile / Gele bende gönlüni şâd eliye / Her ki ister ise bünyâd eyliye / Hacı Hasbey-oğlu yâd eyliye” sözleri bulunuyor.

74) Hasbey (Meram) Dârü’l-Huffâzı

Konya şehir merkezine 8 kilometre mesafedeki Hasbey Dârü’l-Huffâzı, Aydınçavuş Tepesi’nin eteklerine kurulmuş. Karamanoğlu Mehmet Bey (1246 –1277) zamanında Hasbeyoğlu Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan Dârü’l-Huffâz, Hasbeyoğlu Cami’nin doğu duvarına bitişik olarak inşa edilmiş. Hasbey Manzumesi olarak adlandırılan yapı topluluğu içerisinde; değirmen, hamam, cami ve bir Dârü’l-Huffâz yer alıyor.

75) Derbent Göleti

Konya’nın Derbent İlçesi’ndeki Derbent Göleti, il merkezine yaklaşık 55 kilometre, ilçe merkezine ise sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konya’da görülecek doğal güzellikler arasındaki Derbent Göleti çevresindeki Aladağ Göl Parkı çam ve meşe ormanlarıyla kaplı yaylaların arasında konumlanıyor. Dört mevsim ayrı doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bu güzel yerleri Konya ziyaretinizde görmenizi öneririz.

76) Ereğli Tarihi Uzun Çarşı

İl merkezine 150 kilometre uzaklıktaki Tarihi Uzun Çarşı, Konya’nın Ereğli İlçesi’nde konumlanıyor. Tarihi doku eşliğinde alışveriş yapabileceğiniz Uzun Çarşı, yenileme çalışmaları ile düzenli ve güzel bir görünüme kavuşmuş. Ereğli’nin önemli ticaret merkezilerinden birisi olan Tarihi Uzun Çarşı, Konya’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gösteriliyor.

77) Ereğli Müzesi

Konya Ereğli gezilecek yerler arasındaki Ereğli Müzesi, Konya’nın Ereğli İlçesi’nde konumlanıyor. İl merkezine 147 kilometre mesafedeki Ereğli Müzesi ilçe merkezinde yer alıyor. 1968 yılında açılan Ereğli Müzesi’nde Ereğli ve çevresinden derlenen, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Geç Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlılar devrine ait eserler sergileniyor.

Ereğli Müzesi haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

78) Güdük Minare Mescidi

Konya’nın Akşehir İlçesi’ndeki Güdük Minare Mescidi, il merkezine 136 kilometre mesafede ilçe merkezinin yakınlarında konumlanıyor. Minarenin petek kısmı Akşehir Depremi’nde yıkıldığı için halk arasında Güdük Minare Mescidi denen dini yapı, 1227 yılında Abdullah Muhtesib oğlu Emînüddin Hacı Hasan tarafından yaptırılmış. Duvarlarının alt yarısı taş, üst yarısı tuğla olan Güdük Minare Mescidi, Konya’da görülecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

79) Ereğli Çayhan Göleti

İl merkezine 187 kilometre ilçe merkezine 39 kilometre mesafedeki Ereğli Çayhan Göleti, Konya’da görülecek doğal güzellikler arasında bulunuyor. Ereğli’nin Çayhan Mahallesi’ndeki gölet, Konya’daki önemli göletler arasında yer alıyor. Özellikle yaz mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan Çayhan Göleti, temelden 36 metre yüksekliğe sahip.

80) Hadim İnönü Göleti

Hadim’in ünlü yaylası İnönü Yaylası’nda sulamada kullanmak amacıyla 1997 yılında yapımına başlanan Hadim İnönü Göleti, kiraz bahçelerinin sulanması için kullanılıyor. İnönü Göleti’ne ana yoldan İnönü Yaylası’na giden yola dönüş yapıldıktan sonra vadi içinden yaklaşık 5 kilometre yol gidilmesiyle ulaşılıyor. Doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı yapabileceğiniz İnönü Göleti’nde eşsiz doğa manzaraları sizleri bekliyor.

81) Kilistra Antik Kenti

Kilistra Antik Kenti
Kilistra Antik Kenti

Kilistra Antik Kenti, Konya’nın 45 kilometre güneybatısında, Meram ilçesine bağlı Hatunsaray (Lystra) Beldesi Gökyurt Köyü içerisinde konumlanıyor. Kapadokya benzeri bir mimariye sahip olan antik kent, Konya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor.

Tarihi Kral Yolu üzerindeki Kilistra Antik Kenti, Helenistik ve Roma Dönemlerinde yoğun yerleşime sahne olmuş. Erken Hristiyanlık Dönemi’nde hızla büyüyen Kilistra; Aziz Paul’un yaşamında önemli bir yeri olması, mimari açıdan kiliseler, şapeller, manastırlar, gözcü kuleleri, sığınaklar, antik yollar, mahalleler, seramik atölyeleri gibi değerli örnekleriyle ön plana çıkıyor.

82) Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi

İl merkezine 135 kilometre mesafedeki Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, ilçe merkezinde yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yeri olan karargâh binası, 2001 yılında müze olarak ziyarete açılmış.

Müzede Atatürk ve İsmet İnönü’nün Akşehir’de çekilmiş olan fotoğrafları, Akşehirli gazilerin madalya ve beratları, Atatürk’e hediye edilen ve kendisi tarafından kullanılan eşya ile silahları  yer alıyor. Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. 

83) Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı)

Akşehir İlçesi’ndeki Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, il merkezine 136 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Müze, 1914 yılında yapılan Rüştü Bey Konağı’nda 2007 yılında hizmete açılmış.

Müzenin ikinci katında arkeolojik eserler, üçüncü katında ise etnografik eserler sergileniyor. Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni, haftanın her günü 08:00 – 16:50 saatleri arasında ücret ödemeden gezebilirsiniz.

84) Nasreddin Hoca Gülmece Parkı

Nasreddin Hoca Gülmece Parkı
Nasreddin Hoca Gülmece Parkı

Konya il merkezine 135 kilometre uzaklıktaki Nasreddin Hoca Gülmece Parkı, Akşehir İlçesi’nde bulunuyor. Nasreddin Hoca’ya ait heykellerin yer aldığı parka ücretsiz olarak girilebiliyor. Ailecek eğlenceli vakit geçirebileceğiniz Nasreddin Hoca Gülmece Parkı, Konya’da gezilecek yerler arasında gösteriliyor.

85) Nasreddin Hoca Türbesi

1284 yılında Akşehir’de ölen ve burada defnedilen Nasreddin Hoca’nın mezarının çevresi daha sonra türbe haline getirilmiş. Birinci Anadolu Beylikleri döneminde yapıldığı düşünülen Nasrettin Hoca Türbesi, 1878 yılında 12 sütunun taşıdığı piramit külah ile kapatılmış.

Nasreddin Hoca Türbesi’nin önünde Dünya’nın Ortasını sembolize eden platform yer alıyor. Türbede Nasreddin Hoca’nın yanı sıra I. Mehmet’in kızı Habibe’nin de mezarı bulunuyor.

86) Tuz Gölü

Tuz Gölü
Tuz Gölü

Ülkemizin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü; Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde konumlanıyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde kırkının sağlandığı Tuz Gölü’nün bir kısmı sıcak yaz aylarında kuruyarak ilginç manzaralara ev sahipliği yapıyor. Konya çevresinde gezilecek doğal güzellikler arasındaki Tuz Gölü’ne ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.

87) Ilgın Kaplıcaları

Evliya Çelebi Ilgın’ın adının, şehrin batısındaki Selçuklu ve beylikler Döneminde Ab-ı Germ olarak bilinen ılıcadan geldiğini bildirmiş. Tarihi bir önemi de olan Ilgın Kaplıcaları, Konya’nın termal turizm yapılan yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

İlçe merkezinin 2.5 kilometre batısında Ilgın – Akşehir asfaltı üzerindeki Ilgın Kaplıcaları, sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip. Sizler de Konya ziyaretinizde kaplıca keyfi yapmak isterseniz, Ilgın Kaplıcalarını ziyaret edebilirsiniz.

88) Meke Krater Gölü

Meke Krater Gölü
Meke Krater Gölü

İl merkezine 108 kilometre Karapınar İlçesi’ne 9 kilometre mesafedeki Meke Karater Gölü, sahip olduğu görüntüsü nedeniyle “Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak anılıyor. Volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen gölün ortasında adacıklar bulunuyor.

İsmini çevrede yaşayan meke kuşlarından alan göl, deniz seviyesinden 981 metre yükseklikte konumlanıyor. Şahane manzaralara ev sahipliği yapan Meke Gölü, göl sularının azaldığı yaz aylarında mikroorganizmalardan dolayı kırmızı bir renk alıyor.

89) Fasıllar Köyü ve Fasıllar Anıtı

Fasıllar Köyü ve Fasıllar Anıtı
Fasıllar Köyü ve Fasıllar Anıtı

Dünyanın en büyük kaya anıtlarından birisi olan Fasıllar Anıtı, Fasıllar Köyü’nde bulunuyor. Hititler Döneminden kalma anıtta iki aslan arasında ve bir dağ tanrısının üzerinde ayakta duran büyük bir Fırtına Tanrısı heykeli bulunuyor. İl merkezine 68 kilometre uzaklıktaki Fasıllar Anıtı, M.Ö. 13. yüzyılın ikinci yarısına tarihleniyor.

90) Gömeç Hatun Türbesi

İl merkezine yakın bir konumdaki Gömeç Hatun Türbesi, Musalla Mezarlığı’nda yer alıyor. 13. yüzyıldan kalma türbe, Anadolu Selçuklu tarzında inşa edilmiş. Dış görünüş olarak kaleyi andıran Gömeç Hatun Türbesi, eyvan kemerlerin içinde mozaiklerle süslenmiş. Konya’da gezilecek yerler arasındaki türbenin Anadolu Selçuklu Sultanı Rükneddin Kılıç Aslan’ın karısı IV. Gömeç Hatun’a ait olduğu söyleniyor.

91) Valide Sultan Hamamı ve Müzesi

Konya’nın Karapınar İlçesi’ndeki Valide Sultan Hamamı, Mimar Sinan’ın eserleri arasında gösteriliyor. İl merkezine yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Valide Sultan Hamamı, 16. yüzyıla tarihlendiriliyor. Moloz ve kesme taş kullanılarak yapılan Valide Sultan Hamamı, Osmanlı Dönemine ait yaklaşık 500 tarihi eserin sergilendiği bir müze haline getirilmiş.

92) Selçuklu Çiçek Bahçesi

İl merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Selçuklu Çiçek Bahçesi, Kelebekler Vadisi Parkı’nda yer alıyor. Selçuklu Çiçek Bahçesi’nde 11 bin metrekarelik bir alanda, 45 tür ve 90 çeşitten oluşan 286 bin çiçek bulunuyor. Yürüyüş yolları, kamelyalar, seyir tepesi, çocuk oyun alanları ve hatıra köşesinin de yer aldığı Selçuklu Çiçek Bahçesi, pazartesi günü hariç haftanın altı günü 12:00 – 20:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

93) Körükini Mağarası

Derebucak Mağaraları arasında önemli bir yeri olan Körükini Mağarası, Beyşehir’e bağlı Çamlık Beldesi’nin 500 metre güneybatısında konumlanıyor. 1250 metre uzunluğundaki Körükini Mağarası’nın içinden Uzunsu Deresi geçiyor. Dünyanın en büyük mağaralarından bir tanesi olan Körükini Mağarası’nın içinde sarkıt, dikit, sütun ve travertenler yapıları bulunuyor.

94) Ak Manastır

Bir Bizans Dönemi eseri olan Ak Manastır, Konya’nın 4 kilometre batısındaki Takkeli Dağ’ın eteğinde yer alan askeri bölge sınırları içerisinde bulunuyor. Kayalara oyulmuş iki kilise, ayazma, keşiş hücresi ve bir podyumun yer aldığı Ak Manastır, Hagios Chariton ya da Deyr-i Eflatun (Eflatun Manastırı) olarak da biliniyor.

276 yılına tarihlendirilen Ak Manastır, St. Horjon adındaki bir Aziz adına inşa edilmiş. Sille Köyü’nün önemli tarihi kalıntıları arasındaki Ak Manastır, Konya’da gezilecek yerler arasında gösteriliyor.

95) Güvercinlik Mağarası

Güneysınır İlçesi’nin Güneybağ Mahallesi’ndeki Güvercinlik Mağarası, denizden 1090 metre yükseklikte konumlanıyor. 130 metre inildikten sonra ulaşılan mağara salonu; Avrupa ve Türkiye’de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon özelliğini taşıyor. Perde oluşumlar, bayrak ve duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi çok çeşitli oluşumlara ev sahipliği yapan Güvercinlik Mağarası, Konya’nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor.

96) Kanyon Parkı

İl merkezine 13 kilometre mesafedeki Kanyon Parkı, Konya’nın güzel parklarından bir tanesi olarak bizleri selamlıyor. Su havuzları, spor alanları, restoran ve piknik alanlarının bulunduğu Kanyon Parkı, şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. 122 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Kanyon Parkı’nda yeşilliklerin içinde rahatlayabilirsiniz.

97) Nene Hatun Parkı

Şehir merkezine çok yakın bir konumdaki Nene Hatun Parkı, Nalçacı Caddesi’nin arkasında yer alıyor. Parktaki doğal yürüyüş parkuru, spor alanları, çocuk parkları, çay bahçeleri ve lokantalar özellikle yaz mevsiminde çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

98) Selçuklu Köşkü (Alaeddin Köşkü)

Alaeddin Köşkü olarak da adlandırılan Selçuklu Köşkü, III. Sultan Kılıçarslan (1156 – 1192) döneminde yapılmış. Sultan Alaeddin Keykubat tarafından onarılıp genişletilen köşk iki katlı olarak inşa edilmiş. Şehir merkezindeki Selçuklu Köşkü, ücretsiz olarak gezilebiliyor.

99) Şerafeddin Cami

Şerafeddin Cami
Şerafeddin Cami

XII. yüzyılda Şeyh Şerafeddin tarafından yaptırılan Şerafeddin Cami, Konya’nın Karatay İlçesi’nde yer alıyor. Şehir merkezine sadece 650 metre mesafedeki cami, 1444 yılında II. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından tamir ettirilse de zamanla harap olunca 1636 yılında Mehmet Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıktırılarak yeniden yaptırılmış. Şerafeddin Cami, için bulunan hat örnekleri ve kalem işi nakışlarla dikkat çekiyor.

100) Kuşça Peribacaları

Kuşça Peribacaları
Kuşça Peribacaları

Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’ndeki Kuşça Peribacaları, il merkezine 133 kilometre ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kuşça Kasabası’ndaki peribacaları Kapadokya’dakilerle benzer özellikler taşıyor. Kapadokya, Afyon ve Narman’dan sonra ülkemizdeki dördüncü büyük peri bacası oluşumu olan Kuşça Peribacaları, Konya’nın keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikleri arasında bulunuyor.

Konya’ya gelip yöresel lezzetleri tatmadan gitmek olmaz. Konya ile özdeşleşen etli ekmek ise mutlaka yemeniz gereken yemeklerin başında bulunuyor.

Gelin size Konyalı bir arkadaşımın götürdüğü, otantik bit etli ekmekçi hakkında kısa bir bilgi vereyim. İşlerinde usta olan Tatlıdil Etli Ekmek’te; etli ekmek, Mevlana ve bıçakarası olarak adlandırılan muhteşem lezzetleri tatmadan Konya’dan ayrılmayın.

Hepinize keyifli bir Konya gezisi dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız