Konya’da Nerede Ne Yenir? Konya’da Etli Ekmek Nerede Yenir?

0
8376

Tarihi M.Ö 7000’li yıllara dayanan Konya’nın mutfağı da geçmişi ve tarihi kadar zengin. Konya denildiğinde akla ilk gelenlerin başında tabii ki etli ekmek ve bıçak arası geliyor. İncecik çıtır çıtır bir hamur ve üzerine kıyma ya da zırhla çekilmiş kuşbaşı et… Daha ne olsun dediğinizi duyar gibiyim.

Ancak Anadolu mutfağının yanı sıra Mevlevi ve Selçuklu yemek kültüründen de izler taşıyan Konya Mutfağı elbette etli ekmekten ibaret değil. Konya’da kuru bamya ile yapılan bamya çorbasından tarhun otu çorbasına, fırın kebabından tirite, çebiçten parmak köfteye, yağlı somundan mevlana böreğine, sac arasından höşmerime tadına doyamayacağınız sayısız lezzet sizleri bekliyor.

Gelin Konya mutfağının bu enfes yemeklerini nerelerde tadabiliriz birlikte bir göz atalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

Konya’da Ne Yenir? Konya Yemekleri

1) Cemo Etli Ekmek

Konya’da Etli Ekmek Nerede Yenir?

Etli ekmek ve bıçak arası yiyebileceğiniz en iyi adreslerden bir tanesi. Etli ekmeğin hamuru, üzerine etli harç konulduktan sonra çekilerek uzatılır. Ancak Cemo’daki işinin ehli ustalar fazla uzatılan hamurun tadının bozulduğunu ve uzunluğunun çok iyi ayarlanması gerektiğini söylüyor.

2) Ferah Etli Ekmek

Konya’da etli ekmek yapan bir çok yer, bir fark yaratmak adına etli ekmeğin harcının malzemelerinde değişiklikler yaparak kendilerine özel yeni tatlar yaratmışlar.

Ferah Etli Ekmek’in spesiyali ise kuzu eti, soğan, domates ve biberle hazırladıkları ‘Sade Kekikli’. Fırından çıkar çıkmaz üzerine kekik serpilerek servis edilen Sade Kekikli, etli ekmek dışında bir şeyler tatmak isteyenler için güzel bir alternatif olacaktır.

3) Havzan Etli Ekmek

Havzan Etli Ekmek’i farklı kılan özelliği ise sunumu. Neredeyse iki metre uzunluğunda hazırlanan klasik usül etli ekmek masaya kesilmeden getiriliyor.

Her ne kadar etli ekmeğin boyu uzadıkça tadı bozulur deseler de Havzan’ın etli ekmeği oldukça lezzetli, deneyin göreceksiniz.

4) Halk Etli Ekmek

Her ne kadar etli ekmeğinin ve bıçak arasının lezzeti dillere destan olsa da buranın spesiyali ‘Recai Böreği’. Ama bakmayın siz adının börek olduğuna Konyalıların börek dediği aslında bir nevi pide.

Tıpkı bıçak arasında olduğu gibi zırhla çekilen kıyma, domates ve yeşil biberle tatlandırıldıktan sonra hamurun üzerine yayılıyor. Ardından üzerine Konya’nın yerel küflü peynirinden konuluyor ve fırında pişiriliyor.

Recai böreğini fırından almaya yakın üzerine tereyağı sürülüyor ve ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor.

5) Seranade Etli Ekmek

Seranade Etli Ekmek Konya

Konyalıların da uğrak mekanlarından olan Seranade’ye giderseniz biraz sıra beklemeyi göze almalı ya da saatinizi iyi ayarlamalısınız. Çünkü sanayinin içinde yer alan ve sadece gündüz saatlerinde açık olan Seranade hafta içi öğlen saatlerinde ve Cumartesi günleri çok dolu oluyor, benden söylemesi. Pazar günleri kapalı olduğunu da belirtmekte fayda var.

6) Pideci Hasan Şendağlı

Etli ekmeği en lezzetli yapan yerlerden biri olsa da yolunuz Pideci Hasan Şendağlı’ya düşerse ’yağlı somun’ yemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Yağlı somunun mucidi Hasan Şendağlı’da ister içinde küflü Konya peyniri, tulum, civelek ve çubuk peynirleri olan ‘Dört Peynirli’nin, isterseniz de içinde yine küflü peynir, pastırma ve kavurma olan ‘Atom’un tadına bakın. Her ikisinin de tadı damağınızda kalıyor olsa da benim oyum ‘Dört Peynirli’den yana olacaktır.

7) Hacı Şükrü

Bakır kaplarda, odun fırınında üç – dört saatte pişen fırın kebabını pişirirken içine hiçbir ekstra malzeme koyulmuyor. Kuzu etleri kendi buharı ve yağıyla pişiyor. Özel tırnaklı pide ile servis edilen bu kebabı yemek için en popüler adreslerden biri kesinlikle Hacı Şükrü.

Fırın kebabı öyle bir lezzet ki yerken çatal bıçağa ihtiyaç duymayabilirsiniz benden söylemesi. Zaten bir çok yerde siz istemediğiniz sürece masaya çatal bıçak gelmiyor.

8) Ali Baba Fırın Kebap

Daha salaş restoranları sevenlerdenseniz tercihinizi Ali Baba Fırın Kebap’tan yana kullanabilirsiniz. Kuzu etinden yapılan fırın kebabını yerken masanızda mutlaka kuru soğan ve bol köpüklü bir ayran olsun derim. Taş fırında meşe odununun ateşinde pişen bu eşsiz lezzet tekrar Konya’ya gelmeniz için başlı başına bir sebep olabilir.  

9) Gazyağcı Furun Kebabı

1870’li yıllardan beri hizmet veren Gazyağı Furun Kebap Konya’nın en eski işletmelerinden. Şu an ailenin dördüncü ve beşinci nesilleri tarafından işletilen mekanda kebap en geleneksel haliyle sunuluyor.

Gelenekselliği ve dedelerinden öğrendiklerini en iyi şekilde yaşatmaya çalışan Gazyağcı Furun Kebap’ın işletmecileri yemeğin orijinal ismi furun kebabı olduğundan restoranın adında da o şekilde kullandıklarını belirtiyorlar.

10) Ehil Fırın Kebap

Şu an üçüncü kuşak tarafından işletilen Ehil Fırın Kebap tam bir geleneksel aile işletmesi. Fırın kebabı da çok lezzetli ama buranın esas spesiyali adı gibi işinin ehli ustaların elinden çıkan ‘Boyun Kebabı’. Ağızda dağılan lokum gibi eti ile Ehil Fırın Kebap gönlünüze taht kurabilir.

Buranın ustaları fırın kebabının neden hep soğanla tüketildiği konusuna da açıklık getiriliyor. Soğan, oldukça yağlı olan bu kebabın tadını hafifletiyormuş.

11) Kebapçı Dedeler

Pamuk gibi pişmiş ağızda dağılan yumuşacık bir fırın kebabı yemek isterseniz adresiniz Kebapçı Dedeler olmalı. Kebabın yanında getirilen mis kokulu gül şerbeti de damaklarınızda hoş bir tat bırakacak, kebabınızın tadına tat katacaktır.

Buranın müdavimi çok fazla o yüzden erken gitmeye öze gösterin derim aksi takdirde ‘kebabımız bitmiştir’ yazısına denk gelmeniz muhtemel.

12) Tuba Fırın Kebap

Sanayide yer alan ve Konyalıların da uğrak mekanlarından olan Tuba Fırın Kebap Konyalıların da gözde yerlerinden. Özellikle boyun kebabı ile öne çıkan mekanda boyun kebabını tadına bakmak isterseniz önceden ayırtmalısınız, aksi takdirde bu fevkalade lezzetten mahrum kalabilirsiniz.

Çoğu yerde olduğu gibi burada da kebap yanında soğan ile tüketiliyor.

13) Tiritçi Mithat

Tiritçi Mithat Konya Yemek

Konya tiridini Kastamonu tiridinden ayrılan esas özellik etinin lezzetinde saklı diyebiliriz. Sinirleri ayrılan et iyice dövüldükten sonra satırla kesiliyor.

Pidesi, yoğurdu, domatesi ve biberi de eklendikten sonra kiremit güveçlerde fırına gidiyor. Bu enfes lezzeti Konya’da en güzel yapan yerlerden biri de Tiritçi Mithat.

14) Kabakçı Ali Lokantası

Et, kemik suyu, yoğurt ve sıcacık pidenin efsane buluşması olan Tirit kebabı servis edilmeden önce üzerine tereyağı gezdirilip ve bol maydanoz serpiliyor.

Tadına doyamayacağınız hatta neredeyse parmaklarınızı yedirtecek tirit kebabını yiyebileceğiniz en iyi adreslerden biri de Kabakçı Ali Lokantası. Oldukça doyurucu porsiyonlarda gelen tirit kebabı ile Konya’da kendinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

15) Kuzucu Ali

Kuzu tandırın Konya’daki en iyi adreslerinden biri. Kuzucu Ali’de meşe odununun ateşinde pişen kuzu tandır keyfinizi efsane mezeler ve turşu ile taçlandırmayı ihmal etmeyin derim. Ağızda dağılan bu tandıra hayran olmamak mümkün değil. Kuzucu Ali Konya lezzet durakları listenizde mutlaka olmalı.

16) Köfteci Sofu

Türkiye’nin hemen hemen her yöresinin kendine has bir köftesi vardır desem abartmış olmam. Sanayi mahallesi içinde yer alan Köfteci Sofu’nun köfteleri de Konya usulü.

İlk bakışta İnegöl köfteyi andırsa da daha ince ve uzun. Köfte ve yanında getirilen sumaklı soğan salatası, acılı ezme, cacık ve turşudan oluşan bu enfes sofranın bağımlısı olabilirsiniz.

Bir de küçük not, mekanın sahibi Sofu İsmail lezzetli köftenin sırrının kuyruk yağı olduğunu söylüyor.

17) Çini Ali Baldan Köftecisi

Konya’nın en popüler köftecilerinden biri de Çini Ali Baldan. Kuzu kıymasına sadece tuz katılarak yapılan Çini Ali Baldan usulü şiş köftenin lezzeti dillere destan.

Bir porsiyonun asla yetmeyeceği bu köftenin yanında cacık ve piyaz söylemeyi de ihmal etmeyin. Hatta yeriniz kalırsa ekmek tatlısını da tatmadan kalkmayın derim.

18) Köfteci Ateş Baba

Sanayi mahallelerinin gizli gastronomi cennetleri olduğunu düşünmüşümdür hep. Köfteci Ateş Baba’da bu tezimi kanıtlar nitelikte diyebilirim.

Kuzu etinden yapılan ve tam kararında pişirilen köfteniz acılı domates ezmesi, cacık, piyaz, patlıcan ezme, sıcak pide gibi eşliklilerle taçlandırılıyor.

19) Sema Lokantası

Esnaf lokantalarına listesinde her daim yer verenlerdenseniz Sema Lokantası Konya’daki adresiniz olmalı. Döner denilince Konyalıların aklına ilk gelen yerlerden olan Sema Lokantası’nda döner parça etten yapılıyor ve tadına doyum olmuyor.

Salaş bir esnaf lokantası olan Sema’da bol tereyağlı enfes bir iskender yiyebileceğinizi de söylemeden geçmek olmaz.

20) Lokmahane

Hem geleneksel ev yemekleri hem de mükellef bir kahvaltı sunan lokmahane Konya’nın en iyilerinden. Kavurmalı yumurta, haşhaş ezmesi, küflü peynir, koyun yoğurdu, kabak reçeli ve peynirli pide Lokmahane’nin serpme kahvaltısının önce çıkan lezzetlerinden.

Şayet kahvaltı için değil de geleneksel lezzetler için Lokmahane’yi tercih ederseniz de bamya çorbasından tarhun otu çorbasına, kayısılı yahniden düğünlerin vazgeçilmezi ‘kuzu büttümet’e, ekşili su kabağından topalağa bir çok lezzetin tadına bakabilirisiniz.

Ancak yemekleri abartmamak fayda var çünkü Lokmahane’ye gelirseniz Konya Mutfağı’nın olmazsa olmaz tatlısı sac arasını ya da höşmerimi de tatmadan dönmemelisiniz.

21) Mevlevi Sofrası

Mevlevi Sofrası’nda yemeğe mutlaka ekşili bamya çorbası ile başlayın derim. Ardından ekmek salması, sac kavurma, odun ateşinde közlenen patlıcan ve kuzu eti ile yapılan özel soslu sebzeli közlemeden birini ya da birkaçını seçerek Konya Mutfağı’nı deneyimlemeye devam edebilirsiniz.

Konya’da olmanın hakkını tam anlamıyla vermek Mevlana Türbesi’ne karşı yöresel yemekler tatmak istiyorsanız aslına uygun olarak inşa edilmiş üç Konya evinden oluşan Mevlevi Sofrası güzel bir alternatif olacaktır.

22) Somatçı Fihi Ma Fih

Selçuklu Mevlevi yemeklerini bulabileceğiniz yegane yer olan Somatçı Fihi Ma Fih insana farklı bir lezzet deneyimi yaşatıyor.

Hoşgeldin ikramlıkları ile gönülleri fethetmeyi başaran Somatçı Fiti Ma Fih’te kayısılı kuzu gerdan, incirli et, dağ erikli soğanlı biftek, yemen kahveli et, zerdeçallı bulgur aşı, fıstıklı kayısılı tavuk sarması gibi geleneksel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

23) Efe Çorba

Birazcık midenizi rahatlatmak öğle yemeğini ya da sabah kahvaltısını sadece çorba ile geçiştirmek isterseniz sabah 4.30 ve öğlen 14.30  saatleri arasında açık olan Efe Çorba güzel bir alternatif olacaktır.

Bamyadan kelle paçaya, tutmaçtan mercimeğe, ezogelinden işkembeye, ovmaçtan beyin çorbasına bir çok seçenek sunan Efe Çorba’da her zevke hitap eden bir çorba bulmak mümkün.

24) Kazım Ağa – Mehmet Ağa

Hadi bir değişiklik olsun ve bugün kuru fasulye yiyelim derseniz de Kazım Ağa ve Mehmet Ağa arasındaki tatlı rekabete tanıklık edebilirsiniz.

Konya’nın en iyi kuru fasulyecisi denilince akla iki mekan geliyor. Biri Kazım Ağa diğeri ise Mehmet Ağa. Yıllardır yan yana hizmet veren bu kuru fasulyecilerin menüleri de neredeyse aynı.

Her ikisinde de başta kuru fasulye pilav olmak üzere, kavurma ve çorba gibi Türk Mutfağı’nın geleneksel lezzetlerine rastlamak mümkün. İki ağanın da kendine has müdavimi var. Sizin de yolunuz Konya’ya düşerse Kazım Ağa ve Mehmet Ağa arasındaki bu tatlı rekabete tanıklık edebilir. Gönlünüzden geçen kuru fasulyeciyi tercih edebilirsiniz.

25) Kadınlar Pazarı

Kadınlar Pazarı Konya

Konya’ya veda vakti yaklaştığında ise ‘Kadınlar Pazarı’na ya da nam-ı diğer Melike Hatun Çarşısı’na mutlaka uğramalısınız. Haftanın her günü açık olan bu pazarda Konya’nın yöresel ürünlerini hem tadabilir hem de alabilirsiniz.

Pazarda bulabileceğiniz en özel ürünlerin başında küflü peynir geliyor. Koyun sütünden yapılan, keçi ya da koyun tulumuna basılan bu peynir soğuk hava depolarında üç ay bekletilerek olgunlaştırılıyor.

Konyalıların ‘Peynirin küflüsü, erkeğin güçlüsü, peynirin küflüsü kadının süslüsü’’ sözüne aldanmayıp benim küflü peynirle aram yok derseniz de inek sütünden yapılan Cihanbeyli tulumu ya da tam yağlı keçi sütünden yapılan çepni tulumundan alabilirsiniz.

Kadınlar Pazarı’ndan çıkar çıkmaz ise pazarın hemen girişinde bulunan Üçler Kağnıcıoğlu Pastanesi’ne uğrayarak Konya’nın meşhur yağlı gevreklerinden alabilirsiniz. Çay ve tulum peyniri ile birlikte muhteşem olan bu gevrekler 3-4 gün tazeliğini koruyor. İsterseniz paket de yaptırabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız