Konya Nerede, Konya’ya Nasıl Gidilir?

0
422

Konya, Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük şehridir. Alan olarak çok geniş topraklara sahip olan kent Anadolu Selçuklu Devleti’ne ve Karamanoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Çatalhöyük, Konya’nın 52 kilometre güneydoğusunda konumlanıyor. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış. Çatalhöyük’ün diğer neolitik kentlerden farkı, bir köy yerleşkesi olmaktan çıkıp kentleşme aşamasına geçmiş olması. Çatalhöyük Neolitik Kenti aynı zamanda tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal gelişmelere tanıklık etmiş. 

Hem tarihi kalıntıları hem de doğal güzellikleri ile öncü şehirlerimizden birisi olan Konya, şehirde Mevlana kültürünün yaşatılması ile de öne çıkıyor. Şehrin simgelerinden Mevlana Türbesi ve Mevlana Müzesi, ünlü din adamı Mevlana Celaleddin Rumi hakkında detaylı bilgiler veriyor. 2007 yılı Mevlana’nın 800. doğum yılı olması sebebi ile UNESCO tarafından “Mevlana’yı Anma Yılı” olarak ilan edilmiş. 

Mevlana’nın “Gel, gel, ne olursan ol yine gel” çağrısına kulak vermek isteyenler yazımızda Konya hakkındaki bilgilere ulaşabilir ve bu güzel şehri ziyaret edebilirler. 

Konya’da Gezilecek Yerler, Konya’nın Meşhur Yemekleri, ve Konya’da Nerede Ne Yenir? yazılarımıza da bakmak isteyebilirsiniz.

Konya Hangi Bölgede?

Konya bulunan İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde kendi ismini verdiği Konya Bölgesi’nde yer alıyor.

Anadolu Yarımadası’nın ortasında konumlanan Konya’nın yüzölçümü 38 bin 257 kilometrekare.

Konya’nın Kaç İlçesi Vardır?

Konya’da toplam 31 ilçe bulunuyor. Konya ilçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak olarak karşımıza çıkıyor.

Karatay, Meram ve Selçuklu Konya’nın merkez ilçeleriyken Ereğli, Beyşehir ve Akşehir ise şehrin büyük ilçeleri arasında yer alıyor.

Konya Nerede?

Konya, 36°41′ ve 39°16′ kuzey enlemleri ile 31°14′ ve 34°26′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. Ankara, Aksaray, Niğde, Mersin, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeri ile komşu olan Konya’nın nüfusu 2021 sonu itibarıyla 2 milyon 277 bin 17 olarak belirlenmiş. Konya bu yüzden ülkemizin en kalabalık yedinci şehri.

Konya’ya Nasıl Gidilir?

Ülkemizin ortasında konumlanan Konya’ya kara yolu, kava yolu ve demir yolu ulaşım araçlarını kullanarak gidebilirsiniz.

Aşağıda özel araç, otobüs, uçak ve tren ile Konya’ya nasıl gidebileceğinizi detaylı olarak aktarmaya çalıştık.

Konya’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel araç ile seyahat etmek büyük bir konfor sağlıyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nden Konya’ya yolculuk yapmak isteyenler bu seçeneği tercih edebilirler. Bulunduğunuz şehirden Konya’ya Google haritalar uygulamasından yol tarifi alarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Ankara ile Konya arasında 262 kilometre mesafe bulunuyor. Ankara’dan Konya’ya özel araç ile seyahat ortalama üç saat sürüyor. Ankara – Gölbaşı – Kulu – Cihanbeyli – Altınekin – Konya güzergahını kullanarak Konya’ya ulaşabilirsiniz.

Konya – İzmir arası mesafe 560 kilometre. İzmir’den Konya’ya özel araç ile yolculuk süresi 7 saat. İzmir’den yola çıkanlar D300 karayolu üzerinden Konya’ya rahatlıkla gidebilirler. 

İstanbul ile Konya arasında 710 kilometre mesafe bulunuyor. Bu sebeple özel araç ile İstanbul – Konya yolculuğu ortalama 7 buçuk saat sürüyor. İstanbul’dan Konya’ya özel araç ile gitmek isteyenlerin İstanbul – Gebze – Bilecik – Bozüyük – Eskişehir – Sivrihisar – Kadınhanı – Konya güzergahını takip etmeleri gerekiyor. 

Konya’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Ülkemizin her noktasından Konya’ya otobüs bulmak mümkün. Uygun fiyatlı otobüs biletleri için obilet.com internet adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Ankara – Konya arası otobüs yolculuğu ortalama 3 buçuk saat sürüyor.

İzmir’den Konya’ya otobüs ile gitmek isteyenlerin 8 buçuk saat yolculuk yapması gerekiyor. 

İstanbul’dan Konya’ya otobüs yolculuğu ortalama 11 saat sürüyor. 

Konya’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?

Konya Havalimanı, Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alıyor. Konya merkezine 19 kilometre uzaklıktaki havalimanına bulunduğunuz şehirden yolculuk yaparak Konya’ya ulaşabilirsiniz. 

Ankara’dan Konya’ya direkt uçuş bulunmuyor. Konya uçuşu için Sabiha Gökçen veya İstanbul Havalimanı’ndan aktarma yapmanız gerekiyor. Uçuş süresi ise aktarma uçuşu zamanına göre değişiklik gösteriyor.

İzmir – Konya uçuşlar için Sun Express, Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava Yolları gibi firmalar hizmet veriyor. Sun Express ile Konya’ya direkt uçuşlar 1 saat 10 dakika sürüyor. Diğer firmaların uçuşları ise İstanbul’da aktarma yaparak Konya’ya ulaşıyor.

İstanbul’dan Konya’ya Anadolu Jet, Pegasus ve Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Konya arası uçuş 1 saat 10 dakika sürüyor. 

Konya’ya Tren ile Nasıl Gidilir?

Tren yolculuğu yapmayı sevenler Konya’ya ulaşmak için bu yolu tercih edebilirler. Tren bileti satın almak için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) internet sitesini kullanabilirsiniz. 

Ankara – Konya arasında hizmet veren Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Konya’ya gidebilirsiniz. Ankara’dan Konya’ya YHT ile gitmek 1 saat 46 dakika sürüyor. 

Konya Mavi Treni, Konya ve İzmir (Basmane) arasında hizmet veriyor. Konya – İzmir arasında her gün sefer yapan bu tren ile yolculuk 12 saat 33 dakika sürüyor. Trende yataklı, yemekli ve pulman vagonları bulunuyor. Konya Mavi Treni yataklı vagonlarının her kabininde iki yatak, lavabo, buzdolabı, elektrik prizi ve klimaya mevcut. Bu tren hattı hakkında detaylı bilgi almak isteyenler ilgili Konya Mavi Tren blog yazımızı okuyabilirler.

İstanbul’dan Konya’ya tren ile gitmek isteyenler İstanbul – Konya YHT veya İstanbul – Karaman YHT hatlarını kullanabilirler. İstanbul – Konya arası tren yolculuğu 5 saat sürüyor. 

Toros Ekspresi’ni kullanarak Adana’dan Konya’ya seyahat edebilirsiniz. Adana – Konya tren yolculuğu 6 saat 21 dakika sürüyor. 

Karaman’dan Konya’ya gitmek için Karaman – İstanbul YHT, Karaman – Ankara YHT, Karaman – Konya veya Toros Ekspresi’ni kullanabilirsiniz. Karaman – İstanbul YHT ve Karaman – Ankara YHT ile Konya’ya tren yolculuğu 50 dakika sürüyor. Karaman –Konya ana hattı kullanılarak yapılan yolculuk 1 saat 17 dakika sürüyor. Toros Ekspresi ile Karaman’dan Konya’ya yolculuk 1 saat 21 dakika sürüyor.

Konya’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Konya’da şehir içi ulaşım tramvay, otobüs ve dolmuş gibi toplu taşıma araçları ile sağlanıyor. Şehirde toplu ulaşım araçlarında Elkart adı verilen elektronik kart kullanılıyor. Kart hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Akıllı Toplu Ulaşım Sistemleri (ATUS) ile toplu taşıma hatlarının güzergahlarını, sefer saatlerini ve hangi duraktan hangi otobüs hattının kalktığını takip edebilirsiniz.

Keyifli bir Konya yolculuğu dileklerimizle…

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız