Bolu Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
3104

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu, yemyeşil ormanları ile ülkemizin en sakin ve güzel yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Abant Gölü başta olmak üzere birçok sevimli göle ev sahipliği yapan şehir her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Yedigöller Milli Parkı’nı da bünyesinde barındırıyor. Bolu’daki Kartalkaya Kayak Merkezi ise ülkemizde kış turizminin yapıldığı çok önemli bir yer.

Bolu’nun şirin bir ilçesi olan Mudurnu, 2018 yılında ülkemizin 15. sakin şehri (Citta Slow) olarak listelerde yerini almış.

Ülkemizin en iyi aşçılarının yetiştiği Mengen de Bolu’nun lezzet avcısı gezginlere sunduğu muhteşem bir seyahat rotası. Kısacası Bolu’daki güzellikler yazmakla bitmiyor…

Bolu Belediyesi’ne bağlı tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz Bolu Kart, şehir içi ulaşımda inanılmaz kolaylıklar sağlıyor. Gelin bu yazımızda sizlere Bolu Kart hakkında bilmeniz gerekenleri aktaralım. Sizler de bu sayede Bolu’yu doya doya gezin.

Bolu Kart Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bolu Kart’ın Türleri Nelerdir?

Bolu Kart Tam, İndirimli ve Serbest Kart olmak üzere üçe ayrılıyor. Tam Bolu Kart kişiselleştirilmemiş bir kart ve sivil binişler için kullanılıyor.

İndirimli Bolu Kart öğrencilere özel olarak verilen, isim ve fotoğraf baskılı kişiselleştirilmiş bir kart.

Serbest Bolu Kart ise 65 yaş üstü, engelli, refakatçi, basın mensubu, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarına ücretsiz biniş hakkı sağlayan bir kart çeşidi.

Bolu Kart dışında Kullan-At biletler de şehirdeki toplu ulaşım araçlarında kullanılabiliyor. İçerisinde 2 binişlik bakiye bulunan bu biletleri isteyen herkes satın alabiliyor ve biletler bakiyesi bittiğinde kullanılamıyorlar.

Bolu Kart Nasıl Alınır? 

Bolu Kartı şehir içerisindeki dolum ve satış noktalarından temin edebilirsiniz. İndirimli ve Serbest Bolu Kart almak isteyen kişilerin Bolu Kart İşlem Merkezlerine başvuru yapmaları gerekiyor. 

https://www.bolukart.com.tr/bolukart-islem-merkezi internet sitesi üzerinden Bolu Kart satış noktalarının ve kart işlem merkezlerinin adres bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Tam Bolu Kart almak için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmuyorken İndirimli ve Serbest Bolu Kart alabilmek için gerekli belgeler ile Bolu Kart İşlem Merkezi’ne başvuru yapmalısınız.

İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin faydalanabildiği İndirimli Bolu Kart için kimlik fotokopisi, güncel öğrenci belgesi ve son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğraf ibrazı gerekiyor.

Açık Öğretim eğitimi alan öğrenciler bu belgelere ek olarak güncel Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet döküm belgeleri ile başvuru yapabilirler.

Kişiselleştirilmiş kartlar teslim edilirken kimlik aslı ibrazı yapılması zorunlu.

65 Yaş Serbest Bolu Kartı hak sahiplerinin bireysel olarak kart başvurusu yapmaları gerekiyor. 65 yaşın üzerindeki kişiler son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları ve kimlik fotokopileri ile başvuru yapabilirler.

Engelli kişilerin Serbest Bolu Kart alabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından şahsa tahsis edilmiş ve süresi geçmemiş Engelli Kimlik Kartı, son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Emniyet görevlileri, sağlık personeli ve zabıtaların Serbest Bolu Kart alabilmesi için personel kartlarını, son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğraflarını ve kimlik fotokopilerini ibraz etmeleri zorunlu.

Şehit yakınları ve gaziler ise Bakanlık Kartı, son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopileri ile başvuru yaptıklarında Serbest Bolu Kart sahibi olabiliyorlar.

Basın mensubu olan kişiler Serbest Bolu Kart sahibi olmak için son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, kimlik fotokopisi ve Basın Kartı ile başvuru yapıyorlar.

Bolu Kart Nasıl Kullanılır?

Bolu Kartı toplu taşıma araçlarında bulunan kart okuma cihazlarına yaklaştırmanız gerekiyor.

Kullandığınız Bolu Kart çeşidine göre Bolu Belediyesi tarafından belirlenen ulaşım ücreti kartınıza yüklü bakiyeden düşülüyor. Kart okuma cihazı kartınız düzgün bir biçimde okunduysa onay sesi çıkarıyor ve yeşil ışık yakıyor. Bu sayede ulaşım ücretinin başarılı bir şekilde ödendiğinizi anlayabilirsiniz.

Kart okuma cihazının ekranı aynı zamanda kartınızda kalan bakiyeyi de gösteriyor. 

Bolu Kart Nerelerde Kullanılır? 

Bolu Kart Bolu Belediyesi’ne bağlı tüm toplu ulaşım araçlarında kullanılıyor.

Bolu Kart ve Vize Ücretleri Nelerdir?

Tam Bolu Kart satış fiyatı 20 TL iken Öğrenci Bolu Kart 25 TL’ye satılıyor.

Serbest Bolu Kart ise şehit yakını, gazi, belediye personeli, zabıta ve belediye su işleri çalışanlarına kart ücreti talep edilmeden ücretsiz olarak veriliyor.

Fakat 65 yaş üzerindekiler, jandarmalar, engelliler, basın kartı sahipleri ve emniyet personeli Serbest Kart alabilmek için 30 TL ücret ödüyor.

Bolu’daki toplu taşıma araçlarında Tam Kart biniş bedeli 3.5 TL. Öğrenci Bolu Kart sahipleri için bu ücret 2.5 TL olarak belirlenmiş.

Manyetik ikili biletin satış ücreti ise 12.5 TL. Toplu taşıma araçlarında kredi kartınızla ödeme yapmak isterseniz her biniş için 5 TL ödemeniz gerekiyor.

Tam Bolu Kart sahiplerinin vizeleme işlemi için herhangi bir ücret ödemesine gerek yok. İndirimli ve Serbest Bolu Kart kullanıcıları ise vize işlemi için 15 TL ödeme yapıyorlar.

Bolu Kartı kaybolan kişilerin Tam Kart için 15 TL, İndirimli Kart için 25 TL, Serbest Kart içinse 30 TL ödeme yapmaları gerekiyor.

Bolu Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir ve Sorgulanır?

Bolu Kartınıza şehirdeki dolum noktalarından bakiye yükleyebilirsiniz. 

Kartınıza para yükleme işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmek için ise https://www.bolukart.com.tr/para-yukleme adresini ziyaret etmeniz gerekiyor. Sitede ilgili yerlere 16 haneli Bolu Kart numaranızı, ulaşım kartınızın arka yüzündeki 20 haneli kart numarasının son dört rakamını ve kartınıza yüklemek istediğiniz tutarı girmeniz gerekiyor.

Bolu Kart’a bir kerede en fazla 100 TL yükleyebiliyorsunuz. Sayfanın alt kısmında bulunan ilerle butonuna bastığınızda para yükleme işlemini yapmak istediğiniz banka kartının bilgilerini ilgili yerlere girmeniz gerekiyor. Onaylama işlemi yaptıktan sonra da Bolu Kartınıza para yüklemi başarılı bir biçimde gerçekleştiriliyor. Yapacağınız bakiye yüklemelerinden %5 komisyon ücreti alınıyor.

Ayrıca online para yükleme işleminden sonra bakiyenin kartınıza yüklenebilmesi için kartınızı kart okuyucuya (validatöre) okutmanız gerekiyor. Kart okutma işleminizi bakiye yüklemenizi yaptıktan en az 1 saat sonra gerçekleştirebilirsiniz.

Bolu Kartınızın içerisindeki bakiye miktarını sorgulamak için https://www.bolukart.com.tr/bakiye-sorgulama internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sayfada ilgili yerlere Bolu Kartınızın ön yüzünde bulunan 16 haneli kart numaranızı, kartınızın arka yüzündeki 20 haneli kart numarasının son dörtlü grubundaki rakamları girip “Ben Robot Değilim” kısmını tıklayıp ileri tuşuna bastığınızda Bolu Kartınızdaki yüklü olan para miktarını görebilirsiniz. Bakiye sorgulama işlemi alt kısımda anlattığımız mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Bolu Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Bolu Ulaşım ismindeki mobil uygulama hem Android hem de IOS altyapısı kullanan telefonlar tarafından kullanılabiliyor. Bolu Ulaşım mobil uygulamasını telefonunuza indirdikten sonra hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulamada istediğiniz durağa ait otobüs güzergah bilgilerine, varış saatlerine ve otobüse ait konuma kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Mobil uygulamada bulunan “Yakınımdaki Duraklar”, “Harita” ve “Durak-Sefer” bilgilerine erişebilmeniz için telefonunuzun konum servislerinin açık olması gerekiyor.

Bolu Ulaşım mobil uygulamasını kartınıza para yüklemek ve kartınızdaki bakiye miktarını sorgulamak için de kullanabilirsiniz.

Kayıp veya Kırık Bolu Kart İşlemleri Nasıl Yapılır?

Serbest veya İndirimli Bolu Kartınız kırıldığında veya çalışmadığında Bolu Kart İşlem Merkezi’ne kartınız ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvurunuzdan 48 saat sonra Bolu Kart İşlem Merkezi’ne giderek eski kartınızın bakiyesini yeni kartınıza aktarabilirsiniz.

Kişiselleştirilmemiş kartlarda eski kartın bakiyesi yeni karta aktarılamıyor.

Bolu Kartınız kaybolduysa kimliğinizle Bolu Kart İşlem Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Yeni Bolu Kartınızı 48 saat sonra Bolu Kart İşlem Merkezi’nden alabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş Bolu Kart kullanıcıları kaybolan kartlarındaki bakiyeyi yeni aldıkları karta aktarabiliyorken kişiselleştirilmemiş kart kullananlar eski kart bakiyelerini yeni kartlarına aktaramıyorlar.

Bolu Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?

İçişleri Bakanlığı’nın 29/09/2020 tarih, 89780865-153-E-15993 sayılı “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması” başlıklı genelgesi uyarınca, 16/12/2020 tarihi itibariyle HES kodu kaydı yapılmamış kartlar toplu taşımada kullanılamıyor.  Bu yüzden herkesin toplu ulaşım kartına HES kodu kaydı yaptırması gerekiyor.

Toplu taşıma kartınıza HES kodu eşleşmesi yapabilmek için HES kodunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olmalı.

Bolu Kartınıza HES kodu eşleşmesi yapmak için https://hes.e-kent.com.tr/HesKayit.aspx?cityCode=14 internet sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, HES kodunuzu ve Bolu Kart numaranızı sayfadaki ilgili yerlere girmelisiniz. Sayfanın alt kısmında bulunan görseldeki karakterleri de ilgili boşluğa girmeniz gerekiyor.

Tüm bu alanları doldurup “KVKK Aydınlatma Metni ve Açık Rıza Beyanı’nı okudum, anladım ve kabul ediyorum.” kısmına tik atıp “Kaydet” butonuna bastığınızda HES kodu eşleşmenizi kolayca yapabilirsiniz.

Aynı sayfada bulunan HES kodu sorgulama ile T.C. kimlik numarası ve HES kodu bilgilerinizi girerek sizin HES kodunuza eşleşen herhangi bir ulaşım kartı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yukarıda anlatılan konular dışında başka bir konu hakkında yardıma ihtiyacınız olursa https://www.bolukart.com.tr/bolukart-iletisim sayfasından yardım alabilirsiniz.


Hepinize sağlıklı ve güzel günler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız