Ankarakart Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
26487

Ankara’da toplu taşıma araçlarına binebilmek için kullanabileceğiniz Ankara Kart eskiden EGO kart olarak bilinirdi. Şehir içi ulaşım araçları ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte temassız akıllı kartlar her yerde kullanılmaya başlandı. Başkent Ankara da bu durumdan nasibini alıp Ankara Kart uygulamasına geçti. 

İşte şehir içi toplu ulaşımın olmazsa olmazı Ankara Kart hakkında bilmeniz gerekenler.

Ankara Kart Türleri Nelerdir?

Ankara Kart’ın Tam, İndirimli, Serbest Ankara Kart ve Manyetik Bilet olmak üzere dört çeşidi bulunuyor.

Anonim bir kart olan Tam Ankara Kart herkes tarafından satın alınabiliyor. İndirimli Ankara Kart ise öğrenciler ve öğretmenler kullanıyor.

Serbest Ankara Kart’ın dört tipi var. Bunlar 61-64 Yaş, 65 Yaş, Engelli ve Basın Mensubu Kartları. Manyetik Bilet ise tek kullanım için satın almanız gereken bir kart. Bu kart tek geçiş sağladığı için her geçişte yeni bir tane almanız gerekiyor.

Ankara Kart Nasıl Alınır? 

Tam Ankara Kart kişiye özel olmadığı için bayilerden, Ankara Kart İşlem Merkezleri’nden veya Smart Banko’lardan satın alınabiliyor. 

Kişiselleştirilmiş bir kart tipi olan İndirimli Kart için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu kart başvurusu için Ankara Kart İşlem Merkezleri’ne gitmeniz gerekiyor.

İndirimli Öğrenci Kart alabilmek için nüfus cüzdanı veya ehliyet, 1 adet vesikalık fotoğraf ve güncel döneme ait 1 adet onaylı öğrenci belgesi ile başvuru yapılıyor. Öğretmenlerin ise İndirimli Kart alabilmek için kimlik belgeleri ve 1 adet vesikalık fotoğrafları dışında MEB Kurum Personel Kartlarını ibraz etmeleri gerekiyor. 

Serbest Ankara Kart da belirli kuralları sağlayan kişilere verildiğinden Ankara Kart İşlem Merkezi’nden alınabiliyor. 61-64 Yaş ve 65 Yaş Kartı için nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet vesikalık fotoğraf yeterli oluyor.

Engelli Kart alabilmek için nüfus cüzdanı veya ehliyetin ibrazı, 1 tane vesikalık fotoğraf, engelli raporu veya aslı gibidir onaylı örneği, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli kimliği, Başbakanlık Özürlüler İdaresi kimlik kartı gerekiyor.

Basın Kartı’ndan faydalanmak isteyen kişiler nüfus cüzdanı veya ehliyet, 1 adet vesikalık fotoğraf ve Sarı Basın Kartı ile Serbest Kart başvurularını yapabilirler.

Ankara Kart almak için AnkaraKart.com.tr sitesi üzerinden online başvuru da yapabilirsiniz. Sisteme üye girişinizi yaptıktan sonra AnkaraKart Online İşlemler menüsünden AnkaraKart Başvuru adımını seçerek başvurabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra Ankara Kart teslimi için randevu alabilirsiniz.

Kartınız hazır olduğunda işlem sırasında seçmiş olduğunuz ve e-randevu hizmeti veren Ankara Kart İşlem Merkezi’ne giderek Ankara Kart’ınızı teslim alabilirsiniz. Kart Merkezine gitmek istemezseniz Ankara Kart’ınızı kargo ile adresinizden de teslim alabilirsiniz. 

Ankara Kart Nasıl Kullanılır?

Kendinize uygun olan Ankara Kart’ı aldıktan sonra toplu taşıma araçları veya istasyonlarında istediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ankara Kart’ınızı kullanırken toplu taşıma araçlarındaki kart okuma cihazlarına yaklaştırmanız yeterli olacaktır. İşleminiz anında gerçekleşerek kullandığınız bakiye miktarını görebilirsiniz. 

Toplu taşıma araçlarında kullandığınız Ankara Kart’ın çeşidine göre belediye tarafından belirlenen ulaşım ücreti Ankara Kart’ınızdaki bakiyenizden otomatik olarak düşüyor.

Ankara Kart cihaz tarafından okunduğunda çıkan ses ve yanan yeşil ışık kartınızın okunduğunu teyit ediyor. Kart okuma cihazlarının ekranında ise Ankara Kart’ınızda kalan bakiyeyi öğrenebilirsiniz. 

Manyetik Bilet kullanıyorsanız Ankara Kart’ınızı kart okuma cihazının üst kısmında yer alan yuvaya yerleştirip cihazdan onay sesi geldikten sonra geri almanız gerekiyor. Kullandığınız Manyetik Bilet’inizi tüm yolculuk süresince yanınızda saklamayı unutmayın.

Ankara Kart Nerelerde Kullanılır? 

Ankara Kart’ınızı EGO’ya bağlı tüm otobüslerde, Metro, Ankaray ve Teleferiklerde kullanılabilirsiniz. 

Ankara Toplu Taşıma Ücretleri Ne Kadar?

AnkaraKart ile biniş ücretleri şu şekilde:

AKILLI KART BİNİŞ ÜCRETLERİ

 

TAM

İNDİRİMLİ

ANKARAKART BİR BİNİŞ ÜCRETİ

15,00

7,50

KULLAN AT BİLET BİR BİNİŞ ÜCRETİ

18,00

YOK

KREDİ KARTI İLE BİNİŞ

18,00

YOK

NFC İLE (CEP TEL.) BİNİŞ

7,50 TL

YOK

ÖĞRETMEN BİR BİNİŞ ÜCRETİ

4,25 TL

Ankara Vize Ücretleri Nelerdir?

Ankara Kart vize işlemleri için öğretmenlerin 140 TL, 61-64 yaşındakilerin 240 TL, TUİK ve PTT çalışanlarının 95 TL ödemesi gerekiyor.

Kayıp ve kırık Ankara Kart ücretinin bedeli ise 130 TL.

Ankara Kart’a Nasıl Bakiye Yüklenir?

Ankara Kart’a bayilerden, Smart veya Mini Banko cihazlarından bakiye yüklemesi yapabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama üzerinden kredi kartınızı kullanarak da kartınıza TL yükleyebilirsiniz.

Ankara Kart Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ankara kartların çeşidine göre yapılması gereken vize işlemleri yapılması değişiyor. Öğrenci Kart’ın vizesi için MEB ve YÖK kayıtlarında öğrencilik hakkı olan kişilerden herhangi bir evrak istenmiyor.

Kayıtlı görünmeyen öğrencilerin vize işlemleri son altı ay için geçerli öğrenci belgesi veya ilgili öğretim yılına ait bandrollü öğrenci kimlik kartı ile yapılıyor. Fakat Açıköğretim Fakültesi (AÖF) öğrencileri bandrol ile işlem yapamıyorlar. 

Öğretmen Kart’ın vizesi MEB sisteminde kayıtlı olan öğretmenler için yapılıyor. 61-64 Yaş Kart’ın vize işlemi MERNİS kayıtlarına göre ikameti Ankara’da devam eden vatandaşların kartlarına yapılıyor.

65 Yaş, Basın ve Engelli Kart’larının vize kontrolü sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor. 

Vize süresi dolan Kamu ve TUİK personel kartlarının vize işlemleri için kişilerin kurum yazısı ile başvuru yapması gerekiyor. 

Ankara’ya geçici görev ile gelen Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) personeline kart basım tarihinin 2 ay sonrasına kadar geçerli Ankara Kart veriliyor. Bu süre bitiminde karta tekrar vize yapılmak istenirse EGM web servisten sorgulama yaptırılarak kartın süresi uzatılıyor. EGM personelinin vize işlemi için EGM kimlik kartı gerekiyor.

Ankara Kart Mobil Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Ankara Kart artık cepte sloganı ile tanıtılan Ankara Kart mobil uygulaması hem App Store hem de Google Play üzerinden indirilebiliyor. Bütün işlemlerin online olarak gerçekleştirebildiği Ankara Kart mobil uygulaması kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor.

Cep telefonunuza Ankara Kart mobil uygulamasını yükleyerek harita üzerinde çevrenizdeki durakları görebilir, otobüslerin durağınıza ne zaman geleceğini takip edebilirsiniz.

Mobil uygulamadaki N Kolay Sanal Kart bir ön ödemeli kart. Bu kart ile Ankara Kart’ınıza kartınıza para yükleyebilir ve güncel bakiyenizi görebilirsiniz.

Uygulamadaki mobil biniş kısmını kullanarak “Bilet Al” fonksiyonu ile telefonunuza biniş paketi yükleyebilirsiniz. Telefonunuzun Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication – NFC) özelliğini aracılığı ile herhangi bir ulaşım kartına ihtiyaç duymadan mobil uygulamanızla otobüse biniş yapabilirsiniz. Uygulamadaki Nasıl Giderim? özelliği sayesinde Ankara’da gitmek istediğiniz yerlere kendinize bir rota oluşturabilirsiniz. 

Ankara Kart mobil alışveriş ödemeleri yaparken bile kullanılabiliyor. NFC özelliği bulunan telefonunuzu POS cihazına yaklaştırarak kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. https://www.nkolayankara.com/#kampanyalar kısmını takip ederek avantajlı kampanyalardan yararlanabilirsiniz.

Ankara Kart HES Kodu Eşleşmesi Nasıl Yapılır?

İçişleri Bakanlığı tarafından Koronavirüs salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında çıkarılan “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulama Başlıklı Genelgesi” kapsamında toplu ulaşımda elektronik Hayat Eve Sığar (HES) Kodu kontrolü yapılıyor. Bu yüzden, toplu ulaşım araçlarına binebilmek için Ankara Kart’ınızı kişisel HES Kodunuz ve TC Kimlik Numaranız ile eşleştirmeniz gerekiyor.

www.ankarakart.com.tr internet sitesi üzerinden “ANKARAKART Online İşlemler, ANKARAKART Tanımlama” menüsüne girerek Ankara Kart’ınızın ön ve arka yüzündeki kart numaralarını yazmanız gerekiyor. Aynı işlemi Ankara Kart mobil uygulamanızın online işlemler menüsünden yaparak HES kodunuzu Ankara Kart’ınız ile eşleştirebilirsiniz.


Ankara Kart’ınızla güvenli yolculuklar yapmanız dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız