Butik Otel Nedir? Bir Butik Otelin Hangi Özellikleri Taşıması Gerekir?

0
1838

Kalabalıklardan uzak, sakin ve izole bir tatil için konforlu bir konaklama seçeneği arıyorsanız, butik otellerde konaklayabilirsiniz.

Kendine özgü mimarileriyle öne çıkan, uzman personelleri ile kaliteli hizmet sunan butik oteller, misafirlerinin rahatlığına odaklanıyor.

Dilediğiniz şehirde iş veya tatil amaçlı konaklamalar için şehir merkezinde ya da doğayla iç içe bir butik otellerde rezervasyon yapabilirsiniz.

Peki butik otellerin özellikleri neler? Bir otelin butik otel olarak hizmet verebilmesi için hangi niteliklere sahip olması gerekiyor?

obilet.com’da otel rezervasyonu da yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Türkiye’nin en iyi butik otellerini obilet.com’da bulabilir, hızlıca seyahat planınıza uygun otelde oda ayırtabilirsiniz.

Butik Otel Nedir? Hangi Otellere Butik Otel Denir?

Turizm sektöründe konukların farklı beklentilerine ve ihtiyaçlarına cevap veren farklı otel türleri hizmet sunuyor.

Küçük oteller sınıfında yer alan butik oteller ile ilgili öne çıkan ilk özellik ise oda sayısı. Butik otellerin en az on fazla 60 oda sayısına sahip olması gerekiyor. Butik otel işletmelerinin en az 50 konuk kapasitesinde olmaları gerekiyor.

Bazıları otel zinciri üyesi olan butik oteller, genellikle bir otel grubundan bağımsız tek bir tesis olarak hizmet veriyor. 

Butik otel türünü diğer otellerden ayıran bir diğer önemli özellik ise bu otellerin kişiye özel, samimi bir hizmet anlayışına sahip olmaları.

Kaliteli hizmet arayanlara hitap eden oteller, genellikle 5 yıldızlı otel standartlarındaki müşteri odaları ile öne çıkıyor. 

Butik Otel Mimarisi 

Butik otelleri diğer otellerden ayıran bir diğer nitelik ise özgün mimari ve dekorasyon anlayışları.

Butik otel dendiğinde aklımıza ilk gelen az sayıda odası olan küçük ve samimi oteller gelse de bir oteli butik otel yapan temel özellik özgün oluşu. 

Modern ve çağdan dizayna sahip butik oteller olduğu gibi restorasyondan geçmiş tarihi yapılar da butik otel sınıfında yer almaktadır.

Modern dekorasyon severler için modaya uygun dekore edilen çağdaş odalar sunan butik otellerin yanı sıra bulunduğu bölgenin otantik mimari anlayışına uygun butik oteller de var. Örneğin Alaçatı butik otelleri arasından seçim yaparken dilerseniz antika eşyalarla döşenmiş daha nostaljik mekanları da tercih edebilirsiniz.

60 odaya kadar kapasitesi bulunan butik oteller olabileceği gibi Kapadokya’da mağara otel (cave otel) kategorisindeki konaklama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. 

Butik Otellerde Yeme İçme Konsepti 

Bir otelin butik otel olarak hizmet verebilmesi için en az bir adet alakart restoranı bulunması gerekiyor. Türk mutfağından veya dünya mutfaklarından yemekler sunan alakart restoranın yanı sıra bazı butik otellerde bar veya havuz bar da yer alabiliyor.  

Genellikle oda kahvaltı sistemi ile misafirlerini ağırlayan butik oteller, farklı konseptler için farklı fiyat seçenekleri sunuyor. Örneğin sadece oda konaklama seçeneği ile misafirler sadece konaklama ücreti öderken, kahvaltı dahil seçeneği ile otelin set menü veya açık büfe olarak servis edeceği sabah kahvaltısından da yararlanabiliyor. 

Butik otellerde genellikle her şey dahil sistemi ile hizmet verilmiyor. Bazı butik oteller konuklarına fiyat avantajı sağlamak açısından yarım pansiyon konaklama paketi sunabiliyor. Bu şekilde konuklar, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil konaklayarak daha cazip fiyatlarla otel konaklaması yapabiliyor. 

Butik Otellerde Hangi İmkanlar Sunuluyor?

Butik oteller, bulundukları bölgeye, konaklamanın yapıldığı mevsime göre farklı ayrıcalıklar sunsa da bazı standart hizmetlerin otelde mutlaka yer alması şartı bulunuyor. Bunların şartların başında alakart restoran geliyor. Bir otelin butik otel sayılabilmesi için mutlaka alakart restorana sahip olması en önemli koşullardan biri. 

Butik otellerde ortak alanlarda klima bulunmak zorunda. Butik otel odalarının 5 yıldız otel kalitesinde yataklara ve 5 yıldız otel odası donanımına sahip olması önem taşıyor. 

Butik otellerde resepsiyonda ve diğer genel alanlarda yatak kapasitesinin yüzde 25’i kadar oturma alanı da yer almalı.

Odalarda; oda servisi ve sunulan yiyecek-içeceklerin basılı olduğu menü, kuru temizleme ve çamaşırhane hizmetlerinin tarifesinin yer aldığı katalog, banyoda ışıklandırmalı ve büyüteçli ayna ile odalarda klima ve kablosuz internet erişimi de sunulması zorunlu olan hizmetlerden birkaçı. 

Butik otellerin konforu ve kalitesi ile öne çıkmasındaki en büyük etmenlerden biri de deneyimli ve eğitimli kadroları. Butik otellerde yatak kapasitesinin en az yüzde 50’si oranında alanında uzman personel çalıştırılması gerekiyor. Otelde en az her iki misafire bir personel düşüyor. Bu personellerin de deneyimli, konusunda eğitimli veya sertifikalı olması koşulu aranıyor. 

Butik Otellerde Konaklamak İçin 5 Neden 

  1. Kalabalıktan haz etmiyor, size özel alanlarda kafa dinlemeyi seviyorsanız butik oteller sizin için en uygun seçeneklerin başında geliyor.
  • Doğayla buluşurken konforundan ödün vermek istemeyenler de şehrin merkezinde huzuru arayanlar da butik otellerde aradığı özenli hizmeti kolaylıkla bulabiliyor.
  • Yalnızca yetişkin misafirleri ağırlayan, çocuk misafir kabul etmeyen butik oteller, daha sessiz ve sakin konaklama adresleri arayanların gözdesi oluyor.
  • Bunların dışında çocuklu aileler için özel ayrıcalıklar sunan, aile konaklamalarına uygun butik oteller de var. 

2. Şık ve konsept mekanları seviyorsanız, butik otellerin kendine özgü atmosferleri de sizin için cezbedici olacaktır.

  • İster modern ister nostaljik isterseniz de otantik ve geleneksel butik oteller arasından keyfinize göre olanı seçebilirsiniz.
  • Rahat bir konaklama deneyiminin yanı sıra bolca fotoğraf çekebileceğiniz, göz zevkinizi okşayan detaylar ve şık ambiyans da butik otellerin bonus hanesine yazılıyor. 

3. Yıl boyunca tatil için harika seçenekler… Sizin için tatilin mevsimi yoksa, yazın da kışın da keyifle kalacağınız otel alternatifleri arıyorsanız, ihtiyacınıza uygun bir butik oteli kolayca bulabilirsiniz.

  • Kışın şömine karşısında içinizi ısıtacak veya yazın havuzunda serinleyebileceğiniz butik oteller tatilden aldığınız keyfi katbekat artıracak. 

4. Bir oteli ne kadar beğenirseniz beğenin aldığınız hizmet sizi memnun etmiyorsa o tatil hezimete dönüşüyor.

  • Butik oteller, pansiyon, motel veya 1, 2, 3 yıldızlı otellere göre daha pahalı bir konaklama seçeneği sunsa da butik otellerin deneyimli personelleri sizi rahat ettirme konusunda uzmanlar. 

5. Kim kısa hafta sonu kaçamaklarını sevmez ki… Kayak otelleri veya tatil köyleri gibi şehirden uzak, ulaşımı zaman alan oteller, daha uzun ve önceden planlanmış tatiller için uygunlar. Ancak butik oteller “bu hafta sonu bir yere kaçalım” diyenler için mükemmel tatilin adresi oluyor.

  • Evlilik yıldönümü, Sevgililer Günü, yılbaşı veya doğum günü gibi özel tarihleri kısa bir tatille kutlamak için butik otellerde unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Hafta sonu ile birleşen resmi tatiller, bayram tatilleri veya hafta sonu kaçamakları da butik otellerde hayata keyif katan molalara dönüşüyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız