Farklı Bir Konaklama Seçeneği: Kapsül Oteller

0
445
Farklı Bir Konaklama Seçeneği: Kapsül Oteller
Farklı Bir Konaklama Seçeneği: Kapsül Oteller

Seyahate çıkarken en önemli unsurlardan bir tanesi, konaklama yapılacak yer. Uzun süreli konaklamalarda nerede, nasıl bir otelde kalmak istediğiniz ve otelden nasıl ayrıcalıklar beklediğiniz otel seçiminde büyük önem taşıyor. Kısa süreli konaklamalarda ise daha çok temel ihtiyaçların kolaylıkla karşılanması ve fiyat gibi unsurlara dikkat ediliyor. Pansiyon, otel ve hostel gibi seçenekler özellikle kısa süreli konaklamalarda ilk akla gelen seçenekler. Fakat tek seçenek tabi ki de bunlar değil. Çünkü pek çok kişinin daha önce duymadığı ya da duysa dahi hakkında çok ayrıntılı bilgisi olmadığı bir seçenek daha bulunuyor. Kapsül oteller…

Kapsül oteller, özellikle son yıllarda bilinirliği artmaya başlamış olan kişilere küçük bir alanda bireysel ve kısa süreli konaklama imkanı sunan bir otel türü. Fakat bu değişik oteller ile ilgili tek bilmemiz gereken bilgi bu değil tabi ki. Siz de kapsül otelleri merak ediyor ve değişik konaklama seçenekleri arıyorsanız, gelin kapsül otelleri birlikte keşfedelim.

Kapsül Otel Nedir?

Kapsül Otel Nedir?
Kapsül Otel Nedir?

Bilim-kurgu filmlerinde sıklıkla gördüğümüz tarzda bir tasarıma sahip olan kapsül oteller hem tasarımları ile hem de pratik oluşları ile oldukça dikkat çekiyor. İçinde en temel gereçlerin bulunduğu ve sadece tek kişinin uyuyabileceği büyüklükte odaları olan bu oteller büyük ve uzun bir tüpü hatırlatıyor. Dar alanları sevmeyen kişiler için çok uygun bir seçenek olmasa dahi kapsül oteller, kısa süreli konaklama için tercih edilebilecek konaklama seçenekleri arasında yerini alıyor. 

Kapsül otel mantığı ile yapılan ilk otelin yaratıcısı ise Mimar Kisho Kurokawa. Japon Mimar Kurokawa’nın 1970’ler yaptığı adını “Capsule Inn Osaka” koyduğu bu otelin amacı ise bugünkünden biraz farklı. O yıllarda Japonya’da çalışan beyaz yakalıların çoğu şehir dışındaki evlerinden şehirde bulunan işlerine geliyorlarmış. Bu çalışanların ise iş çıkışında herhangi bir etkinlik yaptıktan sonra eve gitmeleri büyük bir sorunmuş. Mimar Kurokawa ise bu probleme kapsül otel çözümünü bulmuş. Tasarladığı bu sadece yataktan ve ortak kullanım alanı olan banyolardan oluşan alanların olduğu kapsül otellerde beyaz yakalı çalışanlar yıkanabiliyor ve sonrasında rahat bir uyku uyayabiliyorlarmış. Şehirde çalışan kişilere işten sonra eğlenebilme fırsatı veren bu kapsül otellerde ise o dönemlerde sadece erkekler kalabiliyormuş. 

Günümüze gelindiğinde bu tarz konaklama seçeneklerinin arttığını ve neredeyse tüm dünyada örneklerinin yapıldığını görüyoruz. Bazı kişiler kapsül otelin misafirlerine çok küçük ve kısıtlı bir alan sunmasından dolayı iyi bir konaklama seçeneği olarak görmese dahi son anda uçağını ya da trenini kaçırmış, bulunduğu lokasyonda sadece birkaç saat kalacak ya da birkaç saat uyuyarak yola devam edecek kişiler için güzel bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa ve ülkemizde de örnekleri olan kapsül otellere Avrupa’da “pod hotel” de deniliyor. 

Kapsül Oteller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kapsül Oteller Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kapsül Oteller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kapsül oteller, teknik olarak sadece duş alıp uyuyabilceğiniz yerler olsa da, buralarda konaklarken bilmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. Öncelikle bu otellerde bulunan odaları, ranzaların etrafı tamamen kapatılmış bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Altlı üstlü içinde çoğunlukla sadece yatağın bulunduğu tüp şeklindeki odada ayağa kalkmanız ve yürümeniz imkansızdır. Kapsüller direkt olarak yan yana ve üst üste yapıldığı için kapsüller arasında herhangi bir mesafe bulunmuyor. Bunun dışında ise her ne kadar otelden otele değişiklik gösterebilecek olsa da kapsül otelde kalırken bilmeniz gereken birkaç önemli unsur daha bulunuyor;

  • Kapsül oteller çoğunlukla tek kişilik olarak tasarlanıyor. Özellikle Asya’da bulunan kapsül oteller tek kişilik, erkek ve kadın olarak ayrı bölümleri olacak şekilde tasarlanıyor. Fakat Avrupa’daki daha lüks kapsül otel versiyonlarında çift kişilik kapsül otel bulmanız mümkün.
  • Kapsül otellerde günlerce konaklayamıyorsunuz. Bu otellerde genelde 4-17 saat uzunluğunda kalabilirsiniz. Eğer daha uzun kalmak isterseniz, çıkış yapmanız beklenen zamanda yetkililere konaklama sürenizi uzatmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Fakat bunun için otelde müsaitliğin bulunması gerekiyor. Eğer otelde yoğunluk varsa konaklama sürenizi uzatamayabilirisiniz. 
  • Kapsül otellere pek çok yerde uyku kutusu da deniliyor. Yatak boyutunda ve dar oldukları için aldıkları bu isim ve yapı ile meşhur olsalar da daha geniş kapsül oteller de bulunuyor. 
  • Kapsül otellerde bulunan duş, tuvalet ve kilitli dolaplar ortak alan içerisinde bulunuyor. 
  • Kapsül otellerin odalarının pek çoğu sadece yataktan ibaret olduğu için eşyalarınızı kilitli bir dolaba koymanız gerekiyor. Özellikle Asya’da bulunan kapsül otellerin pek çoğunda misafirlere pijama da veriliyor. Kilitli dolapların içinde ise pijamanın yanı sıra havlu, şampuan, diş fırçası ve terlik bulunuyor. 
  • Genelde kapsül odaların içinde yemek yemek ve sigara içmek kesinlikle yasak oluyor.

Koşullar her ne kadar bölgeden bölgeye ve otelden otele değişiklik gösterse de kapsül otellerin koşulları genelde bu şekilde. Bazı kapsül otellerde oturma alanları, yemek yeme alanları ya da kafe alanları da bulunabiliyor. 

Kapsül Otellerin Sunduğu Avantajlar

Kapsül Otelin Sunduğu Avantajlar
Kapsül Otelin Sunduğu Avantajlar

Kapsül oteller, misafirleri için çeşitli avantajlar sunuyor. Bu avantajlardan ilki kişilerin daha uygun fiyatlı konaklama seçeneği bulabilmelerini sağlaması. Özellikle seyahat sırasında konaklamaya çok para harcamak istemeyen kişiler için çoğunlukla daha uygun fiyatlı bir seçenek olan kapsül oteller sıklıkla tercih ediliyor. Her otelde olduğu gibi kapsül otellerde de verilen hizmete göre fiyatlar değişiyor. Kimi zaman standart bir otel fiyatına da eş değer olabiliyor. Yine de genel anlamda kapsül otel fiyatlarının, diğer otel seçeneklerine göre daha uygun olduğu söylenebilir.

Diğer bir avantaj ise pratik bir konaklama seçeneği sunması. Sıklıkla seyahat eden kişiler bilirler ki ulaşım sağlayacakları aracın saatini kaçırmak veya rötardan dolayı uzun saatler beklemek olağan bir durumdur. Kapsül oteller burada seyahatseverlerin yardımına koşuyor. Kişiler birkaç saatliğine uygun fiyatlara burada konaklayarak dinlenebiliyorlar.

Bir diğer avantajı ise normal otel deneyiminden daha farklı bir deneyim yaşamış ve yepyeni bir konaklama stili ile tanışmış olmak. Yeni şeyler keşfetmekten zevk alan kişiler için kapsül oteller oldukça heyecan verici bir konaklama seçeneği olabilir. 

Kapsül Oteller Nerelerde Bulunuyor?

Kapsül otellerin olduğu şehirler
Kapsül Otellerde Konaklayabileceğiniz Yerler

Kapsül otellerin doğum yeri Japonya olsa da zamanla kapsül oteller dünyanın pek çok yerine yayıldı. Yine de Japonya bu konuda başı çekiyor. Bu yüzden kapsül otelde konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız ve yolunuz bir şekilde Japonya’ya düşecekse, şanlısınız demektir. Japonya’da lüks kapsül otellerden basit ve ihtiyacınızı karşılamaya yönelik otellere kadar pek çok seçenek bulunuyor. Japonya’daki bazı kapsül oteller misafirlerine ufak bir kahvaltı hizmeti sunarken aynı zamanda çok da küçük olmayan kapsül odalarının içine televizyon gibi teknolojik aletler de koyuyor. Aynı zamanda otellerin çoğu misafirlerinin gözüne hitap etmeyi de ihmal etmiyor. Odaları uykuya da yardımcı olabilecek soft renklerle döşüyorlar. Misafirlerin hem temel ihtiyaçlarını karşılayan hem de değişik bir konaklama deneyimi yaşatan Japonya’nın kapsül otellerinin popüler olması boşuna değil. 

Tabi kapsül otel deneyimini yaşamak için Japonya’ya gitmeniz şart değil. Oldukça güzel kapsül otelleri olan çeşitli ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerin arasında Hollanda, Almanya ve Tayvan gibi ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerde de farklı şekillerde tasarlanmış oteller bulmanız mümkün. Fakat eğer gideceğiniz ülkede bir kapsül otelde kalmayı planlıyorsanız, bu ülkenin kapsül otellerini araştırmanızda fayda var. Beklentilerinizin karşılanması ve rahat bir konaklama geçirmeniz açısından oldukça önemli olan bu adımı atlamanızı önermiyoruz. Konaklayacağınız kapsül oteli seçmeden önce otelleri online olarak araştırabilirsiniz.

  • City Hub Amsterdam (Hollanda, Amsterdam)
  • Space Night Capsule Hotel (Almanya, Berlin)
  • 9 Hours Otel (Japonya, Tokyo)
  • Capsule Hotel Astil Dotonbori (Japonya, Osaka)
  • UZ Hostel (Tayvan, Taipei)

Türkiye’de Kapsül Otel Var Mı?

Kapsül otel örneğinin bulunduğu bir ülke ise Türkiye. Türkiye’de bulunan Kepler Club: Lounge & Otel, Japonya’daki ilk kurulan kapsül otelin mantığından esinlenilerek yapılmış. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı kullanarak yolculuk yapan kişiler için kısa süreli ve pratik bir otel seçeneği yapılmış. Uçağı rötar yapan, birkaç saat ertelenen ya da aktarma ile yolculuk yapan kişiler havaalanına çok yakın olan bu kapsül otelde birkaç saat kalarak dinlenebiliyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız