Balık Sezonu Açıldı: Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

0
22908
Balık Sezonu Açıldı: Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?
Balık Sezonu Açıldı: Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

Balık demek sağlık demek. Dengeli ve düzenli beslenmenin olmazsa olmazlarından biri olan balık özellikle kış aylarında sofralarınızdan eksik olmamalı. Uzmanlar haftada en az bir gün mutlaka balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor ve yağ oranı yüksek balıkların diğer balıklara oranla Omega 3 bakımından zengin olduğunu ekliyor. Bu nedenlerden dolayı balık sağlıklı menülerin vazgeçilmezi. Fakat balık yerken, doğru balık seçimi yapmak da oldukça önemli. Her ay farklı balık tercihi yapabilir ve yemeklerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

İşte aylara göre balık çeşitleri;

1) Ocak Ayının En Lezzetli Balıkları: Kırlangıç, İstavrit, Çinekop, Kolyoz

Ä°stavrit
Ä°stavrit

Havaların soğuması ile daha da yağlanan balıklar ocak ayında bir başka lezzetli oluyor. Özellikle kırlangıç balığı ile yapılan balık çorbası tam bir şifa deposu. Denk geldiğiniz yerde mutlaka için deriz. İstavritin, çinekopun lezzetine zaten diyecek bir şey yok. Yanında klasik bir yeşil salata ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir akşam yemeği alternatifi.

2) Şubat Ayının En Lezzetli Balıkları: Kalkan, Mersin, İzmarit, Mezgit

Mezgit
Mezgit

Şubat ayında tezgahlarda torik, tekir, mersin, gümüş balığı gibi pek çok farklı balık çeşidi görebilirsiniz. Ancak bilenler bilir; şubat demek lokum gibi kalkan balığı demek. Özellikle Karadeniz’den çıkarılan kalkanların tadı bir başka oluyor. Fiyat olarak diğer balıklarla karşılaştırıldığında biraz daha pahalı olsa da sezonu bir kere de olsa kalkan yemeden kapatmayın deriz.

3) Mart Ayının En Lezzetli Balıkları: Kalkan, Levrek, Mezgit

Levrek
Levrek

Taze balık açısından en bereketli olan aylardan biri de mart. Şubat ayında olduğu gibi mart ayında da kalkan, balık severlerin sofrasında başrolde. Mezgit ise her yola yakışan balıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. İster sebzelerle haşlayıp suyuna da balık çorbası pişirin ister filetosunu çıkartıp fırında yapın isterseniz de kavurun. Alternatif olarak kokusundan rahatsız olmuyorsanız kızartmasını da yapın. Mezgitin her hali ayrı güzel.

4) Nisan Ayının En Lezzetli Balıkları: Kılıç Balığı, Mersin, Barbun, Lahos

Kılıç Balığı
Kılıç Balığı

Baharın gelişi ile renklenen sofraların enerjisi balık tezgahlarına da yansıyor. Kılıç balığı ile yapılan sebzeli şişlere, barbun kızartmaya nisan ayında sofralarınızda mutlaka yer açın deriz. Halk arasında değerli balık olarak bilinen lahosun da sebzeli buğulaması efsane oluyor. Tam suyuna ekmek banmalık. Aklınızda bulunsun!

5) Mayıs Ayının En Lezzetli Balıkları: Mercan, Kaya Balığı, İskorpit, Dil Balığı

Dil Balığı
Dil Balığı

Havaların ısınması ile palamut, hamsi gibi yağlı balıklara tamamen veda ediyor olsak da dil balığı, iskorpit, barbun gibi balıklara sofralarımızda yer açabiliriz. Dil balığının taze kekikli kızartması, iskorpitin ise sebzeli kavurması efsane oluyor.

6) Haziran Ayının En Lezzetli Balıkları: Sardalya, Orkinos, Akya

Sardalya
Sardalya

Her ne kadar konservesi her daim market raflarında mevcut olsa da taze sardalyanın seveni bir hayli fazla. Orkinos ise daha bilindik adıyla ton balığı göçmen balık türlerinden biri. Orkinosun yani ton balığının konservesi de her daim marketlerde olsa da tazesi de kesinlikle denemeye değer. Özellikle salatalarla ve sandviçlerde çok güzel oluyor.

7) Temmuz Ayının En Lezzetli Balıkları: Çipura, Sardalya, Sinarit, Traça

Çipura
Çipura

Hem av yasağı hem de mevsimlerin etkisi sebebiyle balık çeşitliliğinin en az olduğu aylardan biri olsa da temmuz sardalyanın en bol olduğu ay. En çok Kuzey Ege ve Marmara denizlerinde avlanan sardalya ile birbirinden lezzetli ekmek üstü lezzetler hazırlayabileceğiniz gibi hamsi misali tavasını da yapabilirsiniz. Ekmek üstü bir şeyler hazırlamaya karar verirseniz sarımsaklı tereyağlı ekmek üzerinde efsane oluyor.

8) Ağustos Ayının En Lezzetli Balıkları: Çingene Palamudu, Sardalya

Çingene Palamudu
Çingene Palamudu

Ağustos demek çingene palamudu demek. Çingene palamudunun sezonu açıldı mı yağlı ve bol lezzetli sardalyalar da beraberinde gelir der balıkçılar. Yağ oranı yüksek balıklar her daim favoriniz ise ağustos sizin ayınız olabilir.

9) Eylül Ayının En Lezzetli Balıkları: İstavrit, İzmarit, Kılıç Balığı

İzmarit Balığı
İzmarit Balığı

Av yasağının bitmesi ile eylül ayında balık tezgahlarında da hareketlilik başlıyor. Yeni yeni büyüyen lüferler için biraz beklemek gerekse de eylül ayında tezgahlar da tam kızartmalık istavritler, buğulamalık kılıç balıkları sizi bekliyor.

10) Ekim Ayının En Lezzetli Balıkları: Levrek, Barbun, Palamut, Kılıç, Sardalya

Barbun Balığı
Barbun Balığı

Balık sezonunun en canlı en bereketli olduğu, palamut severlerin dört gözle beklediği aydır ekim. En lezzetlilerinin Ege ve Akdeniz’de avlandığı levrek ise hemen hemen herkesin sevdiği balıklar arasında. Herkes seviyor diyoruz çünkü levrek her yola yakışıyor. İster buğulamasını yapın ister mangalda yapın isterseniz de fırında pişirin. Levreğin her hali güzel.

11) Kasım Ayının En Lezzetli Balıkları: Uskumru, Lüfer, Hamsi, Barbun, Mercan, Torik, Levrek

Uskumru
Uskumru

Tutkunları için kasım demek lüfer demek. Boğazın en güzel balıklarından olan lüferi kasım ayında tezgahlarda bolca görmek mümkün. Ancak kasım ayı sadece lüferin zamanı değil elbette. Kasım ayı balık ekmeğin yıldızı uskumrunun, Karadeniz’in şahı hamsinin, küçük balık sevenlerin gözdesi barbunun da tam zamanı. Ayrıca kasım ayı torik akışının da en yoğun olduğu ay.

12) Aralık Ayının En Lezzetli Balıkları: Hamsi, Mercan, Levrek

Hamsi
Hamsi

Kasım ayından itibaren tezgahlarda olsa da hamsinin en lezzetli zamanı aralık ayı. Havalar soğumaya başladıkça hamsiler daha da lezzetleniyor. Hele bir de kar yağı mı hamsiyi yemeye doyamayabilirsiniz. Hamsi ile pek çok farklı tarif hazırlamak mümkün. Mısır unlu tavası, buğulaması, pilavı ilk akla gelenlerden. Özellikle tavası yanında mısır ekmeği ve fasulye turşusu ile bizce efsane oluyor. Mutlaka deneyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız