Arabalarla İlgili 30 İlginç Bilgi

0
1691

19. yüzyılda at arabalarına ilk kez meydan okuduğundan bu yana, arabalar günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası.

Arabalar özgürlüğün, gücün ve daha pek çok şeyin bir sembolü olduğu kadar tarihleri, teknolojileri, yenilikleri ile de birçok kişinin ilgisini çekmekte.

Profesyonel mesleğiniz arabalar üzerine olmadığı sürece veya büyük bir araba tutkusuna sahip değilseniz, haklarındaki her şeyi bilebilmek neredeyse imkansız; onların dünyası adeta derya deniz. 

Bir arabanın yaklaşık 30.000 parçadan oluştuğunu biliyor muydunuz? Veya Charlie Brown ve arkadaşı Snoopy’nin ilk olarak Ford Fairlaine otomobil reklamı için anime edildiğini duymuş muydunuz? Peki ya Rolly Royce’ların yıllara meydan okuyarak 1904 yılından bu yana %75’inin hala yollarda olduğuna ne demeli?

Bu yazımızda arabalarla ilgili 30 ilginç bilgi ve istatistik derledik. Eğer hazırsanız emniyet kemerlerinizi bağlayın ve arabalarla ilgili ilginç bilgilere bir göz atın. 

1) İlk Motorlu Araç

İlk araba üretime geçmeden önce “motorlu” olarak ilk araç, 1478 yılında Leonardo da Vinci tarafından kağıt üzerinde icat ediliyor.

İki simetrik yay tarafından desteklenen araç, saatlerde de kullanılan denge çarkına sahip bir mekanizmaya sahip.

Leonardo da Vinci’nin bu icadı, yüzyıllar sonra 2004 yılında hayata geçti ve şu anda Floransa’daki Tarih ve Bilim Müzesi’nde sergileniyor.

Uzmanlara göre bu araç, dünyanın ilk otomobili özelliğinde. 

2) Üretimi Yapılan İlk Araba

Benz Patent Motorwagen

Dünyada üretimi yapılan ilk araba Alman mucit Carl Benz’in 1885 yılında tasarladığı Benz Patent Motorwagen isimli araç.

Tanıtımı 1893’te yapılan aracın en yüksek hızı saatte 16 kilometre.

Model T

Kitleler için üretilen ilk araba ise 1908 tarihinde Henry Ford tarafından icat edilen Model T

3) İlk Uzun Mesafe Yolculuk

Dünyadaki ilk uzun mesafe yolculuk nasıl gerçekleşti dersiniz?

Carl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen’ın uzun sürüş testini yapmak üzere ilk uzun mesafe yolculuk Carl Benz’in eşi Bertha Benz ve iki oğlu tarafından 1888’de gerçekleştiriliyor.

Almanya’nın Mannheim kentinden Pforzheim’a olan 100 kilometrelik yol yaklaşık 7 saat sürüyor. 

4) En Çok Araba Hangi Ülkede Bulunuyor?

Günümüzde dünya çapında 1 milyardan fazla araba kullanılıyor ve bu sayının 2040’larda iki katına çıkacağı düşünülüyor.

Peki en çok araba hangi ülkede bulunuyor? Cevabın Çin olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Dünya nüfusunun yalnızca %4’üne sahip olan ABD, dünyada en çok arabanın bulunduğu ülke. Dünyadaki araçların %21’ine ABD ev sahipliği yapıyor. 

5) En Çok Satılan Araba

Ferrari günde 14 araba üretirken, 150’den fazla ülkede satışı yapılan Toyota her gün 13.000 araba üretiyor. Bu üretimler boşa değil; çünkü her 15 saniyede 1 Corolla satışı yapılıyor.

1966 yılındaki lansmanından günümüze kadar, Toyota’nın satışlarının %20’sini Corolla oluşturuyor.

1974’ten bu yana dünyanın en çok satan arabası ünvanını Toyota Corolla üstlenmeye devam ediyor. 

6) En Çok Tercih Edilen Araba Rengi

2011 yılına kadar en çok tercih edilen araba rengi gümüş. Apple’ın beyaz renk iPhone tanıtımı yapmasıyla otomobil müşterileri de beyaz renge yönleniyorlar.

Genç, minimalist ve çağdaş izlenim veren beyaz, 2011 yılından beri en çok tercih edilen araba rengi.

2021 yılında da satın alınan araçların %35’ini beyaz renkli araçlar oluşturuyor. Ardından %19 oranında siyah, %19 gri renk geliyor.

Arabada en az tercih edilen renkler ise mor, turuncu ve sarı gibi renkler.

7) İlk Siyah Renkli Araba

Beyaz renkli arabaların ardından, en çok tercih edilen araba rengi siyah.

20. yüzyılın başlarında üretilen Ford’un Model T’si ilk siyah renkli araba.

Firmanın siyah rengi tercih etme sebebi siyah boyanın diğer renklere göre daha ucuz ve dayanıklı olması. 

8) Bir Arabada Kaç Parça Oluşur?

Farlar, fren balataları, şanzıman, akü… Bir araba pek çok parçadan oluşuyor ve bu parçaların hepsini bilebilmek neredeyse imkansız; çünkü bir araba ortalama olarak 30.000 parçadan oluşuyor.

Arabaların elektrik sisteminde neredeyse 40 kilo kadar bakır bulunuyor, elektriksiz sistemlerinde ise 10 kilo!

9) Hava Yastıkları Sizi Çok Şaşırtacak

Hayat kurtarıcı hava yastıkları, 40 milisaniyede açılma özelliği ile göz kırpmadan daha hızlı!

Darbeden yarım saniye sonra açılan hava yastıkları tam 320 kilometre hıza sahip.

10) İlk Emniyet Kemeri

Emniyet kemeri bağlı değilken hava yastıkları devre dışı kalıyor. Hiçbir yolculuğumuzda emniyet kemerini bağlamadan yola çıkmıyoruz.

Her 6 dakikada bir hayat kurtaran emniyet kemerleri ilk olarak Volvo mühendisi Nils Bohlin tarafından 1959 yılında geliştiriliyor.

Üç noktalı emniyet kemerlerine sahip ilk modeller Volvo Amazon 120 ve PV 544. 1968’de tüm araçlarda “üç noktalı emniyet kemeri” zorunlu bir hale geliyor ve o günden beri binlerce insanın hayatını kurtarmaya devam ediyor. 

11) İlk Korna Sistemi 

İlk olarak İngiltere’deki buharlı arabalarda kullanılan korna sistemi, gerekli durumlarda yayaları uyarmak için ortaya çıkıyor.

Günümüzdeki araba kornalarına gelecek olursak, çıkardıkları sesin hemen hemen her arabada aynı olduğunu fark etmişsinizdir.

Sürücü kornoları tipik olarak F ve F# anahtarından çalıyor

12) İlk Cam Silecekler

Yağmurlu ve karlı günlerde sürüşü kolaylaştıran cam silecekler, Mary Anderson isimli bir kadın tarafından üretilmeye başlıyor.

1903 yılının karlı bir New York gününde, tramvayda yolculuk yaparken yağan sulu kar yüzünden sürücünün tramvayı sürerken bir yandan da ön camı temizlemek zorunda olduğuna şahit olan Mary Anderson, bunun üzerine bir şey geliştirmeye karar veriyor.

Ön camlar için ürettiği cam sileceklerin 17 yıllık patentini 1903 yılında alıyor.

Cam silecekler ile üretim yapan ilk araba şirketi ise Cadillac oluyor. 

13) İlk Dikiz Aynalar

Dikiz aynalar ilk nasıl kullanılmaya başlandı dersiniz? 1911 yılında yarış pilotu olan Ray Harround, arkada kimin kendisine yetiştiğini görmek için yarış sırasında aynalar kullanmaya başlıyor.

Bir arabada bulunan ilk ayna, belgeli olarak ilk bu yarışlara denk gelse de Ray Harround, 1904’te taksi şoförü olarak çalışırken atlı arabalarda ayna gördüğünü dile getiriyor. 

14) İlk Hız Sabitleyici

Günümüzde sürüş kolaylığı sağlayan hız sabitleyici, 1940’lı yıllarda görme engelli Ralph Teetr tarafından ortaya atılıyor.

Avukatını sürücüsü olarak kullanan Ralph Teetr, avukatın sık sık hızlanıp yavaşlamasından şikayetçi olarak bir hız sabitleme sistemi geliştiriyor.

Hız sabitliyeci olan ilk araç 1958 yılında Chrysler Imperial. O dönemde “Otomatik Pilot” adlandırılan sistem, sonradan Cadillac Division tarafından “Cruise Kontrol” olarak pazarlanmaya başlıyor. 

15) İlk Akıllı Anahtar Sistemi

İlk kez Mercedes-Benz tarafından tanıtılan akıllı anahtar sistemi (aracı anahtarsız olarak açan elektronik araç erişim cihazı), ilk kez 1995 yılında bir diğer Alman şirket Siemens tarafından geliştirilme. 1998’de “Keyless Go” olarak tanıtılan akıllı anahtar sistemine sahip olan ilk araba ise Mercedes-Benz W220 S Serisi

16) İlk Araç Radyosu

Araçlarda radyo kullanımı ilk olarak 1922 yılında Chevrolet ile oluyor.

Sürücünün dikkatini dağıtacağı düşünülerek ilk başta hükümet tarafından onaylanmasa da 1963 yılında pek çok araba radyolu olarak satışa çıkıyor.

Arabalar için radyo üreten ilk marka Motorola

17) İlk Araç CD Çaları

Müzik dinleme araçlarımız son yarım yüzyılda hızla değişmekte. Bundan araçlar da etkileniyor ve 2011 yılında Ford Crown Victoria, kaset çaların dahil olduğu son otomobil olarak kayıtlara geçiyor.

Ardından gelen araçlar kaset çalar yerine CD çalarlı olarak pazarlanıyor. 

18) Arabalar Geri Dönüştürülebilir Mi?

Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm ile aranız nasıl?

Arabaların ortalama %80’i tekrardan dönüşerek kullanabiliyor ve ABD’de her yıl neredeyse 15-20 milyon civarında araç geri dönüştürülüyor.

Araba geri dönüşümü, ABD’deki en büyük 16. endüstri

19) Geri Dönüşüme Kafa Tutan Marka

Rolls Royce arabaların kullanımı 1900’lerde kalmadı!

Dünyadaki araçların pek çoğu geri dönüştürülürken Rolly Royce’ların %75’i 1904 yılından bu yana hala yollarda!

Ne kadar dayanıklı olduklarını siz düşünün. Dünyada en çok Rolls Royce ise Hong Kong’da. 

20) Dünyanın En Büyük Elektrikli Araç Pazarı

Elektrikli ve hibritli araçların sayısı her geçen gün artmakta. Çin, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarına sahipken, dünya genelinde elektrikli ve hibrit araç kullanımı 2020 yılında %4,2 ye yükseldi.

Norveç, İsveç ve İzlanda’da satılan yeni araçların yarısından fazlası elektrikli veya hibrit. %74,8 oranla Norveç’in ilk sıralarda yer aldığı elektrikli ve hibrit araç kullanımının ilerleyen dönemlerde tüm dünyaya yayılacağı düşünülüyor. 

21) İlk Elektrikli Araç

Sessiz olmalarıyla da gönüllere giren elektrikli arabalar, aslında yeni bir konsept değiller. İlk elektrikli araç üretimi 1884 yılında Thomas Parker tarafından gerçekleşiyor.

Çarpışmalara dayanma ve devrilme olasılı daha düşük “sessiz” özelliği ile bilinen bu araçlar, 2019 yılında gelen bir kurala göre “yapay bir ses” çıkarmak zorundalar.

Bisiklet ve yayaları kazalardan korumak için gelen bu kural, araba içindekileri etkilemiyor, yapay ses arabanın dışından geliyor.  

22) İlk Otonom Araçlar

Otonom araçlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sürücüsüz olarak A noktasından B noktasına gidebilen otonom araçlar, ilk kez 2012 yılında ABD’nin Nevada eyaletinde serbest kullanıma açıldı.

Silikon Vadisi’nde üretilen Nuro ismindeki sürücüsüz araçlar, pizza dağıtımından tutun, COVID-19 pandemi sürecinde California’nın San Mateo ve Sacramento şehirlerinde sağlık personellerine ve hastalara ilaç, malzeme dağıtımına kadar rol aldılar. 

23) Dünyanın En Küçük Arabası

Guinness Dünya Rekorları’na göre şimdiye kadar yapılmış en küçük otomobil Peek Enginering Company tarafından üretilen Peel P50 isimli araç.

1962-1965 tarihleri arasında Birleşik Krallık’ın Man Adası’nda üretilen bu mikro arabalar bir yolcu ve onların alışveriş poşetlerini taşıyabilme kapasitesinde. 

24) Dünyanın En Hızlı Polis Arabaları

Dünyanın en hızlı polisleri nerede dersiniz? Guinness Dünya Rekorları’na göre dünyanın en hızlı polis arabaları Dubai’de.

Saatte 253 mil hızıyla Audi R8, Lamborghini Aventador gibi araçlardan oluşan 14 kişilik araba filosunun en hızlısı Bugatti Veyron.

Dünyanın en hızlı polislerini görmek isterseniz Dubai’nin sahil yolu Jumeirah Caddesi ve Mall of the Emirates’in önünde gözünüzü dört açmalısınız!

25) Kadın Sürücülerin Sayısı

Yapılan araştırmalara göre yeni arabaların %60’ı kadın sürücüler tarafından satın alıyor ve bu oran tüm yeni araba satım alanlarının %80’ine denk geliyor.

Kadın sürücülerin sayısı her geçen gün artarken, araştırmalar gösteriyor ki trafik kazalarının %73’ünden -sanılanın aksine-, erkek sürücüler sorumlu

26) Beetle Adı Nereden Geliyor? 

2018 yılında üretimi durdurulduğu için araba tutkunlarını üzüntüye sokan ve 20. yüzyılın en popüler arabalarından Volkswagen Beetle’ın (Türkiye’de bilinen adıyla Vosvos) adı nerede geliyor dersiniz?

Adolf Hitler 1935 yılında Alman halkı için basit ve ekonomik bir araba tasarlaması için mühendis Ferdinand Porsche’yi görevlendiriyor; ortaya ise Volkswage’ın ikonik arabası “Beetle” çıkıyor. 

27) Vosvosların Bilinmeyen Özellikleri

Volkswagen Beetle arabalardan bahsetmişken, bu araç ile ilgili pek bilinmeyen bir bilgiyi vermezsek olmaz.

Volkswagen Beetle’lar, “Flower Power Hippie” olarak bilinen Çiçek Çocukları altın çağına bir selam çakıyorlar.

Her ne kadar son modellerinde yer almasa da Volkswagen Beetle’larda, “Blumenvasen” olarak isimlendirilen ön panele monte edilmiş küçük çiçek vazoları bulunuyor.

İster çiçeğinizi koyarak arabınızın atmosferini değiştirin, ister anahtar, kalem gibi pratik bir şekilde ulaşmanız gereken gereçleri yerleştirin. 

28) Snoopy Çizgi Film ve Arabalar

The Peanuts, Charlie Brown ve arkadaşı Snoopy’yi sever misiniz?

Yıllar yılı gelişip kendisini sinema ekranlarında bulan Snoopy, aslında ilk olarak 1958 yılında bir şeritte iki ayak üzerinde dikilerek Ford Fairlaine otomobil reklamı için anime ediliyor.

O kadar çok seviliyor ki zaman içerisinde kendini bir çizgi dizi içerisinde buluyor.

29) Hırsızlığa Karşı Alev Püskürtücü!

Aksiyon filmlerini aratmayacak sahneler Güney Afrika’da karşınıza çıkabilir.

1990’larda hızla artan araba hırsızlığına karşı, BMW Güney Afrika’daki satışlarına “Blaster” adı verilen alev makinesi seçeneği ekliyorlar.

Arabaların yan taraflarında kapıların altında yer alan Blaster’lar sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışarak herhangi bir tehdit anında davetsiz misafirler için alev saçıyorlar! 

30) Ferrari’nin Doğuş Hikayesi

Dünyaca ünlü Ferrari nasıl doğru dersiniz? 1920’lerde Alfa Romeo’nun yarış pilotlarından olan Enzo Ferrari, doğduğu şehir Modena’ya dönerek minik bir araba atölyesi kuruyor.

II. Dünya Savaşı sebebiyle daha ilk arabasını bile bitiremeyen Enzo Ferrari, yılmayarak 1946 yılında Ferrari markasını kuruyor.

İlginç olan ise, günümüzün en lüks araçlarını üreten bu markanın zamanında ayakta kalabilmek için İtalyan Mafyası’ndan borç dahi almış olması! 


obilet.com üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarınıza uygun aracı kiralayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız