Tatil Planlarınız İçin En İdeal Temmuz Rotaları

0
521

Yaz mevsiminin ikinci ayı Temmuz, yaz tatili izinlerinin alınmaya başladığı güzel bir zaman. Bu sene haziran ayında ülkemizin bazı şehirlerinde yoğun yağışların yaşanması sebebiyle yaz mevsimi temmuz ayında başlayacağa benziyor.

Temmuz ayının güzel havaları, deniz tatili yapmak için muhteşem bir fırsat sunuyor. Bizler de bu yazımızda temmuzda ziyaret edebileceğiniz seyahat rotalarını sizler için sıraladık.

1 – Kemer, Antalya

Antalya’nın en güzel plajlarına sahip olan beldesi Kemer, turkuaz renkli denizi ve altın sarısı kumlarıyla deniz tatili yapmak isteyenler için bir cennet. Temmuz rotalarında ilk sıraya koyduğumuz Kemer, Antalya merkeze 32 kilometre, Antalya Havalimanı’na ise 58 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kemer’e uçak, otobüs ve kendi aracınız ile rahat bir biçimde ulaşabilirsiniz.

Kemer’in tadını en güzel şekilde çıkarmak isteyenler, kendilerini deniz – kum – güneş üçlüsüne bırakabilirler. Kemer denizinin berrak sularında kulaç atmak inanın sizlere çok iyi gelecek. Tüm gün denizde yüzüp acıkan gezginler, Akdeniz mutfağının lezzetleri ile midelerinde bir bayram havası yaşatabilirler.

Hazır Kemer’e gitmişken 15 kilometre uzaklıktaki Phaselis Antik Kenti’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Bu görkemli antik kentte denize girebileceğiniz plajlar da bulunuyor. Antik kentin tarihi dokusu eşliğinde yüzmek isterseniz yanınıza gerekli eşyaları almanızı öneririz. Beydağları Milli Parkı da Kemer’e sadece 8 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Birçok endemik türü bünyesinde barındıran milli parkta kamp kurulabilecek alanlar da bulunuyor. 

Kemer, dalış yapmak isteyenler için güzel bir yer. Kemer civarında batırılan Paris 2 isimli Fransız gemisinin kalıntıları tarih meraklısı dalgıçlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Paris 2 Batığı, uluslararası dergiler tarafından dünyanın en iyi dalış bölgelerinden birisi olarak gösteriliyor.

2 – Akyaka, Muğla

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan sahil beldesi Akyaka, son yıllarda çok fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bizler de bu güzel tatil yerini temmuz rotalarının ikinci sırasına koymayı uygun gördük. Dalaman Havalimanı’na 71 kilometre mesafedeki Akyaka’ya uçak, özel araç veya otobüs ile ulaşabilirsiniz.

2011 yılında “Cittaslow” (Sakin Şehir) sertifikası alan Akyaka, eski bir balıkçı kasabası olarak bizleri selamlıyor. Evleri ile meşhur olan bu şirin sahil kasabası çok daha fazlasını içinde barındırıyor. Alanının en saygın ödüllerinden Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen sevimli evler, Akyaka’nın sembolleri haline gelmiş. Bu evleri gezerken karşınıza çıkacak olan Nail Çakırhan – Halet Çambel Kültür ve Sanat Evi’ne de göz atmanızı öneririz.

Akyaka demişken Azmak Nehri’nden bahsetmemek olmaz. Şehir merkezindeki Azmak Nehri’ni gezmek için en güzel yol buradaki tekne turlarına katılmak. Yaklaşık yarım saat süren bu turda, nehir boyunca yer alan doğal güzellikleri görebilirsiniz. Nehrin berrak suyu sayesinde çok net bir biçimde seyredebileceğiniz su altı güzelliklerinden tutun nehir boyunca size eşlik edecek olan ördekler, bu geziyi sizler için eşsiz kılacak.

Akyaka’yı denize girmek için ziyaret edenler, beldenin güzel plajlarının tadını çıkarabilirler. Şehir merkezinde yer alan mavi bayrak sahibi Akyaka Halk Plajı, Azmak Nehri ve Akyaka Orman Kampı’nın arasında bulunuyor. Akyaka’ya gelmişken biraz yol gitmeyi göze alanlara Akbük Plajı’na gitmelerini öneririz. Gökova Körfezi sit alanı içerisinde bulunan bu şahane plajın etrafı ağaçlarla çevrili. Yeşil ile mavinin aşk yaşadığı bu sahilin tertemiz sularında balıklarla birlikte yüzebilirsiniz.

3 – Datça, Muğla

Nispeten daha sakin bir tatil yeri arayanlar için, Datça’yı listemizin üçüncü sırasına koyduk. Datça, Milas – Bodrum Havalimanı’na 82 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından Bodrum Marina’da bulunan Datça feribotları ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Datça’ya özel aracınız ve otobüsler ile ulaşmak da mümkün.

Datça denilince akla şair Can Yücel geliyor. En güzel şiirlerini Datça’da yazan şairin evi Eski Datça’da yer alıyor. Tarihi dokusuyla sizleri sarmalayacak olan Eski Datça’da zeytin ve badem tarımı yapılıyor. Datça’ya gelen antik kent meraklıları, Knidos’a mutlaka gitmeli. Yolu fazlaca virajlı olsa da Knidos Antik Kenti herkesin görmesi gereken tarihi zenginliklerden. Marmaris ile Datça arasında yer alan Bozburun Yarımadası ise doğada vakit geçirmek isteyenler için muhteşem bir tercih.

Ülkemizin en güzel plajlarına sahip olan Datça, deniz tatili yapma arayışında olanlar için birebir. Masmavi engin sularında saatlerce yüzebileceğiniz Datça plajları, Ege ile Akdeniz’in buluştuğu bu güzel yerde sizleri bekliyor. Datça’nın merkezindeki Hastanealtı Plajı, Datça Devlet Hastanesi’nin hemen önünde bulunduğu için bu şekilde isimlendirilmiş. Plaj, merkezde olduğu için haliyle biraz kalabalık olabiliyor. Datça’da biraz daha sakin bir plaj arayanlar rotalarını Mesudiye Köyü’ndeki büklere çevirebilirler. Yarımadanın ev güzel koylarına ev sahipliği yapan bu güzel yerde Palamutbükü, Ovabükü ve Hayıtbükü Plajlarını ziyaret edebilirsiniz.

Datça’yı ziyaret etmeyi düşünenler, konaklama seçenekleri için ilgili yazımıza göz atabilirler.

4 – Kuşadası, Aydın

Aydın’a bağlı olan Kuşadası, İzmir’in Söke ilçesine çok yakın bir konumda bulunuyor. Temmuz tatil rotalarının dördüncü sırasında yer alan Kuşadası’na gelmek isteyen gezginler, hem deniz hem de kültür tatili yapma fırsatını yakalıyorlar.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 80 kilometre uzaklıktaki tatil beldesine; uçak, otobüs veya özel aracınız ile gelebilirsiniz. Ülkemizin ilk turizm merkezlerinden birisi olan Kuşadası aynı zamanda kruvaziyer gemi turizminin başladığı önemli bir yer.

Şehrin merkezinden rahatlıkla görebileceğiniz Güvercinada, Kuşadası’na ismini vermiş. Bu ada zamanında pek çok farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığı için, bu bölgeye Kuşadası denmiş. Kuşadası’nda gezebileceğiniz tarihi yerler arasında Güvercinada Kalesi, Kaleiçi Cami, Kurşunlu Manastırı ve Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı başta geliyor.

Kuşadası’nda denize girilebilecek yerler arasında Kadınlar Plajı, Davutlar Plajı ve Kuştur Plajı bulunuyor. Uzun bir kumsala ve hafif dalgalı bir denize sahip olan Kuşadası plajlarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Kuşadası Milli Parkı olarak da bilinen Dilek Yarımadası Milli Parkı, beldeyi gezmeye gelmiş olanların mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Mavi ile yeşilin bir arada olduğu bu parkta iki yüzden fazla kuş türü bulunuyor. Güzelçam Beldesi sınırları içerisindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda denize girebileceğiniz tertemiz koylar sizleri bekliyor.

Kuşadası yakınlarında yer alan Milet ve Didyma Antik Kenti, Ege Bölgesi’nde bulunan en önemli tarihi yerler arasında gösteriliyor. Felsefenin başkenti Milet ve Apollon Tapınağı ile göz dolduran Didyma; antik kent gezmeyi sevenlerin kaçırmaması gereken yerlerden.

5 – Foça, İzmir

Listemizin beşinci sırasındaki Foça, İzmir’in merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ise 80 kilometre mesafede bulunan Foça’ya; hava yolu ve kara yolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Phocaea ismini bu bölgede yaşayan foklardan almış. Phocaea Antik Kenti’nin bulunduğu yere kurulduğu için Foça ismini alan belde, “Eski Foça” olarak biliniyor. Eski Foça sokakları, Rus mimarisini yansıtan tarihi taş binaları ile güzel manzaralar sunuyor. Buraya 20 kilometre mesafede de “Yeni Foça” isimli yerleşim yeri bulunuyor. Foça’da sakin bir yerde konaklamak isteyenler Yeni Foça’yı tercih ediyor.

Mavi tur yapmak isteyenlerin tercihi Foça, temiz denizi ve birbirinden güzel dalış noktalarıyla sizleri bekliyor. İzmir’in doğal bir dokuya sahip olan ilçelerinden Foça, Büyükdeniz ve Küçükdeniz isimlerindeki iki koy boyunca uzanıyor. Doğal ve tarihi güzelliklerinden dolayı çevre koruması altındaki Foça’yı kapsamlı bir şekilde gezmenin yolu, şehirdeki tekne turlarına katılmaktan geçiyor.

Foça’da görmeniz gereken yerler arasında Siren Kayalıkları, Athena Tapınağı, Kybele Açık Hava Tapınağı ve Taş Ev bulunuyor. Dibek kahvesi ile ünlü Foça köyleri de tatilde huzur arayanlar için çok uygun. Gezilmesi gereken Foça köylerinin arasında Kozbeyli, Gerenköy, Ilıpınar, Bağarası ve Yeniköy bulunuyor.

6 – Ayvalık, Balıkesir

Cunda Adası ile gönüllerde taht kurmuş olan Ayvalık, temmuz rotaları listemizin altıncı sırasında bulunuyor. Balıkesir merkezine 127 kilometre uzaklıktaki Ayvalık, Balıkesir Edremit Havalimanı’na 40 kilometre mesafede konumlanıyor. Bu sebeple Ayvalık’a uçak, otobüs, tren ve deniz otobüsleri ile ulaşabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajı ile ünlü Ayvalık’ta, deniz – kum – güneş üçlüsünün tadını burada çıkarabilirsiniz. Taş döşeli sokaklarıyla tarihi dokusunu koruyan Macaron Mahallesi, Saatli Cami, Çınarlı Cami ve Hamidiye Cami ise Ayvalık’ta görebileceğiniz tarihi yerler arasında bulunuyor.

Şimdi gelelim Ayvalık ziyaretinin asıl sebebi Cunda. Ege Denizi’nin en büyük dördüncü adası Cunda (Alibey), doğal ve tarihi güzellikleri ile insanı büyülüyor. Cunda Adası’nda denize girilebilecek yerler arasında Ortunç Koyu, Çataltepe Plajı, Patriça Koyu ve Duba Plaj bulunuyor. Deniz keyfi yaptıktan sonra şehrin tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler Yel Değirmenleri, Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi, Ayışığı Manastırı, Cunda Sevim ve Necdet Kütüphanesi, Aşıklar Tepesi ve Şeytan Sofrası ve adadaki kiliseleri gezebilirler.

Cunda’dan konu açılmışken deniz kenarındaki balık restoranlarından bahsetmemek olmaz. Lezzetli Ege mezelerinin ve taptaze balıkların tadına bakabileceğiniz bu güzel restoranlarda deniz manzarası eşliğinde keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.

7 – Girne, Kıbrıs

Temmuz rotaları listemizin yedinci sırasındaki Girne, Kıbrıs’ın turizm merkezi olarak biliniyor. Kıbrıs Ercan Havalimanı’na 43 kilometre uzaklıkta konumlanan şehre; İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt uçuşlar ile gidebilirsiniz. T.C. kimlik kartınızı kullanarak giriş yapabileceğiniz Kıbrıs’a uçuşlar ortalama olarak 1 saat 15 dakika sürüyor.

Bir liman kenti olan Girne’de, antik liman şehrin gezilecek yerlerinin başında geliyor. Limanın hemen yakınındaki ihtişamlı Girne Kalesi de görmeniz gereken yerlerden. Bizans döneminde 7. yüzyılda inşa edilen kalede; günümüzde Bizans döneminden kalma kilise, kule, Lüzinyan döneminden kalma bekçi odası, zindanları ve Venedik döneminden kalma kuleleri, sarnıcı ve cephaneliği bulunuyor. Kalenin içinde yer alan Batık Gemi Müzesi’nde, M.Ö. 300 yıllarında, Helenistik dönemde batmış olan bir gemi ve gemideki buluntular sergileniyor.

Girne’deki Archangelos Michael Kilisesi’nin çan kulesi şehrin her yerinden görülebiliyor. Şehir merkezinde yer alan Ağa Cafer Paşa Cami, on altıncı yüzyılın sonrasında inşa edilen bir Osmanlı Dönemi eseri. Ayrıca şehre gittiğinizde Girne’nin yakınındaki Beylerbeyi Köyü’nde bulunan Bellapais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Hazreti Ömer Türbesi ve Buffavento Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Girne’ye deniz tatili yapmak için gidenler şehirdeki güzel plajları kendilerine mesken edinebilirler. Girne merkezine 15 kilometre mesafedeki Alagadi Kaplumbağa Plajı, sığ bir denize sahip olduğu için çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Girne’de denize girebileceğiniz diğer yerler arasında Diana Plajı, Acapulco Plajı, Mare Monte Plajı, Deniz Kızı Plajı ve Alsancak Plajı bulunuyor. Girne’de beach clublara gitmek isterseniz Escape Beach veya Camelot Beach’i tercih edebilirsiniz.

8 – Anamur, Mersin

Mersin’in ilçesi Anamur, temmuz rotaları listemizin sekizincisi olarak karşımıza çıkıyor. Antalya sınırında yer alan Anamur, Alanya Havalimanı’na 82 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İsmi Yunanca “yel değirmeni” sözcüğünden türeyen Anemourion’dan alan şehre; uçak, otobüs veya özel aracınız ile ulaşabilirsiniz.

Gelelim sizlere tatil rotası olarak Anamur’u önerme sebebimiz olan Anemurium Antik Kenti’ne. Anamur ilçe merkezine sadece 6 kilometre mesafedeki bu güzel antik kentte, hem tarihi kalıntıları gezebilir hem de denize girebilirsiniz. Milattan önce dördüncü yüzyılda var olduğu bilinen Anemurium, günümüzde aşağı ve yukarı kent olarak ikiye ayrılıyor. Antik kentin en göz alıcı yapıları arasındaki surlar, hamamlar, tiyatro, odeon ve palestra; Anemurium’un aşağı kent kısmında bulunuyor. Haftanın her günü 8:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anemurium Antik Kenti’ne giriş ücreti 40 TL. Antik kente Müze Kart sahipleri ücretsiz olarak girebilirler.

Anamur’daki Roma Dönemi’nden kalan Mamure Kalesi, çeşitli Türk filmlerinin ve dizilerinin çekildiği yer olarak bizleri selamlıyor. İhtişamlı yapısı ve geniş surları ile etkileyici bir görünüme sahip olan kaleyi, Anamur’a gelmişken gezmenizi öneririz.

Dilek, şifa ve huzur isimli üç bölümden oluşan Anamur’daki Köşekbükü Mağarası’nın havasının astım hastalarına iyi geldiği düşünülüyor. Yirmi milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen mağaraya Müze Kart sahipleri ücretsiz olarak girebiliyor. Anamur’da gezebileceğiniz diğer yerlerin arasında Titiapolis Antik Kenti, Anamur Müzesi, Kelenderis Antik Kenti, Softa Kalesi ve Gilindire Mağarası bulunuyor.

9 – Gerze, Sinop

2017 yılında “Sakin Şehir” (Cittaslow) listesine alınan Gerze, temmuz rotaları listemizin dokuzuncusu. Sinop merkeze 37 kilometre uzaklıktaki Gerze, Sinop Havalimanı’na da 35 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sakin ve huzurlu bir şehir olan Gerze’ye; hava yolu ve kara yolu aracılığıyla ulaşılıyor.

Sinop’un en güzel plajlarından Büyük Gerze Plajı, ilçe merkezine dört buçuk kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karadeniz Bölgesi yağışlı iklimi sebebi ile deniz turizmi için pek tercih edilmese de son yıllardaki yüksek sıcaklıklar bu durumun değişeceğine dair ipuçları sunuyor. Çam ağaçları ile çevrili olan Büyük Gerze Plajı, taşlık bir yapıda olduğundan deniz tertemiz. Giyinme kabini, duş ve tuvalet olanaklarının bulunduğu plaja girişler ücretsiz.

Gerze’de gezilecek yerler arasında Beyaz Balina Aydın Parkı, Gerze Yangın Evleri, Yakup Ağa Konağı, Çeçe Sultan Türbesi, İskele Cami, Gerze Feneri, Saklıköy Şelalesi ve Acısu Çeşmesi bulunuyor. Gerze Sinop’a yakın bir konumda olduğu için Sinop’taki plajları ve tarihi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

10 – Amasra, Bartın

Temmuz rotaları listemizi, Batı Karadeniz Bölgesi’nden bir öneri ile sonlandırıyoruz. Bartın’a 17 kilometre uzaklıktaki Amasra, hem İstanbul hem de Ankara’ya yakın olması sebebiyle pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bir sahil beldesi olan Amasra’ya kara yolu ulaşım araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Amasra sahip olduğu mimari mirasıyla, Norwich merkezli Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle ahşap kullanılarak yapılmış olan Amasra evleri, Osmanlı Döneminin sivil mimari örneklerini sergiliyor. Amasra Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Kuşkayası Anıtı, Kemere Köprüsü ve Fatih Cami şehirde gezilecek yerlerin başında geliyor.

Amasra doğal bir koyda bulunduğu için hava rüzgârlı bile olsa sakin bir denize sahip. Amasra’da denize girilebilecek yerler arasında Çakraz Plajı, Bozköy Plajı, Büyük Liman Plajı, Tarlaağzı Plajı, Küçük Liman Plajı, Akkonak Çötlük Plajı ve Karaman Koyu bulunuyor.

Amasra’nın bir diğer güzelliği ise deniz kenarındaki balık lokantaları. Taptaze balıkları Amasra salatası eşliğinde tüketebileceğiniz şehirde güzel lezzetler sizleri bekliyor.

Temmuz ayı için hazırladığımız rotaların sonuna geldik.

Hepinize keyifli tatiller dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız