İzmir’in En İyi Esnaf Lokantaları

0
2376
İzmir’in En İyi Esnaf Lokantaları

Kocaman tencerelerde günlük olarak hazırlanan yemeklerin menüye bakılarak değil de tezgâha bakılarak seçildiği muhteşem yerler bence esnaf lokantaları. Aynı zamanda anne yemeğine özlem duyanların, yemeği ayaküstü yenen, sağlıksız şeylerle geçiştirmeyi sevmeyenlerin uğrak yerleri esnaf lokantaları. Özellikle iş yerlerinin çoğunlukta olduğu semtlerde sıkça karşımıza çıkan esnaf lokantaları sadece esnafın değil gastronomi tutkunlarının da olmazsa olmazı.

İsterseniz gelin lafı çok da uzatmadan İzmir’in çoğu aile işletmesi olan en sevilen esnaf lokantalarına bir göz atalım.

İzmir’in en iyi esnaf lokantaları:

*Sıralama rastgele yapılmıştır.

1 – Yoğurtçu Hasan Usta

Güne son derece salaş ama mükemmel lezzetlerle dolu bir kahvaltı ile başlamak isterseniz Yoğurtçu Hasan Usta güzel bir alternatif olacaktır. Kavurmalı yumurtadan menemene, İzmir’in meşhur gevreğinden klasik kahvaltı tabağına pek çok lezzet var. Ancak bence Yoğurtçu Hasan Usta’nın esas efsanesi bal kaymağı.

Adres: Yenigün Mahallesi, Anafartalar Caddesi, No: 451, Konak, İzmir

Telefon: 0232 484 00 97

2 – Petek Döner

Bilenler bilir, Kemeraltı Çarşısı’nın esnaf lokantaları meşhurdur. Kemeraltı Çarşısı’nın en sevilen, en eski lokantalarından biri de Petek Döner. Petek Döner’in bol tereyağlı, yanında biber turşusu ve soğan tabağı ile servis edilen İskender kebabından tatmadan İzmir’den ayrılırsanız üzülürsünüz.

Adres: Konak Mahallesi, Anafartalar Caddesi, No: 80

Telefon: 0232 484 85 63

3 – Köfteci Ömer’in Yeri

Basmane’de bir ara sokakta yer alan Köfteci Ömer’in Yeri son derece salaş ama inanılmaz lezzetli. Hatta o kadar salaş ki Ömer’in Yeri’nde köfte ekmek, yanında yeşillikle direkt kâğıt üzerinde geliyor. Tabak yok. Hızlıca yiyip kalkıyorsunuz. Ancak tadı damağınızdan uzun süre silinmiyor.

Adres: Hurşidiye Mahallesi, 1305. Sokak, No: 1/A, Konak

Telefon: 0535 434 91 83

4 – Meşhur Söğüşçü Tahir Baba’nın Yeri

Seveni kadar sevmeyeninin de çok olduğu bir İzmir klasiğidir söğüş. Kelle ile hazırlanan söğüşün özelliği soğuk yenmesi öneriliyor. Sadece soğan, maydanoz ve özel baharat karışımları ile hazırlanan söğüşün en lezzetli adreslerinden biri de Kemeraltı Çarşı’sındaki Tahir Baba’nın Yeri. Özellikle gece gezmelerinin dönüşünde İzmirlilerin sıkça uğradığı Tahir Baba 50 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. Tahir Baba’nın söğüşünden tatmak isterseniz elinizi çabuk tutup saatini yakalamanız lazım. Çünkü Tahir Usta’da söğüş günlük hazırlanıyor ve bitti mi bitiyor.

Adres: Konak Mahallesi, Kemeraltı Çarşısı, Eşref Paşa Caddesi, Havra Sokağı, No: 62 A

5 – Numan Pide

Otlu yumurtalı, kıymalı kaşarlı, kavurmalı ya da Numan kuşbaşılı. Numan Pide’de her biri birbirinden lezzetli pek çok pide çeşidinin yanı sıra, nefis köfteler de sizi bekliyor. Numan Pide’de hangi pideyi seçeceğinize karar veremezseniz yarı yarıya ya da üçleme dedikleri farklı lezzetleri buluşturan pidelerden birinin tadına bakabilirsiniz. Numan Pide’ye giderseniz üzerinde kaymakla servis edilen tahinli cevizli pidesini de asla es geçmeyin derim. Yok böyle bir lezzet.

Adres: Konak Mahallesi, 876. Sokak, No: 8

Telefon: 0232 489 70 89

6 – Kumrucu Sado

50 yılı aşkın süredir Kemeraltı Çarşı’sında hizmet veren Kumrucu Sado İzmir’in en lezzetli kumrucuları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Son derece salaş bir yerde en lezzetlisinden ayaküstü bir şeyler atıştırmak isterseniz hiç düşünmeden Kumrucu Sado’nun yolunu tutun. Emin olun pişman olmazsınız.

Adres: Kemeraltı Çarşısı, 927. Sokak, No: 85, Konak

Telefon: 0554 531 39 46

7 – Meşhur Ödemiş Köftecisi Ali Usta

Ali Usta ekmeklerini önce güzelce yağlıyor. Ardından ince uzun hazırladığı mis gibi köftelerini arasına koyuyor. 40 yılı aşkın süredir aynı yerde hizmet veren Ali Usta, İzmir’in saklı lezzet duraklarından biri bence. Söylemeden de geçmek olmaz. Ali Usta’ya giderseniz köftenizi porsiyon olarak da tercih edebilirsiniz. Fazla ekmek yemek istemeyenlere duyurulur!

Adres: Kemeraltı Çarşısı, 918. Sokak, Konak

Telefon: 0232 425 48 34

8 – Hisarönü Söğüşçüsü

İzmirlilerin olmazsa olmazıdır söğüş. Kimi porsiyondan şaşmaz kimi dürüm tercih eder. Tercihinizi lavaş dürümden yana kullanmak isterseniz istikametiniz İzmir’in en meşhur söğüşçülerinden biri olan Hisarönü olsun. Hisarönü’nün baharatın tam kararında kullanıldığı, yeşilliklerin etin önüne geçmediği söğüşü uzun yıllardır sadece İzmirlilerin değil, şehri ziyarete gelenlerin de favorilerinden.

Adres: Konak Mahallesi, 902. Sokak, No: 26

Telefon: 0232 445 19 75

9 – Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası

Bence bir İzmir klasiği 1955 yılından beri hizmet veren Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası. Dededen toruna aktarılan tariflerle uzun yıllardır aynı aile sıcaklığı ile işletilen Adil Müftüoğlu Lokantası’nda her gün birbirinden lezzetli yemekler, tazecik mezeler tezgâhta yerini alıyor. Patlıcan beğendi ile servis edilen lokum gibi bir kuzu incik kebabı, ciğer sevmeyenin bile yemelere doyamayacağı kuzu gömleğine sarılı ciğer sarma benim Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası favorilerimden. Adil Müftüoğlu’na giderseniz en güzelinden bir lor tatlısı yemeden de kalkmayın derim.

Adres: Korutürk Mahallesi, Mithatpaşa Caddesi, No: 159, Balçova

Telefon: 0232 231 41 09

10 – Gül Kebap

1949 yılından beri hizmet veren Gül Kebap bence İzmir’in en nostaljik esnaf lokantalarından biri. Gül Kebap’ın bakır kaplarda servis edilen spesiyalleri var. Özel sosuna ekmek banmaya doyamayacağınız bandıra bandıra, yanında domates, biber ve yoğurt ile servis edilen köfte ve döneri insanı seçim yapmakta zorluyor desem abartmış olmam. O yüzden benim bir önerim var. Eğer kalabalıksanız ortaya bir bandıra bandıra söyleyip kendinize de karışık olarak servis edilen döner ve köfteden sipariş verin derim. Tatlı olaraksa bir Gül Kebap klasiği olan Kemalpaşa’dan şaşmayın.

Adres: Yenigün Mahallesi, Anafartalar Caddesi, No: 415, Konak

Telefon: 0232 425 01 26

11 – Sevinç Kebap & Dürüm Salonu

Son derece salaş bir yer olan Sevinç Kebap & Dürüm Salonu İzmir’de kebap denilince akla ilk gelen yerlerden. Adana kebaptan Urfa’ya, patlıcanlı kebaptan domatesli kebaba pek çok seçenek Sevinç Kebap & Dürüm Salonu’nda sizi bekliyor. Tercihinizi beyaz etten yana kullanmak isterseniz de tavuk şiş ya da kanat gibi alternatiflerin olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Son olarak adından da tahmin edebileceğiniz üzere Sevinç Kebap & Dürüm Salonu’nun dürümleri de efsane, asla es geçmeyin derim.

Adres: Etiler Mahallesi, 1268. Sokak, A. Başaran İş Merkezi, Konak

Telefon: 0541 881 62 91

12 – Sevim Lokantası

Zeytinyağlı tabağından, tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek sulu tencere yemeklerine pek çok lezzet Sevim Lokantası’nda sizi bekliyor. Sevim Lokantası’na giderseniz bir esnaf lokantası klasiği olarak karnıyarık, pilav ve cacık üçlemesine masanızda mutlaka yer açın derim. Benim için Ege’de olmak demek bol bol zeytinyağlı sebze yemek derseniz de Sevim Lokantası’nın tazecik zeytinyağlıları ile kendinize güzel bir tabak hazırlatabilirsiniz. Eğer mevsimine denk gelirseniz tatlı olarak da ayva tatlısından şaşmayın. Yok böyle bir lezzet.

Adres: Kazım Dirik Mahallesi, 372/25. Sokak, No: 20/A, Bornova

Telefon: 0232 342 45 05

13 – Esnaf Lokantası Mahmut Usta

İzmir’in sakatatlı yemekleri ile öne çıkan esnaf lokantalarından biri de Mahmut Usta. Mahmut Usta’da ayak paça çorbasından kokoreçe pek çok lezzet bulabilirsiniz ancak bana sorarsanız sakatat seviyorsanız nohutlu işkembesini asla es geçmemelisiniz. Yok böyle bir lezzet. Sakatatla aranız yoksa Mahmut Usta’nın ekşili köftesi de oldukça lezzetli. Aklınızda bulunsun.

Adres: Kemeraltı Çarşısı, 876. Sokak, No: 45, Konak

Telefon: 0232 484 54 83

14 – Özüm Lokantası

Kuzu gerdandan etli nohuta, ciğer sarmadan İzmir köfteye etli yemeklerin yanı sıra Çeşme enginarından bamyaya pek çok sebze yemeği de bulabileceğiniz Özüm Lokantası, İzmir’in en sevilen lezzet duraklarından biri. Yolunuz Bornova taraflarına düşerse Özüm Lokantası’na uğrayıp önden en güzelinden bir enginar, sonrasında ise gözünüze kestirdiğiniz etli yemeklerden birinden yemeden kalkmayın derim.

Adres: Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Fatih Caddesi, No: 21, Bornova

Telefon: 0232 486 39 96

15 – Lokanta Balmumu

Şimdiye kadar yazdığımız esnaf lokantalarından biraz farklı Lokanta Balmumu. Rafine esnaf lokantası diyebileceğimiz Lokanta Balmumu’nun klasik yemeklerinin yanı sıra her gün değişen farklı yemekleri de oluyor. Özellikle balıklı tarifleri ile beğeni toplayan Lokanta Balmumu’nu İzmir lezzet durakları listenize mutlaka alın derim. 

Adres: Alsancak Kültür Mahallesi, 1388. Sokak, No: 5, Konak

Telefon: 0232 421 20 24

16 – Meşhur Hisarönü Şambalicisi

Kemeraltı Çarşısı’nda pek çok esnaf lokantasına yer vermişken çarşının en meşhur ve en lezzetli tatlıcısını da yazmadan geçmek olmazdı. Hisarönü Şambalicisi’nde sadece iki çeşit tatlı var. Halep tatlısı ve şambali. Benim favorim kaymaklı ya da kaymaksız olarak servis edilen şambali. Tercihinizi kaymaklı şambali tatlısından yana kullanırsanız tarçın ilave ettirmeyi de ihmal etmeyin derim.

Adres: Kemeraltı Çarşısı, 901. Sokak, No: 13 / A, Konak

Telefon: 0505 655 57 67

*obilet yazarları, en iyi mekanları arayan okuyuculara bazı seçenekler sunarak çözüm sağlamaya çalışmaktadır. Listede yer alan mekanlar, obilet yazarlarının okuyucular için derlediği bazı seçeneklerden oluşmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız